Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τι σημαίνει αν ο Νταβούτογλου διοριστεί ως Πρωθυπουργός

Μετά τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν και την ανάδειξή του ως του νέου Προέδρου της Τουρκίας, η ερώτηση που τέθηκε αμέσως ήταν: Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας; Προτάθηκαν διάφορα ονόματα, μεταξύ αυτών εκείνο του αποχωρούντος Πρόεδρου Γκιουλ και του νυν Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Επειδή ο Ερντογάν έκανε ξεκάθαρο πως ο ίδιος ήθελε να ελέγχει το υπουργικό συμβούλιο, τέθηκε μια δεύτερη σημαντική ερώτηση:
Ποιος θα είναι εκείνος ο Πρωθυπουργός που, ουσιαστικά, θα παίζει τον ρόλο γλάστρας του Ερντογάν και θα είναι πιστός διεκπεραιωτής της πολιτικής του; Μα, ποιος άλλος από τον στενότατο συνεργάτη και σύμβουλό του στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, Νταβούτογλου; Βεβαίως, ευθύς κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι, παρά το δόγμα του για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», η εξωτερική πολιτική Ερντογάν-Νταβούτογλου σωρεύθηκε σε ερείπια.
Απέτυχε να κατανοήσει τις επιπτώσεις της αραβικής άνοιξης. Ταυτίστηκε και ενισχύει τους τζιχαντιστές της Συρίας. Τα έκανε θάλασσα με τη Λιβύη και ειδικά με την Αίγυπτο. Συντηρεί και αναρριπίζει μια σταθερή εχθρική πολιτική έναντι του Ισραήλ. Συμμαχεί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Η συνέχεια >> ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: