Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο

Του Θανάση Κουρουμπέτση

Λαϊκή συνέλευση στα Βάγια

Η τελική απόφαση του Δήμου αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Να πάρει πίσω την απόφαση του», σε ότι αφορά την θετική γνωμοδότηση επί της προτάσεως της εταιρίας Ήρων Θερμοηλεκτρική να κατασκευάσει στην περιοχή εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάλεσαν ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο οι κάτοικοι και οι φορείς των Βαγίων.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, όπου συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας για τις αρνητικές επιδράσεις, από την λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Δυναμικό παρόν έδωσαν οι κάτοικοι και οι φορείς των Βαγίων οι οποίοι εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την πλήρη αντίθεση τους στην εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή τους καλώντας μάλιστα αρκετές φορές, κατά την διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης, τον Δήμαρχο Βαγίων Παναγιώτη Τσαραμπάρη να ανακαλέσει την απόφαση του και να προασπίσει τα δικαιώματα τους.

Η συνέλευση ήταν γεμάτη από στιγμές έντασης, από την πλευρά των κατοίκων, αλλά και αγωνίας για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι ακόμα και για δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το θέμα προχωρήσει και δεν ακουστεί η φωνή τους.

«Ο κόσμος των Βαγίων κατάφερε να λύσει μέσα σε μία εβδομάδα προβλήματα που άλλοι Δήμοι δεν έχουν λύσει επί ένα χρόνο τώρα, τόνισε σε δηλώσεις του το μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον Αλέκος Καρκάνας, και σημείωσε ότι «είναι τόσο δραστήριοι και σχεδόν είναι έτοιμοι να ‘γυρίσουν’ την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αδειοδότηση του εργοστασίου ενέργειας με φυσικό αέριο».


Από την πλευρά του ο Δ/νων Σύμβουλος της Ήρων Θερμοηλεκτρική κ. Κωνσταντίνος Μιχαλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «λόγω της 48χρονης εμπειρίας μου στην ενέργεια, θεωρώ ότι μια μονάδα φυσικού αερίου δεν βλάπτει το περιβάλλον. Εάν το έβλαπτε, υπογράμμισε, δεν θα υπήρχαν μέσα στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικές αλλά και τα όργανα της πολιτείας που ελέγχουν τις μελέτες αυτές σχετικά με το εάν η συγκέντρωση των ρύπων προσβάλλει το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», ενώ αναφέρθηκε και στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν για τους Βαγαίους, για να κατηγορήθεί όμως από τον Αλέκο Καρκάνα ότι «η εταιρία τα ίδια έταζε στη Θήβα και σε άλλες περιοχές και έμειναν μόνο στα λόγια, δημιουργώντας μόνο προβλήματα όπου εγκαταστάθηκαν».

Σε ότι αφορά τις εντονότατες διαμαρτυρίες των κατοίκων ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως «πρόκειται για μια μερίδα πολιτικού χώρου που έχει σηκώσει την σημαία άρνησης σε οποιαδήποτε πρόταση» για να εισπράξει και πάλι την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι του απάντησαν πως σκοπός της παρουσίας τους στην συνέλευση ήταν η αγωνία για το μέλλον και όχι η σχέση τους με πολιτικούς χώρους.

Ο πρώην Δήμαρχος Γρηγόρης Δούσης είπε ότι «ο λαός των Βαγίων μίλησε. Αυτό που ζητούσαμε εμείς σαν εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας έγινε κατορθωτό από την πίεση που άσκησε ο κόσμος σε αυτή την συνέλευση».

Παρόν ήταν και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριος Παπανίκας ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του για την μονάδα Θερμοηλεκτρικής παραγωγής με φυσικό αέριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η εγκατάσταση της μονάδας και οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι βεβιασμένες, διότι η μονάδα αυτή ευρισκόμενη πολύ κοντά στην πόλη των Βαγίων θα επιφέρει μεγάλη αναταραχή και ειδικότερα μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που επιφέρει την μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον αλλά επίσης μολύνει το περιβάλλον. Είναι σωστό να επανεξεταστεί το θέμα της χωροθέτησης για την απομάκρυνση από την περιοχή. Είναι αδύνατον να φανταστεί άνθρωπος ότι σε απόσταση 5 χλμ, από το σπίτι του θα λειτουργεί μια τόσο μεγάλη μονάδα με μεγάλες ποσότητες θερμικών ρύπων και αέριων ρύπων που προσβάλλουν μακροχρόνια την υγεία του ανθρώπου».

Την αντίθεση του στην εγκατάσταση του εργοστασίου στην ‘Κατεβασιά’ εξέφρασε και ο Δήμαρχος Θεσπιέων Χρήστος Κουρούνης ο οποίος ζήτησε από την πολιτεία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε συζήτηση για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Βοιωτίας ώστε να μην παρατηρηθούν και άλλα παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Τέλος ο Δήμαρχος Βαγίων Παναγιώτης Τσαραμπάρης διαβεβαίωσε τους συνδημότες του ότι σκοπός της συνέλευσης ήταν να ακουστούν οι απόψεις τους, για να σημειώσει στην συνέχεια ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει αύριο Τετάρτη με μοναδικό θέμα την «Εγκατάσταση Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με Καύση Φυσικού Αερίου στην Θέση “ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ”.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ.