Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο μύθος του Απόλλωνα και της Δάφνης

[[ δαμ- ων ]]

Ο Απόλλωνας ήταν ένας από τους ομορφότερους Ολύμπιους θεούς. Κι όμως, αρκετές φορές δεν βρήκε ανταπόκριση στον έρωτά του. Αυτές που κυρίως έκαναν την καρδιά του θεού να χτυπήσει ήσαν οι Νύμφες. Ο πρώτος αποτυχημένος έρωτάς του η Νύμφη Δάφνη, η οποία μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο δέντρο. Η δάφνη σαν φυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λατρεία του Απόλλωνα. Η παράδοση θέλει να καθάρθηκε ο θεός με δάφνη όταν σκότωσε τον φοβερό φίδι των Δελφών. Φύλλα δάφνης μασούσε η Πυθία πριν ανέβει στον δαφνοστολισμένο τρίποδα να δώσει τους χρησμούς της. Δάφνινα στεφάνια κέρδιζαν οι νικητές των Πυθικών αγώνων.
Η Δάφνη, κόρη του Πηνειού ποταμού και της Γαίας, πολύ γρήγορα ακούστηκε παντού για την ομορφιά της. Η Νύμφη τούτη ολημερίς κυνηγούσε στα δάση, σαν τη θεά Άρτεμη, και κουβέντα δεν ήθελε να ακούσει για τα τόσα παλικάρια που την πολιορκούσαν. Του κάκου αυτά τη ζητούσαν για γυναίκα. Άδικα πάσχιζε ο πατέρας της, ο ποταμός, να την πείσει να παντρευτεί και να του χαρίσει εγγόνια. Εκείνη μήτε για άντρα άκουγε, μήτε για γάμο, μόνο προτιμούσε να τρέχει ελεύθερη κι αγνή στα βουνά, σαν τη θεά Άρτεμη- και να ασχολείται μονάχα με το κυνήγι.
Ο αδερφός της Άρτεμης, ο Απόλλωνας, θεός του φωτός, της άνοιξης, της ηθικής καθαρότητας, του μέτρου και των τεχνών, της μουσικής, της ποίησης και του τραγουδιού, μόλις που είχε ξεκάνει τον τρομερό Πύθωνα, στα μέρη των Δελφών. Περήφανος για το κατόρθωμά του, κορόιδευε το γιο της Αφροδίτης, το θεό Έρωτα, που σπαταλά τα βέλη δίχως να κάνει ανδρείας έργα. Χολώθηκε ο φτερωτός θεός κι αποφάσισε να του δώσει ένα πικρό μάθημα. Κάρφωσε, λοιπόν, στον Απόλλωνα ένα χρυσό βέλος, που προκαλεί έρωτα, και στη νύμφη Δάφνη ένα μολυβένιο βέλος, που απωθεί τον έρωτα.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog 

Δεν υπάρχουν σχόλια: