Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Rothschild: Δεν πρόκειται να συμβεί το Grexit

Ακόμη και την στιγμή που στην ευρωζώνη εισέρχονται νέες χώρες (όπως η Λιθουανία), κάποιες άλλες μπορεί να φύγουν, αναφέρει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου η Edmond de Rothschild.
Όπως εξηγεί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό το, είναι να μην συνδέει το ρίσκο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα και της εξόδου από την ευρωζώνη. Ενώ μια στάση πληρωμών είναι σχετικά διαχειρίσιμη, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να εξαπολύσει την χειρότερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία.
«Η Ελλάδα σωστά πιστεύει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών του χρέους της. Ήδη το έκανε αυτό το 2012 αλλά ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 179%. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό το επίπεδο είναι μη βιώσιμο. Η Merkel το ξέρει αυτό επομένως το σχόλιά της ότι ένα Grexit είναι ανέφικτο, μοιάζει περισσότερο με μια πολιτική δήλωση παρά με μια οικονομική διαπίστωση. Ορισμένοι το έχουν ξεχάσει, αλλά ο λόγος που δεν οργανώθηκε μια ελληνική χρεοκοπία το 2010, ήταν για να σωθούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (κυρίως οι γερμανικές). Έκτοτε, έχουν μειώσει τις θέσεις τους χωρίς να υποστούν μεγάλες ζημιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: