Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Αιώνιες τιμωρίες των θεών σε θνητούς που διέπραξαν ύβριν

[[ δαμ- ων ]]

Η μυθολογία μας αναφέρεται σε τιμωρίες θνητών, που ενώ οι θεοί τους περιέβαλλαν με αγάπη, φροντίδα και στοργή, αυτοί οι άνθρωποι διέπραξαν ύβριν. Η τιμωρία, που οι αθάνατοι επεφύλαξαν γι’ αυτούς τους θνητούς ήταν πολύ αυστηρή και μάλιστα αιώνια. Στη συνέχεια θα δούμε την ύβριν άλλων δύο ατόμων, που αναφέρει η μυθολογία, και την τιμωρία τους.
Γ΄. Σίσυφος
Ο Σίσυφος ήταν παιδί του Αιόλου και της κόρης του Δηίμαχου, Εναρέτης. Ίδρυσε την Εφύρα (μετέπειτα Κόρινθο). Γυναίκα του ήταν η Μερόπη, μία από τις κόρες του Άτλαντα. Ήταν αυτός που καθιέρωσε τα Ίσθμια, ενώ φέρεται να σκοτώθηκε από το Θησέα. Ο Όμηρος τον χαρακτηρίζει ως τον σοφότερο και πονηρότερο των ανθρώπων: «ἔνθα δὲ Σίσυφος ἔσκεν, ὃ κέρδιστος γένετ᾽ ἀνδρῶν». Ο Πίνδαρος τον χαρακτηρίζει «πυκνότατον παλάμαις ως θεόν’ (πάρα πολύ έξυπνος στα τεχνάσματα ως θεός), ενώ ο Θέογνις τον παρουσιάζει σαν πρότυπο πονηριάς (*1).
Το όνομά του μάλλον είναι προελληνικό και ετυμολογείται από το σι (=θεός) και συφός (=σοφός), οπότε κατά το Μέγα Ετυμολογικόν Σίσυφος= θεόσοφος.
Κάθε πρωί πήγαινε σ’ ένα ψηλό βράχο, στον Ακροκόρινθο, και από εκεί αγνάντευε πέρα μακριά με το αετίσιο του μάτι, από το οποίο τίποτα δεν ξέφευγε. Γνώριζε μυστικά όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των θεών. Ο ποταμός Ασωπός, ζητώντας να του αποκαλύψει αν γνώριζε κάτι για την αρπαγή της κόρης του, Αίγινας, του προσέφερε μια αστείρευτη πηγή νερού, για να χορταίνει τη δίψα του στο ψηλό βουνό. Τότε ο Σίσυφος, ξεχνώντας τους ενδοιασμούς που είχε, του αποκάλυψε ότι την Αίγινα την είχε αρπάξει ο Δίας.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: