Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Πρόσκληση της Ν. Α. Βοιωτίας για το θέμα της λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με Λιθάνθρακα

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Βοιωτίας, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσηςκαι η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, προσκαλούν, φορείς της Βοιωτίας, σε ανοιχτή συνάντηση, τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2008, ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας (Έρκυνας και Αρκαδίου, Λιβαδειά), για να δηλώσουν την αντίθεσή τους, σε σχεδιασμούς, που υπονομεύουν την αειφόρο ανάπτυξη του Νομού μας.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρόσκλησης, "Τόσο το Γενικό Πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού", που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, όσο και τα Ειδικά Χωροταξικά για τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και τον Τουρισμό, εντείνουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση και αναστέλλουν την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη της Βοιωτίας.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Αυτές τις εξελίξεις για το Νομό μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να τις δεχτούμε. Συμμετέχοντας στην πανελλαδική καμπάνια της “βδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, 12-18 Μαΐου, απαιτούμε:
  • Οχι σε μονάδα λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη τη χώρα.
  • Οχι στη μετατροπή της Βοιωτίας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας.
  • Οχι στην ασύδοτη επέκταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, την υποβάθμιση των ορεινών όγκων και των θαλασσών μας.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τα στοχεία μιλάνε από μόνα τους. Έχουμε λοιπόν:

{Έξι νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα σχεδιάζει η ΔΕΗ.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί αιτήσεις για μονάδες:

• 600ων MW στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας από τον όμιλο Μυτιληναίου,

• 460ων MW στο Μαντούδι Ευβοίας από τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Παράλληλα σχεδιάζονται εργοστάσια:

• 600ων MW στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας από την κοινοπραξία EDISON – ΕΛΠΕ και

• 800ων MW στο Αλιβέρι από την ίδια τη ΔΕΗ.

Για τις δύο πρώτες μονάδες έχει ήδη εκδοθεί θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Επιπλέον η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη γερμανική RWE, την πιο ρυπογόνο επιχείρηση της Ευρώπης, σχεδιάζει την κατασκευή μιας νέας μονάδας, συνολικής ισχύος 1.600ων MW, ή στον Αλμυρό Μαγνησίας, ή στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Τέλος, στα πλάνα της ΔΕΗ βρίσκεται και η δημιουργία νέας ανθρακικής μονάδας 800ων MW στη Λάρυμνα. Συνολικά, σχεδιάζεται η παραγωγή 4.860ων MW από καύση λιθάνθρακα, ένα τεράστιο δηλαδή ποσοστό της παραγόμενης στην Ελλάδα ενέργειας.

Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της χώρας είναι 14.000 MW. Σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΕΣΜΗΕ, η ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα το 2020 προβλέπεται να φτάσει στις 80.000 GWh.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και μια δυνατότητα εξαγωγών της τάξης του 10%, τότε φτάνουμε στις 88.000 GWh. Για να καλύψουμε αυτή τη ζήτηση, θα πρέπει να έχουμε ισχύ ηλεκτροπαραγωγής 18.500 MW το 2020, δηλαδή απαιτείται η κατασκευή νέων σταθμών επιπλέον ισχύος 6.000MW, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτές τις μονάδες που θα αντικαταστήσουν τις παλιές μονάδες της ΔΕΗ.
Στην προοπτική αυτή λοιπόν, η κύρια επιλογή της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς ομίλους, είναι ο λιθάνθρακας! Γιατί άραγε;

Ποια είναι η βασική επιχειρηματολογία της ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι η παραγωγή ενέργειας από λιθάνθρακα είναι λιγότερο ρυπογόνος από τον λιγνίτη, του οποίου τα αποθέματα συνεχώς μειώνονται.
Ας δούμε όμως την πραγματικότητα:

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γκαϊντατζή, επίκουρο καθηγητή στο Πολυτεχνείο Θράκης, η παραγωγή CO2 από λιθάνθρακα είναι όντως λιγότερο ρυπογόνος διαδικασία συγκριτικά με τον λιγνίτη (0,7τόνοι CO2 /MWh έναντι 0,90 τόνοι CO2/MWh). Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις και εφόσον πραγματοποιηθούν οι εν λόγω επενδύσεις, προβλέπεται η παραγωγή πάνω από 24 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθούν κατά 21% οι εκπομπές CO2 με έτος αναφοράς το 1990, ενώ ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όρια των εκπομπών που θα έπρεπε να είχαμε το 2012 βάσει του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η Ελλάδα, αντί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20% έως το 2020, θα τις αυξήσει κατά 21%! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από το 2013 θα πρέπει να πληρώνουμε ετησίως γύρω στα 380 εκατ € για δικαιώματα εκπομπών CO2!
Δηλαδή συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετακύλιση αυτή του οικολογικού κόστους των επενδύσεων στο κοινωνικό σύνολο δεν προσμετράται στα επιχειρηματικά σχέδια των ιδιωτικών ομίλων που εμπλέκονται στις επενδύσεις σήμερα.

Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η εκπομπή μικρο-σωματιδίων και πιο συγκεκριμένα του διοξειδίου του θείου (SO2), των αζωτοξειδίων (ΝΟΧ), του υδροκυανίου (HCN) και του νιτρικού θείου (SNO3). Τα σωματίδια αυτά εξέρχονται στην ατμόσφαιρα, αφού τα φίλτρα των εργοστασίων μπορούν να κατακρατήσουν, στην καλύτερη περίπτωση, το 95% της συνολικής παραγωγής τους –και μόνο εάν συντηρούνται τακτικά.
Τα εκπεμπόμενα μικρο-σωματίδια εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού και με σωρευτικό τρόπο προκαλούν αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο, ακόμα και τον θάνατο.

Παρεπόμενο των εκλύσεων αερίων του θερμοκηπίου είναι και η παραγωγή όξινης βροχής, που καταστρέφει τη γεωργική παραγωγή, ενώ πολλά ιχνοστοιχεία όπως ο υδράργυρος διεισδύουν στην τροφική αλυσίδα προκαλώντας σωρευτικές παθήσεις.

Σημαντική επίσης είναι η επιβάρυνση από τα στερεά απόβλητα που προκύπτουν από την καύση του λιθάνθρακα και πιο συγκεκριμένα από την ιπτάμενη τέφρα, η οποία είναι 100 φορές πιο ραδιενεργός από τα κατάλοιπα ενός πυρηνικού αντιδραστήρα!

Τέλος, επειδή ο λιθάνθρακας θα είναι εισαγόμενος –γεγονός που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας– απαιτούνται σημαντικές λιμενικές εγκαταστάσεις για το ξεφόρτωμα της πρώτης ύλης, την τοποθέτησή του, καθώς και για την απόθεση της επικίνδυνης τέφρας. Αυτό που επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η επιβάρυνση των κλειστών κόλπων στους οποίους προβλέπεται η εγκατάσταση των συγκεκριμένων εργοστασίων, όπως π.χ. ο Ευβοϊκός, ο Κορινθιακός, ο Πατραϊκός, ο Παγασητικός, αφού από αυτούς θα διέρχονται τα πλοία μεταφοράς του λιθάνθρακα, αλλά και επιπλέον θα αντλούνται τόνοι νερού για την ψύξη των μονάδων, οι οποίοι θα επιστρέφουν στη θάλασσα σε θερμοκρασία που θα υπερβαίνει τους 50οC, προκαλώντας θερμική ρύπανση του οικοσυστήματος.

Κοινωνικές αντιστάσεις

Εμπρός σ’ αυτές τις επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία –μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε 23.600 οι ετήσιοι θάνατοι από τη ρύπανση που προκαλούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας– αναπτύχθηκαν πολλές κοινωνικές αντιστάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κινήματος για τη ματαίωση αντίστοιχων σχεδίων της RWE στην κωμόπολη Ένσντορφ της Γερμανίας, όπου η συγκεκριμένη εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της ν’ ανοίξει δύο νέα εργοστάσια λιθάνθρακα. Η τοπική πρωτοβουλία των πολιτών εστιάστηκε στη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος –όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του τοπικού κρατιδίου, προκειμένου να ξεκινήσει το οποιοδήποτε έργο υποδομής και αφού συλλεχθεί το 15% των θετικών ψήφων των πολιτών του. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν συντριπτικά κατά της δημιουργίας των νέων εργοστασίων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της εταιρείας, των κομμάτων που στήριζαν την επένδυση (χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες), αλλά και της Κοινοτικής Επιτρόπου για θέματα ενέργειας.

Είναι ακριβώς η μονάδα αυτή που, μετά την απόρριψή της στο Ένσντορφ, έρχεται να εγκατασταθεί στην Καβάλα, προκαλώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της πόλης. Την ίδια αντίδραση εξέφρασαν οι πολίτες με τη συμμετοχή πάνω από 5.000 κατοίκων στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου στον Αλμυρό του Βόλου.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι οικολογικές οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών αντιδρούν στην εγκατάσταση των νέων μονάδων λιθάνθρακα, αλλά και οδηγούν σε κλείσιμο τις υφιστάμενες σε χώρες όπως η Αμερική, όπου πάνω από 50 άδειες λειτουργίας βιομηχανιών άνθρακα έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια, ή στη Νορβηγία κ.λπ., στη χώρα μας τα ιδιωτικά συμφέροντα σε συνεργασία με το κράτος προωθούν την υιοθέτηση τέτοιων τερατουργημάτων.

Πρόταση

Είναι προφανές πως το ενεργειακό ζήτημα της χώρας προϋποθέτει δύο βασικούς στόχους, που θα πρέπει να αφορούν:
α) στην εξοικονόμηση ενέργειας και άρα στον ριζικό περιορισμό της ενεργοβόρου κατανάλωσης, και
β) στη μετατόπιση στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γεγονός που θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δυνατότητα που δίνει η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας για πιο εντόπιες μορφές κοινωνικής οργάνωσης.

Ήδη στις 23/1/2008 η Ε.Ε. παρουσίασε ένα σχέδιο οδηγίας για τις ΑΠΕ, που εξειδικεύει ορισμένους από αυτούς τους στόχους. Για την Ελλάδα, οι νέες δεσμεύσεις μεταφράζονται σε:

• 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας υποχρεωτικά μέχρι το 2020.

• Υποχρεωτικός στόχος 10% μέχρι το 2020 για βιοκαύσιμα.

• Εξοικονόμηση ενέργειας 20% μέχρι το 2020.

Είναι προφανές πως, ακόμα και σε αυτό το σενάριο, τόσο ο ρόλος του λιγνίτη όσο και του πετρελαίου βαίνουν διαρκώς μειούμενοι, ενώ οι σταθμοί φυσικού αερίου γνωρίζουν μια άνθηση, κυρίως την επόμενη πενταετία, και στη συνέχεια παρουσιάζουν στασιμότητα.

Άλλες όμως οι βουλήσεις της ελληνικής πολιτείας, των ιδιωτικών συμφερόντων και της ΔΕΗ…

Να τους σταματήσουμε!}

Πριν είναι αργά!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι Γερμανοί ξάναρχονται με κάρβουνο, λιγνίτη και αέριο!



Τελίκώς, τα όσα επισήμως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Τάκης Αθανασόπουλος δεν ήταν παρά ένας τεράστιος ελιγμός που, προφανώς, είχε ως αποτέλεσμα να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για το καυτό θέμα της κατασκευής εργοστασίων λιθάνθρακα με την συνεργασία της γερμανικής RWE στην Ελλάδα!

Το protothema.gr αποκαλύπτει σήμερα το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας που έρχεται προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ την Τρίτη και με το οποίο είναι ανοικτή όχι μόνο η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και δύο ακόμη ζητήματα – κλειδιά που ανατρέπουν το σκηνικό στα ενεργειακά: ΔΕΗ και RWE βάζουν στο στόχαστρο και την ΔΕΠΑ – παρά την επίσημη περί του αντιθέτου διάψευση του μάνατζερ της Χαλκοκονδύλη - ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας με εταίρο της ΔΕΗ τους Γερμανούς!

Στην δεύτερη σελίδα του εμπιστευτικού Μνημονίου που έχει στην διάθεσή του το protothema.gr, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι :

«Τα Μέρη (σ.σ. ΔΕΗ και RWE) προτίθενται να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου να αλληλοϋποστηριχθούν σε διάφορες περιοχές, όπως στην εξόρυξη, προμήθεια, παραγωγή, πώληση λιγνίτη και φυσικού αερίου κλπ»

Δηλαδή η ΔΕΗ, υπό την πίεση της Κομισιόν, η οποία ζητεί να δοθεί πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα για τα αποθέματα λιγνίτη ή και ακόμη να πουληθούν σε ιδιώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, βάζει τους Γερμανούς στο παιχνίδι της αξιοποίησης των κοιτασμάτων λιγνίτη που διαθέτει η χώρα. Όλα αυτά καθώς την Κυριακή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει την μετεγκατάσταση δύο χωριών στην περιοχή της Κοζάνης, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού ένα νέο κοίτασμα λιγνίτη που έχει εντοπισθεί.

Αλλά και στην συνέχεια, το 10σέλιδο Μνημόνιο είναι εξόχως αποκαλυτπικό!

«Τα Μέρη εκφράζουν διά του παρόντος την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στην εκτίμηση και, ει δυνατόν, στον σχεδιασμό, χρηματοδότηση και υλοποίηση των ενεργειακών έργων ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και έργων φυσικού αερίου. Αυτά τα έργα είναι είναι δυνατό να αφορούν είτε ανανεώσιμες είτε θερμικές πηγές ενέργειας.

Τα Μέρη συμφωνούν να αρχίσει η συνεργασία με τις δυνατότητες που εξειδικεύονται στα παραρτήματα 1 έως 3 (σ.σ. το σχέδιο που ανακοινώθηκε για εργοστάσιο άνθρακα στην Αλβανία, η συνεργασία στο φυσικό αέριο και η συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Πέραν τούτου η ΔΕΗ και η RWE θα αξιολογήσουν, επί ad hoc βάσεως, εμφανιζόμενες ευκαιρίες συνεργασίας που αφορούν ανάπτυξη θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Ελλάδα.

Εξυπακούεται ότι περαιτέρω παραρτήματα μπορούν να προστεθούν μόλις διαπιστωθούν περαιτέρω πεδία συνεργασίας».

Σε πιο απλά ελληνικά, η «ανάπτυξη θερμοηλεκτρικών μονάδων» έχει μέσα και το γερμανικό κάρβουνο, τον λιθάνθρακα! Δηλαδή, το σχέδιο μένει ανοικτό και, προφανώς, θα αναζητηθεί ο κατάλληλος χρόνος για να επανέλθει στο προσκήνιο! Κι όλα αυτά παρά τα όσα ανακοίνωσε επισήμως την Πέμπτη ο κ.Αθανασόπουλος και τα οποία όχι μόνο ΔΕΝ περιελάμβαναν οποιαδήπτοε αναφορά στον λιθάνθρακα, αλλά ήταν σαφές πως παρέπεμπαν σε ματαίωση του σχεδίου. Θυμηθείτε, άλλωστε, την φράση του μάνατζερ «The perfect storm», δηλαδή η τέλεια καταιγίδα, την οποία χρησιμοποίησε για να περιγράψει το ναυάγιο της συνεργασίας.

Αλλά υπάρχει και ένας ακόμη τομέας στον οποίο ο κ.Αθανασόπουλος φαίνεται ότι με τις ανακοινώσεις του έχει παραπλανήσει τους πάντες! Ο μάνατζερ δήλωσε την Πέμπτη ότι εφόσον επιτραπεί στην ΔΕΗ να αποκτήσει το 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, η συνεργασία με την RWE στο φυσικό αέριο δεν θα προχωρήσει.

Όμως στο Μνημόνιο το δικαίωμα της ΔΕΗ για την απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ είναι παρόν στο Παράρτημα για την συνεργασία με την RWE! Στο Μνημόνιο αναφέρεται κατά λέξη ότι «Τα Μέρη ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι διαθέτει δικαίωμα εξαγοράς μεριδίου 30% στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. Η RWE ανακοινώνει ότι αποτελεί μέλος της Κοινοπραξίας LNG Adria και ότι υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά μεριδίου της Excelerate Energy, η οποία λειτουργεί σκάφη μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου διαθέτοντα εξοπλισμό αεριοποίησης επί του σκάφους».

Οι δύο εταιρείες δηλαδή βάζουν στο Μνημόνιο Συνεργασίας αυτά τα συγκεκριμένα σημεία ως … προίκα τους, ενώ είναι χαρακτηριστικά και άλαλ δύο ζητήματα : πρώτον, ότι η πρόβλέψη για συμμετοχή της ΔΕΗ με 49% και της RWE με 51% στην συνεργασία αυτή έχει απαλοιφθεί, σε αντίθεση με ότι ισχύει για την συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράγοντες, δε, της αγοράς αναφέρουν ότι, εάν η ΔΕΗ έχει, τελικά, πλειοψηφία στο σχήμα συνεργασίας στο φυσικό αέριο με την RWE, είναι εφικτό σε αυτό το σχήμα να μεταβιβασθεί το δικαίωμα για το 30% των μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου! Δηλαδή, οι Γερμανοί, πέραν της ΔΕΗ, θα βάλουν πόδι και στην ΔΕΠΑ!

Δεύτερον, από το Μνημόνιο έχει παραληφθεί η αναφορά στην συμμετοχή της RWE στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, η οποία είχε αποκαλυφθεί από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, προκαλώντας την οργή ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολύ απλά γιατί, όταν η ΔΕΗ «διαφήμιζε» με αυτόν τον τρόπο τον αγωγό Nabucco, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν –και είναι – σε επαφές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για την συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό South Stream που προωθούν οι Ρώσοι ως ανταγωνιστικό σχέδιο απέναντι στην αμερικανική διπλωματία που προωθεί την παράκαμψη της Ελλάδας μέσω της ροής αερίου από την Ασία προς την Ευρώπη.

21 Απριλίου 2008,
Tου Σωτήρη Χιωτάκη-"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ".

Και ο χορός των αποκαλύψεων καλά κρατεί !!!
Αφήστε δε που χθες, ακούσαμε και για την "Πράσινη Πυρηνική Ενέργεια" !!!
Και αυτός που το είπε δεν φημίζεται για την ακοή του ... εμείς όμως και ακούμε καλά και καταλαβαίνουμε καλύτερα...
Υπάρχει μια "αναστάτωση" στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στην ΔΕΗ κλπ και όπως φαίνεται έλλειψη ψυχραιμίας...
Ίσως δεν περίμεναν τέτοιες αντιδράσεις...

Ανώνυμος είπε...

"Επιστημονικά στοιχεία για το Λιθάνθρακα από τον επίκουρο καθηγητή του ΔΠΘ Γ.Γκαϊταντζή".

{Με το παρόν σημείωμα θα ήθελα να εκθέσω μερικά τεχνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα. Σημειώνεται ότι λόγω έλλειψης λεπτομερών στοιχείων που να αφορούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (ποιότητα ακριβής χημική σύσταση λιθάνθρακα, ρυθμός καύσης και άρα ρυθμός εκπεμπομένων απαερίων, τέφρας και άλλων αποβλήτων) η παράθεση στοιχείων θα είναι ποιοτική.
Σε επόμενο στάδιο και εφόσον καταστεί γνωστό το σχέδιο της ΔΕΗ μπορεί να υπάρξει ποσοτική αποτίμηση των επιπτώσεων και τεκμηριωμένη κριτική.

Γιατί λιθάνθρακας;
Διότι τα παγκόσμια γνωστά αποθέματα είναι της τάξης των 200 ετών σε σχέση με τα 50-100 έτη των αποθεμάτων του λιγνίτη και άλλων μορφών άνθρακα.
Είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές ο λιθάνθρακας είναι λιγότερο ρυπογόνος από το λιγνίτη (0,70 tn CO2/MWh σε σχέση με 0,90 tn CO2/MWh), αλλά περισσότερο ρυπογόνος από το φυσικό αέριο (0,35 tn CO2/MWh).

Γιατί εδώ αφού δεν έχουμε λιθάνθρακα;
Ίσως αν Καβάλα είχε κοιτάσματα λιθάνθρακα η άλλων στερεών καυσίμων, η επιλογή της υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος να είχε νόημα με την έννοια ότι θα ήταν ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος της χώρας και της περιοχής που θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί (π.χ. περίπτωση Πτολεμαΐδας).
Η εισαγόμενη μεταφορά όμως λιθάνθρακα δεν συνάδει κατ΄αρχή με την παγκόσμια περιβαλλοντική πρακτική να μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων (με κατανάλωση άλλων καυσίμων) χαμηλής ενεργειακής αξίας για να καούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Το οικολογικό αποτύπωμα μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι δυσανάλογο των ωφελειών της.
Ίσως μια τέτοια πρακτική έχει νόημα για μεταφορά πυρηνικών καυσίμων (…αλλά ας μην δίνουμε ιδέες, ποτέ δεν ξέρεις…)

Θερμιδική αξία λιθάνθρακα
Η θερμιδική αξία του λιθάνθρακα είναι περίπου 25 ΜJ/kg λιθάνθρακα ή 6,8 kWh/kg λιθάνθρακα.
Αν η θερμοδυναμική απόδοση της εγκατάστασης είναι κοντά στο 30% (δηλαδή το 30% μετατρέπεται σε χρήσιμο ηλεκτρικό ρεύμα, και το υπόλοιπο είναι απώλειες και απόβλητη θερμότητα), τότε παράγονται περίπου 2,1 kWh/kg λιθάνθρακα. Για να κάνουμε μια χρήσιμη αναλογία, για ένα υπολογιστή που καταναλώνει περίπου 100 W απαιτούνται 876 kWh ή με άλλα λόγια 876/2,1 = 417 κιλά λιθάνθρακα και αποβάλλονται 750 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σημείωση: Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρει ± 20%.

Εκπομπές στο περιβάλλον
Γίνεται το λάθος να επικεντρωνόμαστε στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (που λόγω μεγέθους της μονάδας θα επηρεάζουν μηδαμινά το παγκόσμιο κλίμα) και παραλείπονται άλλες συνιστώσες της ρύπανσης πολύ σημαντικότερες σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα, όπως:
Παραγωγή και άλλων αερίων ρύπων, εν δυνάμει τοξικών (ανάλογα της συγκέντρωσής τους στην έξοδο της καμινάδας και των μετεωρολογικών συνθηκών) όπως διοξείδιο του θείου (SO2), αζωτοξειδίων (ΝΟΧ), υδροκυανίου (HCN), νιτρικό θείο (SNO3), κτλ.
Παραγωγή ρύπων σωματιδιακής φύσης (αιωρούμενα σωματίδια). Βέβαια μέσω διαφόρων τεχνικών (μηχανικά και ηλεκτροστατικά φίλτρα) κατακρατείται ένα ποσοστό από 95-99,9% της μάζας των εξερχόμενων σωματιδίων.
Δυστυχώς όμως ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση το 0,1% της μάζας που αποβάλλεται στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον είναι το πλέον επικίνδυνο για την υγεία αφού αποτελείται από σωματίδια πολύ μικρής αεροδυναμικής διαμέτρου τα οποία λόγω μάζας ίπτανται για μέρες-εβδομάδες και σε περίπτωση αναπνοής εισέρχονται και δεσμεύονται στα αναπνευστικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από μια εγκατάσταση καύσης λιγνίτη της ΔΕΗ (περισσότερες λεπτομέρειες διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν) δεσμεύονται με τις υφιστάμενες διατάξεις αντιρύπανσης περίπου 20 τόνοι ιπτάμενης τέφρας ανά λεπτό, ενώ διαφεύγουν στο περιβάλλον 200 κιλά ανά λεπτό λειτουργίας.
Παραγωγή για διάθεση σε χώρους ταφής (που θα βρεθούν άραγε;) fly ash (ιπτάμενης τέφρας), bottom ash, boiler ash, που περιέχουν στοιχεία όπως, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο, νικέλιο, θείο, βανάδιο, βηρρύλιο, κάδμιο, βάριο, χρώμιο, χαλκό, μολυβδένιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κ.α.
Επίσης επειδή στον προς καύση λιθάνθρακα περιέχονται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις ουράνιο, θόριο και άλλα ραδιενεργά ισότοπα, τα οποία και επαναδιεφεύγουν στο περιβάλλον, είτε μέσω των αερίων είτε μέσω των στερεών αποβλήτων της διεργασίας.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις (τοπικής κλίμακας)
Ραγδαία επιβάρυνση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος σε ρύπους σωματιδιακής φύσης (αιωρούμενα σωματίδια πολύ μικρής διαμέτρου)ραδιενεργής φύσης αέριας φάσης (διοξείδιο του άνθρακα)
αέριας φάσης – όξινες συνιστώσες (διοξείδιο του θείου, αζωτοξείδια, υδροχλωρικό/φθορικό οξύ)
Ανάγκη για κατασκευή χώρων απόθεσης ειδικών προδιαγραφών για τη διάθεση των στερεών αποβλήτων της διεργασίας (κυρίως ιπτάμενη τέφρα)
Επιβάρυνση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος (κυρίως λόγω της θερμικής ρύπανσης)
Αύξηση της οξύτητας των κατακρημνισμάτων (κοινώς όξινη βροχή), με συνέπειες στην υγεία των οικοσυστημάτων της περιοχής
Υποβάθμιση μικροκλίματος στην άμεση περιοχή δραστηριότητας (αύξηση υγρασίας, θερμοκρασίας, ελάττωση ορατότητας κτλ.)

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις (περιφερειακής κλίμακας)
Βαθμιαία επιβάρυνση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος σε ρύπους που αναφέρθηκαν παραπάνω
Αύξηση της οξύτητας των κατακρημνισμάτων (κοινώς όξινη βροχή), με συνέπειες στην υγεία των οικοσυστημάτων της περιοχής

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις (παγκόσμιας κλίμακας)
Έκλυση σημαντικών για την περιοχή και τη χώρα, ασήμαντων σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.

Βιβλιογραφία
Graedel T., “Greening the industrial facility”, Springer publ., 2005
Γκαϊντατζής Γ., «Χαρακτηριστικά της αέριας ρύπανσης στις περιοχές Ν. Καρβάλης και Πτολεμαϊδας», Διπλωματική εργασία, Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1987
Γκαϊντατζής Γ., Μετατροπή αέριων ρυπαντών σε σχέση με την ατμοσφαιρική οξύτητα, Διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Saitama, Ιαπωνία, 1993

ΑΡΘΡΟ του: Γεωργίου Γκαϊντατζή, Επίκουρου Καθηγητή Τομέας Υλικών, Διεργασιών & Μηχανολογίας Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης
Πολυτεχνική Σχολή Δημοκρίτειου Παν/μιου Θράκης}.
...................................

Έτσι, για να μαθαίνουμε και να γνωρίζουμε όσα μας κρύβουν...

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Πλήρης ανάλυση ανώνυμε. Ενημερωτικά η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για το Μαντούδι, ανακλήθηκε κατόπιν ένστασης. Έτσι αδειδοτημένη παραμένει μόνο η μονάδα στα Άσπρα Σπίτια, για την οποία όλοι οι αιρετοί της περιοχής διαβεβαιώνουν ότι ο Μυτηλιναίος τους έχει υποσχεθεί ότι δεν θα προχωρήσει εαν δεν συμφωνήσει η "τοπική κοινωνία". Αν με τον όρο τοπική κοινωνία βέβαια εννοούνται τα κοινοτικά και δημοτικά συμβούλια, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι τελευταίοι δεν θα βρούν λόγους για να συμφωνήσουν αν όχι τώρα,ίσως στο εγγύς μέλλον. Λόγους όπως "καθαρότερες τεχνολογογίες" "τοπική ανάπτυξη" και πάει λέγοντας. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές και απλώνονται σε όλη την κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι ενώ ο κ.Μυτηλιναίος διαβεβαίωνε οτι δεν θα προχωρήσει σε μονάδα λιθάνθρακα, παράλληλα υπέβαλλε την αίτησή του στη ΡΑΕ και τον περασμένο Δεκέμβρη έκανε συμβόλαια ενοικίασης του χώρου για το εργοστάσιο άνθρακα. Εξάλλου κατ'αρχήν η οπισθοχώρηση της ΔΕΗ είχε ερμηνευτεί και ως υποχώρηση έναντι των ιδιωτών που προωθούν τέτοιες μονάδες. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι τα σχέδια τόσο σε ανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για την εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα προχωρούν κανονικά. Η Συμπαράταξη έχει ξεκινήσει και το πανελλήνιο δίκτυο "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" που μετέχουν επιτροπές πολιτών απο πολλές περιοχές της Ελλάδας - κυρίως οι υποψήφιες για λιθάνθρακα - που αποφάσιε τη διοργάνωση "εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα 12-18 Μαίου" Στα πλαίσια αυτά, εκτός απο την σύσκεψη των φορέων στις 12/5 καλούμε σε παμβοιωτικό συλλαλητήριο την ΠΑρασκευή 16 Μαίου 2008.

Ανώνυμος είπε...

Για όσους νομίζουν (ή νόμιζαν) ότι τα εξυφαινόμενα σχέδια μετατροπής πολλών περιοχών της χώρας μας σε περιοχές "ηλεκτροπαραγωγής" τώρα ήρθαν στο προσκήνιο "απατώνται πλάνην οικτράν" ...
Γιατί :
{Σάρκα και οστά" παίρνει ύστερα από εξήμισι χρόνια η διαδικασία απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι κοινοπραξίες εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη τα επενδυτικά τους projects με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Οι ξένοι επενδυτές, διαπιστώνοντας ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν πλέον ωριμάσει, έχουν προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες με τους μεγάλους εγχώριους ομίλους του κλάδου, καθώς η παρουσία γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών όπως π.χ. των κ.κ. Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Στασινόπουλου κ.α. τους εξασφαλίζει καλύτερη... αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές και σίγουρα πιο εύκολη προσαρμογή στο εξαιρετικά δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η διάρθρωση της αγοράς
Στη "σκακιέρα" της αγοράς, μετά από τις μονάδες των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη και του Ήρωνα (του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) στη Βοιωτία, η EndesaHellas, δηλαδή η κοινοπραξία του ομίλου Μυτιληναίου με την ισπανική Endesa ετοιμάσει κινήσεις... ματ, προκειμένου να αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά τη ΔΕΗ.
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο σταθμό της εταιρείας, τη μονάδα συμπαραγωγής 334MW της Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Παράλληλα, στη φάση της κατασκευής βρίσκεται ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου ισχύος 430 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2009.
Τέλος, το ΔΣ της εταιρείας έχει εγκρίνει την κατασκευή 3ου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 400 MW, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Η παράδοση του έργου έχει προγραμματιστεί για το α΄ εξάμηνο του 2010.
Και οι υπόλοιποι όμως παίκτες της αγοράς δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Θυμίζουμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για τη δημιουργία ιδιωτικής μονάδας στο Νότιο Σύστημα της χώρας, η κοινοπραξία Enelco (της ιταλικής Enelμε την Προμηθέας Gasπου ανήκει στη ρωσική Gazprom και τον όμιλο τουΔημήτρη Κοπελούζου) υπερίσχυσε προσφέροντας τη χαμηλότερη πρόταση ανά MW και έτσι θα ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή μονάδας στη Χαιρώνεια Βοιωτίας.

Η Ενεργειακή Θίσβης, δηλαδή η κοινοπραξία της ιταλικής Edison και των ομίλων Ελληνικής Τεχνοδομικής και Στασινόπουλου, προχωρά στην κατασκευή μονάδας 400 MW στη Θίσβη Βοιωτίας. Υπενθυμίζουμε ότι η ιταλική Edison ξεκίνησε πρόσφατα τις διαδικασίες για την υλοποίηση μίας ακόμα μονάδας, με καύσιμο τον άνθρακα, ισχύος 600 MW στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Αστακού και θα αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις του λιμανιού για την προμήθεια εισαγόμενου λιθάνθρακα.

Παράλληλα οι Ιταλοί της Edison κατέληξαν πρόσφατα σε στρατηγική συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την ίδρυση κοινοπραξίας (Holdco) με στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.500-2.000 MW στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη ή άνθρακα, καθώς και μονάδες βασισμένες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ακόμη, η Τέρνα Ενεργειακή (του Νίκου Κάμπα και του Γιώργου Περιστέρη), εκτός από την Ήρων η οποία ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, διεκδικεί ακόμη στους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ τη δημιουργία μονάδας 435 MW στη Βοιωτία. Παράλληλα έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της για ανάπτυξη ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 420 MW στις εγκαταστάσεις της πρώην BIOMAΓN στο Mαντούδι Eυβοίας με πρώτη ύλη το λιθάνθρακα.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τέλος στην αγορά η κοινοπραξία Corinthos Power (της ισπανικής Iberdrola και του ομίλου Βαρδινογιάννη), η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας 400 MW στην Κόρινθο και ο όμιλος της Χαλυβουργικής του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.
Από πλευράς ξένων, η αυστριακή Verbund, η οποία έχει άδεια προμηθευτή, συνεργάζεται με την ελληνική Energa για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας, η γαλλική EDF και η ελβετική EGL δείχνουν για την ώρα πιο δραστήριες}.
Αυτά γράφονταν πέρυσι τον Αύγουστο...έχει "πολύ ψωμί" επομένως η όλη υπόθεση...
Το θέμα είναι πως "θα πείσουν" τις τοπικές κοινωνίες...

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς το ενδιαφέρον για την Βοιωτία δεν είναι ούτε πρόσφατο, ούτε τυχαίο. Συνδέεται με το γεγονός ότι απο δώ περνούν τα κεντρικά δίκτυα : φυσικού αερίου, μεταφοράς ρεύματος, οδικά και με το γεγονός ότι είμαστε πλάι στον βασικό καταναλωτή που είναι το λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Απο την άλλη πλευρά, πολλές απο αυτες τις εγκαταστάσεις έχουν δρομολογηθεί απο χρόνια(η μονάδα της ENELCO - Κοπελούζος στη Χαιρώνεια, οι μονάδες της Endesa -Μυτηλιναίος, η μονάδα της (ΤΕΡΝΑ) ΗΡΩΝ στη Θήβα). Απο τις αρχές του 2007, οι πολίτες κάποιων περιοχών άρχισαν να συνειδητοποιούν τι συμβαίνει και γρήγορα καταλάβαμε ότι συνεχώς προστίθενται νέες ενεργειακές μονάδες στην Βοιωτία και την γύρω περιοχή. Toν περασμένο Ιούλιο έγινε η πρώτη κινητοποίηση που κατέληξε με συλλαλητήριο στο Κυριάκι και μέχρι σήμερα οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς. Παρά το ότι πέρυσι ομάδες ή σύλλογοι με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ήταν δυστυχώς περίπου ανύπαρκτοι στη Βοιωτία, σήμερα υπάρχουν κινήσεις σε πολλές περιοχές.
Απο τη μαζικότητα και την κινητοποίηση τους εξαρτάται το μέλλον της περιοχής μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Ανώνυμος είπε...

*"ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"*
* *
*Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ-ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
"NABUCCO"-ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ "ΠΟΣΕΙΔΩΝ"-ΡΩΣΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ "ΜΠΛΕ ΡΕΥΜΑ"-Η GAZPROM ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΑΓΩΓΟΣ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ-ΝΕΟΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟI ΣΤΑΘΜΟI-ΑΝΑΝΕΩΣIΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΚΑΡΤΕΛ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΡΟΚΑΣ-ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ-**VESTAS**-**RWE**-**IBEDROLA**-ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ-ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ-ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
ΦΡΑΓΜΑΤΑ-ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ-ΒΙΟΜΑΖΑ-ΒΙΟΑΕΡΙΟ-ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ-ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΣΤΙΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ-ΛΑΥΡΙΟ-ΓΥΑΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ-ΠΑΡΟΣ–ΝΑΞΟΣ–
ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ-ΙΟΣ-ΣΙΚΙΝΟΣ-ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ-ΛΑΥΡΙΟ-ΔΥΤΙΚΕΣ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ-ΚΥΘΝΟΣ-ΣΕΡΙΦΟΣ-ΣΙΦΝΟΣ-ΚΙΜΩΛΟΣ-ΜΗΛΟΣ-ΕΥΒΟΙΑ-ΖΕΥΞΗ ΜΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ
ΚΑΛΩΔΙΟ-ΣΚΥΡΟΣ-ΕΥΒΟΙΑ-ΙΚΑΡΙΑ-ΦΟΥΡΝΟΙ-ΣΑΜΟΣ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ
ΚΑΛΩΔΙΟ-ΕΥΒΟΙΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΨΑΡΑ-ΕΥΒΟΙΑ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ-ΚΕΡΑΜΩΤΗ
ΚΑΒΑΛΑΣ-ΘΑΣΟΣ-ΛΗΜΝΟΣ-ΛΕΣΒΟΣ-ΧΙΟΣ-ΨΑΡΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ
ΚΑΛΩΔΙΟ-ΚΡΗΤΗ-ΚΑΣΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ…***
* *
*ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΡΓΕΙΑ…***
* *
*ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Θ' ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ…*
Ηλεκτρ. Περιοδικό ΕΥΠΛΟΙΑ: http://eyploia.aigaio-net.gr/

Ανώνυμος είπε...

Η νέα έκθεση της Greenpeace με τίτλο "Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες" αποκαλύπτει την υποκρισία της βιομηχανίας άνθρακα.
H Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να απορρίψουν την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών και να επενδύσουν στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture and storage, CCS) υπόσχεται πως θα καταφέρει τη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και την αποθήκευσή του στο υπέδαφος.
Η μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS προωθείται ευρέως από τη βιομηχανία του άνθρακα ως πρόφαση για την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα παγκοσμίως.

Όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει σε βιομηχανική κλίμακα και μάλιστα εγκαίρως, ή ότι είναι ασφαλής.
Tο κόστος είναι υψηλό και εμποδίζει την επένδυση στις πραγματικές λύσεις, δηλαδή τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η επένδυση στην τεχνολογία CCS είναι τόσο αναποτελεσματική και ανόητη, όσο το να αποζητά κανείς την προσβολή από μία ανίατη ασθένεια με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η ιατρική επιστήμη θα βρει τη θεραπεία.

Τα βασικά σημεία στην έκθεση της Greenpeace που αποδεικνύουν την αδυναμία της τεχνολογίας CCS να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι τα εξής:

α) Η τεχνολογία CCS δεν αναμένεται να έχει βιομηχανική εφαρμογή το νωρίτερο πριν από το 2030.
β) Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών απαιτεί όμως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν κορυφωθεί το αργότερο έως το 2015 και να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050.
γ)Η κατασκευή των ανθρακικών σταθμών που σχεδιάζονται σήμερα, θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030.
δ) Η τεχνολογία CCS σπαταλά ενέργεια. Υπολογίζεται ότι η τεχνολογία CCS καταναλώνει 10 – 40% της ενέργειας που παράγει ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία του οικονομικά ασύμφορη.
ε)Η τεχνολογία CCS είναι επικίνδυνη. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα που θα αποθηκευτεί στο υπέδαφος δε θα διαρρεύσει στο μέλλον, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι προκειμένου η τεχνολογία CCS να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, έως το 2050 απαιτείται η κατασκευή 6.000 σταθμών, οι οποίοι θα αποθηκεύουν ο καθένας ένα εκατομμύριο τόνους CO2 στο υπέδαφος ετησίως.
Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν είναι τεχνικά εφικτό να αποθηκευτεί τέτοια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.
στ)Η τεχνολογία CCS είναι ακριβή. Η τεχνολογία CCS αναμένεται να διπλασιάσει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας ενός ανθρακικού σταθμού, ενώ θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21% - 91%.
Επιπλέον, η μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων καθιστά την τεχνολογία CCS οικονομικά απαγορευτική.
Οι πραγματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν σήμερα.
Η παλαιότερη έκθεση της Greenpeace με τίτλο "Ενεργειακή Επανάσταση" αποδεικνύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 50% και να καλύψουν περισσότερο από 50% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών έως το 2050.

Είναι προφανές ότι η βιομηχανία άνθρακα ενδιαφέρεται μόνο για τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Η "νέα" τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι μία πρόφαση για να συνεχιστεί μία επιχείρηση που ξεκίνησε το 19ο αιώνα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του κλίματος.
Οι ηγέτες του πλανήτη πρέπει να δράσουν υπεύθυνα και να απορρίψουν την προοπτική κατασκευής νέων ανθρακικών σταθμών. Μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ μπορούν ταυτόχρονα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη και να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές.

...................................
Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που ενσ-ΤΕΡΝΙ-ζονται, οραματίζονται και προβάλλουν οι ποικιλώνυμοι "επενδυτές"...
Που γυροφέρνουν την Βοιωτία...
Προσδοκώντας "μεγιστοποίηση" κερδών, "οικονομίες κλίμακας" και πλήρη εκμετάλλευση της γειτνίασης της Βοιωτίας με την Αττική...
Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι γεγονός ότι δεν τα γνωρίζαμε από "πρώτο χέρι", αλλά ο Νομός δεν είχε μείνει άθικτος, αφού υπάρχει η Β.Π των Οινοφύτων, όπου σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια "ομολογούνται" τα εγκλήματα στον ΑΣΩΠΌ, αναδεικνύεται το εξασθενές χρώμιο και το νερό σε μόνιμο εφιάλτη και όχι μόνον... ΚΑΙ ΤΙ ΈΓΙΝΕ; "Ανεβοκατεβάζουν" τα όρια και οι κάτοικοι έχουν καταθέσει όλα τους τα λεφτά, στα εμφιαλωμένα νερά και τα S/M κάνουν χρυσές δουλειές ενώ το αντίστοιχο "εξασθενές καμπανάκι" χτυπαέι και στη Θήβα...!!!
Δυστυχώς η μόλυνση των υπογείων υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα από τις εγκληματικές παραλείψεις αλλά και η μόλυνση που προέρχεται και διαχεέται στην ατμόσφαιρα από τους αέριους ρύπους, δεν γνωρίζει τόπους, δεν κάνει επιλογές...
Προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες και επιδρούν στον ανθρώπινο οργαγισμό με τρόπο "ύπουλο"...
Και στη Βοιωτία και ειδικά στον τόπο μας -Βάγια- είναι έκδηλα και πολύ χρακτηριστικά τα σημεία των καιρών:
Ανομβρία χωρίς προηγούμενο,ξηρασία πρωτόγνωρη,έντονα καιρικά φαινόμενα σε βραχύ χρονικό διάστημα που συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς παγετούς και χιονοπτώσεις, καύσωνες...
Τα Βάγια δεν θα "εξαιρεθούν", ως δια μαγείας, από τις όποιες παρενέργειες του φαινομένου του θερμοκηπίου...
Ας μην όμως δημιουργήσουμε, προφασιζόμενοι μια "νέα ανάπτυξη", "θερμοκήπιο", σε μικρογραφία πάνω από τον Βαγαΐικο ουρανό και ας αφήσουμε το ιστορικό Τηνέριο Πεδίο να "ανασαίνει" ελεύθερα...
Ας μην προσθέσουμε "σύγχρονες πληγές", στο σώμα των ΒΑΓΊΩΝ, που θα "κακοφορμίσουν και θα πυορροούν" καθημερινά...
Γιατί τις πληγές αυτές, δεν θα βρεθεί κανείς "σύγχρονος Οιδίποδας" να αντιμετωπίσει και να λύσει τους γρίφους της "επαπειλούμενης μόλυνσης"... Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για την "αειφόρο ανάπτυξη", την οικονομική "μεγέθυνση", την οικονομική "ανάπτυξη"...
Υπάρχουν πολλά "μοντέλα" ανάπτυξης, δεν υπάρχουν "μονόδρομοι" και κυρίως, η μετατροπή "πενομένων αγροτών" σε "περιχαρείς" και πλούσιους βιομηχανικούς εργάτες, εκτός από αντιφατική και αλληλοαναιρούμενη, θυμίζει "σκηνές" από παλιές ελληνικές ταινίες, συνήθως φαρσοκωμωδίες ή μελό...
Αν η όποια ανάπτυξη, σε τοπικό ε επίπεδο, καταντήσει φαρσοκωμωδία ή μελό, ας μας το πουν οι έχοντες περισσότερες γνώσεις και κατέχοντες τα "συγκριτικά πλεονεκτήματα" , μιας και έτσι το ΑΕΠ των Βαγιωτών θα εκτιναχθεί...
Τόσο όσο, μετά δεν θα μας σώνουν ούτε τα "ευχέλαια", όπως έκαναν παλιά, οι μακαριστοί Παπα-Λεωνίδας και παπα-Πανούσης για να βρέξει έστω και για λίγο...