Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Αντιδράσεις ... περιβάλλοντος

Του Θανάση Κουρουμπέτση, Εφημερίδα "ΣΚΥΤΑΛΗ"

Την ανάκληση της απόφασης του Δήμου για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ζητούν κάτοικοι και φορείς



Να ανακαλέσει την απόφαση του, σε ότι αφορά την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, καλούν το δημοτικό συμβούλιο οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Βαγίων.

Σε σύσκεψη-ενημέρωση που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου δημοτικού σχολείου, η κοινωνία των Βαγίων εξέφρασε την πλήρη της αντίθεση για την πιθανή εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή.

Όπως τόνισαν, φορείς και κάτοικοι κάθε ηλικίας, αν η δημοτική αρχή δεν πάρει πίσω την απόφαση της θα προχωρήσουν ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η ενημερωτική σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία ομάδας πολιτών και της Συμπαράταξης των Βοιωτών για το περιβάλλον όπου ακούστηκαν οι ανησυχίες όλων για το μέλλον του τόπου ενώ παράλληλα η χημικός Δέσποινα Σπανούδη και ο κ. Αλέκος Καρκάνας, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις από την λειτουργία τέτοιων μονάδων κοντά σε κατοικημένες περιοχές με βάση επιστημονικές έρευνες και μελέτες.

Σε δηλώσεις της η εκπαιδευτικός Ζωή Χατζή τόνισε: «Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την πρόθεση της εταιρίας ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική να κατασκευάσει την μονάδα παραγωγής ενέργειας στον τόπο μας. Επιπλέον μάθαμε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρίας απευθύνθηκαν στον Δήμο μας και ζήτησαν την συγκατάθεση του. Δυστυχώς ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε υπέρ αυτής της εγκατάστασης. Κάτι τέτοιο αισθανόμαστε ότι μας θίγει. Υπονομεύει την υγεία μας, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και κυρίως θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας. συνεπώς αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αγώνα απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια».

Παράλληλα η κ. Χατζή επεσήμανε ότι η πρώτη κίνηση και αίτημα των πολιτών είναι η άμεση ανάκληση της απόφασης του δήμου για να υπογραμμίσει στην συνέχεια ότι «είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας».

Από την πλευρά της η κ Δέσποινα Σπανούδη δήλωσε την αντίθεση της για την εγκατάσταση 10 και πλέον μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Βοιωτία (με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα) ενώ ο πρώην Δήμαρχος Βαγίων Γρηγόρης Δούσης τόνισε ότι «κοινή μας προσπάθεια είναι η ενημέρωση των συμπολιτών μας με πρώτο και βασικό στόχο την ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου».

Ο κ. Δούσης έκανε παράλληλα γνωστό ότι η παράταξη «Δημοτική Κίνηση Βαγίων» άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς και επανέλαβε για μια ακόμη φορά το αίτημα του συνδυασμού για την πραγματοποίηση ανοιχτού δημοτικού συμβουλίου και λαϊκής συνέλευσης, με την συμμετοχή επιστημόνων ώστε μετά από αντιπαράθεση στοιχείων και τεκμηριωμένων προτάσεων και απόψεων να γίνει δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: