Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Θησέας

Θησέας
[[ δαμ- ων ]]

1ο Μέρος:
Ο Θησέας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες την μυθολογίας μας, ο σημαντικότερος μετά τον Ηρακλή. Δοξάστηκε με πολλά κατορθώματα, παρόμοια μ’ αυτά του Θηβαίου τρανοδύναμου υπερήρωα, στάθηκε ισάξιός του σε τόλμη κι ανδρεία, και πολλές φορές αγωνίστηκε στο πλευρό του. Αποτελεί την προσωποποίηση του ιδανικού χαρακτήρα των Ιώνων. Επομένως, αφού ο Θησέας είναι ο βασικός εκπρόσωπος των Ιώνων και ο Ηρακλής των Δωριέων, τότε η άρρηκτη φιλία τους συμβολίζει την ενότητα των Ελλήνων. Πρωτοσυντάμε το όνομά του σε κείμενα της Γραμμικής γραφής Β΄. Ο μύθος του βασίστηκε στο χαμένο έπος “Θησηίς”.
Εμείς θα ασχοληθούμε, κύρια, με το ευεργετικό έργο του ήρωα. Ας δούμε πρώτα όσα προηγήθηκαν της γέννησής του και το χρέος των Αθηναίων να προσφέρουν στους Κρήτες εφτά αγόρια κι εφτά κορίτσια:
[[ Ο ρήγας της πόλης της Παλλάδας, ο Αιγέας, αν και είχε παντρευτεί δύο φορές, δεν είχε αποχτήσει διάδοχο (*1). Τ’ αδέρφια του καραδοκούσαν να του πάρουν το θρόνο, εκμεταλλευόμενα την ατεκνία του. Τι να κάνει, λοιπόν, ο απελπισμένος ρήγας, κίνησε για το ιερό των Δελφών, να πάρει χρησμό από το θεό. Μα η Πυθία, όπως πάντα, έδωσε χρησμό σκοτεινό, που δεν μπόρεσε ο Αιγέας να εξηγήσει. Καθώς πήρε το δρόμο της επιστροφής, σκέφτηκε πως στην Τροιζήνα βασίλευε ο σοφός Πιτθέας, που πιθανόν να του έδινε την ορμήνεια του χρησμού. Είπε στο γέρο το χρησμό, κι αυτός κατάλαβε πως θα γεννιόταν από τον Αιγέα ο μεγαλύτερος ήρωας της Αθήνας. Έτσι ο γερο- ρήγας, για να δοξαστεί η πόλη του, σκέφτηκε με πονηριά. Μέθυσε τον Αιγέα και τον έβαλε να κοιμηθεί με την θυγατέρα του Αίθρα, την ίδια νύχτα, που είχε φροντίσει να χαρεί την ομορφιά της κι ο κοσμοσείστης Ποσειδώνας (*2).
Στο παλάτι της Τροιζήνας έμεινε κάμποσες μέρες ο Αιγέας. Έτσι φάνηκαν της εγκυμοσύνης τα σημάδια. Σαν έμαθε ο ρήγας της Αθήνας πως η ρηγοπούλα είχε στα σπλάχνα της το παιδί του, χάρηκε πολύ γιατί δεν θα ‘μενε άτεκνος, μα έπρεπε να γυρίσει στην πατρίδα του. Ο αδερφός του ο Πάλλαντας (*3) με τα πενήντα παιδιά του προσδοκούσε την ώρα που θα ανέβαινε στο θρόνο. Πριν φύγει ο Αιγέας, οδήγησε την μητέρα του παιδιού του σ’ ένα βράχο, κοντά στο ναό του Σθένιου Δία, όπου έκρυψε το σπαθί και τα πέδιλά του. Σαν γεννιόταν το παιδί και ήταν αγόρι, να το άφηνε να φτάσει στην εφηβεία, χωρίς να του φανερώσει τον πατέρα του. Τότε να τον πήγαινε στο βράχο και να του έλεγε να τον σηκώσει.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: