Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Φιλιππίνες ... 2011

Αυστραλία ... 2011

«ΑΟΖ με τη Κύπρο τώρα»

Δημόσια παρέμβαση των Βασίλειου Μαρκεζίνη και Θεόδωρου Καρυώτη

Η δια μονομερούς δηλώσεως δημιουργία της κυπριακής (ΑΟΖ) το 2004 από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά ηγετική κίνηση. Αν και η Τουρκία διεμαρτυρύθη, η απόφαση έγινε αμέσως αποδεκτή και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Επανειλημμένες προσεγγίσεις του όμως προς την Ελληνική πλευρά, να οριοθετήσει μαζί με την Κύπρο την ΑΟΖ, του έμειναν αναπάντητες. Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνειπλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιωματά της. Εδώ και 30 χρόνια η χώρα μας επιμένει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία – η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου – είναι νομικής φύσης. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ’ αυτή της ΑΟΖ.

Η συνέχεια >> stratergyreport.gr

Αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών στη Χαρά Νικοπούλου

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Απόσπασμα της εκθέσεως του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου που αναγνώσθηκε κατά την πανηγυρική συνεδρία της 28ης Δεκεμβρίου 2010

ΑΞΙΣ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας απονέμεται στην κυρία Χαρά Νικοπούλου, δασκάλα στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου κατά την περίοδο 2004 – 2008 διότι παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε κατά την εκτέλεση του έργου της, εξετέλεσε τα καθήκοντά της κατά τρόπο αντάξιο της μεγάλης αποστολής της διδάσκοντας τα παιδιά που της εμπιστεύθηκε η Πολιτεία σύμφωνα με τις αρχές της ελεύθερης σκέψης, της ανεξιθρησκείας και της αλήθειας, χωρίς να υπολογίσει αντιθέσεις που έθεταν σε κίνδυνο την ίδια.
Η Αντιφώνησις
Η Χαρά Νικοπούλου προς τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την παρασημοφόρησή της με το Αργυρούν Μετάλλιον Ανδρείας.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Αθηνών,

Εν έτει 2010, όπου η Ελληνική Κυβέρνηση αφαιρεί τον όρο Εθνικής από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και περιθωριοποιεί ως ακραίους εθνικιστές τους απλούς Έλληνες που αγαπούν το Έθνος και την Πατρίδα τους,
Ευχαριστώ θερμά την Ακαδημία Αθηνών,
που στο πρόσωπό μου παρασημοφορεί τη Φιλοπατρία και τη διαμόρφωση Θρησκευτικής, αλλά κυρίως Εθνικής συνείδησης στους μαθητές μου, η οποία για όλους τους Έλληνες περιλαμβάνει τη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο από την οποία κατάγομαι, τη Μακεδονία μας στην οποία γεννήθηκα και η ελευθερία της οποίας τελεί υπό διαπραγμάτευση, τη Θράκη και την Κύπρο που καταδυναστεύονται από τους τούρκους και τους Ελεύθερους πολιορκημένους Έλληνες που ζουν στον Άγιο Παντελεήμονα.
Αυτό το Μετάλλιο Ανδρείας αποτελεί για μένα ηθική δέσμευση να συνεχίσω με μεγαλύτερη Πίστη τον αγώνα μου, μέχρι την τελική δικαίωση του Έθνους μας.
Το αφιερώνω στα δικά μου Πομακόπουλα της Θράκης.

O χάρτης με την πορεία των τουρκικών μαχητικών - Έφτασαν στην Αμοργό!

Καθαρά εχθρική ενέργεια που έδινε το δικαίωμα στην ελληνική αεράμυνα να τα καταρρίψουν, θεωρείται η εναέρια εισβολή, ειδικά των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4 της τουρκικής Αεροπορίας, που συνέβη πριν λίγο. Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ "Η υπέρπτηση αναγνωριστικών μαχητικών, ο εγκλωβισμός από εχθρικό ραντάρ Α/Α όπλου και η χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων συνιστά εχθρική ενέργεια που δίνει το δικαίωμα στον θιγόμενο να προχωρήσει στην λήψη ενεργών μέτρων κατά του εισβολέα κατά το διεθνές δίκαιο"!
Γενικά η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας (αν και κάποιοι θεωρούσαν, έστω όχι σε τέτοια έκταση, την τουρκική κίνηση λόγω της επίσκεψης του Α/ΓΕΣ στην περιοχή), έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά η οποία βλέπει ότι η Άγκυρα αντί να αποκλιμακώνει, κλιμακώνει και "δείχνει" καθαρά τις προθέσεις της... Χαρακτηριστικό είναι ότι έφτασε μέχρι την νήσο Κίναρο, μία "αναπνοή" από τα βράχια της Αμοργού!

Συνεχής ανανέωση >> defencenet.gr

«Σε κρίση το ευρώ και το 2011»

Η νέα χρονιά δεν πρόκειται να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κοινό νόμισμα. Ο Γερμανός οικονομολόγος Ντιρκ Σουμάχερ πιστεύει ωστόσο ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για το ξεπέρασμά τους.
Ο Γερμανός οικονομολόγος Ντιρκ Σουμάχερ, εκ των στελεχών της επενδυτικής Τράπεζας Goldman Sachs, υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ότι η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά θα χρειαστεί ακόμη πολύ χρόνο για να δει την οικονομία της να κινείται.

Tom Hanks ... αισθάνομαι Ελληνας 110%

Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά

Αρχίζει η διχοτόμηση της Τουρκίας;

ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Επαναστατικά γεγονότα ενδέχεται να συντελεσθούν σύντομα στην περιοχή μας, με δραματικές και σεισμικές εκτυλίξεις σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.
Ξεχάστε τα επεισόδια με τους χούλιγκαν στο Παπαδόπουλος-Ελευθερία και τις τουρκικές υλακές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντικότερα και επαναστατικά γεγονότα ενδέχεται να συντελεσθούν σύντομα στην περιοχή μας, με δραματικές και σεισμικές εκτυλίξεις σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρασία. Το περ. Σαββατοκύριακο σημειώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ ένα γεγονός ύψιστης και πολυδιάστατης σημασίας, που πέρασε απαρατήρητο από τον κυπριακό και ελλαδικό πολιτικό μικρόκοσμο. Το Συνέδριο για τη Δημοκρατική Κοινωνία στο Ντιγιάρμπαρκιρ υιοθέτησε σχέδιο για τη Δημοκρατική Αυτονομία εντός των συνόρων της Τουρκίας με δικαίωμα αυτοοργάνωσης των Κούρδων. Το σχέδιο εισηγείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, με τη λειτουργία τοπικού Κουρδικού Κοινοβουλίου καθώς και ελεύθερα κουρδικά τοπικά συμβούλια.

Η συνέχεια >>> ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πως (θα) μας κλέβουν στα καύσιμα!

Την ώρα που η κυβέρνηση στήνει τηλεοπτικά θεάματα για τα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν κατά των πρατηριούχων με «πειραγμένες» αντλίες, τα ίδια τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων σε όλα τα πρατήρια, που νομιμοποιούν την κλοπή δεκάδων εκατομμυρίων λίτρων καυσίμου κάθε χρόνο από τους καταναλωτές!
Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ντ. Ρόβλιας, μαζί με τον γ.γ. του υπουργείου, Στ. Κομνηνό, έστησαν ένα ευχάριστο show για το τηλεοπτικό κοινό, εκθέτοντας στις κάμερες περίπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία αλλοιώνουν ορισμένοι λωποδύτες πρατηριούχοι τις ενδείξεις των αντλιών, για να «ξαφρίζουν» τους καταναλωτές με ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων. Και προανήγγειλαν λουκέτα στα πρατήρια αυτά, βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια, με διάταξη που θα φέρουν το συντομότερο στη Βουλή.

Η συνέχεια >> sofokleous10

To 2025 η Ινδία θα ξεπεράσει τον πληθυσμό της Κίνας!

Η πιο πολυπληθής χώρα του πλανήτη αναμένεται να γίνει μέχρι το 2025 η Ινδία, ξεπερνώντας την Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού γραφείου απογραφής.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, το 2025 στην Ινδία θα ζουν 1,396 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στην Κίνα 1,394 δισεκατομμύρια. Προς το παρόν, η Κίνα έχει 1,330 δισ. κατοίκους και η Ινδία 1,173 δισ.
Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού της Κίνας, καθώς από το 1980 οι αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή την πολιτική του ενός παιδιού. Σήμερα οι Κινέζοι έχουν κατά μέσο όρο 1,5 παιδιά, ενώ οι Ινδοί 2,7 παιδιά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην τρίτη θέση και οι κάτοικοί τους θα αυξηθούν από 308 εκατ. που ήταν το 2010 σε 357 εκατ. το 2025.
Αντίθετα, χώρες όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Γερμανία θα πέσουν στην κατάταξη. Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία που σήμερα βρίσκεται στην 10η θέση αναμένεται να πέσει στην 20η το 2025, ενώ η Γαλλία θα μείνει στην 21η.

defencenet.gr

Ρηξη-κέλευθα - Διχασμός και εξιλέωση

Aίσιμα και αδήριτα (ΙΔ)

Ούτις

● Ο ειλικρινής στο εξωτερικό και ψεύτης στο εσωτερικό πρωθυπουργός μας
Ευτυχώς που ο Γιώργος δίνει συνεντεύξεις σε περιοδικά και εφημερίδες του εξωτερικού, ή παραχωρεί συνεντεύξεις σε ξένα τηλεοπτικά κανάλια, για να μάθουμε πότε- πότε καμιά αλήθεια εμείς οι ιθαγενείς της μπανανίας του Ελλαδιστάν, όπως μας κατάντησε. «Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ωστόσο υπήρξε και μια από τις πλέον κακοδιοικούμενες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση υπογράμμισε όλες τις αδυναμίες μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Newsweek και το δημοσιογράφο Stefan Theil
Έλα, ρε, η Ελλάδα πλούσια, αλλά σκλάβα στο ΔΝΤ. Δεν το βάνει ο νους μας… Και κακοδιοικούμενη, αλλά χωρίς την ευθύνη του λεβεντόπαιδου της Μάργκαρετ.
Για την κακοδιοίκηση φταίει ο Πετρής, ο Χατζηπετρής, ο Πέππας, ο Γκίκας, φταίνε οι γκόμενες, οι προηγούμενες και οι επόμενες. Ο Γιώργος δεν έχει καμία ευθύνη! «Απελθέτω απ’ εμού η ρετσινιά αύτη» λέει και φτύνει τον κόρφο του. Ξορκίζει το κακό που μας βρήκε και ετοιμάζει τις βαλίτσες του να κάνει ακόμη ένα ταξίδι στη γείτονα και φίλη Τουρκία, να ρίξει μια ξεγυρισμένη ζεμπεκιά με το καρντάσι του τον Ταγίπ Ερντογκάν για να βρει την αιτία της κακοδιοίκησης. Κάποιος του σφύριξε πως αν φέρει μερικές γυροβολιές σαν περιστρεφόμενος δερβίσης, μπορεί να βρεθεί σε έκσταση και να ανακαλύψει την ρίζα του κακού. Την μαριχουάνα την έχει κόψει από τα φοιτητικά του χρόνια. Τέρμα η έκσταση από μαριχουάνα. Εξάλλου λίγη πήρε. Έτσι να δοκιμάσει, να μην τον λένε οι ξανθιές τσιχλομασούσες μαμάκια. Μπαμπάκια αποκλείεται να τον έλεγαν. Μόνο τη μαμά άκουγε, γιατί τα έλεγε στα αμερικάνικα που τα καταλάβαινε. Όσα έλεγε ο μπαμπάς στα ελληνικά δεν τα καταλάβεινε καλά. Ο φάδαρ είπε «βυθίσατε το “Χόρα”» και αυτός κατάλαβε να βυθίσει τη χώρα όταν θα γινόταν πρωθυπουργός. Όταν ήταν ο Ανδρέας στην κυβέρνηση και οι Τούρκοι έβγαλαν το “Σισμίκ” για έρευνα στο Αιγαίο κήρυξε τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. Κι ενώ ήταν στο πεντάγωνο και στον χάρτη έκανε με τους επιτελείς επιχειρησιακά σχέδια, ο Γιώργος νόμισε πως έπαιζαν με πλέι στέισιον. Τώρα που είναι αυτός πρωθυπουργός, τα Τούρκικα πολεμικά καράβια κάνουν ασφαλείς διελεύσεις από το Σούνιο- εξάλλου το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και ενώνει τους δύο λαούς- όπου έχει άνθρωπο που με φρυκτωρικό ίντερνετ του δίνει απευθείας σήμα στο Μαξίμου για τις φιλικές διαθέσεις τους. Τα σήματα τα παίρνει μυστικά η επιτελάρχης του Ρεγγίνα Βάρτζελη και τα επεξεργάζεται με τους 160 υπαλλήλους του πρωθυπουργικού γραφείου. Οι Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου έχουν άλλες αρμοδιότητες. Αυτοί κάνουν τη βρωμοδουλειά της τρόικας και επωμίζονται τις αμαρτίες της κυβέρνησης για να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ο άλλος, ο χοντρο-Θόδωρος, είναι μαρτυριάρης- θυμόσαστε που μαρτύρησε τον Οτσαλάν- και δεν του έχει εμπιστοσύνη.
Ναι, σε μια βδομάδα θα τρώει σουτζουκάκια και μπακλαβά ο Γιώργος στο Ερζερούμ με το καρντάσι τον Ταγίπ. Βάλτε Παναγιά των Βλαχερνών και Μωάμεθ Προφήτη του Βοσπόρου το χεράκι σας να βρει την αιτία της κακοδιοίκησης γιατί οι εξήντα σύμβουλοι από το εξωτερικό αποδείχτηκαν χειρότεροι κηφήνες από τους ντόπιους.


Η συνεχεια >>> VAGIAblog

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

36 χρόνια μετά την μεταπολίτευση

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗΣ, Πρώην Δήμαρχος Θήβας (1975-1989)

Τέλος εποχής………

η νέα Δημοτική αρχή ενώπιον προκλήσεων…

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου που διεξήχθηκαν με όρους «καλλικρατικούς» και σε συνθήκες «μνημονίου» και με την εκπνοή της τετραετίας 2007-2010, κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος των δημοτικών μας πραγμάτων, ο κύκλος της μακρόχρονης μεταπολιτευτικής περιόδου, από το 1975 μέχρι σήμερα.
Επιχειρώντας αναδρομή στο κύκλο αυτό, θα διακρίνουμε δύο ξεχωριστές υποπεριόδους με ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, η πρώτη από το 1975 έως το 1990 και η δεύτερη από το 1991 μέχρι το 2010.
Οι πλειοψηφίες που άσκησαν την δημοτική αρχή τη πρώτη υποπερίοδο 75-90, και είχαν στο πυρήνα τους πολίτες, αρχικά από τα κόμματα της τότε αριστεράς (ΚΚΕ & ΚΚΕεσ.) και της τοπικής κίνησης ΑΣΟΚ*, μετά δε το 1978 και πολίτες από το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα Δήμο με ριζοσπαστικές ιδέες, ρηξικέλευθες προτάσεις, αποτελεσματικό και με κύρος που ξεπερνούσε τα όρια του Νομού, αλλά προδιέγραψαν και την μελλοντική του πορεία.
Αντίθετα μετά το 1990, εξαιρουμένης της τετραετίας 2003-2006, άσκησαν την δημοτική αρχή μονοκομματικές πλειοψηφίες, ή του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.

Η συνέχεια >> VAGIAblog

Από την «ισχυρή οικονομία» στη χρεοκοπία

Tου Σταυρου Λυγερου

Μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την κατάντια, αλλά στην πραγματικότητα και τα δύο έβλαψαν καίρια την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη για τη δημοσιονομική βόμβα, που κληρονόμησε. Εχει βαρύτατη ευθύνη, όμως, για το γεγονός ότι με τους χειρισμούς της, αντί να προσπαθήσει να απενεργοποιήσει αυτή τη βόμβα, την πυροδότησε. Με άλλα λόγια, μετέτρεψε τη δημοσιονομική κρίση σε κρίση δανεισμού, με αποτέλεσμα η χώρα να περιέλθει σε καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση Καραμανλή διαχειρίστηκε ολέθρια τα δημόσια οικονομικά, αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι το καράβι είχε πάρει ρότα προς τα βράχια νωρίτερα. Η ρητορική Σημίτη για την «ισχυρή οικονομία» της «ισχυρής Ελλάδας» ήταν ένα προπαγανδιστικό ψεύδος. Το πρόβλημα αποτυπώνεται αλάνθαστα στο χρόνιο μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και στον μικρό όγκο πραγματικών επενδύσεων. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύονταν στη Σοφοκλέους και παρουσιάζονταν σαν απόδειξη ευρωστίας και δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας περισσότερο απομύζησαν πόρους παρά συνέβαλαν στην ανάπτυξη.

Η συνέχεια >> kathimerini.gr

Θα παρασύρει η Ελλάδα και την Κύπρο

«Καινούργιος χρόνος, νέες θυσίες για την Αθήνα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στη Frankfurter Rundschau για τις περικοπές και τα νέα μέτρα κυρίως στο δημόσιο τομέα: «Το 2011 περιμένουν τους Έλληνες νέες περικοπές. Μισθολογικές περικοπές στο δημόσιο, αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης και πάγωμα των μισθών στην οικονομία. Θα αποδώσουν όμως όλες αυτές οι στερήσεις;
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και το ΔΝΤ επαινούν μεν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του δημοσίου χρέους και εξυγίανση, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης παραμένουν επιφυλακτικοί. Εκτιμούν ότι άμεσα θα προχωρήσουν σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ελλάδας.
Ο οίκος Fitch εξετάζει ήδη τώρα την πιθανότητα υποβάθμισης της χώρας, αλλά θα κοινοποιήσει την απόφασή του τον Ιανουάριο. Μέχρι τώρα ο οίκος Fitch σε αντίθεση με τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒΒ-, δηλαδή ένα βήμα πριν από τη λεγόμενη κατηγορία των ‘σκουπιδιών’. Εάν και ο οίκος Fitch προχωρήσει όντως στη νέα υποβάθμιση, τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για επιστροφή στις αγορές εντός του 2011 για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η συνέχεια >>> dw-world.de

Ζουράρις - Για τη ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη

Aνάπτυξη ή Χρεοκοπία

Εάν το ΔΝΤ δεν εγκαταλείψει τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη
Αυτό που χωρίς καμία αμφιβολία χρειάζεται η Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρει να επωφεληθεί και όχι απλά να «αποδράσει» από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της (δυστυχώς, η έξοδος της από την πολιτισμική, την πολιτική και την κοινωνική κρίση, δεν είναι τόσο απλή), είναι μία ομόφωνη, ξεκάθαρη, συνεπής και συλλογική πολιτική κατεύθυνση.

Η συνέχεια >> sofokleous10

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ονειρεύομαι ένα μπλε Ηλιοβασίλεμα (στον Άρη)

H Ρωσία ενέκρινε την "Κυκλική Οδό" - Ενώνεται οδικώς η Ελλάδα με τον Εύξεινο Πόντο

Ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας που θα συνδέει οδικώς την Ελλάδα με την Ρωσία, αλλά και με όλες τις χώρες του δακτυλίου του Ευξείνου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα), εγκρίθηκε και από ρωσική πλευράς, με την επικύρωση του σχετικού ομοσπονδιακού νόμου και την υπογραφή του από τον πρόεδρο, Dmitry Medvedev, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου από τη ρωσική Δούμα και επικυρώθηκε στις 15 του μήνα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή).
Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό σημείωμα, «η δημιουργία της οδού θα επιτρέψει να κατασκευαστούν σύγχρονες οδικές υποδομές στην περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας και να ενεργοποιηθούν οι εμπορικές-οικονομικές και τουριστικές σχέσεις, γεγονός που θα διευκολύνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, όχι μόνο της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Το μνημόνιο για την κατασκευή της Κυκλικής Οδού, γύρω από τον Εύξεινο, υπεγράφη από τις κυβερνήσεις του Οργανισμού για τη Συνεργασία Ευξείνου Πόντου τον Απρίλιο του 2007 στο Βελιγράδι και ο αυτοκινητόδρομος υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να έχει μήκος 7.140 χλμ. και να περνά από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, το Εντιρνέ, την Κωνσταντινούπολη και τη Σαμψούντα (Τουρκία), το Βατούμ και το Πότι (Γεωργία), το Νοβοροσίσκ, το Ροστόφ στον Δον και το Ταγκανρόγκ (Ρωσία), τη Μαριούπολη, τη Μελιτούπολη και την Οδησσό (Ουκρανία), το Κισινάου (Μολδαβία), το Βουκουρέστι, το Χάσκοβο (Βουλγαρία).

Στα ύψη η βενζίνη, κλοπές στις αντλίες

Στο 1,573 ευρώ το λίτρο πωλείται κατά μέσο όρο η βενζίνη στη χώρα μας.
Παράνομους μηχανισμούς που ήταν τοποθετημένοι στις αντλίες υγρών καυσίμων εντόπισαν το τελευταίο διάστημα τα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης σε 50 ελέγχους που πραγματοποίησαν σε πρατήρια.
Με αυτό τον τρόπο οι πρατηριούχοι έκλεβαν τους πολίτες μέσω ελλειμματικών αγορών -έβαζαν δηλαδή λιγότερη βενζίνη στους καταναλωτές από αυτή που πλήρωναν.
Μάλιστα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναφέρει ότι η χρήση των παράνομων μηχανισμών έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Καστελόριζο

…Με αφορμή ένα παραμύθι για τον εγωισμό και την αγάπη…

[[ δαμ-ων ]]

…ούτε ένα δάκρυ σου δεν πήρα
στην παγωνιά για να λουστώ.
Σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ
ήσουν παιδί σαν το Χριστό. (Ν.ΓΚΑΤΣΟΣ)

Το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ για τον γίγαντα που δεν άφηνε τα παιδιά του χωριού να παίζουν στον κήπο του είναι ένα κλασικό στο είδος του γοητευτικό παραμύθι που μιλάει για τον εγωισμό και τη μοναξιά, που φανερώνει πόσο αργά και με πόσο πόνο μαθαίνει κανείς ν' αγαπά και να εμπιστεύεται τους άλλους. Συγκινεί την ψυχή τόσου του μικρού παιδιού, όσο και του μεγάλου ανθρώπου. Και τα παραμύθια μας θέλγουν, ιδίως αυτές τις γιορτινές μέρες. Ας δούμε πρώτα αυτό το ωραίο παραμύθι:
[[ Κάποτε ζούσε ένας γίγαντας και είχε ένα ωραίο πύργο μέσα σε έναν πανέμορφο κήπο. Κάθε απόγευμα, γυρίζοντας από το σχολείο, τα παιδιά πήγαιναν να παίξουν στον κήπο του γίγαντα. Ήταν ένας μεγάλος, πανέμορφος κήπος με απαλό πράσινο γρασίδι. Εδώ κι εκεί στο χορτάρι ορθώνονταν ωραία λουλούδια σαν αστέρια, υπήρχαν δώδεκα ροδακινιές που την γέμιζαν ρόδινα μαργαριταρένια ανθάκια, το φθινόπωρο βάραιναν από τους πλούσιους καρπούς. Τα πουλιά κάθονταν στα δέντρα τραγουδούσαν τόσο γλυκά, που τα παιδιά σταματούσαν τα παιχνίδια τους για να τ' ακούσουν. «Τι ευτυχισμένα που είμαστε εδώ!» φώναζαν το ένα στ' άλλο.
Μια μέρα, ο γίγαντας γύρισε. Είχε πάει να επισκεφτεί το φίλο του, το δράκο της Κορνουάλλης, είχε μείνει μαζί του εφτά χρόνια. 'Όταν τέλειωσαν τα εφτά χρόνια, είχε πει όλα όσα ήθελε να πει, μια και τα ενδιαφέροντα του ήταν περιορισμένα, και αποφάσισε να γυρίσει στο κάστρο του. Όταν έφτασε, είδε τα παιδιά να παίζουν στον κήπο. «Τι κάνετε εδώ;» φώναξε με πολύ άγρια φωνή, και τα παιδιά έφυγαν τρέχοντας. «Ο κήπος μου είναι δικός μου» είπε ο γίγαντας «δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς αυτό, και δε θα επιτρέψω να παίζει κανείς εδώ μέσα εκτός από μένα». Έχτισε λοιπόν μια ψηλή μάντρα ολόγυρα κι έστησε μια ταμπέλα. ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΘΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ.
Ήταν ένας γίγαντας πολύ εγωιστής. Τα καημένα τα παιδιά τώρα δεν είχαν πουθενά να παίξουν. Προσπάθησαν να παίξουν στο δρόμο, αλλά ο δρόμος ήταν γεμάτος σκόνη και κοφτερές πέτρες, και δεν τους άρεσε. Περιτριγύριζαν την ψηλή μάντρα όταν τέλειωναν τα μαθήματα τους και μιλούσαν για τον όμορφο κήπο πίσω της. «Τι ευτυχισμένα που ήμασταν εκεί!» έλεγαν το ένα στ' άλλο.
Ύστερα ήρθε η άνοιξη κι ολόκληρη η χώρα γέμισε μπουμπούκια και μικρά πουλιά. Μόνο στον κήπο του εγωιστή γίγαντα ήταν ακόμη χειμώνας. Τα πουλιά δεν είχαν όρεξη να τραγουδήσουν εκεί μέσα, γιατί δεν υπήρχαν καθόλου παιδιά, και τα δέντρα ξέχασαν να βγάλουν μπουμπούκια.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Οι προβλέψεις της ΙΒΜ για τις εφευρέσεις της επόμενης πενταετίας

Οι μπαταρίες που τροφοδοτούνται από τον αέρα και τα τρισδιάστατα κινητά τηλέφωνα που προβάλλουν ολογράμματα, είναι ανάμεσα στις κυριότερες μελλοντολογικές προβλέψεις των επιστημόνων της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας υπολογιστών ΙΒΜ, αναφορικά με τις επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινότητά μας μέσα στην επόμενη πενταετία.
Οι ερευνητές της ΙΒΜ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προβλέπουν σημαντικές προόδους στην τεχνολογία των τρανζίστορ και των μπαταριών, που θα επιτρέψουν στις διάφορες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές να λειτουργούν επί δεκαπλάσιο χρόνο σε σχέση με σήμερα.
Οι σημερινές μπαταρίες λιθίου-ιόντων είναι πιθανό να αντικατασταθούν από μπαταρίες «αέρα», που θα «αναπνέουν» τον ίδιο αέρα με μας. Αν αυτό όντως υλοποιηθεί, τότε θα προκύψει μια πολύ ελαφριά και ισχυρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία, κατάλληλη από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ποικίλες καταναλωτικές συσκευές.
Μάλιστα, η ΙΒΜ δεν αποκλείει σε μερικές μικρότερες συσκευές οι μπαταρίες να εξαφανιστούν τελείως, καθώς θα μειωθεί σε λιγότερο από 0,5 βολτ η αναγκαία ποσότητα ενέργειας ανά τρανζίστορ. Μερικά ρολόγια χειρός ήδη χρησιμοποιούν μια παραλλαγή αυτής της τεχνολογίας, καθώς φορτίζονται απλώς με την κίνηση του χεριού. Στο μέλλον, είναι πιθανό ένα κινητό τηλέφωνο να φορτίζεται απλώς με μια ανάλογη κίνηση.

Η συνέχεια >>> kathimerini.gr

Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την έφοδο καταδρομέων του σε τουρκικό πλοίο, στα διεθνή χωρικά ύδατα, με 9 νεκρούς, όπως δήλωσε την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.
¨Δεν θα ζητήσουμε εμείς συγγνώμη. Η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία» ανέφερα χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Υπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους Πρέσβεις του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε δηλώσει το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, πως η χώρα του επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, αρκεί αυτό να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις για τα θύματα.

Ο Φίτς υποβάθμισε Πορτογαλία και Ουγγαρία

Ο οίκος αξιολόγησης Φίτς υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας. Ο Φίτς υποβάθμισε την Πορτογαλική οικονομία από το ΑΑ- στο Α+ και προειδοποίησε ότι είναι πιθανές περαιτέρω υποβαθμίσεις. Ο οίκος Φίτς αναφέρει ότι η Πορτογαλία έχει καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει το έλλειμμα της, αλλά ενδεχομένως να μην μπορέσει να προβεί στις περαιτέρω περικοπές που χρειάζονται για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.
Επίσης η Ουγγαρία υποβαθμίστηκε στα χαμηλότερο επενδυτικά επίπεδα του ΒΒΒ-, ενώ αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και το υψηλό ποσοστό χρέους της χώρας.
Επίσης στην Ελλάδα, μετά από μέρες διαβουλεύσεων και σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, ψηφίστηκε απ’ την Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2011 ο οποίος περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας στον τομέα της υγείας και των αμυντικών δαπανών παράλληλα με πάγωμα στις συντάξεις και την αύξηση των φόρων.
Ο οίκος Φίτς δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επίπεδο “junk".

voanews.com

DW-World.de: Η ατονία και ο εμπλουτισμός των νοημάτων ....

Και τώρα καταλάβαμε τι σημαίνει πραγματικά ο τίτλος Η Ελλάδα του κόσμου της μουσικής, όχι η κοιτίδα των πιο εκλεκτών εγχόρδων, αλλά η άνοδος και η πτώση μια επιχείρησης με αχαλίνωτη και μεγαλομανή πολιτική που επιβίωνε από ένα σημείο και πέρα μόνο χάρη στη γαλαντομία των τραπεζών. Μόλις αυτές αναγκάστηκαν να κλείσουν τη στρόφιγγα η επιχείρηση φαλίρισε. Το ξέραμε ότι η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται, ξέραμε ότι οι λέξεις μεταβάλλουν σημασίες, τα παλιά νοήματα μερικές φορές ατονούν, αλλά προστίθενται και νέα. Απλά δεν ήμασταν απολύτως προετοιμασμένοι γι’ αυτόν τον τόσο άμεσο εμπλουτισμό της σημασίας της λέξεως Ελλάδα στα γερμανικά. Όχι μόνο κοιτίδα του πολιτισμού και χώρα ευωχίας, αλλά και συνώνυμο της ύβρης και της πτώσης.

ολοκληρο το άρθρο >>> dw-world.de

Το πίνεις ή σε πίνει…;

[[ δαμ-ων ]]

Γιορτές! Λίγο παραπανίσιο φαγητό και αρκετό παραπανήσιο πιοτό. Ο Θεός τα «ποίησε όλα καλά», αλλά να, αυτά που μας ευχαριστούν, μας λένε οι γιατροί, πως είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Τα σκασμένα… Ανεβαίνει η χοληστερίνη. Αυξάνουν τα τρυγλυκερίδια. Ανεβαίνει και ο “ζάχαρος”. Και το παραπανήσιο πιοτί μας μεθάει… Γιατί, μωρέ Διόνυσε; Θεός ήσουν. Τι το ήθελες το μεθύσι και το σύνδεσες με το κρασί; Δεν το άφηνες μόνο το κρασί, έτσι, να φτιάνει μόνο το κεφάλι, να ξεχνάμε τα βάσανα, να γελάμε, να λύνετε η γλώσσα μας και να λέμε την αλήθεια χωρίς “κουμπώματα”. Αυτό το μεθύσι τι το ‘θελες και το κόλλησες, το έκανες αυτοκόλλητο, στο πιοτί;
«Τους μπεκρήδες κι αν δικάσουνε, άδικα θα με κρεμάσουνεεεεεεε» τραγουδάει ο μερακλωμένος.
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί να κάνουμε τρέλες όταν μεθάμε. Πέρα από τις εξηγήσεις των γιατρών, των βιολόγων με τις περίπλοκες εξηγήσεις για τη μετατροπή της αιθυλικής αλκοόλης σε ακεταλδεΰδη και τα άλλα κουραφέξαλα, θέλουμε κάτι απλό. Και αυτό το απλό το είπε ένας αγράμματος ταβερνιάρης, όπως μας λέει ο Ν. Καζαντζάκης στο μυθιστόρημά του « Ο τελευταίος Πειρασμός». Ας τον απολαύσουμε:
[[ Ο χοντροκούβαρος ταβερνιάρης, με κόκκινη πρησμένη μύτη, με κόκκινα πρησμένα μάτια, μαχμουρλής, τώρα να είχε σηκωθεί από το αχυρένιο στρώμα του∙ κουτσόπινε ως τα βαθιά μεσάνυχτα με τους μπεκρήδες πελάτες του, τραγουδούσε και παράργησε να κοιμηθεί, και τώρα βαριεστιμένος, κακόκεφος, καθάριζε μ’ ένα σφουγγάρι τον πάγκο από τα απομεινάρια του γλεντιού…
Δυο χοντροβάρελα μαυρολογούσαν στη μέση της ταβέρνας∙ στο ένα ήταν ζωγραφισμένος, με κόκκινες μπογιές, ένας κόκορας∙ στο άλλο, με σταχτόμαυρες μπογιές, ένα γουρούνι∙ γέμισε ένα λαγήνι κρασί από το βαρέλι με τον κόκορα, πήρε έξι ποτήρια, τα βούτηξε σ’ ένα μαστέλο βρώμικο νερό, να καθαρίσουν∙ τον χτύπησε η μυρουδιά του κρασιού, ξύπνησε…
- Ακούστε το λοιπόν, εξακολουθούσε ο ταβερνιάρης, ν’ ανοίξει λέω το μυαλουδάκι σας: Όταν ο Θεός ξετέλεψε τον κόσμο- τι τους ήθελε τους μπελάδες κι αυτός ο βλοημένος!- κι έπλενε τα χέρια του από τις λάσπες, έκραξε μπροστά του όλα τα νιογέννητα και τα ρώτησε καμαρώνοντας: «Βρε πουλιά και ζωντόβολα, πως σας φαίνεται ο κόσμος που σκάρωσα, του βρίσκετε κανένα ψεγάδι;» Όλα πήραν ευτύς να γκαρίζουν, να μουγκρίζουν, να μιαουλίζουν, να αρουλίζουν, να μπεμπερίζουν και να κελαηδούν: «Κανένα! Κανένα! Κανένα!» «Έχετε την ευκή μου» είπε ο Θεός «κι εγώ, μα την πίστη μου, δε του βρίσκω ψεγάδι κανένα∙ γεια στα χέρια μου!» Μα πήρε το μάτι του τον πετεινό και το γουρούνι που ‘χαν σκυμμένα τα κεφάλια κασι δεν έβγαζαν άχνα. «Βρε γουρούνι» φώναξε ο Θεός «και του λόγου σου κόκορα εξοχώτατε, γιατί δε μιλάτε; δε σας αρέσει τάχα ο κόσμος που έπλασα; Του λείπει τίποτα, μαθές;» μα αυτά, τσιμουδιά! τα ‘χε μαθές δασκαλέψει ο διάολος, που σφύριξε στο αυτί τους: «Του λείπει μια ρίζα χαμηλή» να του πείτε «που κάνει σταφύλια, τα ζουλάς, τα βάζεις στο βαρέλι και κάνεις κρασί.»

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

«Σενάρια για αναδιάρθρωση»

Αναδιαρθρώσεις και μείωση επιτοκίων αντί για διαγραφή χρεών έχουν ξαναγίνει πολλές φορές στην ιστορία των οικονομικών. Θεωρούνται ως ήπια διαδικασία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Και το άρθρο της εφημερίδας κλείνει με το σχόλιο του Γκρεγκ Βενιζέλου, αναλυτή της BNP Paribas: «Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων, αυτό θα ήταν μια καλή είδηση. Αν όμως η συζήτηση κατευθυνθεί προ το λεγόμενο ’κούρεμα’ τότε αυτό θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Στρατηγική συμφωνία πΓΔΜ - Τουρκίας

Συμφωνία στρατιωτικοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει ότι το 2011 η Τουρκία θα χορηγήσει στην ΠΓΔΜ στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, υπέγραψαν σήμερα στα Σκόπια οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην ήδη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά σύνορα, ο τουρκικός λαός εκλαμβάνει την ΠΓΔΜ ως τον κοντινότερο γείτονα:
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Μακεδονία και απέστειλε πρέσβη, αλλά επίσης αναγνώρισε τη χώρα μαζί με το ιστορικό της παρελθόν των 1.000 χρόνων και όχι με κάποιο αρκτικόλεξο», ανέφερε ακόμη ο κ.Γκιονούλ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονιάνοφσκι, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους που βοηθούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: «Στόχος της Μακεδονίας είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουμε ανάγκη από φίλους και η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους που υποστηρίζουν τη χώρα στην πορεία της προς τη Συμμαχία».

Η συνέχεια >>> newspost.gr

Πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά συντελούν στη μακροζωία

Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση άφθονης ποσότητα πράσινων και πορτοκαλί λαχανικών, όπως τα καρότα και τα φασόλια, συντελεί στην μακροζωία, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τσαογιάνγκ Λι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, εκτιμούν ότι η ωφέλεια των συγκεκριμένων λαχανικών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική δράση της ουσίας α-καροτένης που περιέχουν και η οποία είναι συγγενής της β-καροτένης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών βελτιώνει την υγεία αντισταθμίζοντας τη βλάβη στο DNA που διαχρονικά προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ερευνητές μελέτησαν επί 14 χρόνια τις περιπτώσεις περίπου 15.000 ατόμων, λαμβάνοντας δείγματα αίματος και αναλύοντας τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους. Κατά την λήξη της 14ετούς έρευνας, γύρω στα 4.000 άτομα είχαν πεθάνει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη α-καροτένη είχαν στο αίμα τους οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να πεθάνουν στα επόμενα 14 χρόνια.
Τα άτομα με το περισσότερη α-καροτένη είχαν 39% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους είχαν την ελάχιστη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας στο αίμα τους.
Οι ερευνητές εμφανίστηκαν συγκρατημένοι για το κατά πόσο η μείωση κινδύνου οφείλεται μόνο στην α-καροτένη ή και σε άλλους παράγοντες. Πάντως προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η α-καροτένη είναι περίπου δέκα φορές πιο αποτελεσματική από την β-καροτένη στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου (εγκεφάλου, ήπατος, δέρματος).
Ο Δρ Χάουαρντ Σέσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη νέα έρευνα και σχολίασε ότι ενισχύει την άποψη πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πολλαπλά ωφέλιμη.

in.gr

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Kαλές Γιορτές και Ευτυχές το 2011; Εφ. Το Πολυάνδριον

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Γιώργου Μουλκιώτη

Φίλες και Φίλοι Βοιωτοί συμπολίτες

Αληθινές ευχές, ευχές για υγεία, ευτυχία, δημιουργία και δύναμη σε ένα 2011 με πολλές δοκιμασίες, μα και ανάλογες προκλήσεις, προοπτικές και ελπίδες.
Η Βοιωτία συνεχίζει την πορεία της, με εσας κοινωνούς, σε στόχους και οράματα που δεν καθηλώνονται σε επίπεδο ευχολογίου.

Χαρούμενα Χριστούγεννα
Καλή μας Χρονιά!

Χρόνια Πολλά














Μήνυμα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Περγαντά

Εύχομαι καλές γιορτές και το 2011 να είναι μια χρονιά δημιουργική, ειρηνική, με υγεία και προσωπική ευτυχία για όλους.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας διανύει μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το 2011, εκτός από μια δύσκολη χρονιά θα είναι και χρονιά μεγάλων αλλαγών. Αυτή την εποχή, που οι αντοχές όλων υφίστανται μια σκληρή δοκιμασία, οι πολίτες και η πολιτεία θα πρέπει να συντονίσουν το βηματισμό τους για να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο. Να διαμορφωθεί ένας νέος κώδικας αξιών που θα προσδιορίζει τη σύγχρονη Ελλάδα, θα δημιουργεί μια καινούργια συνθήκη στο δημόσιο βίο, και θα υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το 2011 είναι παράλληλα η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Στο νέο μας ξεκίνημα, φιλοδοξούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Με ευθύνη, εργατικότητα, ευαισθησία και αισιοδοξία, θέλουμε να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τη Στερεά Ελλάδα και τους πολίτες της.

Καλές γιορτές, καλή χρονιά.

Οργισμένα Χριστούγεννα στην Ιρλανδία ...Να μπουν οι τραπεζίτες φυλακή

Σκληρή είναι η καθημερινότητα για τους πολίτες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου εφαρμόζονται προγράμματα περικοπών. Στην Ιρλανδία, της κρίσης οι πολίτες γιορτάζουν οργισμένα Χριστούγεννα.
Χριστούγεννα στην Ιρλανδία της κρίσης. Η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές. Οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι και αυτό φαίνεται από τις φετινές επιλογές τους. Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο τα δώρα θα είναι λιγότερα και φθηνότερα.

Καλά Χριστούγεννα

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Στήνεται σκηνικό για νέο δάνειο στην Ελλάδα!

Ένα μείζον ζήτημα για την Ελλάδα, που δεν έχει τεθεί επισήμως ως τώρα στις πολιτικές συζητήσεις στην Ευρώπη, άρχισαν να θέτουν επίσημα οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, που πυκνώνουν εσχάτως τις επιθέσεις τους στις ασθενείς περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης: θα πάρει η Ελλάδα νέο δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, εάν αποδειχθεί ότι είναι αδύνατη η επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2012;
Στην τελευταία της ανακοίνωση-προειδοποίηση για επερχόμενη πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας ακόμη και κατά πολλές βαθμίδες (“multi notch downgrade”), η οποία εκδόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, η Moody’s περιλαμβάνει μια αναφορά που δεν σχολιάσθηκε στην Ελλάδα, αλλά έχει μεγάλη αξία για την εξέλιξη του ελληνικού δράματος, όπως τονίζουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς στο “S10”.

H συνέχεια >> sofokleous10.gr

Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό



dw-world.de

Η σκιώδης παγκόσμια κυβέρνηση έχει ονοματεπώνυμο

Ο γεννημένος στη Κούβα δημοσιογράφος και συγγραφέας Alex Abella πρόσφατα απέκτησε πρόσβαση στα ενδότερα της διαβόητης RAND Corporation, ώστε να εξετάσει τα αρχεία της. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ένα γενικό σχέδιο, οργανωμένο από «τρελούς» επιστήμονες, ψυχολόγους, και στρατηγούς, που είχαν και έχουν ως βασικό τους στόχο να ξεκινήσουν τον Γ`Π.Π. και να εξαθλιώσουν τους απλούς πολίτες.
Μέχρι πρότινος, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δήλωνε σκεπτικιστής όσον αφορά σε θεωρίες συνομωσίας και στη «Νέα παγκόσμια τάξη», όμως μετά την εμπειρία του μέσα στη RAND, έχει πλέον πεισθεί ότι αυτή η άκρως μυστική «δεξαμενή σκέψης», ελέγχει πλήρως την αμερικανική κυβέρνηση εδώ και 60 τουλάχιστον χρόνια.
«Είμαστε όλοι νόθα παιδιά της RAND, και δεν το γνωρίζουμε», λέει ο Abella, περιγράφοντας πως η οργάνωση ξεκίνησε με σκοπό την εξέλιξη οπλικών συστημάτων για τον στρατό, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε σε τομείς της πολιτικής, των επιστημών, της ιστορίας, και των οικονομικών, ενώ συνεργάστηκε στενά με τα ιδρύματα Ford, Rockefeller και Carnegie.

Η συνέχεια antinews.gr

Ένα μήλο την ημέρα… εξαφανίζει τα περιττά κιλά



Με πολύ λίγες θερμίδες, παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και τον βοηθά να αποτοξινωθεί και να απαλλαγεί από τα περιττά λίπη. Το μήλο είναι το φρούτο που θα σας βοηθήσει να χάσετε έως και 4 κιλά σε λίγες εβδομάδες, πραγματικά χωρίς κόπο και στερήσεις. Κι αν ... «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», εμείς σας εξηγούμε πώς με τρία μήλα την ημέρα σταδιακά εξαφανίζονται και τα περιττά κιλά.
Το μήλο, ενώ παρέχει στον οργανισμό ενέργεια, έχει από μόνο του πολύ λίγες θερμίδες. Παράλληλα, έχοντας καθαρτικές ιδιότητες, συντελεί αποτελεσματικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, στην αποβολή των περιττών ουσιών από τον οργανισμό και στη σωστή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας το στομάχι να ελαφρύνει.

Η συνέχεια >> newsbeast.gr

Καλήν εσπέραν...

25 Δεκεμβρίου: ημέρα γιορτής της γέννησης των ηλιακών θεών

[[ δαμ- ων ]]

Το πρωί των Χριστουγέννων στη θεία λειτουργία θα ακούσουμε το απολυτίκιο: « Η Γέννησή Σου Χριστέ ο Θεός ημών ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως•εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες
υπό αστέρος εδιδάσκοντο. Σε προσκυνείν τον Ήλιον της δικαιοσύνης
και Σε γιγνώσκειν εξ ύψους ανατολήν. Κύριε δόξα Σοι.»
Ο γεννηθείς Χριστός συνδέεται με το φως και αποκαλείται “Ήλιος της Δικαιοσύνης”. Οι θεολόγοι Τον αποκαλούν και “νοητόν ήλιον”: «Ο νοητός ήλιος ο Χριστός, ο των ψυχών λαμπτήρ» ενώ στον Εσπερινό των Χριστουγέννων ακούμε:
«Ανέτειλας Χριστέ εκ Παρθένου, Νοητέ Ήλιε της Δικαιοσύνης.
Και Αστήρ Σε υπέδειξε εν σπηλαίω χωρούμενον τον αχώρητον
Μάγους οδηγήσας εις προσκύνυσίν σου…»
Ο ίδιος ο Χριστός αποκάλεσε τον εαυτό του “φως του κόσμου”: «Πάλιν οὖν ὁ Ἰησοῦς αὐτοῖς ἐλάλησεν λέγων, Ἐγώ εἰμι τὸ φῶς τοῦ κόσμου• ὁ ἀκολουθῶν ἐμοὶ οὐ μὴ περιπατήσει ἐν τῇ σκοτίᾳ ἀλλ' ἕξει τὸ φῶς τῆς ζωῆς» (Ιωάννης, η 12) Μα, το άστρο που εκπέμπει φως στο δικό μας ηλιακό σύστημα είναι ο ήλιος.
Ας δούμε τώρα μια περίεργη συσχέτιση: « όπου πρόδρομος υπέρ ημών εισήλθεν Ιησούς, κατά την τάξιν Μελχισεδέκ αρχιερεύς γενόμενος εις τον αιώνα. Ούτος γαρ ο Μελχισεδέκ, βασιλεύς Σαλήμ, ιερεύς του Θεού του υψίστου, ο συναντήσας Αβραάμ, υποστρέφοντι από της κοπής των βασιλέων και ευλογήσας αυτόν, ω και δεκάτην από πάντων εμέρισεν Αβραάμ, πρώτον μεν ερμηνευόμενος βασιλέυς δικαιοσύνης, έπειτα δε και βασιλεύς Σαλήμ, ο εστι βασιλεύς ειρήνης, απάτωρ, αμήτωρ, αγενεαλόγητος, μήτε αρχήν ημερών μήτε ζωής τ’ελος έχων, αφωμοιωμένος δε τω υιω του Θεού, μένει ιερεύς εις το διενεκές…. Ώμοσε Κύριος, και ου μεταμεληθήσεται• συ ιερεύς εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ• κατά τοσούτον κρείττονος διαθήκης γέγονεν έγγυος Ιησούς. ( Επιστολή Παύλου προς Εβραίους, στ 20-ζ 3, και ζ 21- 22). Ο Ιησούς έγινε αιώνιος ιερεύς κατά την τάξιν του Μελχισεδέκ!

Η συνεχεια >>> VAGIAblog

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μυστικό σχέδιο διάσωσης του ευρώ

Eνα σχέδιο διάσωσης του ευρώ που θα βάλει τέλος στις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του ενιαίου νομίσματος, ετοιμάζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας πρωτεύοντα ρόλο αποκτά ένας νέος θεσμός «που θα προσφέρει βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη» αλλά και που θα ασκεί πιέσεις προκειμένου οι χώρες που κάνουν χρήση της βοήθειας αυτής να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους στη βάση αυστηρών κανόνων.
Ενόψει του επόμενου Eurogroup στα μέσα Ιανουαρίου, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και κυρίως η Γερμανία φέρονται να προωθούν ένα κείμενο θέσεων που περιγράφει τη δομή και τους κανόνες ενός «ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου σταθερότητας και ανάπτυξης».
«Η διατήρηση του ευρώ με όλα τα μέλη του ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον της Γερμανίας», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Το ευρώ θα πρέπει όμως να προσανατολιστεί «στα γερμανικά συμφέροντα όσον αφορά τη σταθερότητά του κοινού νομίσματος». Πρόκειται για ένα «αντίτιμο για το γεγονός ότι η Γερμανία, ως μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καλείται να είναι ο πυλώνας σταθερότητας».

Εγκύκλιος προς όλες της βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού

Εγκύκλιο προς όλες τις βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού, απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία προσδιορίζει το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχουν οι φάκελοι που θα υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο στόχος του Υπουργείου είναι, με την υποβολή των ολοκληρωμένων φακέλων από τις βιομηχανίες, να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι περιβαλλοντικοί όροι που θα πρέπει να τηρούνται ώστε να επιτυγχάνεται η συμμόρφωση με τα θεσπισμένα αυστηρά πρότυπα περιβαλλοντικής ποιότητας του υδάτινου περιβάλλοντος της περιοχής.
skai.gr

Η Ιλιάδα από μαθητές του Χάρλεμ

Ομάδα μαθητών από το Χάρλεμ παρουσίασε πριν από μερικές μέρες την Ιλιάδα στο Ίδρυμα Ωνάση της Νέας Υόρκης. Ο Πήτερ Μέινεκ είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή την προσπάθεια.
O Μέινεκ είναι σκηνοθέτης και καθηγητής του Κλασικών Σπουδών του πανεπιστημίου Νιου Γιορκ πιστεύει ότι η Ιλιάδα του Ομήρου είναι κατεξοχήν σύγχρονο έργο.
«H Ιλιάδα είναι μια ιστορία για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του πολέμου» τονίζει ο αμερικανός καθηγητής. «Εκείνο που είναι υπέροχο στην Ιλιάδα είναι ότι είναι το μεγαλύτερο αντιπολεμικό έπος που έχει ποτέ γραφτεί, χωρίς όμως να υποβιβάζει τους στρατιώτες. Λέει ότι ο πόλεμος είναι μια πραγματικότητα με οδυνηρές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Θέτει το ερώτημα πως μπορεί κάποιος να ζει ηθικά κάτω από αυτές τις φρικτές συνθήκες; Πως κάνουμε πολέμους και πως τους χρησιμοποιούμαι για τη χάραξη πολιτικής; Αυτά είναι ερωτήματα που τίθενται και σήμερα».

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις»

«Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt: «Το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα δοθεί ώθηση στην οικονομία της υπερχρεωμένης χώρας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Πολλές δομές της ελληνικής οικονομίας έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Αποτέλεσμα αυτών των δομών ήταν ο μειωμένος ανταγωνισμός, ο οποίος είναι και μια από τις κύριες αιτίες για την υπερχρέωση της χώρας. Μερικοί κανόνες προέρχονται ακόμα από την εποχή των συντεχνιών. Έτσι περίπου 160 επαγγέλματα, από αυτό του φαρμακοποιού μέχρι της κομμώτριας, είναι αυστηρά καθορισμένα. Σχεδόν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στους τομείς αυτούς».
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται με συγκεκριμένα παραδείγματα στο πως λειτουργούν ορισμένα επαγγέλματα, όπως του φαρμακοποιού και του δικηγόρου. Στην πρώτη περίπτωση δίνεται το παράδειγμα της πολυπόθητης άδειας που παίρνει ο φαρμακοποιός από το υπουργείο Υγείας, και την οποία μπορεί να κληροδοτήσει στα παιδιά του ή να την πουλήσει για περίπου 500.000 ευρώ.
Και το άρθρο της Handelsblatt καταλήγει: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων απασχόλησης».

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

«Και Αυτός προσδοκία εθνών...»

Πεσμένη η εμπορική κίνηση στην Αθήνα

Από το τζίρο που θα κάνουν τα εμπορικά καταστήματα θα εξαρτηθεί πόσα από αυτά θα κλείσουν με τον νέο έτος, καθώς ο τζίρος στις γιορτές είναι ο μισός τζίρος του χρόνου, δήλωσε ο Σταμάτης Τζάννες, μέλος του εμπορικού συλλόγου. Σημείωσε πως ήδη ο τζίρος είναι μειωμένος έως και 40%. «Το τελευταίο τρίμηνο είναι σχεδόν το μισό του ετήσιου τζίρου, άρα πάντα κανείς περιμένει να δει μέχρι τέλος σε ποια επίπεδα θα μπορέσει να φτάσει, ώστε αυτά να του δημιουργήσουν μια ανάσα επιβίωσης για το πρώτο τρίμηνο, το πρώτο εξάμηνο αναλόγως».
Ο κύριος Τζάνες επισήμανε πως η αγορά θέλει μια εργασιακή ειρήνη κάτι που δεν συμβαίνει με τις καθημερινές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Υπογράμμισε επίσης πως η αγορά θέλει και εορταστική ατμόσφαιρα κάτι που επίσης δεν υπάρχει.
«Δεν πάει τίποτα καλά. Πέστε μου εάν η Αθήνα σήμερα θυμίζει τίποτα από γιορτές, τίποτα. Έχει καθημερινές κινητοποιήσεις, σεβαστές, αλλά δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες, έχει σκουπίδια, έχει μια εγκατάλειψη, δεν έχει καν στολισμό άρα οι αγορές, στα καταστήματα παντού, πάσης φύσεως καταστήματα, είναι και μια ευχαρίστηση, είναι θέμα διάθεσης».

voanews.com

Nεο βιβλίο: Τα νεκρά περιστέρια και η μεγάλη έκρηξη

Μικρές ιστορίες από το χώρο της επιστήμης

Παντοκράτορας, Αστέριος

Στην ιστορία της επιστήµης, όπως και στην τέχνη και την πολιτική, υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έπαιξαν σηµαντικό ρόλο και ξεχώρισαν. Το βιβλίο αυτό περιλαµβάνει µια συλλογή τέτοιων ιστοριών, ανθρώπων που η πορεία τους ξεχώρισε από αυτή των περισσοτέρων. Μερικές ιστορίες αφορούν επιστήµονες που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και αυτός, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του, ήταν και ένας από τους στόχους του βιβλίου. Περιλήφθηκαν επίσης και ιστορίες αξιόλογων Ελλήνων επιστηµόνων που συνήθως τους αγνοούµε. Στην εκπαίδευση, ο µαθητής διδάσκεται απευθείας την επιστηµονική γνώση και θεωρία. Αυτό όµως που µένει έξω από τα εκάστοτε προγράµµατα σπουδών είναι οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων αυτών και ο τρόπος, η διαδικασία της έρευνας που τους οδήγησε σε συµπεράσµατα καινοτόµα και πολλές φορές "αντίθετα" µε τις κατεστηµένες επιστηµονικές θεωρήσεις, κάτι που φανερώνει πως η κατάκτηση της γνώσης δεν µπορεί να υπάρξει χωρίς έναν ανοιχτό τρόπο σκέψης. "... Ο Άρνο Πενζίας (Arno Penzias) είχε ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή το 1961 και προσλήφθηκε προσωρινά ως ραδιοαστρονόµος στα εργαστήρια Bell. Ενας άλλος ραδιοαστρονόµος, ο Ροµπερτ Ουίλσον (Robert Wilson), έφτασε στα εργαστήρια Bell το 1963. Οι δύο ερευνητές σκέφτηκαν να χρησιµοποιήσουν την "άχρηστη" κεραία για αστρονοµικές παρατηρήσεις και τη µετέτρεψαν σε ραδιοτηλεσκόπιο. Έστρεψαν, λοιπόν, την κεραία προς το διάστηµα για αναζήτηση σηµάτων από το σύµπαν. Εργαζόµενοι στο µήκος κύµατος των επτά εκατοστών ανίχνευαν ένα ασθενές, επίµονο, άγνωστο µέχρι τότε σήµα, το οποίο έφτανε στην κεραία από όλες τις κατευθύνσεις µε την ίδια ένταση. Στην αρχή υπέθεσαν ότι µπορεί να προέρχεται από τον ήλιο. από τους θορύβους της Νέας Υόρκης η από την ίδια την κεραία. Κάποια µέρα, καθώς προσπαθούσαν να εντοπίσουν την προέλευση του σήµατος διαπίστωσαν ότι το "πιάτο" της κεραίας ήταν γεµάτο κουτσουλιές από τα περιστέρια που ζούσαν εκεί. Για να αποκλείσουν την περίπτωση προέλευσης του σήµατος από την κεραία καθάρισαν τις κουτσουλιές και σκότωσαν τα περιστέρια. Παρ' όλα αυτά. το σήµα εξακολουθούσε να υπάρχει. Μετά από επίπονες προσπάθειες, αφού απέκλεισαν όλες τις παραπάνω πήγες, κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι το σήµα προέρχεται από το σύµπαν..."