Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Η πιστή Πηνελόπη περιμένει καρτερικά είκοσι χρόνια την επιστροφή του Οδυσσέα


[[ δαμ- ων ]]

Α΄ μέρος
Η γυναικεία μορφή που κυριαρχεί στο δεύτερο μεγάλο έργο του επικού μας ποιητή Όμηρου, την Οδύσσεια, είναι η κόρη βασιλιά των Αμυκλών Ικάριου και της Περίβοιας, η αγαπημένη γυναίκα του Οδυσσέα, η Πηνελόπη. Ο Όμηρος την παρουσιάζει σαν πρότυπο συζυγικής πίστης, μητρικής στοργής, γυναικείας σωφροσύνης, καρτερίας, αξιοπρέπειας, και ευψυχίας. Χαρακτηρίζεται ωραία σαν την Άρτεμη ή την Αφροδίτη, με «αγαθάς φρένας», άμεμπτη και συνετή.
Το βασιλικό ζευγάρι της Ιθάκης έζησε μόλις ένα χρόνο μαζί, προτού ο Οδυσσέας φύγει για την Τροία. Στο χρονικό αυτό διάστημα γεννήθηκε ο γιός τους, ο Τηλέμαχος. Η Πηνελόπη, όπως την παρουσιάζει ο Όμηρος, είναι η φρόνιμη και πιστή σύζυγος, η οποία, μόνη αυτή απ’ όλες τις γυναίκες των ηρώων που πήραν μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας, νίκησε όλους τους πειρασμούς. Πειρασμούς της σάρκας, των συναισθημάτων και της σκέψης. Σφραγισμένη από το πρώτο συνθετικό του όνοματός της («πήνη» σημαίνει υφάδι), υφαίνει την καρτερία της δουλεύοντας τάχα το σάβανο του πεθερού της του Λαέρτη, και ξεγλιστράει από τους μνηστήρες με πανουργία όμοια με αυτήν του άντρα της του πολύτροπου Οδυσσέα.
Ετυμολογικά το όνομα Πηνελόπη (πήνη: υφάδι και πλ. πανί + λέπω: χτυπάω ή αφαιρώ τον φλοιό, ξελεπίζω, ξεφλουδίζω) παραπέμπει στην καλλιτέχνιδα υφάντρα που την ημέρα ύφαινε (χτυπούσε το υφάδι) και τη νύχτα χάλαγε το πανί. Επομένως η Πηνελόπη με καρτερικότητα περίμενε την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και είχε ακράδαντη πίστη πως κάποτε η επιστροφή θα γινόταν πραγματικότητα. Γιατί η Πηνελόπη έδειξε ανυπακοή στα λόγια του άντρα της, που της είχε ζητήσει να ξαναπαντρευτεί αν δεν επέστρεφε. Αντίθετα, αυτή τον περίμενε καρτερικά για είκοσι ολόκληρα χρόνια, ακόμα και όταν όλοι τον θεωρούσαν νεκρό.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: