Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Τα σύγχρονα γιορτινά μας έθιμα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα

[[ δαμ- ων ]]

Αυτές τις μέρες οι νοικοκυρές στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, έφτιαξαν μελομακάρονα, και ετοιμαζόμαστε να κόψουμε τη βασιλόπιττα. Επειδή οι γιορτές αυτών των ημερών είναι χριστιανικές, πιστεύουμε οι περισσότεροι ότι τα έθιμά μας είναι χριστιανικά επινοήματα και κατά συνέπεια η ιστορία τους θα είναι το πολύ δύο χιλιάδες χρόνια. Κι όμως, κάνουμε λάθος. Πολλά έχουν αρχαιοελληνικές ρίζες, τις οποίες κάποιοι φανατικοί θέλησαν να αποκόψουν στους Βυζαντινούς χρόνους, αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως θα δούμε στο σημερινό αφιέρωμα, αυτά έβγαλαν καινούριο φύτρο. Έτσι τα τηρούμε και σήμερα δίνοντάς τους σύγχρονο και χριστιανικό χαρακτήρα.

Ειρεσιώνη: το χριστουγεννιάτικο δέντρο της αρχαιότητας
Η ιδέα για το στολισμό ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα δεν είναι ξενόφερτη, όπως θεωρούν πολλοί. Στην αρχαία Ελλάδα παρόμοιο έθιμο υπήρχε, μόνο που δεν στόλιζαν έλατο, αλλά την Ειρεσιώνη. Η Ειρεσιώνη (είρος = έριον, μαλλί) ήταν κλαδί αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Κάποιοι χρησιμοποιούσαν και μικρές σφαίρες από μέταλλο, που παρίσταναν τους πλανήτες, τον ήλιο και τη σελήνη. Ήταν έκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του έτους που έληγε και παράκληση συνέχισης της γονιμότητας και ευφορίας και κατά το επόμενο έτος. Αφιερωνόταν στην Αθηνά, τον Απόλλωνα, την Άρτεμη και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).
Την έβδομη ημέρα του μηνός Πυανεψιώνος (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου), ημέρα κοντινή προς την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας που συμβαίνει στις 22 Σεπτεμβρίου, παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν (παίδας αμφιθαλείς), περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι. Έπαιρναν το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή την κυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ίδια ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνα.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι σημερινοί ελληναρες ειμαστε για ποτό, καφέ και καφενείο. Τώρα τελευταία είμαστε και υπεράνω και δεν ψηφίζουμε λόγω μαγκιάς.

1 να δουλεύει, 5 να τα τρώνε, 4 να περιμένουν, με ενα ψευτοδίπλωμα, να γίνουν διευθυντές (τώρα όμως μόνο στα όνειρα)

Καλό 2015 και αυτοί που θα ψηφίσουμε να το σκεφτούμε όχι όπως πριν που ότι λέγανε τα κανάλια κάναμε.