Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Greenpeace ... Βάγια

Από Ανώνυμο

Η νέα έκθεση της Greenpeace με τίτλο "Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα: ψεύτικες ελπίδες" αποκαλύπτει την υποκρισία της βιομηχανίας άνθρακα.
H Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να απορρίψουν την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών και να επενδύσουν στις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture and storage, CCS) υπόσχεται πως θα καταφέρει τη συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και την αποθήκευσή του στο υπέδαφος. Η μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS προωθείται ευρέως από τη βιομηχανία του άνθρακα ως πρόφαση για την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα παγκοσμίως.
Όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει σε βιομηχανική κλίμακα και μάλιστα εγκαίρως, ή ότι είναι ασφαλής. Tο κόστος είναι υψηλό και εμποδίζει την επένδυση στις πραγματικές λύσεις, δηλαδή τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η επένδυση στην τεχνολογία CCS είναι τόσο αναποτελεσματική και ανόητη, όσο το να αποζητά κανείς την προσβολή από μία ανίατη ασθένεια με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η ιατρική επιστήμη θα βρει τη θεραπεία.
Τα βασικά σημεία στην έκθεση της Greenpeace που αποδεικνύουν την αδυναμία της τεχνολογίας CCS να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι τα εξής:
  1. Η τεχνολογία CCS δεν αναμένεται να έχει βιομηχανική εφαρμογή το νωρίτερο πριν από το 2030.
  2. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών απαιτεί όμως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν κορυφωθεί το αργότερο έως το 2015 και να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050.
  3. Η κατασκευή των ανθρακικών σταθμών που σχεδιάζονται σήμερα, θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030.
  4. Η τεχνολογία CCS σπαταλά ενέργεια. Υπολογίζεται ότι η τεχνολογία CCS καταναλώνει 10 – 40% της ενέργειας που παράγει ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία του οικονομικά ασύμφορη.
  5. Η τεχνολογία CCS είναι επικίνδυνη. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα που θα αποθηκευτεί στο υπέδαφος δε θα διαρρεύσει στο μέλλον, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι προκειμένου η τεχνολογία CCS να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, έως το 2050 απαιτείται η κατασκευή 6.000 σταθμών, οι οποίοι θα αποθηκεύουν ο καθένας ένα εκατομμύριο τόνους CO2 στο υπέδαφος ετησίως. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν είναι τεχνικά εφικτό να αποθηκευτεί τέτοια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.
  6. Η τεχνολογία CCS είναι ακριβή. Η τεχνολογία CCS αναμένεται να διπλασιάσει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας ενός ανθρακικού σταθμού, ενώ θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21% - 91%.


Επιπλέον, η μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων καθιστά την τεχνολογία CCS οικονομικά απαγορευτική.
Οι πραγματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν σήμερα.
Η παλαιότερη έκθεση της Greenpeace με τίτλο "Ενεργειακή Επανάσταση" αποδεικνύει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 50% και να καλύψουν περισσότερο από 50% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών έως το 2050.
Είναι προφανές ότι η βιομηχανία άνθρακα ενδιαφέρεται μόνο για τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Η "νέα" τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι μία πρόφαση για να συνεχιστεί μία επιχείρηση που ξεκίνησε το 19ο αιώνα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του κλίματος.
Οι ηγέτες του πλανήτη πρέπει να δράσουν υπεύθυνα και να απορρίψουν την προοπτική κατασκευής νέων ανθρακικών σταθμών. Μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ μπορούν ταυτόχρονα να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη και να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές.

...................................

Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που ενσ-ΤΕΡΝΙ-ζονται, οραματίζονται και προβάλλουν οι ποικιλώνυμοι "επενδυτές"...
Που γυροφέρνουν την Βοιωτία...
Προσδοκώντας "μεγιστοποίηση" κερδών, "οικονομίες κλίμακας" και πλήρη εκμετάλλευση της γειτνίασης της Βοιωτίας με την Αττική...
Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι γεγονός ότι δεν τα γνωρίζαμε από "πρώτο χέρι", αλλά ο Νομός δεν είχε μείνει άθικτος, αφού υπάρχει η Β.Π των Οινοφύτων, όπου σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια "ομολογούνται" τα εγκλήματα στον ΑΣΩΠΌ, αναδεικνύεται το εξασθενές χρώμιο και το νερό σε μόνιμο εφιάλτη και όχι μόνον... ΚΑΙ ΤΙ ΈΓΙΝΕ; "Ανεβοκατεβάζουν" τα όρια και οι κάτοικοι έχουν καταθέσει όλα τους τα λεφτά, στα εμφιαλωμένα νερά και τα S/M κάνουν χρυσές δουλειές ενώ το αντίστοιχο "εξασθενές καμπανάκι" χτυπαέι και στη Θήβα...!!!
Δυστυχώς η μόλυνση των υπογείων υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα από τις εγκληματικές παραλείψεις αλλά και η μόλυνση που προέρχεται και διαχεέται στην ατμόσφαιρα από τους αέριους ρύπους, δεν γνωρίζει τόπους, δεν κάνει επιλογές...
Προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες και επιδρούν στον ανθρώπινο οργαγισμό με τρόπο "ύπουλο"...
Και στη Βοιωτία και ειδικά στον τόπο μας -Βάγια- είναι έκδηλα και πολύ χρακτηριστικά τα σημεία των καιρών: Ανομβρία χωρίς προηγούμενο,ξηρασία πρωτόγνωρη,έντονα καιρικά φαινόμενα σε βραχύ χρονικό διάστημα που συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς παγετούς και χιονοπτώσεις, καύσωνες ...
Τα Βάγια δεν θα "εξαιρεθούν", ως δια μαγείας, από τις όποιες παρενέργειες του φαινομένου του θερμοκηπίου ...
Ας μην όμως δημιουργήσουμε, προφασιζόμενοι μια "νέα ανάπτυξη", "θερμοκήπιο", σε μικρογραφία πάνω από τον Βαγαΐικο ουρανό και ας αφήσουμε το ιστορικό Τηνέριο Πεδίο να "ανασαίνει" ελεύθερα ...
Ας μην προσθέσουμε "σύγχρονες πληγές", στο σώμα των ΒΑΓΊΩΝ, που θα "κακοφορμίσουν και θα πυορροούν" καθημερινά... Γιατί τις πληγές αυτές, δεν θα βρεθεί κανείς "σύγχρονος Οιδίποδας" να αντιμετωπίσει και να λύσει τους γρίφους της "επαπειλούμενης μόλυνσης"... Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για την "αειφόρο ανάπτυξη", την οικονομική "μεγέθυνση", την οικονομική "ανάπτυξη"...
Υπάρχουν πολλά "μοντέλα" ανάπτυξης, δεν υπάρχουν "μονόδρομοι" και κυρίως, η μετατροπή "πενομένων αγροτών" σε "περιχαρείς" και πλούσιους βιομηχανικούς εργάτες, εκτός από αντιφατική και αλληλοαναιρούμενη, θυμίζει "σκηνές" από παλιές ελληνικές ταινίες, συνήθως φαρσοκωμωδίες ή μελό ...
Αν η όποια ανάπτυξη, σε τοπικό επίπεδο, καταντήσει φαρσοκωμωδία ή μελό, ας μας το πουν οι έχοντες περισσότερες γνώσεις και κατέχοντες τα "συγκριτικά πλεονεκτήματα", μιας και έτσι το ΑΕΠ των Βαγιωτών θα εκτιναχθεί ...
Τόσο όσο, μετά δεν θα μας σώνουν ούτε τα "ευχέλαια", όπως έκαναν παλιά, οι μακαριστοί Παπα-Λεωνίδας και παπα-Πανούσης για να βρέξει έστω και για λίγο ...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΤΥΠΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΑΚΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Το παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημόσια στην πρώτη συνάντηση που οργάνωση η κίνηση πολιτών ενώ ταυτόχρονα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κυκλοφόρησε τις μετρήσεις. Το πόσιμο νερό στα Βάγια έχει πάνω απο 10 μικρ/λίτρο εξασθενές χρώμιο. Πιστεύω ότι είναι επείγουσα άνάγκη να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης, προκειμένου να μην συνεχιστεί το πρόβλημα. Για αρχή πρέπει να μετρηθούν οι γεωτρήσεις της γύρω περιοχής (αρδευτικές κλπ) για να φανούν τυχόν διακυμάνσεις στις τιμές του εξ.χρωμίου, ενώ παράλληλα να εντοπισθούν πιθανές πηγές όπως σκουπιδότοποι και μεταλλουργικές βιομηχανίες. Τέλος καλό θα ήταν να μετράει κανείς τακτικά και το πόσιμο νερό γιατί λόγω και της ανομβρίας ενδέχεται να αυξηθεί η συγκέντρωση του εξ.χρωμίου.

Ανώνυμος είπε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε, επειδή το νερό των Βαγίων είναι καλό να το αποφεύγετε για πόσιμο και μαγείρεμα, ο Δήμος πρέπει άμεσα να ψάξει για εναλλακτική πηγή υδροδότησης του χωριού (απο άλλη υφιστάμενη ή νέα γεώτρηση)