Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Το νερό... νεράκι

Του δρ. Γιάννη Ζαμπετάκη
Πηγή: greekretail.gr

Το εξασθενές χρώμιο στα ποτάμια, τους υδροφόρους ορίζοντες και στα δίκτυα ύδρευσης της Ανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας δεν είναι ο μόνος θανατηφόρος κίνδυνος. Εξίσου επικίνδυνοι μολυντές του νερού, με το οποίο ποτίζονται τα βρώσιμα φυτά και ζώα που φτάνουν στο πιάτο μας, πλένονται τα τρόφιμα και ξεδιψούν τα χείλη μας, είναι ο ψευδάργυρος, το αρσενικό, ο μόλυβδος, το νικέλιο, τα νιτρικά ιόντα, όταν τα επίπεδά τους ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας.

Tα εν λόγω στοιχεία και ενώσεις, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, ακόμη και καρκινογενέσεων, ανιχνεύονται στα νερά όχι μόνον αυτών των περιοχών, αλλά και πολλών άλλων από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Το νερό σε Μαραθώνα, Μεσόγεια, Νέα Μάκρη, Σχοινιά, Λαύριο, Φαληρικό όρμο και Θριάσιο Πεδίο που χρησιμοποιείται για ύδρευση, αλλά και για την άρδευση των καλλιεργειών ή την οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, είναι πλέον αποδεδειγμένα επικίνδυνο και ακατάλληλο. 'Ομως, πόσοι και πόσοι τόνοι λαχανικών, φρούτων και άλλων τροφίμων (πχ κρασί, ξύδι, μπίρα) που παράγονται σε αυτές τις περιοχές γίνονται γεύμα των ανυποψίαστων καταναλωτών!
'Ομως, σήμερα το πρόβλημα, δυστυχώς, γίνεται οξύτερο και εξαιτίας της ανευθυνότητας κάποιων τοπικών αρχόντων, που δηλώνουν ότι, αφού υπάρχουν στοιχεία ή ενώσεις για τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί «όρια ασφαλείας», όπως το εξασθενές χρώμιο -ή Cr (VI)-, σημαίνει πως δεν δημιουργούν πρόβλημα! Λες και η βεβαιότητα της καρκινογένεσης από Cr VI χρειάζεται ποσόστωση καταλληλότητας! Θανατηφόρος σουρεαλισμός.
Το πρόβλημα του νερού είναι ύψιστης σημασίας. Το 60% του ανθρώπινου βάρους αποτελείται από νερό, και η μεγάλη βιοχημική αξία του νερού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε υδατικά διαλύματα γίνονται όλες οι ενζυμικές αντιδράσεις που μας κρατούν εν ζωή. Χωρίς νερό, δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος, όπως και πολλές καλλιέργειες φυτών που γίνονται τρόφιμα. Στην Ελλάδα, σήμερα, η πολιτική για το νερό (πόσιμο και ποτιστικό) είναι κοντόφθαλμη -το έδειξε η υπόθεση του Αχελώου: γιατί χρειάζεται αλήθεια η εκτροπή του για την παραγωγή βαμβακιού που ζει μόνο χάρη στις επιδοτήσεις;
Η σημασία του νερού στη βιομηχανία τροφίμων είναι μεγάλη, ευθέως ανάλογη με τις πολυάριθμες εφαρμογές του. Χρησιμοποιείται στον πρωτογενή αγροτικό τομέα (αρδεύσεις, παραγωγή γάλακτος και κρέατος), στη βιομηχανία παραγωγής ποτών (από απλούς χυμούς μέχρι σειρά αλκοολούχων ποτών), αλλά και ως μέσο έκπλυσης όλων σχεδόν των πρώτων υλών που είναι τρόφιμα (πχ λαχανικά σε εταιρεία catering). Συνεπώς, ο πλήρης έλεγχος όλων των παραμέτρων του νερού είναι θέμα μείζονος σημασίας για την ασφαλή παραγωγή τροφίμων και ποτών.

Ολόκληρο το άρθρο στο greekretail.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.!!!!!!!ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΝΟ ΒΑΘΥ,ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ. Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ 50 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ;ΤΙ ΞΕΦΤΙΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ; ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΕΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

O Δημος τελικα ηξερε για το εξασθενες χρωμιο στο νερο του χωριου και το εκρυβε ! γιατι αραγε; φοβοταν για ο πολιτικο κοστος; Ποιος σας εδωσε το δικαιωμα να παιζετε με την υγεια των παιδιων μας; καντε ανοιχτη συγκεντρωση και ενημερωστε το χωριο το γρηγοροτερο γιατι δεν θα ξερετε απο θα τρεχετε.