Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Η ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων για το εργοστάσιο της "ΗΡΩΝ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΑΓΙΩΝ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της με αριθμό 7/2008
συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγιών.
Αριθμός Απόφασης 42 /2008

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Αναίρεση της 23/2008 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στην θέση ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ του Δήμου Βαγιών»

Στα Βάγια και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 23η του μηνός Απριλίου του έτους 2008, ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη και ώρα 8.00 μ.μ συνήλθε σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βαγίων, υστέρα από την υπ’ αριθ. 1153/18-4-2008 εγγραφή πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μερκούρη Παναγιώτη που επιδόθηκε σε κάθε ένα Δημοτικό Σύμβουλο, σύμφωνα με το άρθρο 95 του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Νόμος 3463/2006). Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου 13 μελών βρέθηκαν παρόντα 13 μέλη ήτοι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ
  1. Μερκούρης Παναγιώτης
  2. Σακάτης Σταμούλης
  3. Θεοδώρου Θεόδωρος
  4. Στέφας Παναγιώτης
  5. Φροσυνός Δημήτριος
  6. Χατζίνα Αικατερίνη
  7. Χατζήνας Οδυσσέας
  8. Δούσης Γρηγόριος
  9. Κρητικού Ιωάννα
  10. Παπαβασιλείου Γρηγόριος.
  11. Μπατσούλης Παναγιώτης
  12. Χατζήνας Γεώργιος
  13. Πάλλης Χρήστος

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο προσκληθείς Δήμαρχος κ. Τσαραμπάρης Παναγιώτης καθώς επίσης και η Υπάλληλος του Δήμου Μάρκου Αλεξάνδρα για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως και εισηγούμενος το θέμα της συνεδρίασης είπε ότι:
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας Δούσης Γρηγόριος, Κρητικού Ιωάννα, Πάλλης Χρήστος, Παπαβασιλείου Γρηγόρης και Μπατσούλης Παναγιώτης υπέβαλλαν στο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αίτηση με αριθ. Πρωτ. 1147/17-4-2008, με την οποία ζητάνε να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/06 ΦΕΚ Α’ 114/2006) για επανάληψη της συζήτησης με θέμα «Εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου στην θέση ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ του Δήμου Βαγιών».
Μετά από αίτηση της εταιρείας ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε. αν και σε αυτή τη φάση δεν απαιτούνταν η γνωμοδότηση μας, θεωρώντας το ζήτημα σημαντικό για το τόπο μας με την υπ' αριθ. 23/2008 απόφαση γνωμοδοτήσαμε κατά πλειοψηφία υπέρ της εγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας, ενώ η γνωμοδότηση θα έπρεπε να γίνει με την κατάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης.
Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να υπάρχει δόλος και στις προθέσεις μας ήταν και η ενημέρωση των πολιτών γι αυτό ακριβώς οργανώθηκε και η συγκέντρωση στο χώρο του ΚΑΠΗ προ ημερών. Μετά την ενημέρωση και τη συζήτηση που έγινε στην συγκέντρωση αυτή αλλά και την συγκέντρωση που οργάνωσαν οι δημότες καθώς και την επαφή που είχαμε με τους πολίτες διαπιστώνουμε ότι δεν θα πρέπει να συναινέσουμε στην εγκατάσταση του εργοστασίου λόγο των προβλημάτων που θα προκύψουν από την λειτουργία του. Γι’ αυτό προτείνω να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση Φυσικού αερίου στη θέση ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ του Δήμου Βαγιών.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δούσης Γρηγόρης εξέφρασε για το θέμα την εξής άποψη: Το σημερινό (23-4-2008) Δημοτικό Συμβούλιο συγκλήθηκε αφού προηγήθηκε κοινό αίτημα από τους πέντε Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας (Δούση Γρηγόρη. Κρητικού Ιωάννα, Πάλλη Χρήστο, Παπαβασιλείου Γρηγόρη και Μπατσούλη Παναγιώτη) για επανάληψη της συζήτησης με μοναδικό θέμα την εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου.
Γι’ αυτή την εξέλιξη, σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε η θέση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της (21-3-2008) με το να μη δεχτούμε την λήψη απόφασης πριν ενημερωθεί τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και οι κάτοικοι των Βαγιών για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που έχει σχέση με το περιβάλλον και την υγεία. Καθοριστικό ρόλο επίσης διαδραμάτισε η αυθόρμητη ενεργοποίηση και μαζική συμμετοχή των δημοτών, η δίψα για ενημέρωση και η αποφασιστικότητα για ουσιαστική γνώμη και άποψη στο κέντρο των αποφάσεων που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον του τόπου μας.
Οι δύο ενημερωτικές ημερίδες μετατράπηκαν αυτόματα σε λαϊκό δημοψήφισμα με τους δημότες να απαιτούν από την δημοτική αρχή να ανακαλέσει την αρχική της απόφαση.
Λέμε όχι στην εγκατάσταση αυτής της μονάδας και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευθεί με σημερινή απόφαση του ώστε να μην επανέλθει το αίτημα πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και κάθε παρόμοιο αίτημα για οποιαδήποτε βιομηχανική εγκατάσταση στην περιοχή των Βαγιών, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του. Με την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γρηγόρη Δούση συμφωνούν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κρητικού Ιωάννα και Πάλλης Χρήστος.
Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Παπαβασιλείου Γρηγόρης εκφράζοντας και την άποψη του Δημοτικού Συμβούλου Μπατσούλη Παναγιώτη οι οποίοι διαφωνούν με την εγκατάσταση του εργοστασίου λέγοντας ότι:

Με αφορμή

  1. Το ενδιαφέρον επενδυτών για την εγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων στην περιοχή μας
  2. Τον Νόμο 3399/2005 και ειδικότερα την παρ. 23α του άρθρου 20 «με την οποία η γη η οποία κείται εκατέρωθεν του άξονα Εθνικών Οδών και σε βάθος μέχρι Εξακοσίων μέτρων δεν χαρακτηρίζεται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας» και την παρ. 23β «πράξεις χαρακτηρισμού της ανωτέρω γης, ως γη υψηλής παραγωγικότητας, που εκδόθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, είναι αυτοδικαίως άκυρες και δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα»
  3. Το γεγονός ότι δεν υφίσταται «καθορισμός χρήσεως γης» για την περιοχή μας

ΖΗΤΑΜΕ

  1. Να γίνει άμεσα χωροταξικός σχεδιασμός ξεκινώντας με πρόταση χρήσεων γης την ζώνη των εξακοσίων μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της Ε.Ο.
  2. Για να είναι δυνατή η υλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού : α) να ανακληθεί η αριθ. 23/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «Περί εγκατάστασης σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου». β) να μην επιτραπεί η εγκατάσταση καμίας μεταποιητικής επιχείρησης, στην ανωτέρω ζώνη, πριν το καθορισμό χρήσεων γης.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον Δήμο μας από την άναρχη εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων καν να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου και τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ομόφωνα


Αναιρεί την 23/08 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και γνωμοδοτεί αρνητικά για την εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου της εταιρείας ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε. στη θέση ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ του Δήμου Βαγιών.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 42 / 2008.

Αφού συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και αναγνώσθηκε υπογράφεται:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΤΑ ΜΕΛΗ (ονόματα)

Μερκούρης Παναγιώτης

19-5-2008

(Υπογραφή-σφραγίδα)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ ΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ
ΤΗΝ ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΓΙΩΝ.!!!!
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕ....

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΞΙΩΘΗΚΕΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ! ΚΑΛΑ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ; ΑΡΑΓΕ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ; ΤΙ ΛΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ; ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΕΣΚΕΜΕΝΗ Η ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ;

Ανώνυμος είπε...

Είναι δυνατόν ο Δήμαρχος να υπέγραψε την Απόφαση που λήφθηκε την Μ.Τετάρτη σήμερα.?
Ποιός είναι ο λόγος της καθυστέρησης?
Μήπως μας εμπαίζουν?
Δέν υπάρχει ελεγκτικός Μηχανισμός ?

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά, η πλειοψηφούσα Δημοτική Παράταξη "σύρθηκε" πίσω από τις εξελίξεις και τον "καταιγισμό" των εισηγήσεων της Δημοτικής Αντιπολίτευσης!!!
Ούτε ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας δεν βρέθηκε να πει μια "καλή κουβέντα για την επένδυση";
Ούτε ένας να πει: "άλλα μας είπαν στην αρχή, αλλά από τη διασταύρωση των επιστημονικών στοιχείων δεν ικανοποιηθήκαμε και ανακαλούμε την πρώτη απόφαση", που "Κύριος οίδε", που βασίστηκε τεχνικά και επιστημονικά!!!
Ούτε ένας από την πλειοψηφία, να πει μια κουβέντα, για το κλίμα που θέλησαν να επικρατήσει ορισμένοι "καλοθελητές",ασκώντας την εξουσία που τους εκχώρησε ο λαός των ΒΑΓΊΩΝ κατά τρόπο αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό;
Κατατώντας "συνήγοροι του διαβόλου" και αποτελώντας χείριστο παράδειγμα κάκιστης προσωπικής συμπεριφοράς;
Θεώρησαν ότι έτσι προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο Δήμαρχο; μάλλον το αντίθετο έκαναν, τον έφεραν σε πλήρες αδιέξοδο...
Για την ιστορία, δεν πρέπει ο λαός των Βαγίων, να μάθει λεπτομερειακά, όλα όσα προήγήθηκαν από το πως πλησίασε η "ΗΡΩΝ" το χωριό μέχρι τις προτάσεις που έκαναν, προσδοκώντας να πείσουν τους κατοίκους μοιράζοντας φυλλάδια διαφημιστικά (της);
Αν τελικά δεν είχε αντιδράσει προσωπικά ο Γρηγ. Δούσης και στη συνέχεια και ο Γρηγ. Παπαβασιλείου-μήπως η "επένδυση" θα ήταν ήδη γεγονός;
Πουθενά από την απόφαση δεν διαφαίνεται ό,τι υπήρξε ίχνος "μεταμέλειας" και σαφούς προβληματισμού για το τι πήγε να γίνει στη Καταβασιά...
Ανακαλώντας την απόφαση αποδιεκνύεται και η "πολιτική αστοχία" και η "προσωπική εσφαλμένη στρατηγική", για την ανάπτυξη των Βαγίων...
Δεν διορθώνεις κύριοι το "λάθος" σου, αν πρώτα δεν το αποδεχτείς και δεν το συνειδητοποοιήσεις...
Και είναι διάχυτη η αίσθηση, ότι τίποτα από τα δύο δεν έχει γίνει...

Ανώνυμος είπε...

Ν. 3463/2006: "Κύρωση του ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ και ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ".

Άρθρο 93

Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου

1. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή της δημαρχιακής
επιτροπής.

2. Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού
ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες αρχές ή αρμόδια όργανα ζητούν τη γνώμη του.

3. Καθορίζει τους φόρους, τα τέλη, τα δικαιώματα και τις εισφορές.

4. Το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασιστικές ή γνωμοδοτικές αρμοδιότητες σε θέματα ρυθμιστικών σχεδίων και προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος,
προγραμματισμού εφαρμογής ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.), πολεοδομικών μελετών, ανάπλασης περιοχών, πολεοδομικών επεμβάσεων, χρηματοδότησης προγραμμάτων ανάπλασης, ανασυγκρότησης υποβαθμισμένων περιοχών, πολεοδομικής αναμόρφωσης προβληματικών περιοχών, αποζημίωσης ρυμοτομουμένων, πολεοδομικών ρυθμίσεων, εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ.), έγκρισης πολεοδομικών μελετών και καθορισμού χρήσεων γης, χωροθέτησης κοιμητηρίων, κατά τις προβλέψεις του ν. 2508/1997 ΦΕΚ 124 Α΄), όπως κάθε φορά ισχύει, και κέντρων αποτέφρωσης νεκρών.

5. Καταρτίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του τον κανονισμό λειτουργίας του, με βάση τον πρότυπο κανονισμό της παραγράφου 8 του άρθρου 95.

6. Έναν (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο ια θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.




Άρθρο 94

Δημοτικές Παρατάξεις

1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.

2. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις,
ανάλογα με το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί, εφόσον ο τελευταίος έχει εκλέξει τουλάχιστον έναν δημοτικό σύμβουλο.

3. Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος δήμαρχος και, στην περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή αδυναμίας του, ο σύμβουλος
που εκλέγεται από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη.

4. Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το Προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.

5. Εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να
διαγραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι μέλος της.




Άρθρο 95

Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου

1. Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου
τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

2. Ο πρόεδρος καλεί επίσης το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου ή το σύνολο των συμβούλων της
μειοψηφίας. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Στις ίδιες περιπτώσεις δεν
μπορεί να επανυποβληθεί αίτημα για το ίδιο θέμα, πριν παρέλθει δίμηνο, αφότου
εκδόθηκε απορριπτική απόφαση του συμβουλίου, εκτός εάν γίνεται επίκληση νεότερων στοιχείων.
Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρίτου (1/3) προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση μεγαλύτερη του ημίσεως (0,5).
Αν το συμβούλιο δεν συνεδριάσει το αργότερο έξι (6) ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα, για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του. Αν ο πρόεδρος παραλείψει αδικαιολόγητα δύο συνεχείς φορές να καλέσει το συμβούλιο, μπορεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής κηρύσσεται έκπτωτος, από το προεδρικό αξίωμα, με απόφαση του ίδιου οργάνου.

3. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στο δημοτικό κατάστημα. Επιπλέον είναι δυνατόν να δημοσιεύεται και στην τυχόν υπάρχουσα ιστοσελίδα του Δήμου. Η πρόσκληση επιδίδεται ή γνωστοποιείται στους συμβούλους τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση.

Δημοτικός σύμβουλος, που δεν κατοικεί στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου, οφείλει αμέσως μετά την εγκατάσταση των αρχών του Δήμου να δηλώσει στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τη διεύθυνση κατοικίας του και να ορίσει με την ίδια δήλωση αντίκλητο στην έδρα του Δήμου, στον οποίο επιδίδονται οι
προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και να ορίσει με την ίδια δήλωση οποιοδήποτε, κατά την επιλογή του, πρόσφορο μέσο για τη γνωστοποίηση των ανωτέρω προσκλήσεων. Αν δεν ορίζεται αντίκλητος ή πρόσφορο μέσο για τη γνωστοποίηση, αρκεί η δημοσίευση της πρόσκλησης στο
δημοτικό κατάστημα και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

4. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.

5. Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου προσκαλείται ο δήμαρχος, αλλιώς η συνεδρίαση είναι άκυρη. Ο δήμαρχος μετέχει στις συζητήσεις του συμβουλίου
χωρίς ψήφο. Έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητα.
Όταν ο δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται νομίμως. Στην περίπτωση όμως αυτή ο αναπληρωτής δεν στερείται του δικαιώματος της ψήφου κατά τη λήψη αποφάσεων από το συμβούλιο.

6. Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι` αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

7. Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προσκαλείται ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται θέματα, που
αφορούν το αντίστοιχο τοπικό διαμέρισμα. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου μετέχει στις συνεδριάσεις, με δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση μη πρόσκλησης η
σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυρη.

8. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετά από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, μπορεί να εκδίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Άρθρο 96

Τόπος συνεδρίασης, απαρτία και λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

1. Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι δημόσιες και γίνονται στο δημοτικό κατάστημα με την προεδρία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των μελών του και με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με την πλειοψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει να συνεδριάζει μόνιμα ή κατά περίπτωση σε άλλο κατάλληλο οίκημα της έδρας, αν κρίνει ότι το δημοτικό κατάστημα είναι ακατάλληλο ή δεν επαρκεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει και σε τοπικά διαμερίσματα εκτός της έδρας του, εφόσον τούτο αποφασισθεί από τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των μελών του.

2. Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόν το ήμισυ πλέον ενός του αριθμού των μελών του.

3. Αν μετά από δύο συνεχείς προσκλήσεις το συμβούλιο δεν έχει απαρτία, συνεδριάζει ύστερα από Τρίτη πρόσκληση και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα
θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική ημερήσια διάταξη, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού
των μελών του. Στην τρίτη πρόσκληση γίνεται ειδική αναφορά των ανωτέρω.

4. Το συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που ορίζει διαφορετικά. Σε περίπτωση
ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου. Εάν κατά τον υπολογισμό της πλειοψηφίας προκύπτει δεκαδικός αριθμός άνω του ημίσεως της μονάδας, τότε αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα.

5. Αν κάποιο μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι.

6. Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία και αν ακόμα αποχωρήσουν, μεταγενέστερα, θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά τη ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία.



Άρθρο 97

Πρακτικά συνεδρίασης

1. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τηρούνται πρακτικά με ευθύνη του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικού υπαλλήλου. Τα πρακτικά καταρτίζονται με τη βοήθεια μαγνητοφωνικής συσκευής ή "βίντεο" ή με κάθε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο. Ο δημοτικός υπάλληλος κρατεί παράλληλα και πρόχειρα συνοπτικά πρακτικά.

2. Τα απομαγνητοφωνημένα ή απομαγνητοσκοπημένα κείμενα μεταφέρονται σε φύλλα χαρτιού, τα οποία αριθμεί και μονογράφει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Στο τέλος του έτους, τα πρακτικά αυτά βιβλιοδετούνται, με ευθύνη του προέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Αν σε κάποια συνεδρίαση δεν είναι δυνατή η χρήση μαγνητοφωνικής συσκευής ή "βίντεο", τηρούνται πρόχειρα πρακτικά, τα οποία αντιγράφονται σε φύλλα χαρτιού, που έχουν τη μονογραφή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Τα φύλλα αυτά παίρνουν αρίθμηση που αποτελεί συνέχεια της αριθμήσεως των απομαγνητοφωνημένων ή απομαγνητοσκοπημένων κειμένων και βιβλιοδετούνται μαζί με τα κείμενα αυτά.

Η μη τήρηση των πρακτικών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνιστά πειθαρχικό αδίκημα για τον πρόεδρο και τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου.

3. Τα πρακτικά, για τα οποία ορίζουν οι προηγούμενεςπαράγραφοι,
υπογράφονται από όλα τα μέλη που μετέχουν στη συνεδρίαση.

Όταν ένας σύμβουλος αρνείται να υπογράψει, η άρνηση και η αιτία της αναφέρονται στα πρακτικά. Η μη υπογραφή των πρακτικών δεν επηρεάζει το κύρος της απόφασης.

4. Τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης παίρνουν ιδιαίτερο αύξοντα αριθμό, με διακεκριμένη αρίθμηση κατ` έτος.

Πρακτικό συντάσσεται και όταν η συνεδρίαση ματαιώνεται για οποιονδήποτε λόγο. Κάθε απόφαση του συμβουλίου παίρνει ιδιαίτερο αριθμό και στην αρχή κάθε χρόνου γίνεται νέα αρίθμηση και των αποφάσεων αυτών.

5. Οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος ζητήσει μπορεί να λάβει αντίγραφα των πρακτικών ή να λάβει πλήρη γνώση αυτών στην περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων.

6. Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δημοσιεύεται
πίνακας στον οποίο σημειώνονται τα θέματα που συζητήθηκαν, ο αριθμός των αποφάσεων και περίληψη του περιεχομένου τους. Ο πίνακας αυτός αναρτάται στο δημοτικό κατάστημα, εκτός αν άλλες διατάξεις προβλέπουν ειδικό τρόπο για τη δημοσίευση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Οι κανονιστικού περιεχομένου αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δημοσιεύονται ολόκληρες στο δημοτικό κατάστημα και οι ατομικές διοικητικές πράξεις τουλάχιστον σε
περίληψη. Για τις δημοσιεύσεις συντάσσεται αποδεικτικό από δημοτικό υπάλληλο
ή άλλο δημόσιο όργανο.

7. Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει, εγγράφως, κυρωμένα
αντίγραφα συγκεκριμένων πρακτικών και αποφάσεων ή να λάβει πλήρη γνώση αυτών στην περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων.

8. Με φροντίδα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Η μη δημοσίευση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα δεν συνιστά λόγο ακυρότητας της απόφασης.



Άρθρο 98

Υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων

1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών, στις οποίες τους
έχει εκλέξει το συμβούλιο, καθώς και να εκτελούν τα λοιπά καθήκοντά τους που προβλέπει ο νόμος.

Έχουν επίσης υποχρέωση, μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, να εκτελούν με επιμέλεια κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο.

2. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει με απόλυτη ελευθερία, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών.

3. Αν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να τεθεί σε αργία με απόφαση
του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και, σε περίπτωση υποτροπής, κηρύσσεται έκπτωτος. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κινεί τη σχετική διαδικασία.

4. Αν ένας σύμβουλος δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας τον κηρύσσει έκπτωτο.



Άρθρο 99

Κώλυμα συμμετοχής στη συνεδρίαση

1.Δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον.

2. Απόφαση που έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη. Ο σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρα 142 και 143.

Άρθρο 100

Λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

1. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διευθύνει τη συζήτηση και λαμβάνει κάθε κατάλληλο μέτρο για την ευταξία της συνεδρίασης. Μπορεί να ζητήσει και την αποβολή κάθε προσώπου που διαταράσσει τη συνεδρίαση.

2. Αν ο πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος. Αν
απουσιάζει ή κωλύεται και ο αντιπρόεδρος, όποιος από τους παρόντες συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, όποιος είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση του δικαστηρίου, ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου.

3. Το δημοτικό συμβούλιο και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων μπορούν να ζητούν από τον δήμαρχο και τη δημαρχιακή επιτροπή πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ο δήμαρχος οφείλει να παρέχει τις πληροφορίες εντός μηνός.

Το δημοτικό συμβούλιο, δια του προέδρου του, δύναται να καλεί στη συνεδρίαση δημοτικούς υπαλλήλους ή ιδιώτες για να του δώσουν πληροφορίες σχετικές με τα θέματα που συζητούνται. Η παρουσία των καλούμενων υπαλλήλων είναι υποχρεωτική και σε αυτούς καταβάλλεται, για την παράστασή τους, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, αποζημίωση αντίστοιχη με εκείνη που λαμβάνουν τα μέλη συλλογικών οργάνων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄), όπως ισχύει.

...................................

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΨΑΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8:38
Ποιός Παπαβασιλείου Γρηγ.αντέδρασε
για την μή εγκατάσταση του εργοστασίου ?
Μας δουλεύεις ?
Αυτός προπαγάνδιζε υπερ του εργοστασίου.Μόνο όταν είδε την μεγάλη αντίδραση των Πολιτών τότε
έκανε στροφή 180 μοίρες .
Ο Δούσης αντέδρασε όντως σθεναρά απο την Αρχή και μπράβο του, αλλά νομίζω αυτό το έκανε γιά πολιτικη σκοπιμότητα.Μόνο η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ αντέδρασε ανειδιοτελώς.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΑΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ VAGIA BLOG.ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΜΗΝ ΕΙΣΕ ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ο ΔΟΥΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.... ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μπορεί να μας "διαφωτίσει" κάποιος σύμβουλος, ποια είναι τελικά η ημερομηνία συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ, η Μεγάλη Τετάρτη; Και ποια είναι η ημερομηνία υπογραφής;
Δηλαδή πρώτα συζητάμε και αποφασίζουμε αλλά υπογράφουμε μετά από έναν μήνα;
Πως γίνεται αυτό; Τα νούμερα ή οι α/α των Πρακτικών σε τι ημερομηνίες αντιστοιχούν;
Από όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, τα Πρακτικά των Διοικ. Συμβουλίων των Δημόσιων Οργανισμών συντάσσονται και υπογράφονται με την ημερομηνία συζήτησης, ασχέτως του χρόνου υπογραφών που πρέπει να είναι εύλογος και όχι υπερβολικά "αργός", η καθαρογραφή και η απομαγνητοφώνηση δεν είναι δα και επιστημονικό σύγγραμμα, να πάρει μήνες και μήνες...
Επίσης κατά πάγια τακτική όταν τα θέματα που συζητούνται στα Δ.Σ του Δημοσίου είναι επείγοντα και επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσα, απόφασης, μπαίνει ρήτρα αυθημερόν κύρωσής τους...
Και από την επόμενη, αρχίζει η εφαρμογή τους...
Τώρα, τι είδους "διοικητικές διαδικασίες" είναι αυτές που εφαρμόζονται στο Δ.Σ Βαγίων, τι να σας πώ, θα πέσουμε μάλλον ΈΞΩ....
Και βέβαια θα συνηγορήσω για την Κίνηση Πολιτών, που έφερε τα πάνω κάτω στα Βάγια δείχνοντας "το δρόμο" της ευθύνης, της τίμιας μαχητικότητας και στης συλλογικής συσπείρωσης και τεκμηριωμένης αντιπαράθεσης !!!

Ανώνυμος είπε...

AΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ VAGIA BLOG. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ ΤΟΥΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ,

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΓΑΙΤΙ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ. ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΦΑΣΗ