Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο μύθος του Ακταίωνα

[[ δαμ- ων ]]

Ένας μύθος του Θηβαϊκού κύκλου αναφέρεται στον Ακταίωνα, τον εγγονό του Κάδμου. Τόσο ο Ακταίονας, όσο και ο ξάδερφός του Πενθέας βρήκαν τραγικό θάνατο, γιατί κατακρεουργήθηκαν, ο πρώτος από τους σκύλους του, κι ο δεύτερος από τις Μαινάδες της Θήβας, με προεξάρχουσα τη μητέρα του Αγαύη.
Ο Ακταίωνας ήταν γιος της τέταρτης κόρης του Κάδμου, της Αυτονόης, και του Αρισταίου (*1). Ο εγγονός του Κάδμου έγινε ονομαστός κυνηγός, αλλά χάθηκε άδικα, τιμωρημένος από την Άρτεμη.
Ο Ακταίωνας ανατράφηκε στο Πήλιο από τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα (*2), έχοντας εγκατασταθεί στη σπηλιά του. Ο Κένταυρος του έμαθε πολλά, αλλά κυρίως του έμαθε την τέχνη του δοξαριού κι έγινε εξαίρετος κυνηγός. Κανένα βράδυ δε γύρισε στο σπίτι με άδειο τον κυνηγητικό του σάκο. Αργότερα και μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ. στον Κιθαιρώνα έδειχναν την ‘‘κοίτη του Ακταίωνα’’, δηλαδή το βράχο, όπου κατά την παράδοση, έγερνε και κοιμόταν ο ξακουστός κυνηγός για να ξεκουραστεί.
Ο Ακταίωνας είχε πενήντα λαγωνικά, για το οποία ήταν περήφανος. Το καθένα είχε το όνομά του, όπως Χάροντας, Άρπυια, Παμφάγος, Τίγρης, Νεβροφόνος, Κόρακας, Λυκόττας, Λυγκεύς, Βαλίος, Σπαρτός, Ώμαγρος, Βορής κ.λ.π. Η φήμη του διαδόθηκε τόσο, που δεν άργησε να γίνει σύντροφος της ίδιας της θεάς του κυνηγιού, στα κυνήγια της.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: