Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Ευρύτερη αναφορά ...

Του Πολιτικού Μηχανικού ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, τ. Κοινοτάρχης των Βαγίων και Γεν. Γραμ. ΚΕ.Δ.Κ.Ε

Απο τις παρεμβάσεις του στις 14 & 21/4

Η πολυλογία καταστρέφει πολλές φορές το λόγο ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που εκπέμπεται από τις Εκκλησίες μας ο απείρου κάλλους (κατά βάθος ανατρεπτικός) κατανυκτικός ποιητικός λόγος απλησίαστος και από τον δεινότερο ρήτορα.
Για χάρη όμως στη πλευρά από την οποία θα φωτίσω το πρόβλημα, αξίζει η χρονική υπέρβαση που θα κάνω.
Απουσιάζει δικαιολογημένα απόψε το τοπικό ιερατείο λόγω της Ακολουθίας του Νυμφίου.
Έδειξε άλλωστε την περιβαλλοντική του ευαισθησία στην προηγούμενη συγκέντρωση στο ίδιο μήκος κύματος με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας άλλα και τον προκαθήμενο της Ελληνικής πού ως εξ Οινοφύτων Βοιωτός γνωρίζει άριστα το πρόβλημα της επίγειας, υπόγειας και αέριας ρύπανσης Με αυτή την ευκαιρία του ευχόμαστε όλοι ταχεία αποκατάσταση και επάνοδό του στα καθήκοντα ως προκαθημένου της ελληνικής εκκλησίας που πρόσφατα ανέλαβε.
Σήμερα Δευτέρα 21-4-08 ημέρα της Μ. Εβδομάδας που οδεύοντας προς την κορύφωση του θείου δράματος, την βιώνουμε ως μια παρένθεση «εκεχειρίας» , τιμούν τον τόπο μας δύο υψηλού κύρους καθηγητές ο κ. Παντ. Κάπρος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π) και ο Δημ. Παπανίκας της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Πατρών τέως Δήμαρχος Αχαρνών Αττικής.
Το ότι περάσαμε σε διαφορετικές χρονολογίες από τα έδρανα του Ε.Μ.Π.- αυτοί σαν σπουδαστές του τμήματος Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων που διάλεξαν ακαδημαϊκή καριέρα και στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ο ομιλών μου, με κάνει να πιστεύω ότι με νηφαλιότητα θα συμφωνήσουμε, σε κάποια –έστω και ελάχιστα-σημεία ως απάντηση (χωρίς τεχνοκρατικό ελιτισμό) στα ερωτήματα μιας τοπικής κοινωνίας πού αγωνιά, αναμένει και «φλέγεται».
Με αίσθηση της ευθύνης, της ιστορικότητας άλλα και της κρισιμότητας των στιγμών δεν θα εμπλακώ με την Χημεία πού μαζί της άλλωστε δεν είχα τις καλύτερες σχέσεις, αλλά θα δω το ζήτημα από το ευρύτερο και γνώριμο μου πρίσμα της Χωροταξίας και της Περιφερειακής ανάπτυξης, που μέσω αυτών υλοποιείται η πολιτική στο χώρο.
Ύστερα από αυτή την εισαγωγική σημειολογική χρονική αναφορά και την άποψή μου όσο αφορά το πλαίσιο του διαλόγου, έρχομαι στο θέμα:

Ο Ν. Βοιωτίας από τις αρχές του ’60 υποδέχθηκε, ενσωμάτωσε και απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος όλης της άναρχης, ασύδοτης, βιομηχανικής δραστηριότητας του γειτονικού λεκανοπεδίου Αττικής ως αποτέλεσμα της γενικότερου στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου που κατατρύχει την χώρα μας.
Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί από τον Κ. Καραμανλή η Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες βιομηχανίες τυχάρπαστα και ευκαιριακά αμέσως μετά τον Ασωπό στα Οινόφυτα, ύστερα στο Σχηματάρι πρώτα γραμμικά κατά μήκος της Ε.Ο. και ύστερα στην ενδοχώρα της περιοχής.
Πήραν μερικά χρήματα, άλλαξε ο τρόπος ζωής τους και ό,τι θεωρήθηκε αρχικά ευλογία μεταλλάχθηκε σε επάρατη νόσο σήμερα.
Στην εντελώς άναρχα δομούμενη και εκμεταλλευόμενη περιοχή ήταν επόμενο να αρχίσει ο κορεσμός και η σπέκουλα της γης, η υπέρβαση των ορίων της φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος και η λειτουργία του νόμου της φθίνουσας απόδοσης.
Έπρεπε σιγά-σιγά να μετακομίσουν δυτικότερα και επόμενος σταθμός ήταν η περιοχή της Θήβας.
Φθάνουμε στο 1981 που το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας με τον τολμηρό, ρηξικέλευθο, οραματιστή υπουργό στο Χ. Ο. Π τον αείμνηστο Α. Τρίτση, πολιτικό με πολύπλευρη κουλτούρα, πού ήθελε να φέρει «τη φαντασία στην εξουσία».
Προέβλεψε λοιπόν αμέσως και έλαβε τα γνωστά μέτρα προστασίας της Υλίκης(ΦΕΚ 720Β΄/13-12-83) που αναχαίτισαν την επέλαση βιομηχανιών στην περιοχή μας και προφανώς την θωράκισαν.
Ο σχεδιασμός του δεν ολοκληρώθηκε γιατί ο Α. Παπανδρέου με τη φράση του «…έγραψες ιστορία…» τον έστειλε στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων όπου ανοίγοντας το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας ,…ξανάγραψε ιστορία….
Τους διάδοχους του Τρίτση υπουργούς μαζί με τους τότε υπουργούς Γεωργίας άρχισε να προβληματίζει η προστασία της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας (όπως κατά το μεγαλύτερο μέρος της η δική μας) και έλαβαν κάποια πρώτα σπασμωδικά.
Το 1995 η Νομαρχία Βοιωτίας οριοθέτησε αυτή τη ζώνη.
Στη συνέχεια με τον Ν.2945/2001 στη ζώνη αυτή αποκλείσθηκε η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας πλην της γεωργικής.
Είχαν ήδη στη περιοχή Θηβών να διαφαίνονται οι ίδιες με τις προηγούμενες στο δίπολο Οινοφύτων- Σχηματαρίου δυσμενείς επιπτώσεις.
Τότε η περιοχή μας μπήκε στο στόχαστρο και άρχισαν να κινούνται ένα – δύο ψευτομεσίτες.
Εμπόδιζαν όμως η Υλίκη και η γη υψηλής παραγωγικότητας.
Για την Υλίκη προσπάθησε ως υπουργός ο κ. Μπασιάκος, τις ενέργειές του οποίου διαφήμιζαν τα διάφορα παπαγαλάκια του και με τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Α.Βοιωτίας γιατί κάποιοι καρεκλοκένταυροι νομαρχιακοί σύμβουλοι ήθελαν να τακτοποιήσουν δικές τους παραμένουσες εκκρεμότητες.
Η απόπειρα όμως προσέκρουσε στην κάθετη αντίδραση της Ε.Ε.
Το άλλο εμπόδιο ήταν η κατάργηση της γης υψηλής παραγωγικότητας κατά μήκος της Ε.Ο. και εκατέρωθεν αυτής σε πλάτος 600 μ. πού έγινε με βάση το( Ν 3399/2005, άρθρ. 20) με Κ.Υ.Α. ΥΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας ύστερα από εισήγηση της Ν.Α
Μετά την κατάρρευση αυτού του οχυρού ήταν πλέον δυνατή η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων στο μέτρο που αυτές δεν έβρισκαν εμπόδιο την Υλίκη.
Έτσι ο καθ΄ ύλη υπουργός αντί να αντιδράσει και να εκπονήσει με τη συμμετοχή σας ένα μακρόπνοο σχέδιο βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης που να σας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον, με την υπογραφή του έβαλε ταφόπλακα στη γεωργία και καθημερινά σας τρέπει κακήν- κακώς σε φυγή από τα χωράφια.
Την Δευτέρα 14-4-08 μίλησα για το ίδιο ζήτημα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημ. Σχολείου από όπου του ζήτησα να έλθει να μιλήσουμε σχετικά με την σκοπιμότητα της κατάργησης της γης υψηλής παραγωγικότητας σε ζώνη 600 μ. εκατέρωθεν των Ε.Ο.
Ήλθε πράγματι στα Βάγια όχι όμως στην σημερινή συγκέντρωση (21-4-08) αλλά χθες ημέρα των Βαίων στην Εκκλησία στο «Κασνέσι».
Μετά την ανάγνωση του Ι. Ευαγγελίου απήλθε γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά όσο αφορά την σκοπιμότητα και τον συμβολισμό της επίσκεψης του .
Εκμεταλλευόμενη αυτή τη ρύθμιση η Θερμοηλεκτρική ΗΡΩΝ Α.Ε ζήτησε με επιστολή διερευνητικού, ανιχνευτικού χαρακτήρα, μελιστάλαχτο ύφος και υπερχειλίζουσα παραχολογία την απόφαση του Δ.Σ. Βαγίων προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις πριν αγοράσει χωράφια κοντά στη «διασταύρωση» και στο «ψαχνό του κάμπου» .
Ο λόγος είναι ότι στη Βοιωτία και ιδιαίτερα στη θέση πού έχει επιλέξει διέρχονται και συγκλίνουν όλα τα ενεργειακά δίκτυα πού τροφοδοτούν το λεκανοπέδιο πράγμα πού θα μειώσει το κόστος κατασκευής.
Ίδια και απαράλλαχτη με την μέθοδο της ΒΟΚΤΑΣ Α.Ε. επί προεδρίας μου όταν το 1980 ζήτησε 2 χιλιόμετρα δυτικότερα απ΄ εκεί να φτιάξει πτηνοσφαγεία.
Το « ...φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας... » που αναφέρει ο Βιργίλιος στην Αινειάδα είναι μια πανανθρώπινη αλήθεια με διαχρονική αξία και γι΄αυτό ασυζητητί επιστρέψαμε το πλουσιοπάροχο πακέτο προσφοράς.
Σύσσωμος τότε ο λαός των Βαγίων, έχοντας τότε στο πλευρό του τις δύο γειτονικές τότε κοινότητες Μαυροματίου και Θεσπιών την έδιωξε κακήν – κακώς και με χαροποιεί ότι ξανά απόψε δίνει το παρόν ο κ. Κουρούνης ως δήμαρχος του σημερινού Καποδιστριακού δήμου Θεσπιέων.
Την εποχή αυτή πήγαμε σ΄ όλα τα πολιτικά κόμματα.
Πήγαμε σ΄ όλα τα πολιτικά κόμματα και θυμάμαι τη φράση του Α. Παπανδρέου που συνοψίζει τα πάντα «
… πρόεδρε μην επιτρέψεις να γίνει ο τόπος σου πτυελοδοχείο της Αθήνας… »
Φοβούμενοι τότε την λαική κατακραυγή οι εκπρόσωποι της ΒΟΚΤΑΣ Α.Ε. δεν τόλμησαν να προσέλθουν και να υποστηρίξουν με την από δύο συνήγορους καθηγητές Παν. Αθηνών πολυτελή υπεράσπιση στο Πρωτοδικείο Θηβών αγωγή ύψους 23.000.000 δρχ πού είχαν καταθέσει εις βάρος μας.

Στη παρούσα συγκυρία όμως, την σκυτάλη του αγώνα δεν παραλαμβάνει η πλειοψηφία του Δήμου όπως θα έπρεπε, αλλά κυρίως σε μια εκλεκτή ομάδα ευαίσθητων και με γρήγορα κοινωνικά αντανακλαστικά πολιτών.
Περιμένω από αυτούς να επαναλάβουν τον άθλο μας και να ξαναδώσουν τον γνωστό όρκο των νεώτερων της αρχαίας Σπάρτης προς τους μεγαλύτερους « ...άμες δε γ΄ εσόμεθα πολλώ κάρρονες… » σε απλά ελληνικά …εμείς θα γίνουμε καλύτεροί σας ….
Αν και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις μας για τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα, την ασυδοσία, τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, την εμπορευματοποίηση, την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις κλπ που κυριαρχούν στην ελληνική βιομηχανία δεν διακατεχόμαστε από αντιβιομηχανική αντίληψη γιατί την θεωρούμε καρδιά της οικονομίας .
Ο μακαρίτης ο Ήρωνας ο Αλεξανδρέας (1ος αιων. π.χ. έως 1ος αιων. μ.χ.), αναμφισβήτητα ήταν μεγάλος γεωμέτρης και μηχανικός.
Τον ευγνωμονούμε γιατί μας άφησε τον γνωστό ομώνυμο τύπο του για τα εμβαδά τριγώνων, την διόπτρα πρόδρομο του θεοδόλιχου της Τοπογραφίας και κάποιες ατμοκίνητες και υδραυλικές μηχανές.
Αν όμως σήμερα επιτρέψουμε την εγκατάσταση σ΄ αυτούς πού σήμερα καπηλεύονται το όνομά του, θα έχουμε ανοίξει την κερκόπορτα εισβολής στον τόπο μας πολλών ρυπογόνων δραστηριοτήτων.
Απόδειξη αυτού είναι ότι « …πρίν αλέκτορα φωνήσαι … », « ... Hannibal ante portas … » και στα ελληνικά … ο Αννίβας προ των πυλών …
Σήμερα στην πόρτα μας βρίσκεται ως απειλή ένα διαλυτήριο αυτοκινήτων.
Κατέθεσε φάκελο με μελέτη στο Δήμο απ΄ όπου εισέπραξε ένα ομόφωνο ΟΧΙ και το θέμα αυτό συζητείται τώρα στη Λιβαδειά στο Ν.Σ. απ΄ όπου αναμένεται η ίδια απάντηση.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να τους διώξουμε ;
  1. Να ψάξουμε αν η Κ.Υ.Α. του Ν.3399/05 που καθορίζει την εξαιρούμενη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας έχει την απαιτούμενη την κατά νόμο σύμφωνη γνώμη της Ν.Α. , που στη Λιβαδειά επιμένουν ότι δεν έχουν χορηγήσει.
    Αν είναι έτσι τότε θα πρέπει μαζί με την Ν.Α. να καταθέσουμε προσφυγή στο Σ. τ. Ε.
  2. Να προχωρήσει αμέσως ο αναδασμός όχι όμως με αυτή την «τραβεστί» μορφή πέρα από τα 600 μ. εκατέρωθεν, αλλά σε όλο τον κάμπο με μόνη εξαίρεση τις επί του δρόμου εφαπτόμενες σημερινές ιδιοκτησίες ως έχουν τώρα.
  3. Υποστηρικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι κάποιες αποφάσεις του Ε΄ τμήματος του Σ.τ.Ε π.χ. η 2699/2007 με την οποία κρίθηκε ότι … δεν είναι νόμιμη η προέγκριση για την εγκατάσταση βιομηχανικής μονάδας σε περιοχή εκτός σχεδίου στο Βαθύ Αυλίδος Ν. Εύβοιας, στην οποία δεν υπάρχει θεσμοθετημένη χρήση γης για την εγκατάσταση βιομηχανίας…
  4. Να ζητήσουμε να γίνει επί τέλους πολεοδομικός σχεδιασμός με βάση την βιώσιμη ανάπτυξη πόλεων & οικισμών κατά το Ν. 2508/97, στα πλαίσια του οποίου έχει θέση η χωροθέτηση δραστηριοτήτων του δευτερογενούς τομέα της παραγωγής.
Δεν μου αρέσει η αντιγραφή αλλά οι περισσότεροι ίσως για πρώτη ακούτε αυτά.
Τυχαία έπεσε στα χέρια μου το φύλλο υπ΄ αριθ. 24 της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος» που σαν παράδειγμα σας δείχνω .
Στο έγχρωμο σχέδιο με το υπόμνημα, θα δείτε ότι στο Σχηματάρι γίνεται πολεοδομικός σχεδιασμός πού προτείνει χρήσεις γης, δηλαδή … που μπορεί να γίνει τι …. και σε γενικές γραμμές θα καταλάβετε τι σημαίνουν όλα αυτά.
Όμως η οποιαδήποτε νομική φαρέτρα από τις παραπάνω ή από όσες άλλες ίσως αγνοώ, ωχριούν μπροστά στο τεράστιο αυτό παλιρροικό κύμα εναντίωσης που υψώνεται και πλημμυρίζει σήμερα τα Βάγια, αλλά και που μεταφέρεται ταχύτατα στην υπόλοιπη Βοιωτία …
Τελειώνοντας κάνω έκκληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο: έμαθα ότι ύστερα από αίτημα της συνολικής αντιπολίτευσης πρόκειται να επανεξετάσετε το ζήτημα τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα που στις εκκλησίες θα ακούγεται το « … σήμερον κρεμάται επί ξύλου … », μην κρεμάσετε στις καμινάδες της Α.Ε ΗΡΩΝ το μέλλον του τόπου, το αύριο των παιδιών σας. Θα σας καταδιώκουν οι ερινύες.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με νόημα και με πάρα πολλά χρήσιμα στοιχεία η παρέμβαση του κ. Θ. Παπαϊωάνου.

Ανώνυμος είπε...

K. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΘΟΔΩΡΗ ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΘΟΔΩΡΗ, σε διαβάζω τακτικά στίς εφημερίδες.Τα άρθρα σου σπάνε κόκκαλα.Τούτη τη φορά το "τράβηξες"λίγο με τα θρσκευτικά, γιατίνομίζω ότι σταυρό δεν κάνεις στην εκκλησία.Πάντως σ΄αυτή την παράμβαση τα έχεις γράψει όλα με μεγάλη μαεστρία

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ [ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ] ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΥΡΙΟΥ ΘΗΒΑΣ 1000 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΒΑΡΙ ΗΔΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΧΩΡΑΦΙΩΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝΕ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ [ ΑΣ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΛΙΓΟ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ [ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ]

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε, θεωρώ πως αυτός που αποφασίζει,για το αν και το που θα γίνει ένα εργοστάσιο δεν είναι η εταιρία αλλά οι πολίτες. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Βοιωτοί και να συσπειρωθούμε ώστε να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί ο νομός μας σε ενεργειακό κέντρο. Πρέπει να πάρουμε το μέλλον του τόπου στα χέρια μας, καθώς είμαστε οι μόνοι που θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με ανιδιοτέλεια και σθένος.Μια είναι η λύση: Κινητοποίηση, αγώνας. Να ενώσουμε τις φωνές μας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Έχουμε τη δύναμη, ίσως περισσότερη απ' όση νομίζουμε.....ή νομίζουν κάποιοι κύριοι που τολμούν να σπιλώνουν τον αγώνα μας. Το σίγουρο είναι πως τους έχουμε ταρακουνήσει αρκετά.....και θα συνεχίσουμε.

Ανώνυμος είπε...

στο/ην ανώνυμο 4/5/08 11:04 Αντί να κάθεσαι στον η/υ και να γράφεις ή να παιζεις πασιέντσα , βγές και έλα να μας βρείς να ξεσηκώσουμε και το Πυρί.Είμαστε γείτονες και τα προβλήματα κοινά.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΕΛΑ ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΞΕΣΙΚΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΕ ΥΠΝΟ ΒΑΘΥ. ΞΥΠΝΕΙΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕ ΘΗΒΑΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Κατοικώ στη Θήβα όμως τα Βάγια με ενδιαφέρουν πολύ.Διάβασα προσεκτικά τις αποψεις του κ.Παπαιωάννου που δεν τις θεωρώ ενδιαφέρουσες.Είμαι περίεργη να ακούσω τι θα έχει να μας πεί σε λιγο οταν θα αρχίσουν τα black out της ΔΕΗ. Έχει άρραγε προτάσεις,ή απλως λέει ωραία λόγια και τι θα κάνουν οι αγρότες μας τώρα που το πρόβλημα των τροφίμων κτυπάει την πόρτα μας ;

Ανώνυμος είπε...

Μα τα black-out έχουν πολύ λίγη επίδραση στην γεωργία. Περισσότερη επίδραση έχουν στη καθημερινή ποιότητα ζωής του πολίτη. Τα Black-outs είναι μόνο τεχνιτές επιλεκτικές διακοπές της ΔΕΗ. Τα black-outs είναι κύριο θέμα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΗΡΩΝ ΚΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως η Κυρία να ανήκει σ΄αυτούς τους προνομιούχους στους οποίους η εταιρία δε θα χαρίσει το θάνατο αλλά ισχυρά αντίδοτα/ ανταλλάγματα προκειμένου να κινδυνολογούν ασύστολα ψάχνοντας να βρουν αφελείς ιθαγενείς για να τους πείσουν για την ανάγκη ανάπτυξης του τόπου. Μιας ανάπτυξης που δε σχεδιάστηκε με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον αλλά σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Σας ρωτώ, λοιπόν, κυρία μου,όταν η Φύση αρχίσει (αν δεν έχει αρχίσει ήδη) να εκδικείται που σκέφτεστε να μετοικήσετε; Στον Άρη μήπως; Όσο για μας υποσχόμαστε να μείνουμε εδώ και να παλέψουμε ανατρέποντας όλα τα πιθανά σενάρια άναρχης βιομηχανοίησης του τόπου μας. Και όταν λέμε να παλέψουμε δεν εννοούμε στα λόγια αλλά στην πράξη. Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τους επίδοξους δολοφόνους μας.....και εσάς προσωπικά αλλά σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για υπόσχεση/δέσμευση απέναντι στα παιδιά μας, στον τόπο μας, στο περιβάλλον.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΕ ΑΞΙΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ,ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.
"ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ ΤΑ ΒΑΓΙΑ".
ΗΡΘΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
ΘΟΔΩΡΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΒΟΚΤΑΣ.
ΜΠΟΡΕΙ Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΗΒΑ.

istoploos είπε...

Λάθος παραλήπτη έχουν οι "προβληματισμοί" σας ανώνυμε 10:40. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απευθύνετε στους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών και όχι στον κ.Παπαϊωάννου.Εάν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος του black out τι έκαναν για να τον αντιμετωπίσουν; Εκτός εάν τελείωσαν τα επιχειρήματα και επιστρατεύτηκαν τα τρομοσενάρια για να συνετίσουν εκείνους που αντιδρούν στην ανεξέλεγκτη δράση των εμπόρων της ενέργειας.Και ένα ερώτημα μήπως και λάβω απάντηση.Γιατί, τώρα τελευταία ,έπιασε τέτοια επενδυτική πρεμούρα τους επενδυτές ενώ η ενέργεια έχει απελευθερωθεί από το 2001;Την απάντηση τη δίνει η ίδια η ΔΕΗ."Σε συνέντευξη τύπου, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κόστος της απελευθέρωσης, έφθασε τα 325 εκατ. ευρώ το 2006, από 70 εκατ. ευρώ το 2005, δηλαδή αυξήθηκε κατά 364%
Τα ποσά αυτά, ζημιώνουν τόσο την Δ.Ε.Η όσο και τους καταναλωτές, στους οποίους μετακυλίονται μέσω των αυξήσεων στα τιμολόγια."
Εσύ ανώνυμε έχεις υπόψη σου κάτι άλλο;

Ανώνυμος είπε...

η Ηρων θα λύσει εργασιακές ανάγκες στην περιοχήτώρα πού η ανεργία δείχνει τα δόντια της. Δεν θα χαθεί ο κόσμος αν μετακομίσει δυτικώτερα ή ανατολικώτερα .Θα γίνει αιτία δημιουργίας νέων επαγγελμάτων γύρω από το φυσικό αέριο, όπως έγινε πρίν 40 χρόνια με το Αλουμίνιο της Ελλάδος. Ο Τσαραμπάρης είπε ένα ξερό ΝΑΙ χωρίς να το πολυσκεφθεί.Τον κρέμασαν οι δικοί του και περισσότερο οιθλιβεροί αυτοί βουλευτές πού δεν ήλθαν να λάβουν το λόγο και οι δύο απ΄αυτούς(δεν χρειάζονται ονόματα) έλεγαν στούς δικούς τους να αντιδράσουν.Να δούμε τι θέσεις θα βρούν για να στείλουν τους ψηφοφόρους των πού είναι άνεργοι ενώ οι Πασόκοιλίγο-πολύ είναι βολεμένοι.Μας λέτε να γυρίσουμε στη βουκολική εποχή του Ησίοδου πού όμως ήταν ΠΡΟΟΔΟΣγια την εποχή του και σεις με "παληοημερολογήτικα" επιχειρήματα παλαολιθικής εποχής γυρίζετε την πλάτη στην ΠΡΟΟΔΟ και κατά το προσφιλές σας επάγγελμα κ.Παπαιωάννου σηκώνετε μάντρες στην τεχνολογία και την εξέλιξη.Σας διάβασα και λυπάμαι πολύ γιά τα όσα υποκριτικά γράφετε.Σε λίγο με όσα γάφετε εσείς και η υπόλοιπη παρέα σας θα μείνετε μόνοι στήλη άλατος σαν τη γυναίκα του Λώτ πού έβλεπε πίσω.Η κοινωνία θα σας καταδικάσειγι΄αυτό το έγκλημα

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΡΓΗΣΑΝ.....

Ανώνυμος είπε...

Να χαρώ ή να λυπηθώ άρραγε πού ο κ.Παπαιωάννου απόκτησε συνήγορο υπεράσπισης και μάλιστα τον ιστιοπλόο που δείχνει ότι έχει καλή πέννα;

Ανώνυμος είπε...

Το 5/5/2008 9:14 μου θυμίζει το ¨καλώς τα τα παιδιά του Αλαβάνου ¨ Λές να έχει καμμιά σχέση ;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕ;ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ,Ο ΑΛΛΟΣ;

Ανώνυμος είπε...

H τεχνολογία και την εξέλιξη δεν χρειάζεται να είναι και κατστροφική για ένα τόπο.

Είναι λογικό, χάριν της δήθεν εξέλιξης να αναγκάσουμε τους κατοίκους μιάς μικρής πόλης 5.000 κατοίκων να απαρνηθούν το τόπο τους που κατοικούν, μαζί και τις περιουσίες τους;

Και όλα αυτά για 15 άτομα που θα γίνουν πλούσια και μετά θα φύγουν απο τα Βάγια ;

Αξίζει για 20 νέες θέσεις εργασίας να αναγκάσουμε τους 4.980 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα Βάγια;

Η λογική και η επιστημονική δεοντολογία δίνει την απάντηση: OXI .

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε (5 Μάϊος 2008 8:54 μμ)

Από την μία είσε υπέρμαχος της τεχνολογίας και τις εξέλιξης και από την άλλη έχεις παλαιοκομματική λογική. Να τι έγραψες: "Να δούμε τι θέσεις θα βρούν (οι βουλευτές) για να στείλουν τους ψηφοφόρους των πού είναι άνεργοι".

Δεν σε καταλαβαίνω.

Αν δεν κάνω λάθος σήμερα είναι 2008

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου μαζαρακαίε φίλε. Διακρίνω ότι ορισμένοι ψόφιοι κοριοί έχουν αρχίσει να ενοχλούνται έντονα και ξέρουμε γιατί. Δεν είμαστε ούτε παλαιολιθικοί, ούτε εξαρτημένοι από κόμματα, ούτε συμφεροντολόγοι όπως θέλουν να πιστέψει ο κόσμος για μας αυτοί οι κύριοι. Αντίθετα έχουμε τόλμη, ήθος υπερηφάνεια και δύναμη να αγωνιστούμε για ότι δικαιωματικά μας ανήκει: για τη ζωή μας και την υγεία μας. Αλλά που να καταλάβουν ορισμένοι που εξ' ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Τους υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Αυτό που καταφέρνουν μιλώντας για μας απαξιωτικά είναι να ενδυναμώνουν τη θέληση μας για αγώνα και αυτό είναι που τους ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ........ Και ακόμα δεν έχουν δει τίποτα.....

Ανώνυμος είπε...

Το πετρέλαιο κτύπηκε τα 120e και τρέχει με 200. Τι θάχουμε να λέμε σύντροφοι, Θα πετροβολάμε την ΤΕΡΝΑ ακόμη; Περιμένω τις ενστάσεις σας. Καλή νύχτα Δον Κιχώτες συμπατριώτες μου από τα Βάγια.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ..... ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ Η ΗΡΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΓΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΣΝΕΣΑΙΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΦΕΝΤΕΣ....

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 5/5/08 11.12
Αρχικά δεν είμαστε σύντροφοι σε κανένα κοινό αγώνα, συνεπώς ψάξε βρες τα συντρόφια που σου ταιριάζουν για να στηρίξετε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που ανερυθρίαστα προωθεί η κυβέρνηση μας. Επιπλέον αν εμείς είμαστε Δον Κιχώτες εσύ είσαι μάλλον Αρειανός , εφόσον δεν έχεις συνειδητοποιήσει τι γίνεται στον πλανήτη μας. Παρακολουθείς τα δελτία ειδήσεων και μιλάς για αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στα ίδια δελτία όμως ακούς και για την σπατάλη της ενέργειας , ακους και για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ακούς και για κόντρες στην ίδια την κυβέρνηση για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό και για την αποβολή της χώρας μας από το πρωτόκολλο του Κιότο. Αν συνεχίζεις να θεωρείς πως δεν είμαστε ρεαλιστές τότε σου απαντώ ότι και συ είσαι UFO,είσαι στον κόσμο σου!!!!!

istoploos είπε...

ΣΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΤΩΝ 9:15 ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟΥ vagia-gr.blogspot
Θα αποφύγω να σηκώσω "το γάντι που πετάξες" και θα προσπεράσω την σκωπτικότητα του ανταπαντητικού σου σχολίου όχι από αδυναμία αλλά για αποφυγή δημιουργίας "ηλεκτρονικής βεντέτας".
Σέβομαι κάθε άποψη που διατυπώνεται και τις διαβάζω όλες με προσοχή, όμως δε θα αποφύγω τον πειρασμό να καταθέσω κάποιες σκέψεις για τον ηλεκτρονικό διάλογο στο εν λόγω blog.
Θέλω να πιστεύω ότι όλους, όσοι καταθέτουμε τις απόψεις μας και διατυπώνουμε τις θέσεις μας στις σελίδες του blog, μας διακατέχει ειλικρινής αγωνία και γνήσιο, ανιδιοτελές ενιαφέρον για τα προβλήματα,το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας.Ενός μέλλοντος που δεν προοιωνίζεται ευοίωνο, εάν λάβουμε υπόψη μας τα σχέδια που απεργάζονται τα "σοφά" επιτελεία του Αθηνοκεντρικού κράτους.
Θεωρώ ότι προϋπόθεση ενός ανοικτού, γνήσια δημοκρατικού διαλόγου-και δεν πιστεύω να διαφωνείς- είναι ο σεβασμός του άλλου,το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής οποιουδήποτε θέλει να καταθέσει την άποψή του και η εξασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης της γνώμης.
Η διαφοροποίηση των απόψεων , η διαφωνία και η αντιπαράθεση θέσεων δεν θα πρέπει να ενοχλούν αλλά αντίθετα να επιδιώκονται αν θέλουμε να γίνεται ζωντανή και γόνιμη συζήτηση.
Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι η "φαιά απόχρωση" και η αναδυόμενη "σήψη" κάποιων σχολίων-έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν- που ξυπνούν φριχτές μνήμες περασμένων εποχών καταδικασμένων στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας.
Μας δόθηκε ένα βήμα δημόσιου λόγου. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να το κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο και όχι να το εξαχρειώσουμε προτάσσοντας το ήθος αντί της ύβρεως, το λογικό επιχείρημα αντί του ενστίκτου, την τεκμηριωμένη άποψη αντί του προσβλητικού υπονοούμενου,το χιούμορ αντί της κακοήθειας και του χλευασμού.Ο κανιβαλισμός των τηλεπαράθυρων και η γλίσχρα εικόνα πολλών τηλεοπτικών εκπομπών είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Να αντισταθούμε στην ανθρωποφαγία που προάγουν τα ΜΜΕ για να μην καταντήσουμε το blog μικρογραφία των πιο κακόγουστων μεσημεριανών εκπομπών.
Μακριά από μένα κάθε σκέψη λογοκρισίας και ούτε φιλοδοξώ να γίνω τιμητής των δημοσιευμάτων. Γνωρίζω επίσης ότι, διατυπώνοντας τις παραπάνω σκέψεις, δεν "κομίζω γλαύκας εις Αθήνας", αλλά υπενθυμίζω τα αυτονόητα.