Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση προς την Υπ. Εξ. υπέβαλε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την σύλληψη του κ. Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς



Ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών υπέβαλε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την σύλληψη του φιλέλληνος κ. Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς από τις αστυνομικές αρχές του κρατιδίου των Σκοπίων.

Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την από 29/1/2009 επιστολή της Προέδρου της Παμμακεδονικής Ενώσεως Η.Π.Α., κ. Νίνας Γκατζούλη προς το Υπουργείο σας αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς (Ο.Η.Ε., Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.λπ.), στις 28/1/2009 συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές του κρατιδίου των Σκοπίων ο σκοπιανός ιστορικός και μέλος του Σλαβικού Φιλελληνικού Δικτύου, κ. Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς.
Ο εν λόγω ιστορικός αποτελεί έναν από τούς ανεξάρτητους επιστημονικούς ερευνητές της ανωτέρω χώρας, είναι σφοδρός επικριτής των αλυτρωτικών και ανιστορήτων βλέψεων και ισχυρισμών αυτής αλλά και της πολιτικής της κυβερνήσεώς της. Ακόμη, ενεργοποιείται ως πολιτικά συνειδητοποιημένος πολίτης προς την κατεύθυνση της προωθήσεως μίας ελληνοσκοπιανής φιλίας απαλλαγμένης από τις ακραίες και ανθελληνικές θέσεις των Σκοπίων και επικριτής του μύθου περί «μακεδονικότητος» των σκοπιανών.
Μέχρι τώρα δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες και το μόνον που είναι γνωστό είναι ότι έχει υποβληθεί σε σωματική και ψυχολογική βία.
Δεδομένου του ότι ο κ. Γκλιγορίεβιτς και το σχετικό Δίκτυο αποτελούν παράγοντα προωθήσεως της ιστορικής επιστημονικής αλήθειας και της ουσιαστικής επιλύσεως των διαφορών μεταξύ των δύο λαών και του ότι η γείτων χώρα των Σκοπίων δεν διακρίνεται για τον σεβασμό της προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της εκφράσεως

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Έχει λάβει γνώσιν το Υπουργείο για την ανωτέρω σύλληψη του σκοπιανού φιλέλληνα;
2. Προτίθεται στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητος και πρακτικής να ενεργήσει για την στήριξή του;

Πηγή : Polatidis.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

20.02.09
ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ TON ΓΚΛΙΓΚΟΡΙΕΒΙΤΣ

Υπό καταστολή με ψυχοφάρμακα, τακτική που θυμίζει σταλινικές περιόδους, βρίσκεται φυλακισμένος σε ψυχιατρείο κολαστήριο των Σκοπίων, ο φιλέλληνας ιστορικός Βασίλιε Γκλιγκορίεβιτς, ανέφερε στο IONION FM, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, μετά την επίσκεψη ομάδας 30 ατόμων από το κόμμα του, στο ψυχιατρείο όπου και διαπίστωσε την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου ιστορικού. Την ερχόμενη εβδομάδα θα τον επισκεφθεί αντιπροσωπεία από τους «Γιατρούς του Κόσμου».
http://ionionfm.gr/player_nw.php?clipid=27610&Mid=17&sub1=1

Ανώνυμος είπε...

Κατέθεσε η Δ.Α. το επίσημο αίτημα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για ναδιαβιβαστεί αρμοδίως στο Υπουργείο Υγείας των Σκοπίων έτσι ώστε να γίνει ηεξέταση από γιατρούς, του... αρχαιολόγου-ιστορικού Βασίλη Γκλιγκορίεβιτς.
Το αίτημα κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. ΣτέλιοςΠαπαθεμελής και περιλαμβάνει την εξέταση του αγωνιστή της Δημοκρατίας πουβρίσκεται έγκλειστος παρά τη θέλησή του στο ψυχιατρείο των Σκοπίων Μπάρντοφτσι από επιτροπή γιατρών που αποτελείται από εκπρόσωπο τωνΓιατρών του Κόσμου και Πανεπιστημιακούς γιατρούς. Η δεύτερη αυτή αποστολήθα ξεκινήσει, ευθύς μόλις το αίτημα γίνει αποδεκτό από την Σκοπιανή ηγεσία.
Σε ότι αφορά την δήλωση Γκρουέφσκυ πως "δεν ασχολείται με ανθρώπους που έχουν ψυχολογικά προβλήματα", η Δ.Α. τον καλεί να κάνει αμέσως αποδεκτό τοαίτημα για εξέταση του Βασίλη από ανεξάρτητους επιστήμονες, έτσι ώστε ναλάμψει όλη η αλήθεια γύρω από την υπόθεση Γκλιγκορίεβιτς. Μέχρι τότε, καλάείναι να περιμένει - όπως εξάλλου συνηθίζεται από κάθε κράτος που θέλει ναθεωρεί τον εαυτό του κράτος δικαίου - το πόρισμα της επιτροπής.
Να προσθέσουμε εδώ πως ήδη άρχισε να συγκεντρώνεται το υλικό πουσυνέγραψε μέχρι σήμερα ο Βασίλη Γκλιγκορίεβιτς για να εκδοθεί σε βιβλίο. Όσοιέχουν στα χέρια τους σχετικά δημοσιεύματα, μπορούν να επικοινωνούν με τονεκπρόσωπο Τύπου της Δ.Α. κ. Σταύρο Βιτάλη στο τηλ. 6979112273.