Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

The Stanford Daily: "Δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα για γεωπολιτικούς λόγους"

Την επιλογή να πάρουμε χρήματα από την Μόσχα που είναι και το πιο αρεστό στον ελληνικό λαό, εάν η ΕΕ αποφασίσει "σπάσει" το σχοινί, βλέπουν οι FT με σημερινό τους δημοσίευμα, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η χώρα έχει διεξόδους, αρκεί η κυβέρνησή της να έχει το θάρρος να τις ακολουθήσει.
Λίγο πριν οι FT είχαν γράψει: "
Ο κ. Βαρουφάκης έχει ουσιαστικά τέσσερις επιλογές ή έναν συνδυασμό από αυτές.
- Η πρώτη επιλογή είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Διαδικαστικά, αυτή θα ήταν η πιο εύκολη επιλογή: αποδεκτή από όλες τις πλευρές, εκτός όμως από την ελληνική κυβέρνηση.
- Η δεύτερη επιλογή είναι πιο ελκυστική για εκείνον. Θα μπορούσε να ζητήσει –και όχι αδίκως– να αποδεσμεύσει η ΕΚΤ τις πληρωμές τόκων και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτά τα κεφάλαια προς το παρόν παρακρατούνται. Ακόμη κι αν αποδεσμευτούν όμως, δε θα φτάνουν...
- Η τρίτη επιλογή είναι απλώς να βρει τα λεφτά από κάπου αλλού. Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πηγές. Η Μόσχα έχει ήδη σηματοδοτήσει την προθυμία της να βοηθήσει...
- Η τέταρτη επιλογή είναι να εκδοθεί ένα παράλληλο νόμισμα, μόνο για την εγχώρια αγορά, για να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες δαπάνες."
Στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι απ'ολες τις επιλογές εάν η ΕΕ δεν προτιμήσει την δεύτερη που είναι και η πιο λογική. Τότε η Ελλάδα θα ακολουθήσει την επιλογή της Μόσχας που είναι και η πιο αρεστή στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: