Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Αντιδράσεις για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βάγια


Κόκκινο Χτύπησε η Συνεδρίαση στα Βάγια




Απο την Εφημερίδα «ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ» (29-3-2008) της Χ.Μ και την Εφημερίδα «ΣΚΥΤΑΛΗ» (1-4-2008) του Θανάση Κουρουμπέτση



Αναστάτωση «γρίνιες» αλλά και προβληματισμό δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες η εξυγίανση του Λεκανοπεδίου που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην Βοιωτία, εξαιτίας των συνεχών προσπαθειών εταιριών να εγκατασταθούν στον Νομό.

Μετά την Χαιρώνεια, σειρά έχουν τα Βάγια και αιτία η πρόθεση εταιρίας να κατασκευάσει εκεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλα ξεκίνησαν πρίν ενάμιση περίπου μήνα όταν εκπρόσωπος της εταιρίας ζήτησε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων για τις προθέσεις εγκατάστασης μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση «Κατεβασιά» του Δήμου, ονομαστικής ισχύoς 435 ΜW.

Ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Δούσης τότε είχε προτείνει την αναλυτική συζήτηση του θέματος με πλήρη στοιχεία και σχετικές αναλύσεις.

Στίς 21 του Μάρτη 2008 το θέμα φτάνει πρός συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως «Εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στη θέση Κατεβασιά του Δήμου Βαγίων», και αρχίζει η διαμάχη.

Ο κ. Δούσης ζητά πλήρη στοιχεία για ενημέρωση και μετά να αποφασίσει το Σώμα, αλλά ο Δήμαρχος Βαγίων Π. Τσαραμπάρης, σύμφωνα με τον κ. Δούση, εξαπολύει επίθεση εναντίων του αναφερόμενος στα οφέλη της περιοχής από το εργοστάσιο και την μείωση της ανεργίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την άδεια εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΤΕΡΝΑ 435 MW συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου, στή θέση «Κατεβασιά», 500 μόλις μέτρα από τα τελευταία σπίτια των Βαγίων.

Το θέμα όμως πήρε γρήγορα διαστάσεις, με τον κ. Δούση να ζητά την πραγματοποίηση ανοικτού Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση πολιτών και φορέων, καθώς όπως είπε σε δηλώσεις του «δεν απαντάς για ένα τόσο σημαντικό θέμα με τόση ευκολία» και από την άλλη τον κ. Τσαραμπάρη να επιμένει στα οφέλη της περιοχή, άποψη στήν οποία συμφώνησαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Χρήστος Πάλλης και Ιωάννα Κρητικού, ενώ οι κκ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου και Παναγιώτης Μπατσούλης συμφώνησαν με την εγκατάσταση της μονάδας με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι που ανεφέρονται στό έγγραφο της εταιρίας καθώς και όλες οι σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την κατάσταση «έσωσε» ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δεσμεύτηκε σε δελτίο τηλεοπτικού σταθμού, για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας από ειδικούς επιστήμονες, με τη συμμετοχή όλων, αλλά και της εταιρίας.

Ερωτηματικά ωστόσο έχουν προκύψει στούς κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναρωτιούνται για τον τρόπο που ψηφίστηκε η εγκατάσταση της μονάδας την ώρα που το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως καμία νέα άδεια εγκατάστασης δεν θα δοθεί άν δεν λυθεί το ζήτημα της ρύπανσης σε ολόκληρο το νομό.

Να σημειώσουμε, πώς σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 412 MW, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών [Εργαστήριο Φυσικής και Ατμόσφαιρας) καθώς και του ΤΕΙ Μακεδονίας [Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής], οι μέσες εκπομπές ρύπων δημιουργούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, φθορά στην γεωργική παραγωγή και στα δένδρα, ενώ τέλος συμβάλλουν στην υπέρθέρμανση του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: