Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Υπάρχουν και κάποιοι, που είναι ασυμβίβαστοι…

[[ δαμ- ων ]]

Είναι κάποιοι άνθρωποι ξεχωριστοί. Κάποιοι αδελφοί μας, που έχουν ξεφύγει από το πλήθος, από την αγέλη. Δεν θέλουν να τηρούν τους κανόνες που θέσπισε η άρχουσα τάξη για τη μάζα και τους ονόμασε νόμους.
Είναι οι κανόνες για το μεγάλο κοπάδι. Η εκκλησία το ονομάζει ποίμνιο. Το ίδιο είναι…! Αυτό το κοπάδι αρμέγεται με φόρους και χαράτσια από την πολιτική και οικονομική εξουσία, για να ζουν αυτοί καλύτερα. Με τάματα και προσφορές από την θρησκευτική εξουσία για να ζουν κι αυτοί ακόμα καλύτερα. Κι έτσι το πολιτικοοικονιμικοθρησκευτικό κατεστημένο ζει θαυμάσια, ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Γιατί η κρίση δεν χτυπάει την θύρα τους. Όπως στην έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο είχαν οι απόγονοι του Ιακώβ σημαδέψει τα σπίτια, ώστε να μην τους βρει το κακό- που έμεινε στη ιστορία σαν πληγές του Φαραώ- έτσι και οι άνθρωποι του κατεστημένου έχουν τα δικά τους σημάδια για να μην τους αγγίσει η κρίση.
Αυτοί, λοιπόν, οι λίγοι και ξεχωριστοί, ζουν με τους δικούς τους κανόνες. Γι’ αυτό και δεν έχουν το άγχος του κοπαδιού. Έχουν μια κυνική απάθεια, σαν τον Διογένη τον Κυνικό. Δεν πειράζουν, δεν είναι προκλητικοί. Το μόνο που προκαλεί είναι ο τρόπος ζωής τους γιατί δεν ακολουθούν τις συνήθειες του πλήθους. Κι εμείς, τα πρόβατα του κοπαδιού, τους θεωρούμε αλλοπαρμένους, κάποτε και τρελούς. Γιατί δεν ακολουθούν τις δικές μας τετριμμένες συνήθειες. Τη δική μας ρουτίνα, που μας τσακίζει τη ζωή, που την ισοπεδώνει.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς έγραψε ένα υπέροχο παραμύθι για ένα ξεχωριστό ηλιοτρόπιο. Ένα ηλιοτρόπιο που δεν ακολουθούσε τις συνήθειες των άλλων ηλιοτροπίων.

Η συνέχεια >>> VAGIablog

Δεν υπάρχουν σχόλια: