Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας Βαγαίων Πολιτών για το Περιβάλλον"

Συμπολίτες,


Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας άναρχης βιομηχανοποίησης του Νομού μας που υποβαθμίζει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας.

Η Βοιωτία προορίζεται ως το νέο ενεργειακό κέντρο όλης της Ελλάδας: αιολικά πάρκα στον Ελικώνα, 10 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, λιθανθρακικό εργοστάσιο, σχεδιασμός για επέκταση και εμπορική χρήση του λιμανιού της Θίσβης. Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις συνολικά από την άποψη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ισοδυναμούν με 2-2,5 φορές τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης. Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής βρέθηκε πρόσφατα και ο Δήμος μας με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 435 MW με φυσικό αέριο. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται δε θα πρέπει να αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία, τη δική μας και των παιδιών μας. Σας ενημερώνουμε ότι οι εκπομπές των αερίων ρύπων έχουν ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.
Από την καύση του Φυσικού Αερίου θα παραχθούν:
  1. Διοξείδιο του άνθρακα (CO2) το οποίο δημιουργεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και επίσης δημιουργεί το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου στο κλειστό Τηνέριο Πεδίο.
  2. Διοξείδιο του θείου (SO2) το οποίο δημιουργεί καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού (άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα). Επίσης προκαλεί την όξινη βροχή με αποτέλεσμα την φθορά της φυτικής παραγωγής, την καταστροφή ελαιώνων και αμπελώνων. Προκαλεί επιπλέον ελάττωση της ορατότητας λόγω των σωματιδίων που θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.
  3. Μονοξείδιο του Αζώτου (ΝΟ) και διοξείδιο του Αζώτου (ΝO2), που προκαλούν αλλοιώσεις των πνευμόνων, καρκινογενέσεις και παιδικό άσθμα. Επιπλέον είναι υπεύθυνα για το Φωτοχημικό νέφος (νέφος όζοντος).
  4. Υδράργυρος που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον άνθρωπο και προκαλεί μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τους νεφρούς, ενώ έχει βλαπτικές επιπτώσεις ακόμα και στα έμβρυα.

Η μονάδα απαιτεί ορισμένες ποσότητες νερού για την ψύξη. Αυτά τα νερά μετά την χρήση θα οδηγούνται στο υπόγειο υδάτινο δυναμικό .

Επιπλέον η σημαντική έκλυση υδρατμών από τους πύργους ψύξης, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής προκαλούν μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής( αύξηση της θερμοκρασίας 2 τουλάχιστο βαθμούς)

Τα Βάγια ένα όμορφο χωριό, με μια οικονομία που βασίζεται στη γεωργία και στην ήπια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα είναι εγκληματικό να παραδοθεί στη μόλυνση, στην καταστροφή του φυσικού πλούτου και στην υποβάθμιση που μοιραία θα επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου ενέργειας.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Όλους τους πολίτες των Βαγιών να συμπαραταχτούν και να ματαιώσουν με τον αγώνα τους τη δημιουργία της σχεδιαζόμενης μονάδας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το φοβικό ιερατείο των "εκλεκτών ειδικών" προκαλεί και τους νέους λιμούς λόγω μίσους κατά της Αυτάρκειας και μανίας για βι-αι-οκαύσιμα με συλλογική ενοχοποίησή μας για το κλίμα, και να δούμε όταν θα αρχίσουν να το τρώνε τι θα λέει...
BINTEO: http://klimatika.blogspot.com/2008/01/die8nis-ekehiria-alilovoi8ia.html
http://scienceandpublicpolicy.org/monckton/goreerrors.html
http://scienceandpublicpolicy.org/monckton/gores_10_errors_old_new.html
http://icecap.us/images/uploads/OceansandCO2EngrsAustapr08.pdf
http://scienceandpublicpolicy.org/scarewatch/antarctic_ice-sheet_disintegrates.html
http://www.warwickhughes.com/agri/Solar_Arch_NY_Mar2_08.pdf

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ......

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕ 10.15 ΣΥΜΦΟΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε η άποψή σας περί αυτάρκειας και βιοκαυσίμων με βρίσκει σύμφωνο, μόνο που εδώ το θέμα μας είναι άλλο. Έχω την εντύπωση πως το ύφος σας δεν είναι συμβουλευτικό αλλά μάλλον ΗΡΩΝ-ικό.

Ανώνυμος είπε...

Αδέρφια, έθιξα στην αρχή το αποσιωπημένο θέμα τής Αυτάρκειας και της, αντί για αυτάρκη αγροκτήματα, σε βάρος μας συλλογικής ενοχοποίησης, γιατί, ώσπου να δούμε βοήθεια από τα ιερατεία και τους οπαδούς τους (δηλ. ποτέ), πρέπει να αρχίσουμε επειγόντως να συζητάμε και να προετοιμάζουμε τα παιδιά για καταστάσεις όπως αυτή:
Άρχισε ΦΟΝΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ στο Ν. Ημισφαίριο, πολύ νωρίτερα από τα περσινά μεγάλα κρύα...
The arrival of freezing temperatures since March, almost three months earlier than usual, have killed more than a dozen people, in Peru’s southern altiplano.
http://www.peruviantimes.com/climate-change-hail-and-freezing-temperatures-forecast-for-puno-and-southern-highlands
Today’s spotless Sun: If “The Sun” had looked at the Sun today, it would have seen this image, with not a single sunspot visible. The 70-year Grand Maximum that has now ended, during which the Sun was more active and for longer than at almost any previous similar period in the past 11,400 years , may well have caused a significant fraction of the warming observed during the second half of the 20th century. However, the Sun now shows no sunspots, indicating less solar activity than usual. Though solar minima with no sunspots occur every 11 years, the present minimum that began in March 2006 has lasted well beyond the normal few months and is expected to last for as long as anther year, indicating that global cooling, rather than “global warming”, may become a problem in ten years’ time.
http://scienceandpublicpolicy.org/scarewatch/gore_says_climate_more_important_than_dog_mess.html
http://www.youtube.com/watch?v=jF_2bP9n3R0
Unstoppable Solar Cycles

Για τους νέους λιμούς μαθαίνετε από τους ίδιους τους θύτες...
Στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για τη διάσωση όσων παιδιών προλάβουμε!

(στον ελληνικό σύνδεσμο)