Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Η πρωτοκαθεδρία

[[ δαμ- ων ]]

Απ’ ό,τι φαίνεται το σαράκι της εξουσίας μπορεί να τρυπήσει το μυαλό ακόμη κι αυτωνών, που δεν το χωράει η σκέψη μας. Και να εκδηλωθεί την πιο ακατάλληλη στιγμή. Η μανία της εξουσίας, η εγωπαθής επιθυμία για μεγαλεία, πιθανόν, να είναι στο DNA του ανθρώπου. Κι όταν βρει την κατάλληλη ευκαιρία να εκδηλώνεται.
Μια εκδήλωση εξουσιομανίας, που συνέβη στον κύκλο των μαθητών του Ιησού, μας περιγράφουν οι ευαγγελιστές. Το λυπηρό είναι ότι εκδηλώθηκε στην πλέον ακατάλληλη περίσταση. Λίγες μέρες πριν προδοθεί από τον μαθητή Του Ιούδα, δύο άλλοι μαθητές Του επιθυμούν να εξασφαλίσουν την πρωτοκαθεδρία! Αυτή η εγωιστική επιθυμία φανερώνεται όταν ο Ιησούς προετοίμαζε τους μαθητές Του για την σταυρική Του θυσία! Οι δύο από τους τρεις εκλεκτούς μαθητές του Κυρίου, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης- οι λεγόμενοι γιοι του Ζεβεδαίου- θέλουν να παραγκωνίσουν τους υπόλοιπους και να λάβουν τις πλέον τιμητικές θέσεις δίπλα στο Χριστό.
Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, όπου το έργο και η διδασκαλία του Ιησού θα σφραγιστούν με τον σταυρικό Του θάνατο. Ο Ιησούς με τους μαθητές Του πηγαίνουν για τελευταία φορά στα Ιεροσόλυμα. Και καθώς πλησιάζει ο χρόνος της σταυρικής Του θυσίας, αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει ιδιαίτερα με τους μαθητές Του. Θέλει, και επιχειρεί, να τους προετοιμάσει ψυχολογικά, για να μην αιφνιδιασθούν και να μην κλονισθούν, με όσα σε λίγες μέρες θα συμβούν. Τους προλέγει λοιπόν όλα όσα θα ακολουθήσουν. Τους μιλά για τη σύλληψή Του και την παράδοσή Του στους αρχιερείς και τους γραμματείς. Τους μιλά για την καταδίκη Του στον σταυρικό θάνατο. Τους μιλά για τα πάθη που θα υποστεί, αλλά και για την μετά από τρεις μέρες Ανάστασή Του.

Η συνέχεια >>> VAGIABlog

Δεν υπάρχουν σχόλια: