Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Συνάντηση της "Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον" στα Βάγια

Την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ. στα Βάγια, στα γραφεία της "Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον", θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της "Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον". Η συνάντηση είναι ανοιχτή για όσες και όσους θέλουν να συμμετέχουν.

Θέμα:"Διοργάνωση Εβδομάδας κατά του Λιθάνθρακα, 12-18 Μαΐου".

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Προγραμματική σύμβαση για έλεγχο ποιότητας νερού ύδρευσης

Από την Autodioikisi.gr


Προγραμματική σύμβαση με τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. κ. Ν. Κακλαμάνη και τον πρόεδρο του Ι.Γ.Μ.Ε κ. Χ. Τσουτρέλη, με αντικείμενο τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας αλλά και της ποσοτικής επάρκειας των νερών ύδρευσης σε όλους τους Δήμους της Χώρας, υπέγραψε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ.Θανάσης Νάκος.Το συνολικό κόστος του προγράμματος, που θα διαρκέσει μέχρι 24 μήνες, ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.200.000 €) πλέον Φ.Π.Α. και η χρηματοδότησή του θα γίνει μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις :

  1. Το Ι.Γ.Μ.Ε. θα πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις για την καταγραφή των προβλημάτων των Ο.Τ.Α. που αφορούν τη δυνατότητα ενίσχυσης των υδρευτικών πόρων με νέες ποσότητες, τον έλεγχο λειτουργίας των υδρευτικών έργων, των γεωτρήσεων και των φρεάτων πηγαίων νερών, τον εντοπισμό ρυπαντικών εστιών -με διενέργεια χημικών αναλύσεων και υδρομετρήσεων υπαίθρου-, καθώς και την κατάταξη των υδροφόρων συστημάτων. Σε κάθε Δήμο της χώρας θα γίνει αποτύπωση κάθε σημείου υδροληψίας και των υποδομών ύδρευσης σε G.I.S.
  2. Σε κάθε Δήμο θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες νερού από όλα τα σημεία ύδρευσης και καταγραφή των εστιών ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Μετά από την επιτόπια έρευνα, θα συντάσσεται από το Ι.Γ.Μ.Ε. υδρογεωλογική τεχνική έκθεση, όπου θα καταγράφονται οι μετρήσεις υπαίθρου και οι εργαστηριακές δοκιμές. Θα αποτυπώνεται, δηλαδή, η υφιστάμενη κατάσταση και θα προτείνονται οι βέλτιστες λύσεις των προβλημάτων και οι προτάσεις των αναγκαίων έργων με τα οποία θα αντιμετωπίζονται αυτά.
  3. Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα καταγράφονται όλα τα σχετικά μεγέθη και οι παράμετροι των υδρογεωλογικών και υδροχημικών μελετών, καθώς και όλα τα σημεία απόληψης υδρευτικού νερού των Δήμων της χώρας, προκειμένου να προγραμματισθούν από τους Ο.Τ.Α. οι δράσεις και τα έργα για τη βελτίωση της ύδρευσης.

«Είναι αυτονόητο ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η χρηματοδότηση εκείνων των δράσεων που θωρακίζουν την ασφάλεια και την υγεία των Ελλήνων πολιτών", δήλωσε ο κ. Νάκος" Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι Δήμοι της χώρας θα έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης, θα έχουν εντοπίσει τους πιθανούς κινδύνους και θα είναι σε θέση υπεύθυνα και αποτελεσματικά να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τα έργα βελτίωσης του υδρευτικού τους δικτύου. Η σύμβαση που σήμερα υπογράψαμε, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για να αποκτήσει κάθε Έλληνας πολίτης πρόσβαση σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας».

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Το vagia-gr σας εύχετε Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά


Το 13ο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΧΑΤΖΙΝΑ

Θεωρώ ότι αυτές τις Άγιες Ημέρες, θα πρέπει να υπάρχει καταλλαγή, αλλά όταν υπάρχουν προκλήσεις θα πρέπει να απαντώνται.

Εξηγούμαι:
1. Κατά τη προχθεσινή ημέρα (23-4-2008), την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφάσιζε για την εγκατάσταση ή μη εργοστασίουπαραγωγής ρεύματος με Φυσικό Αέριο, εμφανίσθηκε σαν από «Μηχανής Θεός», προσκληθείς βέβαια, ο κ. Αγγέλου Μίμης, Αντινομάρχης Βοιωτίας και υπεύθυνος του Νομαρχιακού Συμβουλίου σε θέματα περιβάλλοντος, γνωστός για τους «δεκάρικους» λόγους που εκφωνεί, ογνώστης και εγγυητής της λύσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων καιτιμητής όλων των άλλων, για να σώσει την «παρτίδα» και να βγάλει απότη δύσκολη θέση τους «κολλητούς» του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή.

Ερωτώ;
Πώς αποφασίσατε κ. Αγγέλου επί θητείας σας ως Πρόεδρος Κοινότητας Βαγίων, για την διάνοιξη των Γεωτρήσεων στον ΒΑΡΥΚΟ και της Τάφρου δίπλα στο ΦΑΓΑ;

Σας τόνισα τότε εγώ προσωπικά ότι θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της πόλης μας οι αποπλύσεις των φαρμάκων και των λιπασμάτων που θα καταλήγουν χωρίς διήθηση στους υπόγειους υδροφόρους συλλέκτες, μολύνοντας τα υπόγεια νερά, βλάπτοντας την υγεία των κατοίκων. Παρ' όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Τσιπλάκο (Υφυπουργό Δημοσίων Έργων την εποχή εκείνη), προχωρήσατε το έργο χωρίς καμία ενημέρωση των κατοίκων και χωρίς ενδοιασμούς.
2. Την ίδια περίοδο της «χρυσής» Προεδρίας σας, στην δυτική πλευράτου Προφήτη Ηλία, στο παλιό ΝΤΑΜΑΡΙ, ενώ άδειαζαν όλα ταβυτιοφόρα της Βοιωτίας τα βοθρολύματα και άλλα αγνώστουπροέλευσης λύματα και τα κυνηγούσα μόνος μου και δεν επέτρεπα να απορρίπτονται, εσείς δεν χαμπαριάζατε και «ποιούσατε την νήσσαν».
3. Την ίδια «χρυσή»περίοδο, ανάμεσα στον Προφήτη Ηλία και στο«μαντρί» του ΓΚΙΖΙΩΤΉ ένα εργοστάσιο από την περιοχή Αλιάρτου, έριχνε σε μια σπηλιά κατάλοιπα υγρών αποβλήτων. Ακόμη υπάρχουν εκεί τα ίχνη, παρότι έπεσε η οροφή της σπηλιάς. Ούτε αυτό το γνωρίζατε;
4. Ο Περίφημος, ο περιβόητος Βιολογικός Καθαρισμός, (200) μέτρα απόσταση από τα όρια της οικιστικής ζώνης της πόλης, από τα τελευταία σπίτια, με ποια ευαισθησία αντιμετωπίστηκε, με ποια ενημέρωση και με ποιο διάλογο; Αυτό το έκτρωμα είναι δικό σας έργο. Το παραλάβατε αυτό το έργο; Το λειτουργήσατε; Ποιόν κοροϊδεύετε;
5. Το «Τείχος του Βερολίνου», το όνειδος στην είσοδο της πόλης, επί ποιας Προεδρίας έγινε; Οι κάτοικοι τότε αντέδρασαν, αλλά εσείς όχι.
6. Το Σχέδιο Πόλης για το οποίο κόπτεσθε, τι έγινε κ. Αγγέλου; Πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν δεν έμαθε ποτέ ο λαός των Βαγίων. Γιατί επιτρέψατε τη Δωδεκαετία που διοικήσατε να στενέψουν οι δρόμοι της πόλης; Πόσες βεβαιώσεις υπογράψατε ότι δεν θίγονται Κοινοτικά συμφέροντα προκειμένου να επιτύχετε την επανεκλογή σας;
7. Ποιον ενημερώσατε και φέρατε το Ειδικό Μηχάνημα (ανιχνευτής) γιατον εντοπισμό διαρροών του δικτύου ύδρευσης; Γνωρίζετε τι έκανε το συνεργείο τα βράδια στη Δαύλωση, στο Μαζαράκι, στο Καβείρο και σε άλλους χώρους, πιθανώς αρχαιολογικών ευρημάτων; Υπήρχαν κι εκεί διαρροές του δικτύου ύδρευσης;
8. Ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βαγιωτών, πρωτοστάτησε στην δημιουργία Βιβλιοθήκης συγκεντρώνοντας και προσφέροντας (2500) τόμους βιβλίων. Αναφέρω ονόματα για να τα μάθει ο λαός των Βαγίων. (Παγώνα Παπαργύρη, Ιωάννα Βουδούρη, Τασούλα Παπαναγιώτου καθώς και ο γράφων). Ούτε στα εγκαίνια δεν κληθήκαμε κι ας αφιερώσαμε ένα χρόνο να τα συγκεντρώσουμε αυτά τα βιβλία. Ποιος τα πήρε; Ελάχιστα μαθαίνω ότι έχουν απομείνει.
9. Για πείτε μας κ. Αγγέλου, εσείς που τάχα εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ. Κυβερνάει ήδη πέντε χρόνια η Δεξιά. Εξηγείστε στο λαό των Βαγίων, πως παραμένετε στην θέση σας, ενώ άλλοι έφυγαν κλωτσηδόν. Αλήθεια τι υπηρεσίες προσφέρετε; Γιατί εγώ έχω φύγει δύο φορές από το Δημόσιο. Το 1971 επί Χούντας και το 1990 επί Μητσοτάκη.
Διάλεξε μου είπαν, ή ιδεολογία ή δουλειά. Και τους απάντησα: Ιδεολογία κι έφυγα. Εσείς τόσα χρόνια βολεύεστε και με θράσος προβάλλετε με «δεκάρικους» τον εαυτό σας στους «Ιθαγενείς».
10. Είστε ο καρκίνος του ΠΑΣΟΚ στα Βάγια. Τα προσόντα σας είναι η διαβολή και η ραδιουργία. Πότε αγωνιστήκατε κ. Αγγέλου για το ΠΑΣΟΚ; Γιατί κλείσατε το δρόμο στα νέα παιδιά των Βαγίων να προχωρήσουν; Γιατί διαλύσατε την Τοπική Οργάνωση των Βαγίων; Δεν αφήσατε κανένα λουλούδι ν' ανθίσει.
11. Με τι ανταλλάγματα ενισχύσατε στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές τους δύο Συνδυασμούς; Ο λαός των Βαγίων πρέπει να μάθει. Όλα στο φως πλέον, όταν προκαλείτε θα παίρνετε τις απαντήσεις που χρειάζεται. Η ανοχή τελείωσε.
12. Είστε υπεύθυνος Περιβάλλοντος κι αυτή την περίοδο οι Ρύποι στην Βοιωτία μας έχουν πνίξει. Ποιες είναι οι αντιδράσεις σας;
Μήπως χαϊδεύετε τους εργοστασιάρχες; Φροντίστε να μας πείσετε, έχετε εκλεγεί για να υπηρετείτε τον Βοιωτικό Λαό και όχι το Κεφάλαιο.
13. Όταν σας ζητήθηκε από την Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον, να υπογράψετε το ψήφισμα κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση φυσικού αερίου, αρνηθήκατε να υπογράψετε, εκτός κι αν δεν είστε και δεν αισθάνεστε Βαγαίος, αφού κατοικείτε μόνιμα στη Θήβα. Αντί αυτού εμφανιστήκατε εκ του ασφαλούς στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να μας αναπτύξετε τις γνωστές σας θεωρίες, όταν ήδη ο λαός των Βαγίων είχε εκδηλώσει την αντίθεση του και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου «σύρθηκε» κάτω από τη λαϊκή αντίδραση και πίεση και αναγκάστηκε ν' ανακαλέσει την πρώτη θετική απόφαση του.
Ήρθατε να δρέψετε δάφνες σαν Σωτήρας. Δεν μασάει κουτόχορτο ο λαός των Βαγίων.

Το βάρος της αρνητικής απόφασης το σήκωσαν η αντιπολίτευση και οι πολίτες των Βαγίων.

Το κατά Ιούδα Ευαγγέλιο

Στον τόπο του εγκλήματος
Γυρνάει ο δολοφόνος
Ψάχνει να βρει συνένοχους
Για να μη νοιώθει μόνος

Έτσι λοιπόν ενέσκηψε
Μετά χοντρού φακέλου
Χθες βράδυ γύρω στις οχτώ
Ο Μίμης ο Αγγέλου

Ήρθε σαν από μηχανής θεός
Ευθύνες να μοιράσει
Με πρόθεση του Δήμαρχου
Τις γκάφες να σκεπάσει

Μιμάκο το χειλάκι σου
Πάλι δε θα γελάσει
Κι ας έκανες προσπάθεια
Να σώσεις το καρντάσι.

Ιωάννης Γ. Χατζίνας

Πίσω Ολοταχώς



Ομόφωνα ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων, απόφαση με την οποία είχε αβασάνιστα δεσμευτεί να υποδεχτεί θετικά την εγκατάσταση μονάδας φυσικού αερίου. Επρόκειτο για μια ακόμη γιγάντια εγκατάσταση, μπροστά στον οικισμό, στη διασταύρωση με το δρόμο Θήβα-Λιβαδειά. Ας τη φανταστούμε: Οι καμινάδες τέτοιων εγκαταστάσεων με ύψος 50 περίπου μ. (στο ύψος περίπου του οικισμού), θα εκπέμπουν διαρκώς τεράστιες ποσότητες αέριων ρύπων που ο βοριάς θα τα φέρνει κατευθείαν στα σπίτια. Όμοια και τη θερμότητα. Και την υγρασία. Και το θόρυβο. Δεν ξέρουμε τί και πόσο γιατί καμμία μελέτη δεν υπήρξε. Και όσο για την αισθητική του τοπίου, μπορούμε να φανταστούμε την εικόνα.


Δικαιωμένοι αισθάνονται στην "κίνηση Βαγαίων πολιτών" που κατόρθωσαν να συσπειρώσουν τους πολίτες των Βαγίων και να πιέσουν την Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει. Τέλος καλό, όλα καλά. Είναι όμως έτσι; Το μέλλον θα δείξει, εαν η ΗΡΩΝ θα επανέλθει και που. Η τωρινή αντίδραση των Βαγαίων πάντως αποτελεί παράδειγμα και δημιουργεί προηγούμενο και για τα ίδια τα Βάγια και για τα άλλα μέρη της περιοχής μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι να αποθαρρύνουμε τους επίδοξους εμπόρους ενέργειας !

    Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

    Τα Βάγια ..., από ένα Βαγαίο Eπιστήμονα (Sisyphus)

    To vagia-gr αποφάσισε, μετά απο πολλά emails και το δικό σου ανώνυμε, να αναρτήσει στην κύρια σελίδα το εξαιρετικό άρθρο του Sisyphus για τα Βάγια. Σ' ευχαριστούμε πολύ Sisyphus.



    Αγαπητοί μου φίλοι,

    Πολλά συγχαρητήρια για την κινητοποίηση και την απόφασή σας.

    Αποδείξατε στους γιάπηδες, στο άπληστο και αναίσθητο κεφάλαιο ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν απολαμβάνοντας τα ανήθικα και άτιμα κέρδη τους στις βίλες τους και στις ιδιωτικές τους θαλαμηγούς, καταδυναστεύοντας και κατακρεουργόντας τίμιους και αγωνιζόμενους ανθρώπους της υπαίθρου και επιβαρύνοντας το σπίτι ανθρώπων που έχουν μάθει να ζουν μέσα στην φύση και έχουν εναρμονιστεί τόσο πολύ μέσα σε αυτήν που τόσο απλόχερα και ακούραστα φροντίζει και θρέφει τους κατοίκους της με καρπούς και αγαθά ζητώντας ως μόνο αντάλλαγμα να την διατηρούν καθαρή.

    Τι κι αν μισθοί πείνας δίδονταν σε ορισμένους συμπολίτες μας, την στιγμή που θα υποθηκευόταν ολόκληρος ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας και η μοναδική δυνατότητα να παράγει καθαρά αγροτικά προϊόντα, να αναπνέει καθαρό οξυγόνο και να πίνει καθαρό νερό; Και όλα αυτά σε μια εποχή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση για καθαρά αγροτικά προϊόντα.

    Υπάρχουν ευαίσθητοι άνθρωποι στη μικρή πόλη των Βαγίων και χαίρομαι πολύ που είμαι συμπολίτης τους.

    Ο κάμπος των Βαγίων δεν ανέχεται οποιασδήποτε μορφής εκβιομηχάνιση. Ντροπή στην κυβέρνηση που δεν έχει θεσπίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο. Αλλά το ότι οι κυβερνήσεις κοιμώνται, αυτό το ξέρουμε από καιρό και για αυτό έχουμε πάψει να τις δίνουμε σημασία. Αναρωτιέμαι όμως με τι θράσος τόλμησε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ να προτείνει την κατασκευή του εργοστασίου αυτού στις παρυφές του χωριού μας. Τι θράσος έχουν αλήθεια! Οι άθλιοι και οι ελεεινοί χαρτογιακάδες! Για ηλίθιους μας περνάνε άραγε; Για φτηνούς και άβουλους αγροίκους που θα δέχονταν την εκβιομηχάνιση της περιοχής τους σε ένα industrialized zone τύπου Δυτικής Γερμανίας; Για ευκολόπιστους αγρίους που θα κάνανε στην πάντα μπρος στο όνειρο της ανάπτυξης προκειμένου να κερδίσουν μίζερα και ανάξια κοντόφθαλμα οφέλη; Αγαπητοί μου συμπολίτες, τέτοιας μορφής ανάπτυξη είναι μια μπανάνα, ένα παραμύθι.

    Παραδείγματα ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης έχουμε πολλά στην χώρα μας και η ιστορία δεν θέλουμε να ξαναεπαναληφθεί με εμάς πρωταγωνιστές και θύματα. Σκεφθείτε την περίπτωση της Πτολεμαϊδας και τα κρούσματα λευκαιμίας και καρκίνου. Πολύ πιο κοντά μας, η περίπτωση των Οινοφύτων είναι τραγική. Είμαστε τυχεροί, ή καλύτερα πολύ άξιοι και μπράβο μας, που έχουμε διατηρήσει το λεκανοπέδιό μας αμόλυντο από την βιομηχανία.

    Όσον αφορά τα κέρδη και την φαινομενικά υποσχόμενη ανάπτυξη της περιοχής μας, πρόκειται για αστείο. Η ΤΕΡΝΑ είναι η εταιρεία που θα διαχειριζόταν την μονάδα. Η ΤΕΡΝΑ λοπόν είναι μια από τις 19 θυγατέρες της ΓΕΚ (Γενική Εταιρεία Κατασκευών) και αποτελεί το 55% του πλούτου της ΓΕΚ. Η ΓΕΚ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το έτος 2006, τα κέρδη της ΓΕΚ κατόπιν φόρων ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια ευρώ, καθαρά (8.5 δις δραχμές για τους παλαιότερους)! Τα κέρδη από την λειτουργία της μονάδας στα Βάγια θα συγκεντρώνονταν στους μεγαλοεπενδυτές και στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Με λίγα λόγια το χρήμα θα έφευγε, θα έκρεε από τα Βάγια. Η μονάδα αυτή θα ήταν σας ένας μικροοργανισμός, ένα παράσιτο που εκμεταλλεύεται το φθηνό και χειραγωγίσιμο εργατικό δυναμικό, την σχετικά φθηνή αγορά γης και τοποθετεί όλα τα κέρδη της στους μεγαλοεπενδυτές. Αναλογιστείτε τώρα ότι το παρόν οικονομικό σύστημα των Βαγίων βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εμπόριο και τον αγροτικό τομέα. Όπως είναι διαμορφωμένη η οικονομία στα Βάγια σήμερα, το χρήμα μένει στα Βάγια! Το σημαντικότερο είναι ότι τα κέρδη επανεπενδύονται σε εξοπλισμό, σε μηχανήματα, σε συνεργεία service των μηχανημάτων, στις ταβέρνες του χωριού και στα κέντρα διασκέδασης, στους τεχνίτες. Οι αγρότες ως στυλοβάτες και κινητήριος δύναμη της οικονομίας, φτιάχνουν αποθήκες, είναι οικονομικά εύρωστοι έτσι ώστε να ανεγήρουν οικοδομές και δίνουν δουλειά σε χίλιες δυο ειδικότητες τεχνητών και επαγγελματιών. Η ΤΕΡΝΑ δυστυχώς δίνει τα κέρδη της στα αφεντικά της, στους μετόχους της μαμάς της. Θέλει όμως να ξεχνάει, γιατί την συμφέρει, ότι το κεφάλαιο είναι υπόλογο όχι μόνον στους μετόχους (shareholders) αλλά και στους stakeholders. Η ΤΕΡΝΑ ξεχνάει ότι ο βασικότερος stakeholder είναι το περιβάλλον, η φύση και οι κάτοικοι των Βαγίων κανένας από τους οποίους δεν επιθυμεί την λειτουργία του γιατί είναι επιζήμια.

    Όσον αφορά την προσφορά θέσεων εργασίας στους συμπολίτες μας, πρόκειται για αστείο. Η εταιρεία κερδίζει και σε αυτήν την περίπτωση πολλά οφέλη αφού έχει πρόσβαση σε άφθονο, υγιές, γερό, νέο, παθιασμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό. Πόσο θα μπορούσε να πληρώνει έναν κάτοικο Βαγίων; Το πολύ 600 Ευρώ μηνιάτικο και πολλά θα του ήταν αφού θα ισχυριζόταν ότι του δίνει ήδη φθηνό ρεύμα, ότι δεν πληρώνει ενοίκιο αφού έχει σπίτι στο χωριό και ότι έχει μηδέν έξοδα μετακίνησης από και προς την δουλειά του.

    Ο manager θα πει στον υπάλληλο που ζητάει αύξηση: “Πας και με το ποδήλατο στην δουλειά κάθε μέρα. Τι την θες την αύξηση;” ‘Η μάλλον θα του έλεγε: “Σου δίνω ήδη 600 Ευρώ και σου προσφέρω δουλειά μπροστά στο σπίτι σου. Τολμάς και θες και αύξηση και από πάνω; Σε απολύω τώρα αμέσως για να μάθεις να μη μιλάς και από πάνω”. Και ο τίμιος εργοδότης-manager που θα πάρει bonus επειδή κατόρθωσε να διατηρήσει μειωμένο το κόστος παραγωγής, θα προσλάβει κάποιον άλλον από την περιοχή μπορεί και κάποιον ανειδίκευτο immigrant απο τους πολλούς στην περιοχή ο οποίος δεν έχει και τίποτα να χάσει στο κάτω-κάτω γιατί δεν λερώνεται ή καλύτερα μολύνεται η δικιά του η φωλιά.

    Όλα αυτά τα έχει μελετήσει η εταιρεία και τα ξέρει.

    Επιπλέον, σχετικά με την φθηνή ενέργεια, αυτό είναι απλά ο Δούρειος Ίππος για να ανοίξει τις πύλες των Βαγίων και να βάλει δόντι στον αγωγό του φυσικού αερίου από την Λευκορωσία που ταξιδεύει άφθονο στον αγωγό που διαπερνάει την κοιλάδα μας. Αδαής και ευκολόπιστους ανθρώπους, αυτό περίμενε να βρει η ΤΕΡΝΑ. Αλλά ο Βαγαίος έιναι μεγάλη μάρκα ανδρός και δεν χάφτει τέτοιους είδους κουτοπονηριές.Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: H TEΡNA ξεκινάει μια μικρή μονάδα σήμερα. Σε 5 χρόνια όμως για να υπερκεράσει την απληστία του κεφαλαίου που προασπίζει και υπηρετεί η μονάδα της ΤΕΡΝΑ στα Βάγια επεκτείνεται. Ανοίγει και άλλη μονάδα παραδίπλα, τριπλασιάζεται σε μέγεθος. Η μικρή ΤΕΡΝΑ τώρα είναι ένα τέρας που ρουφάει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο και παράγει την μισή ενέργεια της χώρας. Το δράμα συνεχίζεται. Μέσα σε 20 χρόνια, η ΤΕΡΝΑ έχει γίνει τέρας, μια Λερναία Ύδρα που ξερνάει μονάδες η μία δίπλα στην άλλη. Τα Βάγια έχουν γίνει μία πόλη μισθωτών. Τώρα, είναι κρυμμένα πίσς από τόνους μπετόν και υπερκατασκευές που φράζουν την θέα προς τον κάμπο. Οι ρύπο έχουν θολώσει την διαύγεια της περιοχής όπςω ήταν τον παλιό καλό καιρό. Οι κάτοικοι, δεν μπορούν να αναπνεύσουν, δεν μπορούν να τρώνε σύκα στο Μπουγιάτι, δεν μπορούν να τρώνε αχλατσάδες, δεν μπορούν να γεύονται τις σταφίδες τους κατευθείαν απ’τ’αμπέλι. Η περιοχή είναι μολυσμένη. Για τους εργοστασιάρχες και τους ακροβωπληρωμένοι managers, καρφί δεν τους καίγεται. Αυτοί έχουν τις επαύλεις τους στην Αθήνα. Καμιά φορά ο γενικός προσγειώνει το ελικόπτερό τους στην μονάδα για επιθεώρηση κα μόνο. Οι ντόπιοι που μένουν πίσω μαραζώνουν μέσα σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον. Μια οσμή σαν από καύση 1000 αναπτήρων σε κλειστό δςμάτιο είναι πλέον μόμιμη. Όταν φυσάει βοριάς η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα τσιμπουκια στέλνουν όλα τα καυσαέρια στο χωριό. Τα καλοκάιρια όταν έχει άπνοια, ξέστη και μυρωδιά κάνουν την ζωή των φιλήσυχων πολιτών των Βαγίων κόλαση. Τις καλοκαιρινές βραδιές δεν μπορούν πλέον να κοιμώνται έξω στις ταράτσες τους γιατί βρωμάει αναθυμιάσεις. Δεν μπορούν να απλώνουν την μπουγάδα τους στην ταράτσα γιατί λερώνονται και μυρίζουν από τα καυσαέρια. Ακόμα χειρότερα, Η ΤΕΡΝΑ έχει μολύνει τα αμπέλια και τους ελαιώνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει αυστηρές οδηγίες στην Ελλάδα να μην παράγει τροφές κοντά σε βιομηχανικές μονάδες. Τα σιτηρά και οι καρποί των Βαγίων κρίνονται ακατάλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα Βάγια, που κάποτε στήριζαν την οικονομία τους στον ελεύθερο επαγγελματισμό και την γεωργία οδεύουν σε παρακμή και σε μια πόλη τύπου Ανόβερο. Οι αγρότες δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους γιατί η ΤΕΡΝΑ έχει μολύνει την ατμόσφαιρα. Η μόλυνση με την βροχή μεταδίδεται στα φυτά και στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι αγρότες γίνονται υπαλληλίσκοι και εργάτες. Οι πάλαι ποτέ ελέυθεροι και ωραίοι Βαγαίοι, με τις αμαξάρες τους και την μαγκιά τους εξαρτώνται τώρα εξολοκλήρου από τους ψευτόμαγκες των Αθηνών που γελούν ειρωνικά μέσα από τα ρετιρέ των ατσάλι-γυαλί κεντρικών τους γραφείων.

    Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Βαγίων είναι ο φυσικός πλούτος, το νερό και η δυνατότητα να εξακολουθεί να παράγει καθαρά αγροτικά προϊόντα. Καθώς η ζήτηση για καθαρά προϊόντα αυξάνεται παγκοσμίως, τόσο θα ενδυναμώνει η γηγενής οικονομία των Βαγίων. Οι αγρότες μας θα μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε premium για τον απλό λόγο ότι είναι από τα λίγα που παραμένουν καθαρά.

    Αν θέλετε να μιλήσουμε για ανάπτυξη της περιοχής μας, υπάρχουν τόσο όμορφοι τρόποι ανάπτυξης. Η βρώμικη και κεντρικοποιημένη εκβιομηχάνιση απορρίπτεται ως φθηνό υποκατάστατο. Τα Βάγια έχουν ανεκμετάλλευτη δυνατότητα ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχερήσεων με εφαλτήριο τα γεωργικά προϊόντα και το εμπόριο. Έστω και μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων αποτελούν πράσινες και καθαρές μικρομονάδες.

    Σχετικά με την ενέργεια, το κράτος είναι ανεύθυνο. Η Βόρεια Ευρώπη στρέφεται προς τις ανακυκλώσιμες μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα έχει αστείρευτες πηγές πλούτου. Και εξηγούμαι για να γίνομαι χειροπιαστός: Ήλιος, Άνεμος, Ύδωρ.

    Καμία από τις παραπάνω μορφές δεν είναι ικανή από μόνη της να απαντήσει αυτοστιγμή στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας . Και ούτε θα μπορέσουν να προσφέρουν άμεσα και κοντοπρόθεσμα το 100% της σημερινής ζήτησης. Αυτό που προτείνω είναι να γίνει η αρχή. Σε ένα χρόνο θα αποτελούν το 5% της ζήτησης σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Σε 5 χρόνια θα προσφέρουν το 20%. Σε 10 χρόνια το 60%. Σταδιακά. Μαθαίνοντας και προχωρώντας. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το throughput, την απόδοσή τους (efficiency) και την αποτελεσματικότητά τους (effectiveness). Με λίγα και απλά λόγια, θα μπορέσουμε να εκμεταλευτούμε καλύτερα την υδροηλεκτρική, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Νέα συστήματα θα αναπτυχυούν που θα εκμαιεύουν σχεδόν όλο το 100% της ηλιακής ενέργειας που φθάνει στην γη. Ο σημερινοί συλλέκτες θα βελτιωθούν έτσι ώστε να συλλέγουν το 100% της ενέργειας που τους βομβαρδίζει καθημερινά. Το ίδιο και με τις ανεμογεννήτριες. Ελαφύτερα υλικά, περισσότερο έξυπνα σχέδια θα συμβάλουν στην εκμετάλευση της αιολικής ενέργειας.

    Οι Έλληνες είναι έξυπνος λαός. Αλλά μη μεθοδικός. Γιατί κανένας δεν του άνοιξε τα μάτια να δει τις δυνατότητές του. Κανένας δεν τον έσπρωξε, λικάγι μόνο ένα ελφρύ σκούντιμα μόνο να του δώσει, έτσι ώστε να καταλάβει και να εκτιμήσει την προίκα του. Ειλικρινά, ο τόπος μας, η χώρα μας τα έχει όλα, τα πάντα. Θα μπορούσε να είναι αυτάρκης και να έχει και εμπορικό πλεόνασμα εξαγωγών. Αλλά το κράτος είνα άχρηστο. Και οι σημερινές κυβερνήσεις ανίκανες να κάνουν το άλμα. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει οι πολίτες να δραστηριοποιηθούν σύσωμα γιατί κανείς δεν τους φροντίζει παρά αυτοί και μόνον οι ίδιοι τους οι εαυτοί.

    Ευχαριστώ τους Βαγαίους που με την απόφασή τους μου επιτρέπουν να εξακολουθώ να μυρίζω τον καθαρό αέρα, να κοιτάζω γυμνός κατάματα τον λαμπερό ήλιο, να χαίρομαι μέσα στεκόμενος μέσα στην βροχή και να αγαλλιάζει η ψυχή μου μέσα στην φύση των Βαγίων όπου ζω.

    Sisyphus

    Ανάκληση της απόφασης

    Του Θανάση Κουρουμπέτση

    Αίσιο τέλος έδωσε στην υπόθεση του εργοστασίου ενέργειας ο Δήμαρχος Βαγίων

    «Αφού δεν θέλουν οι πολίτες, ούτε εμείς θέλουμε» τόνισε σε δηλώσεις του, ενώ ικανοποιημένοι δήλωσαν οι κάτοικοι και οι φορείς.

    Από χειροκροτήματα «καλύφθηκε» η ανακοίνωση του Δημάρχου Βαγίων Παναγιώτη Τσαραμπάρη για την μη εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στην θέση ‘Κατεβασιά’.

    «Αφού δεν θέλουν οι πολίτες, ούτε εμείς θέλουμε» τόνισε ο κ. Τσαραμπάρης στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Μ. Τετάρτης, που μοναδικό θέμα συζήτησης είχε την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου ενέργειας στη περιοχή.

    Δυναμική ήταν και η παρουσία των Βαγαίων, τον σημαντικότατο ρόλο των οποίων, για την ανάκληση της απόφασης, επεσήμανε ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Δούσης ο οποίος στην συνέχεια πρότεινε σε όλες τις παρατάξεις του Σώματος «να δεσμευθούν όλοι αρνητικά σε παρόμοια αιτήματα που προκύψουν στο μέλλον».

    Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση, από τον Αντινομάρχη, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Δ. Αγγέλου, του «πολεοδομικού σχεδιασμού» του 1988, όπου η συγκεκριμένη περιοχή εντάσσεται στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και επομένως είναι απαγορευτική για βιομηχανική ανάπτυξη.

    Ο κ. Αγγέλου πρότεινε την ενεργοποίηση του «οικιστικού αυτού σχεδιασμού», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία καμία μονάδα με υγρά απόβλητα δεν θα εγκαθίσταται πλέον στην περιοχή αλλά και τον Νομό.

    Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν και οι κάτοικοι των Βαγίων με τον κ. Δ. Μάρκου, από τη πλευρά των Πολιτών για το Περιβάλλον, να επισημαίνει ότι πρυτάνευσε η λογική ενώ δήλωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμικότητα, ώστε να ακυρωθεί τελεσίδικα η εγκατάσταση αυτού του εργοστασίου, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ρυπογόνου εργοστασίου στη περιοχή.

    Τόνισαν ότι δεν είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη, ούτε οπισθοδρομικοί, όπως κάποιοι βιάστηκαν να τους κατηγορήσουν, αλλά δεν είναι ούτε οι εξαθλιωμένοι ιθαγενείς που θα δέχονταν κάθε ρυπογόνο εργοστάσιο στη πόρτα τους.

    «Ως πολίτες αυτής της χώρας απαιτούμε πρώτα να γίνει σωστός σχεδιασμός από την κεντρική εξουσία, να καθοριστούν βιομηχανικές περιοχές, όπου θα τηρηθούν οι προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος και όχι όπως την αντιλαμβάνεται η πολιτεία, η οποία μας ρεζίλεψε διεθνώς με την αποβολή της χώρας μας από την συνθήκη του Κιότο» τονίζουν, δηλώνοντας παράλληλα συμπαράσταση σε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ανάκληση της απόφασης από το Δήμο Βαγίων για την εγκατάσταση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο

    Της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΒΑΓΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Μετά την ομόφωνη ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας που πρυτάνευσε η λογική και δηλώνουμε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμικότητα, ώστε να ακυρωθεί τελεσίδικα η εγκατάσταση αυτού του εργοστασίου, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ρυπογόνου εργοστασίου στην περιοχή μας.

    Σήμερα, μπροστά στον μεγάλο παγκόσμιο κίνδυνο, που λέγεται ρύπανση της Γης και υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, πρωταρχικό μας καθήκον πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, της πηγής της ζωής μας. Αυτή η γη δεν μας ανήκει, δεν είναι ιδιοκτησία μας. Μας την κληροδότησαν οι προγονοί μας για να μας δώσει τα αγαθά της, που είναι αναγκαία για τη ζωή μας, κι εμείς με τη σειρά μας έχουμε χρέος να την παραδώσουμε στους απογόνους μας, στις επόμενες γενιές. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την ξεπουλήσουμε στους κερδοσκόπους εργοστασιάρχες, που χωρίς σεβασμό στη φύση πλουτίζουν σκορπίζοντας τη μόλυνση και τον θάνατο.

    Τονίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, ούτε οπισθοδρομικοί, όπως κάποιοι βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν. Δεν είμαστε όμως ούτε οι εξαθλιωμένοι ιθαγενείς που θα δεχόμασταν κάθε ρυπογόνο εργοστάσιο στην πόρτα μας. Ως πολίτες αυτής της χώρας απαιτούμε πρώτα να γίνει σωστός σχεδιασμός από την κεντρική εξουσία, να καθοριστούν βιομηχανικές περιοχές, όπου θα τηρηθούν οι προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη νομοθεσία της Ε.Ε, κι όχι όπως την αντιλαμβάνεται η πολιτεία, η οποία μας ρεζίλεψε διεθνώς με την αποβολή της χώρας μας από την συνθήκη του Κιότο. Δυσπιστούμε στις υποσχέσεις μιας αυτοψευδόμενης πολιτείας, η οποία διαχειρίζεται τα συμφέροντα του συνδέσμου βιομηχάνων και λεηλατεί τα δικαιώματα των απλών πολιτών, τους οποίους ωθεί να γίνουν ιθαγενείς στον τόπο τους.

    Δηλώνουμε πως θα συμπαρασταθούμε και ενεργά θα βοηθήσουμε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

    Ανατροπή της αρχικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων ...

    Μετά τις έντονες και συντονισμένες αντιδράσεις των Βαγαίων πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βαγίων ανακάλεσε την αρχική θετική του απόφαση, επί της προτάσεως της εταιρίας "ΗΡΩΝ", να κατασκευάσει στη θέση "ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ" εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

    "Κατά Κάπρον Ευαγγέλιο" από τον καθηγητή Γιάννη Γ. Χατζίνα

    Λυπάμαι ειλικρινά για την επιμονή του Δημοτικού Συμβουλίου να υφαρπάσει τη γνώμη των κατοίκων του Δήμου Βαγίων για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.

    Προς τούτο έφερε τον κ. Κάπρο «Καθηγητής» Πολυτεχνείου, να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία του.

    Λυπάμαι διπλά γιατί Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κατεβαίνουν τόσο χαμηλά και διατείνονται χονδροειδείς ανακρίβειες.

    Ποια ευγενή αέρια κ. Κάπρο; Δεν βρίσκεται το φυσικό αέριο σε μεγάλα υπόγεια κοιτάσματα; Tα πετρώματα των κοιτασμάτων είναι ομοιογενή ή ετερογενή; Τι πετρώματα υπάρχουν και τι υλικά στα τεράστια αυτά βάθη; Πώς σχηματίστηκαν σε εκατομμύρια χρόνια αυτά τα τεράστια αποθέματα;

    Δεδομένου ότι η δομή του εδάφους μεταβάλλεται το περίβλημα του κοιτάσματος θα είναι ανομοιογενές και στο κοίτασμα θα περιέχονται και υλικά των τοιχωμάτων.

    Όλοι οι ορυκτοί υδρογονάνθρακες περιέχουν και θείο και επιπλέον άλλα στοιχεία δεν είναι αμιγές μεθάνιο (CH4) στο φυσικό αέριο και κατά την καύση παράγονται τα αντίστοιχα οξείδια.

    Πού νομίζετε ότι απευθύνεστε κ. Κάπρο; Απορώ πως αντέξατε και δε φύγατε πιο νωρίς να γλιτώσετε το κάζο όταν είδατε ότι στα Βάγια υπάρχουν και επιστήμονες και όχι μόνο.

    Η τοποθέτηση σας δεν αντέχει σε καμμία κριτική και προκαλέσατε θυμηδία.

    Τα Βάγια θα υπερασπιστούν το δικαίωμα ζωής των κατοίκων του, κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συμπεριφορά του Προεδρείου απέναντι στους ομιλητές σε αυτή την πάνδημη για ενημέρωση συμμετοχή του λαού των Βαγίων και κατοίκων γειτονικών Δήμων ήταν επιεικώς απαράδεκτη.


    Τέλος η Περιβαλλοντική Αρχή της Βοιωτίας γιατί δεν παίρνει θέση για το θέμα;





    ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ κ. ΚΑΠΡΟ


    Κάπρο γιατί ροβόλησες
    ξυπόλητος στα αγκάθια;
    και έχασες, κρίμα με τα αυγά
    μαζί και τα καλάθια.

    (Ρεφραίν)

    Και τον Κάπρο φέρανε
    δεν τα καταφέρανε
    της ΡΑΕ τον ειδικό
    και της ΗΡΩΝ το δοτό

    Κάπρο γιατί κατέβηκες
    αδιάβαστος στα Βάγια
    αφού μπαρούτι μύριζε
    θα ερχόταν και τα σκάγια

    Κάπρο γιατί αψήφησες
    των Βαγιωτών την τρέλα
    αφού μας υποτίμησες
    σου λέμε ξαναέλα.

    Γ. ΧΑΤΖΙΝΑΣ

    Τρίτη 22 Απριλίου 2008

    Κάλεσμα της "Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον"

    Συμπολίτες,

    Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 8:00 το βράδυ στο Δημαρχείο Βαγίων κρίνεται το μέλλον του τόπου μας.

    Ελάτε να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ στήν εγκατάσταση του ρυπογόνου εργοστασίου στα Βάγια.

    Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο

    Του Θανάση Κουρουμπέτση

    Λαϊκή συνέλευση στα Βάγια

    Η τελική απόφαση του Δήμου αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο

    «Να πάρει πίσω την απόφαση του», σε ότι αφορά την θετική γνωμοδότηση επί της προτάσεως της εταιρίας Ήρων Θερμοηλεκτρική να κατασκευάσει στην περιοχή εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάλεσαν ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο οι κάτοικοι και οι φορείς των Βαγίων.

    Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, όπου συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας για τις αρνητικές επιδράσεις, από την λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Δυναμικό παρόν έδωσαν οι κάτοικοι και οι φορείς των Βαγίων οι οποίοι εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την πλήρη αντίθεση τους στην εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή τους καλώντας μάλιστα αρκετές φορές, κατά την διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης, τον Δήμαρχο Βαγίων Παναγιώτη Τσαραμπάρη να ανακαλέσει την απόφαση του και να προασπίσει τα δικαιώματα τους.

    Η συνέλευση ήταν γεμάτη από στιγμές έντασης, από την πλευρά των κατοίκων, αλλά και αγωνίας για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι ακόμα και για δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το θέμα προχωρήσει και δεν ακουστεί η φωνή τους.

    «Ο κόσμος των Βαγίων κατάφερε να λύσει μέσα σε μία εβδομάδα προβλήματα που άλλοι Δήμοι δεν έχουν λύσει επί ένα χρόνο τώρα, τόνισε σε δηλώσεις του το μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον Αλέκος Καρκάνας, και σημείωσε ότι «είναι τόσο δραστήριοι και σχεδόν είναι έτοιμοι να ‘γυρίσουν’ την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αδειοδότηση του εργοστασίου ενέργειας με φυσικό αέριο».


    Από την πλευρά του ο Δ/νων Σύμβουλος της Ήρων Θερμοηλεκτρική κ. Κωνσταντίνος Μιχαλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «λόγω της 48χρονης εμπειρίας μου στην ενέργεια, θεωρώ ότι μια μονάδα φυσικού αερίου δεν βλάπτει το περιβάλλον. Εάν το έβλαπτε, υπογράμμισε, δεν θα υπήρχαν μέσα στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικές αλλά και τα όργανα της πολιτείας που ελέγχουν τις μελέτες αυτές σχετικά με το εάν η συγκέντρωση των ρύπων προσβάλλει το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», ενώ αναφέρθηκε και στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν για τους Βαγαίους, για να κατηγορήθεί όμως από τον Αλέκο Καρκάνα ότι «η εταιρία τα ίδια έταζε στη Θήβα και σε άλλες περιοχές και έμειναν μόνο στα λόγια, δημιουργώντας μόνο προβλήματα όπου εγκαταστάθηκαν».

    Σε ότι αφορά τις εντονότατες διαμαρτυρίες των κατοίκων ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως «πρόκειται για μια μερίδα πολιτικού χώρου που έχει σηκώσει την σημαία άρνησης σε οποιαδήποτε πρόταση» για να εισπράξει και πάλι την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι του απάντησαν πως σκοπός της παρουσίας τους στην συνέλευση ήταν η αγωνία για το μέλλον και όχι η σχέση τους με πολιτικούς χώρους.

    Ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Δούσης είπε ότι «ο λαός των Βαγίων μίλησε. Αυτό που ζητούσαμε εμείς σαν εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας έγινε κατορθωτό από την πίεση που άσκησε ο κόσμος σε αυτή την συνέλευση».

    Παρόν ήταν και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριος Παπανίκας ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του για την μονάδα Θερμοηλεκτρικής παραγωγής με φυσικό αέριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η εγκατάσταση της μονάδας και οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι βεβιασμένες, διότι η μονάδα αυτή ευρισκόμενη πολύ κοντά στην πόλη των Βαγίων θα επιφέρει μεγάλη αναταραχή και ειδικότερα μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που επιφέρει την μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον αλλά επίσης μολύνει το περιβάλλον. Είναι σωστό να επανεξεταστεί το θέμα της χωροθέτησης για την απομάκρυνση από την περιοχή. Είναι αδύνατον να φανταστεί άνθρωπος ότι σε απόσταση 5 χλμ, από το σπίτι του θα λειτουργεί μια τόσο μεγάλη μονάδα με μεγάλες ποσότητες θερμικών ρύπων και αέριων ρύπων που προσβάλλουν μακροχρόνια την υγεία του ανθρώπου».

    Την αντίθεση του στην εγκατάσταση του εργοστασίου στην ‘Κατεβασιά’ εξέφρασε και ο Δήμαρχος Θεσπιέων Χρήστος Κουρούνης ο οποίος ζήτησε από την πολιτεία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε συζήτηση για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Βοιωτίας ώστε να μην παρατηρηθούν και άλλα παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

    Τέλος ο Δήμαρχος Βαγίων Παναγιώτης Τσαραμπάρης διαβεβαίωσε τους συνδημότες του ότι σκοπός της συνέλευσης ήταν να ακουστούν οι απόψεις τους, για να σημειώσει στην συνέχεια ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει αύριο Τετάρτη με μοναδικό θέμα την «Εγκατάσταση Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με Καύση Φυσικού Αερίου στην Θέση “ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ”.

    Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

    Δυναμικό «ΟΧΙ» από τους κατοίκους των Βαγίων στα σχέδια της "ΗΡΩΝ" Θερμοηλεκτρικής

    Στη συγκέντρωση με θέμα την εγκατάσταση του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου που διοργάνωσε ο δήμος Βαγίων με ομιλητή τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. και τ. Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Κάπρο, οι πολίτες των Βαγίων είπαν ένα δυναμικό όχι στην προοπτική λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου από την ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική. Στην προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών σχετικά με τις συνέπειες από τη λειτουργία του εργοστασίου, καταλυτική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή του Παν/μιου Πατρών κ. Παπανίκα, ειδικού στον τομέα του φυσικού αερίου, ο οποίος ήταν καλεσμένος από την "Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον", καθώς επίσης και των μελών της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΑΓΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Το Νομαρχιακό Συμβούλιο εψήφισε θετικά στη μη-εγκατάσταση του διαλυτηρίου στα Βάγια

    Μετά την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων να εγκατασταθεί διαλυτήριο αυτοκινήτων στα Βάγια, σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο επεκύρωσε την αρνητική απόφαση και δεν θα εγκατασταθεί το διαλυτήριο αυτοκινήτων στη περιοχή των Βαγίων.

    Κυριακή 20 Απριλίου 2008

    Συγκέντρωση ενημέρωσης για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής: 21/4/2008

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΓΙΩΝ

    Την Μ. Δευτέρα 21 Απριλίου 2008, στίς 6:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του Δήμου Βαγίων από ειδικούς επιστήμονες με θέμα την "Εγκατάσταση εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο".

    Παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου να παρευρεθούν στην συγκέντρωση αυτή για ενημέρωση.

    Νεο Δημοτικό Συμβούλιο την Μ. Τετάρτη (23/4/2008) και ώρα 8:00 μ.μ., με θέμα την εγκατάσταση του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής ...

    Ό Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων προσκαλεί σε δημοσία συνεδρίαση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος Βαγίων, την 23η του μηνός Απριλίου του ετους 2008, ημέρα Μ. Τετάρτη και ώρα 8:00 μ.μ. για συζήτηση και λήψη απόφασης επι του θέματος: "Εγκατάσταση μονάδας συνδιασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στην θέση ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ του Δήμου Βαγίων".

    Σάββατο 19 Απριλίου 2008

    Ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον"

    Συμπολίτες,


    Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας άναρχης βιομηχανοποίησης του Νομού μας που υποβαθμίζει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας.

    Η Βοιωτία προορίζεται ως το νέο ενεργειακό κέντρο όλης της Ελλάδας: αιολικά πάρκα στον Ελικώνα, 10 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, λιθανθρακικό εργοστάσιο, σχεδιασμός για επέκταση και εμπορική χρήση του λιμανιού της Θίσβης. Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις συνολικά από την άποψη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ισοδυναμούν με 2-2,5 φορές τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης. Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής βρέθηκε πρόσφατα και ο Δήμος μας με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 435 MW με φυσικό αέριο. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται δε θα πρέπει να αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία, τη δική μας και των παιδιών μας. Σας ενημερώνουμε ότι οι εκπομπές των αερίων ρύπων έχουν ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.
    Από την καύση του Φυσικού Αερίου θα παραχθούν:
    1. Διοξείδιο του άνθρακα (CO2) το οποίο δημιουργεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και επίσης δημιουργεί το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου στο κλειστό Τηνέριο Πεδίο.
    2. Διοξείδιο του θείου (SO2) το οποίο δημιουργεί καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού (άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα). Επίσης προκαλεί την όξινη βροχή με αποτέλεσμα την φθορά της φυτικής παραγωγής, την καταστροφή ελαιώνων και αμπελώνων. Προκαλεί επιπλέον ελάττωση της ορατότητας λόγω των σωματιδίων που θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.
    3. Μονοξείδιο του Αζώτου (ΝΟ) και διοξείδιο του Αζώτου (ΝO2), που προκαλούν αλλοιώσεις των πνευμόνων, καρκινογενέσεις και παιδικό άσθμα. Επιπλέον είναι υπεύθυνα για το Φωτοχημικό νέφος (νέφος όζοντος).
    4. Υδράργυρος που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον άνθρωπο και προκαλεί μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τους νεφρούς, ενώ έχει βλαπτικές επιπτώσεις ακόμα και στα έμβρυα.

    Η μονάδα απαιτεί ορισμένες ποσότητες νερού για την ψύξη. Αυτά τα νερά μετά την χρήση θα οδηγούνται στο υπόγειο υδάτινο δυναμικό .

    Επιπλέον η σημαντική έκλυση υδρατμών από τους πύργους ψύξης, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής προκαλούν μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής( αύξηση της θερμοκρασίας 2 τουλάχιστο βαθμούς)

    Τα Βάγια ένα όμορφο χωριό, με μια οικονομία που βασίζεται στη γεωργία και στην ήπια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα είναι εγκληματικό να παραδοθεί στη μόλυνση, στην καταστροφή του φυσικού πλούτου και στην υποβάθμιση που μοιραία θα επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου ενέργειας.

    ΚΑΛΟΥΜΕ

    Όλους τους πολίτες των Βαγιών να συμπαραταχτούν και να ματαιώσουν με τον αγώνα τους τη δημιουργία της σχεδιαζόμενης μονάδας.

    Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

    Αφίσα της "Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον"

    (Γιά να δείτε την απεικόνιση σε μεγέθυνση, κάνετε "κλικ" πάνω στην απεικόνιση)


    Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν νέο Δημοτικό Συμβούλιο ...

    Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Βαγίων:

    1. Γρηγόρης Μ. Δούσης
    2. Ιωάννα Κ. Κρητικού
    3. Χρήστος Κ. Πάλλης
    4. Γρηγόρης Λ. Παπαβασιλείου
    5. Παναγιώτης Σ. Μπατσούλης

    Κατέθεσαν, στο Δήμο Βαγίων, την ακόλουθη αίτηση για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΑΓΙΩΝ
    Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων


    Παρακαλούμε όπως συγκαλέσετε Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/06 ΦΕΚ Α’ 114/2006), με θέμα συζήτησης: «Εγκατάσταση Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με Καύση Φυσικού Αερίου στην Θέση “ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ” του Δήμου Βαγίων», διότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από σχετικές έρευνες, η εγκατάσταση και λειτουργία αυτής της Μονάδας πιθανόν πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και στην ποιότητα ΖΩΗΣ των κατοίκων, όχι μόνο του Δήμου Βαγίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής (πρός τούτο επικαλούμαστε και σχετικές Μελέτες) και ως εκ τούτου ίσως εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία όλων. Πέραν δε τούτου, επικαλούμαστε τις απόψεις, τις αντιδράσεις και τις εντονότατες ανησυχίες που προκλήθηκαν στους κατοίκους των Βαγίων και όχι μόνο, οι οποίες εκδηλώθηκαν πρόσφατα (14-2-2008) σε “ανοιχτή” δημόσια συζήτηση, στήν Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και την αγωνία τους, η οποία εκφράζεται καθημερινά και της οποίας έχουμε γίνει αποδέκτες, από την ημέρα της προηγούμενης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (21-03-2008) μέχρι σήμερα.

    Επίσης διότι δεν είναι χαρακτηρισμένες οι χρήσεις γης στην περιοχή και η πιθανή εγκατάσταση μια Μονάδας, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό δεδομένο για τον καθορισμό ΖΩΝΩΝ, η οποία πιθανόν πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και στην ΖΩΗ των κατοίκων των Βαγίων και της ευρύτερης περιοχής και ως εκ τούτου ίσως εκγυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία όλων.

    Βάγια 17-4-2008

    Οι Αιτούντες
    (ονόματα και υπογραφές)

    Ίδρυση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στα Βάγια

    Από το ΕΛΛΟΝΤΙΑ, Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008.

    Η είδηση έρχεται από τα Βάγια της Βοιωτίας και αφορά πιθανή εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου. Ήδη η εταιρία "ΗΡΩΝ" έστειλε τις προτάσεις της στο δημοτικό συμβούλιο και έλαβε αρχικά μια θετική γνωμοδότηση.

    Στη συνέχεια όμως σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους Βαγαίους οι οποίες εκφράστηκαν πρώτα με την προσφυγή της προηγούμενης δημοτικής αρχής εναντίον της απόφασης και κατόπιν με μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις σε βάρος τους επιπτώσεις από τη λειτουργία του εργοστασίου. Ειδικότερα εκφράζονται οι παρακάτω φόβοι:

    "Ενημερώνουμε απλά τους κατοίκους των Βαγίων για τις επιπτώσεις. Επισημαίνουμε ότι από την καύση του Φυσικού Αερίου θα παραχθούν CO (μονοξείδιο του άνθρακα), CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), ένα εκατομμύριο και δύο δισεκατομμύρια κιλά αντίστοιχα τα οποία θα δημιουργήσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και επίσης θα δημιουργήσουν το Φαινόμενο Θερμοκηπίου στο κλειστό Τηνέριο Πεδίο.

    Με την καύση του θείου (θειάφι) που περιέχεται στο αέριο θα παράγεται SO2 (διοξείδιο του θείου) σε ετήσια ποσότητα (180.000) κιλά τουλάχιστον που δημιουργεί καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού (άσμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα). Ακόμα προκαλεί την όξινη βροχή με αποτέλεσμα την φθορά της φυτικής παραγωγής, καταστροφή ελαιώνων και αμπελώνων. Προκαλεί ελάττωση της ορατότητας λόγω των σωματιδίων που θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επίσης από την καύση του Αζώτου, δημιουργούνται ΝΟ (μονοξείδιο του Αζώτου) και ΝO2 (διοξείδιο του Αζώτου), που προκαλούν αλλοιώσεις των πνευμόνων και καρκινογεννέσεις και παιδικό άσθμα. Επιπλέον είναι υπεύθυνα για το Φωτοχημικό νέφος (νέφος όζοντος).

    Τα οξείδια του Αζώτου ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα δύο εκατομμύρια κιλά. Εκπέμπεται και υδράργυρος που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον άνθρωπο με βλάβες στον εγκέφαλο, τα νεφρά ακόμα και στα έμβρυα. Η μονάδα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη. Αυτά τα νερά μετά την χρήση θα οδηγούνται στο υπόγειο υδάτινο δυναμικό ή στην Υλίκη και στους κατοίκους των Αθηνών".

    Η εκστρατεία ενημέρωσης συνεχίζεται και ήδη κάτοικοι και φορείς εκφράζουν με κάθε τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της δημοτικής αρχής. Τα Βάγια είναι ένα χωριό όμορφο, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θήβα, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, αμφιθεατρικό με μια οικονομία που βασίζεται στη γεωργία και στην ήπια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και θα είναι εγκληματικό να παραδοθεί στη μόλυνση, στην καταστροφή του φυσικού πλούτου και στην υποβάθμιση που μοιραία θα επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου ενέργειας.

    Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των Βαγαίων πολιτών.

    Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

    Δημοτικοί Σύμβουλοι επανεξετάζουν ...

    Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», κ.κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου και Παναγιώτης Μπατσούλης, στό χτεσινοβραδυνό Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσαν την ακόλουθη δήλωση: «Mε αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις των πολιτών των Βαγίων ύστερα απο την αίτηση της “ΗΡΩΝ” να εγκατασταθεί στο κάμπο των Βαγίων με το νόμο 3399/17-10-2005 άρ. 20. Παρ. 237, όπως και οι πληροφορίες που είχαμε τα τελευταία χρόνια για εγκατάσταση βιομηχανιών στα Βάγια, πρέπει να μας απασχολεί το θέμα των εγκαταστάσεων αυτών στο κάμπο των Βαγίων. Άρα πρέπει να γίνει η οριοθέτηση ζωνών για διασφάλιση της άναρχης εγκατάστασης βιομηχανιών όπως (σε Οινόφυτα-Ελαιώνας). Με το τρόπο αυτό θα προστατεύσουμε όσο το δυνατό μπορούμε τον Δήμο μας απο ρυπογόνες μονάδες. Και θα τεθούν όροι για την εγκατάσταση μονάδων με γνώμονα ενός αποδεκτού αισθητικά τοπίου προσιτού στη κοινή θέα. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε όσες γνωμοδοτήσεις ζητηθούν για εγκατάσταση βιομηχανιών να είναι αρνητικές μέχρι την οριοθέτηση ζωνών. Καθώς επίσης να επανεξετάσουμε το αίτημα της “ΗΡΩΝ”».

    Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

    Το Δ. Σ. Βαγίων αρνητικό στην εγκατάσταση διαλυτηρίου αυτοκινήτων

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων, στη σημερινή συνεδρίαση, ψήφισε ομόφωνα αρνητικά στην εγκατάσταση διαλυτηρίου αυτοκινήτων στη περιοχή των Βαγίων.

    Τρίτη 15 Απριλίου 2008

    Η ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. Βαγίων της 16/4/2008

    Η ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων της 16/4/2008, είναι:

    1. Προγραμματισμός πρόσληψης προσωπικού
    2. Έγκριση και ψήφιση του προϋπολογισμού του Ν.Π. "Παιδικός Σταθμός Δήμου Βαγίων"
    3. Έγκριση και ψήφιση του προύπολογισμιού του Ν.Π. "Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Βαγίων"
    4. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής προμήθειας "Προμήθεια και εγκατάσταση δικτυακού και μηχανογραφικού εξοπλισμού. Ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών. Δημιουργία δικτυακής πύλης Δήμου Βαγίων".
    5. Γνωμοδότηση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση διαλυτηρίου αυτοκινήτων
    6. Διάφορες αιτήσεις

    Αντιδράσεις ... περιβάλλοντος

    Του Θανάση Κουρουμπέτση, Εφημερίδα "ΣΚΥΤΑΛΗ"

    Την ανάκληση της απόφασης του Δήμου για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ζητούν κάτοικοι και φορείς



    Να ανακαλέσει την απόφαση του, σε ότι αφορά την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, καλούν το δημοτικό συμβούλιο οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Βαγίων.

    Σε σύσκεψη-ενημέρωση που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου δημοτικού σχολείου, η κοινωνία των Βαγίων εξέφρασε την πλήρη της αντίθεση για την πιθανή εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή.

    Όπως τόνισαν, φορείς και κάτοικοι κάθε ηλικίας, αν η δημοτική αρχή δεν πάρει πίσω την απόφαση της θα προχωρήσουν ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

    Η ενημερωτική σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία ομάδας πολιτών και της Συμπαράταξης των Βοιωτών για το περιβάλλον όπου ακούστηκαν οι ανησυχίες όλων για το μέλλον του τόπου ενώ παράλληλα η χημικός Δέσποινα Σπανούδη και ο κ. Αλέκος Καρκάνας, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις από την λειτουργία τέτοιων μονάδων κοντά σε κατοικημένες περιοχές με βάση επιστημονικές έρευνες και μελέτες.

    Σε δηλώσεις της η εκπαιδευτικός Ζωή Χατζή τόνισε: «Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την πρόθεση της εταιρίας ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική να κατασκευάσει την μονάδα παραγωγής ενέργειας στον τόπο μας. Επιπλέον μάθαμε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρίας απευθύνθηκαν στον Δήμο μας και ζήτησαν την συγκατάθεση του. Δυστυχώς ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε υπέρ αυτής της εγκατάστασης. Κάτι τέτοιο αισθανόμαστε ότι μας θίγει. Υπονομεύει την υγεία μας, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και κυρίως θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας. συνεπώς αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αγώνα απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια».

    Παράλληλα η κ. Χατζή επεσήμανε ότι η πρώτη κίνηση και αίτημα των πολιτών είναι η άμεση ανάκληση της απόφασης του δήμου για να υπογραμμίσει στην συνέχεια ότι «είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας».

    Από την πλευρά της η κ Δέσποινα Σπανούδη δήλωσε την αντίθεση της για την εγκατάσταση 10 και πλέον μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Βοιωτία (με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα) ενώ ο πρώην Δήμαρχος Βαγίων Γρηγόρης Δούσης τόνισε ότι «κοινή μας προσπάθεια είναι η ενημέρωση των συμπολιτών μας με πρώτο και βασικό στόχο την ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου».

    Ο κ. Δούσης έκανε παράλληλα γνωστό ότι η παράταξη «Δημοτική Κίνηση Βαγίων» άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς και επανέλαβε για μια ακόμη φορά το αίτημα του συνδυασμού για την πραγματοποίηση ανοιχτού δημοτικού συμβουλίου και λαϊκής συνέλευσης, με την συμμετοχή επιστημόνων ώστε μετά από αντιπαράθεση στοιχείων και τεκμηριωμένων προτάσεων και απόψεων να γίνει δημοψήφισμα.

    Χρώμιο στο νερό που τρέχει από τις βρύσες των Βαγίων


    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν παρών στην συγκέντρωση της "Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον", ανέφερε ότι υπάρχει Χρώμιο στο νερό του Δήμου Βαγίων. Ο Δήμος περιμένει εντός των προσεχών ημερών τα αποτελέσματα της δεύτερης ανάλυσης.


    Το έγγραφο της ανάλυσης του νερού. Κατετέθηκε στο προεδρείο της χτεσινοβραδυνής συγκέντρωσης από τον κ. Γ. Δούση.

    (Γιά να δείτε την απεικόνιση σε μεγέθυνση, κάνετε "κλικ" πάνω στην απεικόνιση)

    "Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον" - Ψήφισμα

    Καλούμε τους Βαγαίους πολίτες/σσες να πουν βροντερό όχι στα σχέδια υποβάθμισης του περιβάλλοντος του χωριού μας, υπογράφοντας μαζικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην περιοχή μας. Τους καλούμε να πλαισιώσουν την "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΑΓΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ", ώστε όλοι μαζί να ακυρώσουμε με τη δράση μας αποφάσεις που υπονομεύουν το μέλλον του τόπου μας και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.


    ΨΗΦΙΣΜΑ

    Εμείς οι πολίτες του Δήμου Βαγίων, που συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία εναντίον της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στο Δήμο μας


    ΖΗΤΟΥΜΕ

    · Να μη λαμβάνονται ερήμην μας αποφάσεις κρίσιμες για τις ζωές μας, τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας.
    · Να ματαιωθεί η εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην περιοχή μας.
    · Να ανακαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο την υπ. αριθ. 23/2008 απόφασή του που αφορά την εγκατάσταση της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας
    .

    Καλούμε την πολιτεία να στραφεί σε άλλους τρόπους, σε άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα σέβονται το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και δε θα βλάπτουν τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους της περιοχής.

    Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

    Οι αποδήμοι Βοιωτοί των ΗΠΑ, αντίθετοι στην περιβαλλοντική καταστροφή

    Τα προβλήματα της βιομηχανικής περιοχής Θίσβης και η εγκατάσταση εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βοιωτία ήταν τα κυρίαρχα θέματα της Γενικής Ενημερωτικής "Συνέλευσης των Αποδήμων Βοιωτών" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιερού Ναού της Αναλύψεως στο Fairview του New Jersey, ΗΠΑ. Η εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχής και συμμετείχαν απόδημοι απο τις πολιτείες του Michigan, Ohio, Illinois, New York και New Jersey. Η επόμενη Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο προσεχές μέλλον.

    Κυριακή 13 Απριλίου 2008

    Ενημερωτική συζήτηση της "Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον"

    Ανακοίνωση-πρόσκληση

    Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα 14/04/2008 και ώρα 19.30΄ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βαγίων, για να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις από τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο μας.


    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΑΓΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

    "Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον"

    Συμπολίτες,

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας άναρχης βιομηχανοποίησης του Νομού μας που υποβαθμίζει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας.

    Η Βοιωτία προορίζεται ως το νέο ενεργειακό κέντρο όλης της Ελλάδας: αιολικά πάρκα στον Ελικώνα, 10 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, λιθανθρανθρακικό εργοστάσιο, σχεδιασμός για επέκταση και εμπορική χρήση του λιμανιού της Θίσβης. Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις συνολικά από την άποψη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ισοδυναμούν με 2-2.5 φορές τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης.

    Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής βρέθηκε πρόσφατα και ο Δήμος μας με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 435 MWΗ με φυσικό αέριο.

    Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται δε θα πρέπει να αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία, τη δική μας και των παιδιών μας.

    ΖΗΤΟΥΜΕ: Την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    ΚΑΛΟΥΜΕ: Όλους τους πολίτες των Βαγίων να συμπαραταχτούν και να ματαιώσουν με τον αγώνα τους τη δημιουργία της σχεδιαζόμενης μονάδας.


    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΑΓΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Καταγγελία του καθηγητή Γιάννη Γ. Χατζίνα κατά της δημοτικής αρχής Βαγίων

    Η παράταξη που έκανε τον Ασπρόκαμπο και τη Λούτσα σεληνιακό τοπίο, έβαλε στόχο να μετατρέψει σε έρημο Σαχάρα το Τηνέριο Πεδίο, δίνοντας έγκριση για την κατασκευή εργοστασίου Ηλεκτρικής Ενέργειας 435 ΜWΗ (μεγαβατώρες).

    Όλα στη λογική της αρπαχτής, χωρίς να νοιαστούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ο τρόπος που εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα και η τραμπούκικη απόφαση, θα βρεί σύσσωμο τον λαό των Βαγίων απέναντι τους. Ο λαός των Βαγίων μη γνωρίζοντας τις επιπτώσεις της λειτουργίας του εργοστασίου και δίχως ενημέρωση, στα μουλωχτά, μόλις αποκτήσει γνώση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν θα αντιδράσει.

    Ενημερώνουμε απλά τους κατοίκους των Βαγίων για τις επιπτώσεις. Επισημαίνουμε ότι από την καύση του Φυσικού Αερίου θα παραχθούν CO (μονοξείδιο του άνθρακα), CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), ένα εκατομμύριο και δύο δισεκατομμύρια κιλά αντίστοιχα τα οποία θα δημιουργήσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και επίσης θα δημιουργήσουν το Φαινόμενο Θερμοκηπίου στο κλειστό Τηνέριο Πεδίο.

    Με την καύση του θείου (θειάφι) που περιέχεται στο αέριο θα παράγεται SO2 (διοξείδιο του θείου) σε ετήσια ποσότητα (180.000) κιλά τουλάχιστον που δημιουργεί καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού (άσμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα). Ακόμα προκαλεί την όξινη βροχή με αποτέλεσμα την φθορά της φυτικής παραγωγής, καταστροφή ελαιώνων και αμπελώνων. Προκαλεί ελάττωση της ορατότητας λόγω των σωματιδίων που θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επίσης από την καύση του Αζώτου, δημιουργούνται ΝΟ (μονοξείδιο του Αζώτου) και ΝO2 (διοξείδιο του Αζώτου), που προκαλούν αλλοιώσεις των πνευμόνων και καρκινογεννέσεις και παιδικό άσθμα. Επιπλέον είναι υπεύθυνα για το Φωτοχημικό νέφος (νέφος όζοντος).

    Τα οξείδια του Αζώτου ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα δύο εκατομμύρια κιλά. Εκπέμπεται και υδράργυρος που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον άνθρωπο με βλάβες στον εγκέφαλο, τα νεφρά ακόμα και στα έμβρυα.

    Η μονάδα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη. Αυτά τα νερά μετά την χρήση θα οδηγούνται στο υπόγειο υδάτινο δυναμικό ή στην Υλίκη και στους κατοίκους των Αθηνών.

    Όσοι "ελαφρά τη καρδία" συναίνεσαν στην δημιουργία αυτής της μονάδας ας το ξανασκεφτούν.

    Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε το δικαίωμα να ζούμε σ' ένα υγιές περιβάλλον.

    ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΧΑΤΖΙΝΑΣ

    Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Δημοτική Κίνηση Βαγίων"

    Η Δημοτική Παράταξη, «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΓΙΩΝ», που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τους Δημοτικούς Συμβούλους Γρηγόρη Μ. Δουση, Ιωάννα Κ. Κρητικού και Χρήστο Κ. Πάλλη, στα πλαίσια της επαφής και της ενημέρωσης των Δημοτών και των Συλλογικών Φορέων του Δήμου Βαγίων, θεωρεί επιβεβλημένο να δημοσιοποιήσει το θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων, στις 21 Μαρτίου 2008 και αφορά την λήψη απόφασης για «Εγκατάσταση Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με Καύση Φυσικού Αερίου στη θέση "ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ" Του Δήμου Βαγίων». Για το λόγο αυτό, σας κοινοποιούμε την υπ' αριθμ. 23/2008 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων, για να λάβετε γνώση του θέματος.

    Από τα πρακτικά της συνεδρίασης προκύπτει σαφώς η άποψη μας. που επικεντρώνεται στην πρόταση - αίτημα για πραγματοποίηση «ανοιχτού» Δημοτικού Συμβουλίου και Λαϊκής Συνέλευσης, με την συμμετοχή επιστημόνων και μετά από αντιπαράθεση στοιχείων και τεκμηριωμένων προτάσεων και απόψεων, να οδηγηθούμε και σε Δημοψήφισμα. Φυσικά το αίτημα μας δεν έγινε αποδεκτό και το θέμα ψηφίστηκε κατά Πλειοψηφία.

    Πιστεύουμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που έχει σχέση με το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, πρέπει πρώτα απ' όλα και πάνω σπ' όλα να ενημερωθούν οι κάτοικοι των Βαγίων. Σας ενημερώνουμε ότι ασκήσαμε την υπ αριθμ. 2874/2008 Προσφυγή κατά της παραπάνω Απόφασης, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

    Βέβαια, όπως ήδη γνωρίζετε, με δική μας πρωτοβουλία, δώσαμε διάσταση και αναδείξαμε το θέμα μέσα απ' την ειδησεογραφία των Τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο σ' επίπεδο Νομού, όσο και σ' επίπεδο Περιφέρειας (Εφημερίδες - Τηλεοράσεις).

    Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, σας γνωρίζουμε επίσης ότι η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΓΙΩΝ» αναλαμβάνει πρωτοβουλία και καλεί σε συνεργασία τους Δημότες και όλους τους Συλλογικους Φορείς για μια Δημόσια Συζήτηση του θέματος με την παρουσία Ειδικών Επιστημόνων.

    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΓΙΩΝ»
    ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

    Γρηγόρης Μ. Δούσης
    Ιωάννα Κ. Κρητικού
    Χρήστος Κ. Πάλλης

    Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

    "Λουκέτο" διαμαρτυρίας στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Βοιωτίας


    Κλειστές έμειναν χθες οι Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας μετά από Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της αδιαφορίας της Κυβέρνησης. Τα προβλήματα αυτά αφορούν την έλλειψη προσωπικού, τη μη χρηματοδότηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και την προστασία του Περιβάλλοντος.

    Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αιρετών, όλων των εργαζομένων και φορέων του Νομού στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ομιλητής ήταν ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς. Την συμπαράσταση του στον αγώνα της Ν.Α.Β εξέφρασε με ομιλία του ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας Νίκος Παπαγγελής.

    Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

    Ανοιχτή συνέλευση για το περιβάλλον στη Θήβα

    Η Πρωτοβουλία αυτή είχε άμεσο ένδιαφέρον για τους κατοίκους των Βαγίων, που ενημερώθηκαν για το θέμα της εγκατάστασης εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αερίο στη Βοιωτία.

    Από το Έχεις Μήνυμα, Δευτέρα, 7 Απριλίου 2008.
    Ανακοίνωση-πρόσκληση

    Η πρωτοβουλία «Θηβαίοι πολίτες για το περιβάλλον» προσκαλούν όλες/ους τις Θηβαίες και τους Θηβαίους σε ανοιχτή συνέλευση

    Στο συνεδριακό κέντρο,
    Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2008 στις 6μμ

    Για να συζητήσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας, που τελευταία πληθαίνουν και οξύνονται τραγικά.

    • Νερό: καθαρό νερό, πότε; τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Τι πρέπει να γίνει.
    • Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, στην Βοιωτία και ειδικά στη Θήβα.
    • Βιομηχανικά απόβλητα. Το πρόβλημα της διάθεσης τους. Χωματερές

    Κυριακή 6 Απριλίου 2008

    Ένσταση για το εργοστάσιο στα Βάγια

    • Από τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008.

      Προσφυγή κατά της απόφασης με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων, γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα της ΗΡΩΝ για την κατασκευή μονάδας 435 MW, κατέθεσε στο Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο Δήμαρχος αντί άλλης εισήγησης διάβασε στο συμβούλιο την επιστολή της ΗΡΩΝ και έσπευσε να προκατάλαβει μελλοντικές ενέργειες χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο για τις επιπτώσεις του εργοστασίου. Έτσι με δέλεαρ ασήμαντες ανταλλαγές που ουσιαστικά μάλλον κοροϊδία συνιστούν (π.χ. "θα σας κάνουμε τηλεθέρμανση εάν βρούμε ... κοινοτικά κονδύλια, θα σας δανείσουμε μηχανήματα για να κάνετε έργα" κλπ) ή είναι ανεφάρμοστες (π.χ. "θα προσλάβουμε 60! άτομα αλλά εάν δεν έχετε αντίστοιχες ειδικότήτες μην στεναχωριέστε θα βρούμε απο αλλού", όταν είναι γνωστό ότι χρειαζονται ελάχιστα άτομα με υψηλή ειδίκευση, ή "θα σας δώσουμε φθηνό ρεύμα"-πώς άραγε;), πέτυχαν να τους υποσχεθούν ότι τους δέχονται στην περιοχή τους.Τι σημαίνει αυτό για τις εκπομπές ρύπων ετησίως; Απο την εμπειρία λειτουργίας παρόμοιων μονάδων (μια και για τη συγκεκριμένη δεν έχει κατατεθεί μελέτη) μπορεί να σημαίνει:

      Περί τα 2 δισεκατομμύρια kg διοξείδιο του άνθρακα (CO2),
      Περί τα 2 εκατ. κιλά οξείδια του αζώτου ( NOX),
      Περί τα 180 χιλ. κιλά διοξείδιο του θείου (SO2),
      Περί τα 180 χιλ. κιλά στερεά σωματίδια,
      Περί τα 1 εκατ. κιλά (1,01*106 kg ) μονοξείδιο του άνθρακα (CO ).

      Επίσης θα εκβάλλει μεγάλη ποσότητα θερμότητας στην ατμόσφαιρα ανερχόμενη ετησίως σε περίπου 8.000.000.000 κιλοβατώρες, που θα επηρρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής, ενώ σχετικά σημαντικές θα είναι και οι απώλειες νερού. Γιατί βιάστηκε λοιπόν τόσο πολύ ο κ.Δήμαρχος; Δεν ρωτούσε και τους συναδέλφους του στη Χαιρώνεια που απο το 2003 προσπαθεί να τους πείσει η ENELCO και μάλιστα με σαφώς πιο χειροπιαστά "ανταποδοτικά οφέλη΄";

    Το χρονικό της προσπάθειας εγκατάστασης μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση "Κατεβασιά", Βάγια

    Στίς επόμενες 4 ενότητες παρουσιάζεται, μέσα από επίσημα έγγραφα, το χρονικό της προσπάθειας εγκατάστασης μονάδας (παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος) συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση "Κατεβασιά", Βάγια.

    Συγκεκριμένα παρουσίαζονται:
    • Το κάλεσμα για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων. (εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση "Κατεβασιά").

    • Η δισέλιδη πρόταση της εταιρίας "ΗΡΩΝ".

    • Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων για την εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση "Κατεβασιά". Στήν απόφαση υπάρχη και αυτούσια η πρόταση της εταιρίας "ΗΡΩΝ".

    • Η Προσφυγή, του πρώην Δημάρχου Γ. Δούση, κατά της 23/2008/21-3-2008, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων.

    Το κάλεσμα για συνεδρίαση του Δ.Σ. Βαγίων, με 8ο θέμα την "Eγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση 'Κατεβασιά' "




    Γιά να δείτε την απεικόνιση (image) σε μεγέθυνση, κάνετε "κλικ" πάνω στην απεικόνιση (image).

    H πρόταση της εταιρίας ΗΡΩΝ









    Γιά να δείτε την απεικόνιση (image) σε μεγέθυνση, κάνετε "κλικ" πάνω στην απεικόνιση (image).




    Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βαγίων για την εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση "Κατεβασιά"







    Γιά να δείτε την απεικόνιση (image) σε μεγέθυνση, κάνετε "κλικ" πάνω στην απεικόνιση (image).


    Η προσφυγή, του πρώην Δημάρχου Γ. Δούση, κατά της 23/2008, 21-3-2008, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων





    Γιά να δείτε την απεικόνιση (image) σε μεγέθυνση, κάνετε "κλικ" πάνω στην απεικόνιση (image).

    Τρίτη 1 Απριλίου 2008

    Αντιδράσεις για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βάγια


    Κόκκινο Χτύπησε η Συνεδρίαση στα Βάγια




    Απο την Εφημερίδα «ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ» (29-3-2008) της Χ.Μ και την Εφημερίδα «ΣΚΥΤΑΛΗ» (1-4-2008) του Θανάση Κουρουμπέτση



    Αναστάτωση «γρίνιες» αλλά και προβληματισμό δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες η εξυγίανση του Λεκανοπεδίου που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην Βοιωτία, εξαιτίας των συνεχών προσπαθειών εταιριών να εγκατασταθούν στον Νομό.

    Μετά την Χαιρώνεια, σειρά έχουν τα Βάγια και αιτία η πρόθεση εταιρίας να κατασκευάσει εκεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Όλα ξεκίνησαν πρίν ενάμιση περίπου μήνα όταν εκπρόσωπος της εταιρίας ζήτησε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων για τις προθέσεις εγκατάστασης μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση «Κατεβασιά» του Δήμου, ονομαστικής ισχύoς 435 ΜW.

    Ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Δούσης τότε είχε προτείνει την αναλυτική συζήτηση του θέματος με πλήρη στοιχεία και σχετικές αναλύσεις.

    Στίς 21 του Μάρτη 2008 το θέμα φτάνει πρός συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως «Εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση Κατεβασιά του Δήμου Βαγίων», και αρχίζει η διαμάχη.

    Ο κ. Δούσης ζητά πλήρη στοιχεία για ενημέρωση και μετά να αποφασίσει το Σώμα, αλλά ο Δήμαρχος Βαγίων Π. Τσαραμπάρης, σύμφωνα με τον κ. Δούση, εξαπολύει επίθεση εναντίων του αναφερόμενος στα οφέλη της περιοχής από το εργοστάσιο και την μείωση της ανεργίας.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την άδεια εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΤΕΡΝΑ 435 MW συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου, στή θέση «Κατεβασιά», 500 μόλις μέτρα από τα τελευταία σπίτια των Βαγίων.

    Το θέμα όμως πήρε γρήγορα διαστάσεις, με τον κ. Δούση να ζητά την πραγματοποίηση ανοικτού Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση πολιτών και φορέων, καθώς όπως είπε σε δηλώσεις του «δεν απαντάς για ένα τόσο σημαντικό θέμα με τόση ευκολία» και από την άλλη τον κ. Τσαραμπάρη να επιμένει στα οφέλη της περιοχή, άποψη στήν οποία συμφώνησαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Χρήστος Πάλλης και Ιωάννα Κρητικού, ενώ οι κκ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου και Παναγιώτης Μπατσούλης συμφώνησαν με την εγκατάσταση της μονάδας με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι που ανεφέρονται στό έγγραφο της εταιρίας καθώς και όλες οι σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Την κατάσταση «έσωσε» ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δεσμεύτηκε σε δελτίο τηλεοπτικού σταθμού, για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας από ειδικούς επιστήμονες, με τη συμμετοχή όλων, αλλά και της εταιρίας.

    Ερωτηματικά ωστόσο έχουν προκύψει στούς κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναρωτιούνται για τον τρόπο που ψηφίστηκε η εγκατάσταση της μονάδας την ώρα που το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως καμία νέα άδεια εγκατάστασης δεν θα δοθεί άν δεν λυθεί το ζήτημα της ρύπανσης σε ολόκληρο το νομό.

    Να σημειώσουμε, πώς σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 412 MW, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών [Εργαστήριο Φυσικής και Ατμόσφαιρας) καθώς και του ΤΕΙ Μακεδονίας [Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής], οι μέσες εκπομπές ρύπων δημιουργούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, φθορά στην γεωργική παραγωγή και στα δένδρα, ενώ τέλος συμβάλλουν στην υπέρθέρμανση του πλανήτη.