Του Αντώνη Κρητικού, Γεωλόγου
Με αφορμή τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τη δειγματοληψία στη γεώτρηση του Δήμου Βαγίων και του Δήμου Θεσπιών στο Κεφαλάρι, αλλά και τις συνεχείς ανακοινώσεις για τον Ασωπό, τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι κ.λπ., θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για όσα θα διαβάσετε στις επόμενες παραγράφους.
Τα περισσότερα έχουν συζητηθεί με όλα τα κατά καιρούς Κοινοτικά και Δημοτικά Συμβούλια, για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια. Τελευταία, και το πρόβλημα του Cr+6. Θα προσπαθήσω όσο πιο απλά, χωρίς να καταφύγω σε επιστημονικές ορολογίες, να περιγράψω το καθεστώς της υδροφορίας στην περιοχή μας, πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθήσω στην κατανόηση των προβλημάτων που υπάρχουν και ίσως και στην αντιμετώπισή τους.
΄Οσα θα διαβάσετε, εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό μου και γράφονται αποκλειστικά και μόνο με δική μου ευθύνη. Σωστή ή λανθασμένη, είναι η δική μου άποψη.
1. ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΡΟΦΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΑΓΙΩΝ
Συναντώνται τρεις διαφορετικές υδροφορίες, εκ των οποίων η μια ασήμαντη.
Α. Η πρώτη αναπτύσσεται στα χαλαρά υλικά (ιζηματογενή), που σχηματίζουν τους λόφους και τα πεδινά τμήματα. Υδροφόροι είναι τα αμμοχάλικα και τα κροκαλοπαγή (οι αποστρογγυλεμένες πέτρες με ποικιλία μεγέθους, συγκολλημένες ή και ελεύθερες, που διακρίνονται καθαρά στο αριστερό πρανές του δρόμου προς το Λεοντάρι, δηλαδή τα "μουσόμπουλα" στη γλώσσα μας). Πέτρωμα με σημαντικό πορώδες, επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό νερό (βροχή, χιόνι κ.λπ.) να κατεισδύει και να κινείται προς χαμηλότερα υψόμετρα. Ο σχηματισμός συντηρούσε όλα τα πηγάδια του χωριού, δημιούργησε όλες τις πηγές (Σταμέλου και Βίλιζα τρέχουν ακόμη) και τροφοδοτούσε το μεγάλο πηγάδι (αρτεσιανό), από όπου υδροδοτήθηκε με Δημόσιο πλέον Υδραγωγείο τη δεκαετία του ΄50 η τότε Κοινότητα Βαγίων (τα λιονταράκια στον κεντρικό δρόμο).
Το κεντρικό υδραγωγείο όμως σήμανε και τη μετατροπή των παλιών πηγαδιών σε βόθρους. Αποτέλεσμα; Μόλυνση με κολοβακτηρίδια και παθογόνους μικροοργανισμούς σε όλα τα ιζηματογενή υδροφόρα. Προσθέστε τώρα τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα στα χωράφια, στους ελαιώνες, ακόμη και στους οικιακούς κήπους, μερικά πηγάδια που λειτουργούν ακόμη ως αποδέκτες παντοειδών λυμάτων, απόβλητα πτηνοτροφικών μονάδων που αποτίθενται όπου τύχει ενδεχομένως και τώρα ακόμη, συνυπολογίστε ότι η κατείσδυση των ρύπων στα ιζηματογενή είναι άμεση και γίνεται αντιληπτό, γιατί το νερό στη βρύση Σταμέλου και στη Βίλιζα ούτε είναι, ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ πόσιμο. Οι τελευταίες αναλύσεις έδειξαν και συγκέντρωση Cr+6 κοντά στα 20 μgr. Στο πηγάδι του Στέφα (Μπενετούτσι και ζητώ συγγνώμη), το ολικό Cr είναι 37 μgr. Τα ιζηματογενή ρυπαίνονται !!!
Β. Η δεύτερη και πλέον δυναμική υδροφορία αναπτύσσεται βαθύτερα στο βραχώδες υπόβαθρο. Οι ορεινοί όγκοι Ελικώνα - Παρνασσού, το Χλωμό (Χαιρώνεια - Ακόντιο - Καλαπόδι) και τα δικά μας χαμηλά βουνά (Φαγάς κ.λπ.) αποτελούν σχεδόν ενιαίο σύστημα, που συναντάται και κάτω από τις πεδινές εκτάσεις σε ποικίλο βάθος. Αν και βραχώδης η μάζα, το πέτρωμα, λόγω σχηματισμού (στρώσεις), διάβρωσης και τεκτονισμού, επιτρέπει την κατείσδυση του ατμοσφαιρικού νερού, στο οποίο υπάρχει και διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα (ελαφρύ ανθρακικό οξύ). Τούτο όμως, διαλύοντας τον ασβεστόλιθο, διευρύνει συνεχώς τα ανοίγματα (το συνεχώς στη χρονολογική κλίμακα της Γεωλογίας), δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα αγωγών, συχνά πολύ μεγάλων διαστάσεων. Για παράδειγμα, οι καταβόθρες και τα σπήλαια με ή χωρίς σταλακτίτες, είναι αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας. Το σύστημα (διεθνώς ονομάζεται καρστ) των ορεινών όγκων που προαναφέραμε, μεταγγίζει το ατμοσφαιρικό νερό, υπόγεια του κάμπου Θηβών - Βαγίων και της Κωπαΐδας, σχηματίζει την Υλίκη, την Παραλίμνη και καταλήγει στον Ευβοïκό.
Τα νερά του Ελικώνα, που κινούνται βόρεια, δίνουν τις πηγές στο Κεφαλάρι και στην Κρύα (΄Ερκυνα) και συμμετέχουν στις μεγάλες παροχές των γεωτρήσεων στην Αλίαρτο, στα Ριζά του Φαγά κ.λπ. ΄Οσα κινούνται Νότια εκφορτίζονται υποθαλάσσια στο Σαράντι και στη Ζάλτσα. Αντίστοιχα, από τα νερά του Παρνασσού τροφοδοτούνται οι πηγές στο Μαυρονέρι, οι πηγές των Χαρίτων και πολλές άλλες και οι γεωτρήσεις στην περιοχή Χαιρώνειας, Ορχομενού, Ακοντίου κ.λπ. Οι γεωτρήσεις στην περιοχή του Φαγά, Νότια ή Βόρεια, ακολουθούν τις μεταβολές της στάθμης της Υλίκης. ΄Ολα αυτά ανήκουν στο ενιαίο σχεδόν καρστικό σύστημα.
Γ. Η τρίτη υδροφορία αναπτύσσεται στα επιφανειακά υλικά του κάμπου Θηβών - Βαγίων. Παλαιότερα συντηρούσε μικρό αριθμό πηγαδιών (φρεάτιος ορίζοντας), ενώ σήμερα πρακτικά δεν υπάρχει.
2. ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ
Από όσα γνωρίσαμε, διαβάσαμε, ακούσαμε για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, ας κρατήσουμε το στοιχείο: Είναι ανθρωπο-γενούς προέλευσης. Περιέχεται στα υγρά απόβλητα των εργοστασίων που έχουν ως αντικείμενα: Τη μεταλλουργία (χρωμιοχάλυβες), τη βαφή και το φινίρισμα νημάτων και υφασμάτων, την επεξεργασία δέρματος, την ανοδίωση του αλουμινίου, την κατασκευή μοριοσανίδων (ΝΟΒΟΠΑΝ), την παρασκευή χρωμάτων (πάσης απόχρωσης αντισκωριακά μετάλλου και υποστρώματα βερνικιών ξύλου), τα μυκητοκτόνα εμποτισμού ξύλων, την κατασκευή υλικών ηλεκτροσυγκόλλησης, τις επιμεταλλώσεις (επιχρωμιώσεις), τις βαφές μαλλιών, ενδεχομένως και νυχιών κ.ά. (΄Ολες οι πληροφορίες από τις ανακοινώσεις στα bloggs). Σύμφωνα με αυτές, και στον καπνό του τσιγάρου!!! Αν υπάρχει ως συστατικό στα σύγχρονα μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα, τότε έχουμε καταναλώσει, μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά, άφθονες ποσότητες, που ίσως, επαναλαμβάνω, ίσως, η συγκέντρωση στο πόσιμο νερό να έρχεται σε πολύ δεύτερη μοίρα.
Επανέρχομαι στα δικά μας. Σε όσους ασχολούνται με τα bloggs και σε όσους συμμετείχαν στις συναντήσεις της Πρωτοβουλίας, θυμίζω τη θέση μου, προφορική και αναρτημένη επώνυμα, για την ύπαρξη εξασθενούς στην Υλίκη και τη ρύπανση στον Ελικώνα και διατύπωνα την απορία για ανάλογη, ενδεχομένως, κατάσταση στον Παρνασσό. Γι΄ αυτό το λόγο, είχα προτείνει και τη δειγματοληψία στις γεωτρήσεις.
Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, αν και περιορισμένων στον αριθμό, με δικαίωσαν για τον Ελικώνα. Από το Μουρίκι απάντησαν θετικά για την Υλίκη. Το εξασθενές στο Κεφαλάρι δεν επιτρέπει αμφιβολίες για τη ρύπανση. Επιπλέον, ανάντι της γεώτρησης υπάρχει ο σκουπιδότοπος της Αλιάρτου !!! Τι απόβλητα έχουν απορριφθεί ή και απορρίπτονται, ουδείς γνωρίζει ή ενδιαφέρεται. Θεωρητικά, ο σκουπιδότοπος έχει καταργηθεί. Πρακτικά, πηγαίνετε να διαπιστώσετε. Η ύπαρξη του εξασθενούς στο Κεφαλάρι, έστω και σε χαμηλό επίπεδο, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσπιών στην ανοικτή συγκέντρωση της Παρασκευής 11-6-08, άφησε τους ειδικούς ομιλητές ασυγκίνητους. Το γενικό κλίμα και ιδιαίτερα την ύπαρξη του Cr+6 στο Κεφαλάρι σχολίασα, τόσο σε προσωπικές συζητήσεις, όσο και στο blogg, τις επόμενες ημέρες. Και πάλι, ουδείς ενδιαφέρθηκε. Αντίθετα, δέχθηκα "ευγενική" επίθεση φιλολογικού ύφους και μάλιστα "εκ των έσω", για "κριτική" (δηκτική γραφή του "κρητική") στάση. Είχα τολμήσει δηλαδή και να έχω άποψη και να τη διατυπώσω ανοικτά !!!
Η δειγματοληψία του Γ. Σταμάτη έδειξε για τη γεώτρηση στο Κεφαλάρι ολικό Cr 5 μgr και εξασθενές 4 μgr. Για τα Βάγια, θα ενημερώσει ο ίδιος γραπτά και το Δήμο για τα αποτελέσματα.
Τα ευρήματα στο Κεφαλάρι όμως, σε απλά Ελληνικά και σύμφωνα πάντα με την επιστημονική Κοινότητα, σημαίνουν ότι και εδώ το νερό είναι ακατάλληλο για πόσιμο !!!
Φίλοι Θεσπιείς και υπόλοιποι οτυ Καποδιστριακού Δήμου,
Αφήστε τις λοιδωρίες για τα Βάγια και κινητοποιηθείτε μαζί μας. Η ρύπανση στον Ελικώνα και στη γύρω περιοχή ούτε όρια γνωρίζει, ούτε Καποδιστριακούς τίτλους σέβεται. Δημότες Αλιάρτου, από πού υδρεύεστε;
3. ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΒΑΓΙΩΝ
3.1. Κεφαλάρι - γεώτρηση στον Φαγά - Κανάλι Μόρνου
α) Από όσα μέχρι τώρα ανέφερα, είναι προφανές ότι η λύση Κεφαλάρι απορρίπτεται, λόγω του εξασθενούς.
β) Καινούργια γεώτρηση στον Φαγά, στο ρυπασμένο καρστικό σύστημα του Ελικώνα, ακόμη και αν αρχικά αποδώσει καλή ποιότητα (προσωπικά το θεωρώ απίθανο), είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα το εξασθενές θα εμφανισθεί.
γ) Από πολλούς συνδημότες αλλά και δημοτικούς άρχοντες προτείνεται η υδροδότηση από το κανάλι του Μόρνου. Οι προσωπικές μου αντιρρήσεις στο θέμα είναι οι εξής :
> Η ελάχιστη απόσταση από το πλησιέστερο σημείο είναι 10 χλμ., άρα θα κατασκευασθεί αγωγός μεταφοράς αντίστοιχου μήκους. Θα συναντηθούν, επομένως, προβλήματα στη διέλευση μέσα από ξένες ιδιοκτησίες, με ενδεχόμενες απαλλοτριώσεις, οπωσδήποτε καταστάσεις δουλείας και αποζημιώσεων, διαδικασίες χρονοβόρες, στις οποίες πρέπει να υπολογισθεί και ο χρόνος τόσο μεγάλης εκσκαφής, αλλά και του βάθους, το οποίο στις καταστάσεις δουλείας θα είναι κατ΄ ελάχιστον 1,50 μ.
> Λόγω των υψομετρικών διαφορών, θα απαιτηθεί (-ούν) ενδιάμεσο (-α) αντιλιοστάσιο (-α). Θα κατασκευασθεί, δηλαδή, ένα σημαντικά ενεργοβόρο υδραγωγείο.
> Ο αγωγός και το (τα) ενδιάμεσο (-α) αντλιοστάσιο (-α) πρέπει να είναι υπό συνεχή έλεγχο για μηχανικές ή ηλεκτρικές βλάβες, πιθανές υποκλοπές νερού κ.λπ.
> Είναι δεδομένο ότι ο ταμιευτήρας του Μόρνου είναι μια ανοικτή επιφάνεια, ευάλωτη στην οποιαδήποτε ρύπανση. Το ίδιο και το κανάλι. Ως εκ τούτου, το φιλτράρισμα και η χλωρίωση πιθανόν να μην επαρκούν και ίσως εξ αρχής απαιτηθεί εγκατάσταση επεξεργασίας.
> Στην κατανάλωση υπάρχει περιορισμός. Στην αυξημένη, λόγω ενέργειας στη μεταφορά, τιμή του κυβικού, θα προστεθούν και τα τσουχτερά πρόστιμα.
> Αν οι ξηρές περίοδοι συνεχισθούν, είναι προφανές ότι θα περιορισθούν υπερβολικά οι καταναλώσεις, για να σωθεί η Αθήνα.
> Η κατασκευή με τις αδειοδοτήσεις, εκσκαφές και τις νομικές διαδικασίες θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, με κόστος της τάξεως των 2.000.000 €. Ποιος θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση; Ποια Δημοτική Αρχή θα το ξεκινήσει και ποια θα το τελειώσει;
3.2. Ο Δήμος πήρε απόφαση για δύο γεωτρήσεις, μια κοντά στο Μοναστήρι του Σταυρού και μια στη θέση Φερίστρα ή Θερίστρα. Η λογική που ακολουθήθηκε είναι :
3.2.1. Να εξασφαλισθεί νερό καλύτερης ποιότητας.
3.2.2. Να απαλλαγούμε από τον αγωγό μεταφοράς που υπάρχει και είναι προβληματικός και λόγω μήκους και λόγω μικρής διατομής.
Επειδή συμμετείχα σε συζήτηση και περπάτησα ως Γεωλόγος μαζί τους (ο Σταυρός και η Φερίστρα δεν είναι επιλογή μου), διατύπωσα πριν πάρουν απόφαση τις δικές μου απόψεις :
α) Η υδροφορία στις ράχες (τα μουσόμπουλα που λέγαμε) είναι περιορισμένη, με μέγιστη παροχή που δεν ξεπερνά τα 25 κ.μ. ανά ώρα ή 400 κ.μ. την ημέρα. Η ημερήσια κατανάλωση στα Βάγια, όμως, είναι της τάξεως των 2.000 κ.μ. ΄Αρα, χρειάζονται πέντε (5) γεωτρήσεις (5 Χ 400 = 2.000 κ.μ.) και μια έκτη σε εφεδρεία, σε αποστάσεις 250 μέτρα η μια από την άλλη. Κατά συνέπεια, έξι αντλιοστάσια, έξι αντλίες κ.ο.κ. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι η ρύπανση και η μόλυνση υπάρχουν. Αψευδείς μάρτυρες, η βρύση Σταμέλου και η Βίλιζα. Τα είπαμε και στα προηγούμενα.
β) Επειδή, λοιπόν, η ως άνω λύση είναι μάλλον ανέφικτη, θα πρέπει η γεώτρηση, μια ή δύο στις προηγούμενες θέσεις, να φθάσει σε μεγάλο βάθος (περισσότερο από 400 μ.), ώστε να διατρήσει το βραχώδες υπόβαθρο, δηλαδή να "μπει" στην καρστική ενιαία υδροφορία. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι αμέσως ή πολύ σύντομα το εξασθενές χρώμιο θα εμφανισθεί.
Επιπλέον, μια τέτοια γεώτρηση απαιτεί ειδική κατασκευή, πλήρη φραγμό με σωλήνες και τσιμέντα όλων των ιζημάτων, ώστε να απομονωθούν ρύποι και μόλυνση. Διαφορετικά, θα προκύψει μια αντίστοιχη κατασκευή, με αυτήν επί Δημάρχου Μπατσούλη επιχειρηθείσα, βάθους 320 μ. αν δεν κάνω λάθος, με ανύπαρκτες κατασκευαστικές προδιαγραφές, για την οποία κάποιοι αμείφθηκαν γενναία, παράγοντας όμως ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Κανείς δεν γνώριζε τι επιδιώκεται. (Ο διάδοχός του Γρ. Δούσης πείσθηκε ή μάλλον τον έπεισα να μη την σνεχίσει).
Για να γίνει, βέβαια, ένα τέτοιο έργο, πέρα από τα αμφίβολα αποτελέσματα, συνυπολογίζοντας στο χρόνο κατασκευής και τους χρόνους για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, τη μεταφορά γραμμών Δ.Ε.Η., τον απαραίτητο αγωγό προς τη δεξαμενή κ.λπ., θα απαιτηθούν περισσότεροι από 12 μήνες. Το κόστος (για σωστές κατασκευές) θα ξεπεράσει τα 300.000 €.
4. ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
΄Εχοντας εξ αρχής επίγνωση όλων όσων μέχρι τώρα ανέφερα, με πρωτοβουλία μου, την οποία και ανακοίνωσα, ενημέρωσα για την ποιότητα του νερού ένα σοβαρό μελετητικό γραφείο που δραστηριοποιείται σε θέματα βελτίωσης του νερού και την επεξεργασία αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα, σε μόνιμη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. (Για τους "έξυπνους" : Πατρονάρω το Αριστοτέλειο !!!). Η Μακεδονία και η Θράκη, λόγω της φύσης των πετρωμάτων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του νερού. (Βαρέα μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, αντιμόνιο, θειούχες ενώσεις, αρσενικό !). Εξαιτίας αυτών, στο Αριστοτέλειο και στους συγκεκριμένους μελετητές υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία και πληθώρα εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Με διαμεσολάβηση, υπήρξε συνάντηση στο Δήμο Βαγίων με δύο από τους Μελετητές, οι οποίοι πρότειναν την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας, δυναμικότητας 100 κ.μ. την ώρα, τόσο για την απομάκρυνση του Cr+6, όσο και για γενικότερη βελτίωση. Προεκτιμώμενος χρόνος παράδοσης της μονάδας σε πλήρη λειτουργία, 4 μήνες και επίσης προεκτιμώμενο κόστος 500.000 €. Το μέγεθος της εγκατάστασης, ο απαιτούμενος χώρος, η ηλεκτρική ενέργεια, οι αυτοματισμοί, η μέθοδος μεταφοράς και εξουδετέρωσης των αποβλήτων με τη δαπάνη τους και κάθε άλλο στοιχείο, θα δινόταν σε Μελέτη που θα εκπονείτο με το Αριστοτέλειο, αντί συμβολικής αμοιβής 6.000 €. Για την άρση πάσης επιφύλαξης και αμφιβολίας ως προς την επιτυχία της εγκατάστασης, πρότειναν, η αμοιβή να καταβληθεί, αφού η μονάδα λειτουργήσει και αποδειχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Ο Δήμος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Αυτό ήταν το "μηχάνημα" που δεν πρότεινε ο Αντώνης και ο Σταμάτης, ούτε ο Δάμ-ων, που τον πήραν τα "σκάγια", αν και έλειπε σε διακοπές. Για τα "πειραματόζωα" δεν ξέρω, ξέρω μόνο ότι υπάρχουν κάποιοι με το δεύτερο συνθετικό σε υπερθετικό βαθμό.
- Προς "αρμόδιους" αποδέκτες :
Δεν έχω κανένα λόγο και καμία υποχρέωση να απολογηθώ σε "τρίτους" και δη κακοήθεις, για τις δικές μου επιλογές και δραστηριότητες. Ούτε και πρόκειται να απαντήσω σε όσες εμετικές βλακείες, ανώνυμα, κατά την προσφιλή τακτική σας, αναρτήσετε στο blogg. Το κάνω για πρώτη και τελευταία φορά, έτσι, για να γνωριστούμε…
Αν το ενδιαφέρον για τα Βάγια, που είναι ο τόπος καταγωγής μου και η συνεργασία με τους εκάστοτε Κοινοτικούς ή Δημοτικούς άρχοντες, ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης, θεωρείται από τους αρρωστημένους εγκεφάλους σας ως "… πίσω από όλα τα έργα…" άφεριμ !!! Στη δουλειά που είμαι, εμπλεκόμενος με δημόσια έργα και μελέτες, δεν δικαιούμαι ούτε Μελετητικό πτυχίο να έχω, ούτε Εργοληπτικό. Σαν Γεωλόγος εξωτερικός συνεργάτης, κλήθηκα από Μελετητικά Γραφεία κολοσσούς, να συμμετάσχω σε Μελέτες που αφορούσαν έργα, όπως η υπογειοποίηση της σιδηροδρο-μικής γραμμής από τους Αγ. Αναργύρους μέχρι την Πάρνηθα, στα Ολυμπιακά έργα, σε υδροδοτήσεις ή γεωτεχνικά προβλήματα ανά την Ελλάδα. Αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από την απασχόλησή μου εκτός της Υπηρεσίας μου, για περίπου 28 χρόνια. Μέσα σε όλα, υπήρχε ή εφευρίσκετο χρόνος πάντα και για το χωριό μου. Και, σε πείσμα όλων όσοι κακόβουλα και αρρωστημένα έχουν ζήσει και ζουν και σκέπτονται, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τον τόπο μου, στο μέτρο των δυνάμεών μου. Δική μου ευθύνη και επιλογή, να σκέπτομαι διαφορετικά....
6. ΒΑΡΙΚΟΣ
Τελευταία, άκουσα κάποιους να καταφέρονται με βδελυγμία κατά του αποστραγγιστικού - αρδευτικού έργου που δεν ολοκληρώθηκε. Τους καλώ, αν διαθέτουν ελάχιστη νοημοσύνη και ψυχραιμία, να σκεφθούν τα εξής απλά πράγματα :
- Τα νερά του Βαρικού, όταν λιμνάζει, είτε μέσα από τις καταβόθρες όταν ήταν ελεύθερες, είτε μέσα από τις γεωτρήσεις που ανοίχθηκαν, είτε τώρα με αντλίες -> αγωγό -> Κηφισσό, διοχετεύονταν και διοχετεύονται στο καρστικό σύστημα, στη διαδρομή Υλίκη - Παραλίμνη - Ευβοϊκός.
- Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί (τις αιτίες και τους αίτιους αναζητήστε), ο Βαρικός θα αποστραγγιζόταν με φυσική ροή και το καλοκαίρι θα αρδευόταν με μικρό κόστος, μέσα από τα ίδια αποστραγγιστικά κανάλια, που μελετήθηκαν και σχεδιάσθηκαν και για τις δύο ενέργειες. ΄Ο,τι στραβό και εξάμβλωμα οικονομικής, μικροπολιτικής ή κουτοπονηρο-συμφεροντολογικής φύσεως συνέβη, δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα του έργου, απλά, χαρακτηρίζει τους υπεύθυνους για τη μη ολοκλήρωσή του.
- Για τους εξακολουθητικά ανόητους και χοντροκέφαλους: Η Κωπαΐδα αποστραγγίσθηκε (περίπου 200.000 στρέμματα) και αποστραγγίζεται κάθε χρόνο μέσα στο καρστικό σύστημα που προαναφέρθηκε, με τις "σούδες" που πέφτουν στον Κηφισσό αλλά και τις καταβόθρες που υπάρχουν περιφερειακά. ΄Ολα μαζί καταλήγουν στη διαδρομή Υλίκη - Παραλίμνη - Ευβοϊκός. Αντίστροφα, την αρδευτική περίοδο, τα αποστραγγιστικά κανάλια κλείνουν και γίνονται αρδευτικά. ΄Ο,τι ακριβώς μελετήθηκε και σχεδιάσθηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά και στον Βαρικό. Ποια είναι η διαφορά; Προφανώς, η αδυναμία να κάνετε την απλή αυτή σκέψη και σύγκριση!
Απορία: Ο Βαρικός σας ενδιαφέρει ή ποιοι και πόσοι επωφελήθηκαν, οικονομικά ή θεσμικά, χωρίς να σας δώσουν μερίδιο;
…Και μια λεπτομέρεια: Μετά την ανάθεση της Μελέτης, κλήθηκα από την ομάδα των Μελετητών, στην οποία συμμετείχαν και δύο καθηγητές από το Μετσόβιο, να συμμετάσχω ως Γεωλόγος στην εκπόνηση της Μελέτης, με αντικείμενα :
> Την αξιολόγηση άλλης Μελέτης, που είχε προηγηθεί και αφορούσε στους υπολογισμούς της κατείσδυσης.
> Τη Γεωλογία της περιοχής, που, λόγω εντοπιότητας και συναφών εργασιών, γνώριζα καλά.
> Τον υπολογισμό και σχεδιασμό των γεωτρήσεων που έπρεπε να διανοιχθούν, ώστε ο Βαρικός σε πλημμυρική κατάσταση περιόδου εικοσιπενταετίας, να αποστραγγίζεται σε τέσσερις ημέρες.
Στην εξέλιξη της μελέτης, γνωρίζοντας και το άνυδρο της περιοχής, πρότεινα και έγινε αποδεκτό, να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός, έτσι ώστε τα αποστραγγιστικά κανάλια και οι γεωτρήσεις να μετατρέπονται σε αρδευτικά την αρδευτική περίοδο. Το έργο έτσι θα ήταν αυτοσυντηρούμενο και αυτοκαθαριζόμενο. Στις 19 γεωτρήσεις, μια παρά μια μπήκαν και υποβρύχιες αντλίες. (Ο τέως Δήμαρχος Τάκης Μπατσούλης πρέπει να ξέρει τι απέγιναν).
Το έργο δεν ολοκληρώθηκεŸ έστω και αν ημιτελές, λειτούργησε τα δύο - τρία πρώτα χρόνια. Οι αντλίες ανελκύσθηκαν (πού είναι, άραγε;) και στις γεωτρήσεις "ευφυείς" συγχωριανοί πέταξαν πλαστικά μπουκάλια ή κουτιά από φυτοφάρμακα, άδεια πλαστικά σακκιά από λιπάσματα κ.λπ. Γιατί ;;; Μέσα σ΄αυτούς είναι κάποιοι σίγουρα, που τώρα φωνάζουν για την καταστροφή τους, όταν πλημμυρίζει ο Βαρικός και περιμένουν την άντληση και το Μάϊο, για να καλλιεργήσουν. Υπάρχει κανείς να ερμηνεύσει και σε μένα αυτή τη λογική;
Θόδωρε Παπαϊωάννου: ΄Οταν το έργο ήταν σε εξέλιξη, ήσουν στην Αντιπολίτευση. Μήπως θυμάσαι τη συζήτησή μας; ΄Εγινε με δική σου πρωτοβουλία, είχες απορίες και αιτήματα, σου εξήγησα και έδειξες ότι μάλλον κατάλαβες. Σήμερα, προφανώς δεν θυμάσαι και επανέρχεσαι επικριτικά.
ΠΡΟΤΑΣΗ: ΄Οσοι το επιθυμούν, ευχαρίστως να συζητήσουμε το θέμα του Βαρικού σε δημόσια ανοικτή συγκέντρωση. Η διατύπωση άποψης χωρίς γνώση είναι εσκεμμένη διαστρέβλωση της αλήθειας...
7. ΕΣΤΙΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
7.1. Πέρα από την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων (βιομηχανικά και βοθρολύματα ανακατεμένα) που γίνεται, όπως φαίνεται και όπως πολλοί αναφέρουν, τόσο στον Ελικώνα, όσο και στις δικές μας ρεματιές, εκφράζω τα εξής ερωτήματα :
> Πόσες μονάδες εκτροφής ζώων ή πτηνών υπάρχουν στην Κωπαΐδα και στην περιοχή των Βαγίων;
> Τα απόβλητα υγρά και στερεά από τις κοπριές, την έκπλυση των χώρων, τα υπολείμματα ζωοτροφών, τα προϊόντα από τη σφαγή κ.ο.κ. πού πάνε; Μην απαντήσετε σε "βιολογικό καθαρισμό", γιατί κινδυνεύω από τα γέλια! Οι αρμοδιο-αναρμόδιοι ή δεν ασχολούνται ή εθελοτυφλούν. Οι περισσότεροι δημότες θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Εξαντλούνται στα bloggs στις εκατέρωθεν βρισιές και λάσπες. Αυτό, σίγουρα δεν ονομάζεται ενδιαφέρον για το περιβάλλον, όσες ταμπέλες και αν βάλουμε…
Φίλοι συνδημότες, Δημοτικοί άρχοντες, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι, κε Αντινομάρχη επί του Περιβάλλοντος, κε Νομάρχη :
Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, αν η απασχόλησή μας με τις φιέστες και τις δημόσιες σχέσεις μας έχει απορροφήσει, ας συνειδητοποιήσουμε ότι την ταφόπλακα του περιβάλλοντος στην Βοιωτία, διαγωνιζόμαστε ποιός θα την πρωτοτοποθετήσει. Αυτό είναι κατάντια!
7.2. Στις περισσότερες από τις γεωτρήσεις του κάμπου, πριν την Ε.Ο. Θηβών - Λειβαδιάς, μεταξύ αυτών και σε αυτές του Δήμου, παρουσιάζεται προοδευτικά αύξηση της συγκέντρωσης νιτρικών, εκτός από την παρουσία του Cr+6. Τα νιτρικά είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης τωνιζηματογενών υδροφόρων που προαναφέρθηκε. Στις συγκεκριμένες γεωτρήσεις, αν και έχει διατρηθεί ο καρστικός υδροφόρος με εξασφαλισμένη υδροφορία, εν τούτοις, λόγω άγνοιας της κατασκευαστικής τεχνικής, έχουν τοποθετηθεί φιλτροσωλήνες και στα ιζηματογενή. Αποτέλεσμα : Οι υδροφόροι αποστραγγίζονται στο καρστικό σύστημα, επιβαρύνοντάς το με νιτρικά και χωρίς να προσφέρουν στην αύξηση της υδροφορίας της γεώτρησης.
Ανάλογη συμμετοχή έχει και το Cr+6 συναρτήσει του τι απορρίπτεται, σε ποια ρεματιά, πόσο συχνά και σε τι ποσότητες.
8. ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ - ΘΗΒΑ - ΒΑΓΙΑ
Η ρύπανση στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων - Σχηματαρίου είναι δεδομένη και αποδεδειγμένα προκαλείται από την, χωρίς κανόνες, απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων, τόσο στον Ασωπό, όσο και μέσα σε πηγάδια, γεωτρήσεις ή διάσπαρτα.
Η ρύπανση στις γεωτρήσεις της Θήβας (ιζηματογενείς υδροφόροι) είναι αποτέλεσμα επίσης της απόρριψης επιφανειακά ή υπόγεια αποβλήτων από τα κλωστήρια - βαφεία - φινιριστήρια Μιχαηλίδη, Δουρίδα και από τις Βιομηχανίες Μετάλλου. ΄Ισως από κάποιες άλλες, που δεν γνωρίζω (η Νομαρχία όμως οφείλει να γνωρίζει) να συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
Η ρύπανση, όμως, στον Ελικώνα και στις γύρω ρεματιές δεν έχει σχέση με τον Ασωπό και τη ζώνη Οινόφυτα - Σχηματάρι. Παρακαλώ, λοιπόν, όλοι όσοι μάχεσθε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις πιο πάνω περιοχές, μη γενικεύετε με τη φράση «… η ρύπανση από τα Οινόφυτα έφθασε στα Βάγια …» την περιβαλλοντική καταστροφή. Εκτός από λανθασμένη, είναι και επιζήμια, επειδή στρέφει, αν στρέφει, την προσοχή όλων στις συγκεκριμένες εστίες ρύπανσης, αφήνοντας ασυνείδητους υπανθρώπους να καταστρέφουν ανενόχλητοι τον υπόλοιπο Νομό.
Οι αέριοι ρύποι διασπείρονται. Οι διαλυμένοι στους υπόγειους υδροφόρους, όμως, ακολουθούν τις γραμμές ροής και τους άξονες αποστράγγισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Δήλεσι και ο Ωρωπός, όπου αποστραγγίζονται οι ρυπασμένοι υδροφόροι του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων. Είναι προφανές, ότι η αποστράγγιση αυτή αφήνει ανεπηρέαστη την καρστική υδροφορία του Ελικώνα και των υπόλοιπων βραχωδών σχηματισμών. Εδώ υπάρχει άμεση ανάγκη έρευνας, δειγματοληψιών και προστασίας. Από τους κρατικοδίαιτους εκλεγμένους ή διορισμένους άρχοντες, "ειδικούς", Συμβούλους και λοιπούς αξιωματούχους, υπάρχει κανείς με την ελάχιστη ευαισθησία στον όρο "καθήκον"; ΄Η, έστω, στο απλό φιλότιμο; Υπάρχει κανείς να πάρει αποφάσεις, έστω και αν πρέπει να συγκρουσθεί με αγγυλωμένες νοοτροπίες, μικροσυμφέροντα και σκοπιμότητες; Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει κανείς να αντιληφθεί ότι το περιβάλλον στη Βοιωτία πεθαίνει;
9. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο, εκτός από τους αέριους ρύπους (CO2, SO2 κ.λπ.), έχει και υγρούς. Μολονότι αερόψυκτη, θυμηθείτε από τη συγκέντρωση στο ΚΑΠΗ, χρειάζεται ημερήσια 120 - 140 κ.μ. νερού. Από αυτή την ποσότητα, κάποια διαφεύγει ως ατμός στην ατμόσφαιρα και η υπόλοιπη συγκεντρώνεται στη βάση της εγκατάστασης, σε ειδικό κανάλι, ως νερό (υγροποιημένος ατμός). Αυτή η ποσότητα, αν και νερό, επειδή "κουβαλάει" άλατα διάφορα, δεν επαναχρησιμοποιείται και απορρίπτεται είτε σε κοντινό κανάλι, είτε σε γεώτρηση. Τόσο στον ατμό που διαφεύγει, όσο και στο νερό που απορρίπτεται, εμπεριέχεται εξασθενές χρώμιο! Τούτο συμβαίνει, επειδή όλες οι σωληνώσεις και οι πύργοι ψύξης είναι επικαλυμμένοι με εξασθενές, ώστε να έχουν αυξημένη αντοχή στη διάβρωση. Αν θυμάστε, στην - τέσσερις φορές - ερώτησή μου, γιατί ένα κλειστό κύκλωμα χρειάζεται ημερησίως 120 - 140 κ.μ. νερού, ο κ. Κάπρος απέφυγε να απαντήσει. Αυτά, υπ΄ όψιν όσων ενδεχομένως ακόμη επιθυμούν την κατασκευή του εργοστασίου, προσβλέποντας σε οικονομικά οφέλη, λίγα χρόνια πριν τη θανατική καταδίκη των Βαγίων.
10. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Επαναλαμβάνω ότι, στο παρόν κείμενο εκφράζω τη δική μου άποψη και δεν στηρίζω ή εκπροσωπώ κανέναν απολύτως. Σε πιθανές απορίες ή ερωτήσεις, αν η απάντηση δεν προκύπτει από όσα διατυπώνω, θα απαντήσω αφού τις συγκεντρώσω όλες. Προφανώς, δεν πρόκειται να εμπλακώ σε οτιδήποτε υβριστικό ή κακόβουλο. Το πατρικό μου στα Βάγια, όπου πολύ συχνά βρίσκομαι, είναι ανοικτό για όσους θελήσουν να με συναντήσουν σε προσωπική συζήτηση, ακόμη και δημόσια.
Και το τηλέφωνό μου είναι γνωστό σε πάρα πολλούς.
Ζητώ, μόνο, την κατανόησή σας για το μέγεθος του κειμένου. Δεν γινόταν μικρότερο.
Προς "καλοθελητές" : Είναι προφανές ότι, εκτός από λαλίστατος, έχω και άλλα κουσούρια, ομοειδή..
Υ.Γ. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ
Ο Βαρικός από τους προϊστορικούς χρόνους πλημμύριζε, επειδή το υψόμετρό του είναι χαμηλότερο, σε όλο τον κάμπο.
Διεκόπτετο η επικοινωνία των Θηβών με τις κοντινές πόλεις, οι καλλιέργειες καταστρέφονταν και ο κόσμος πεινούσε.
Πολύ πριν τον Οιδίποδα, οι Μινύες, κάτοικοι του Ορχομενού, με Θεσσαλική καταγωγή και με πολύ ανεπτυγμένες τις τεχνικές γνώσης, αποστράγγισαν την Κωπαΐδα, ανοίγοντας κανάλια και διοχετεύοντας τα νερά μέσα από τις καταβόθρες, τις οποίες ενίσχυσαν με πρόσθετες στοές. Δημιουργήθηκε έτσι, για πρώτη φορά, μια εκτεταμένη καλλιεργήσιμη γη. Τα κανάλια επέτρεπαν τη μετακίνηση και επικοινωνία των διεσπαρμένων οικισμών με μικρά πλοιάρια. Ο σημερινός δρόμος Κάστρου - Ορχομενού είναι πάνω στο βασικό ανάχωμα που είχαν κατασκευάσει. Ζει τώρα για πάνω από 3.500 χρόνια, χωρίς ίχνος καθίζησης, κοροϊδεύοντας τη σημερινή οδοποιΐα με τα ατελείωτα τεχνικά μέσα και τους μηχανικούς. Η παρακμή και καταστροφή του Ορχομενού σήμανε και το τέλος της τότε πεδιάδας, αφού χωρίς συντήρηση, οι καταβόθρες έφραξαν και η Κωπαΐδα ξαναέγινε λίμνη. Το παράδειγμα των Μινύων ακολούθησε ο Οιδίποδας, αποστραγγί-ζοντας τον Βαρικό μέσα από τις καταβόθρες στα ριζά του Φαγά. Η Σφίγγα αυτοκτόνησε. Πριν, όποιος επιχειρούσε να διασχίσει το βάλτο, μη γνωρίζοντας τα περάσματα, πνιγόταν. Τον έτρωγε η Σφίγγα, αφού δεν έλυνε το αίνιγμα της διαδρομής.
Προς την ημετέρα SFIGGA της ιστορικής γνώσης και της λογοτεχνικής πέννας : Αν δεν έχεις να ασχοληθείς με τίποτε άλλο σοβαρότερο, σου προτείνω μια διαφορετική ερμηνεία του μύθου, πέραν της επικρατούσης. (Για τον άνθρωπο, εννοώ). Εξηγούμαι: Τετράπουν - δίπουν - τρίπουν, προσωπική αυθαίρετη ερμηνεία: Βαδίζεις στα τέσσερα μέσα από πυκνή βλάστηση και βράχους, συνεχίζεις όρθιος στα περάσματα, όπου δεν έχει φθάσει το νερό και διασχίζεις μετά το υπόλοιπο τμήμα του βάλτου, που δεν μπορείς να αποφύγεις, δοκιμάζοντας με το ραβδί που κρατάς, που το βάθος είναι μικρό. Τι λες;
Ο Βαρικός από τους προϊστορικούς χρόνους πλημμύριζε, επειδή το υψόμετρό του είναι χαμηλότερο, σε όλο τον κάμπο.
Διεκόπτετο η επικοινωνία των Θηβών με τις κοντινές πόλεις, οι καλλιέργειες καταστρέφονταν και ο κόσμος πεινούσε.
Πολύ πριν τον Οιδίποδα, οι Μινύες, κάτοικοι του Ορχομενού, με Θεσσαλική καταγωγή και με πολύ ανεπτυγμένες τις τεχνικές γνώσης, αποστράγγισαν την Κωπαΐδα, ανοίγοντας κανάλια και διοχετεύοντας τα νερά μέσα από τις καταβόθρες, τις οποίες ενίσχυσαν με πρόσθετες στοές. Δημιουργήθηκε έτσι, για πρώτη φορά, μια εκτεταμένη καλλιεργήσιμη γη. Τα κανάλια επέτρεπαν τη μετακίνηση και επικοινωνία των διεσπαρμένων οικισμών με μικρά πλοιάρια. Ο σημερινός δρόμος Κάστρου - Ορχομενού είναι πάνω στο βασικό ανάχωμα που είχαν κατασκευάσει. Ζει τώρα για πάνω από 3.500 χρόνια, χωρίς ίχνος καθίζησης, κοροϊδεύοντας τη σημερινή οδοποιΐα με τα ατελείωτα τεχνικά μέσα και τους μηχανικούς. Η παρακμή και καταστροφή του Ορχομενού σήμανε και το τέλος της τότε πεδιάδας, αφού χωρίς συντήρηση, οι καταβόθρες έφραξαν και η Κωπαΐδα ξαναέγινε λίμνη. Το παράδειγμα των Μινύων ακολούθησε ο Οιδίποδας, αποστραγγί-ζοντας τον Βαρικό μέσα από τις καταβόθρες στα ριζά του Φαγά. Η Σφίγγα αυτοκτόνησε. Πριν, όποιος επιχειρούσε να διασχίσει το βάλτο, μη γνωρίζοντας τα περάσματα, πνιγόταν. Τον έτρωγε η Σφίγγα, αφού δεν έλυνε το αίνιγμα της διαδρομής.
Προς την ημετέρα SFIGGA της ιστορικής γνώσης και της λογοτεχνικής πέννας : Αν δεν έχεις να ασχοληθείς με τίποτε άλλο σοβαρότερο, σου προτείνω μια διαφορετική ερμηνεία του μύθου, πέραν της επικρατούσης. (Για τον άνθρωπο, εννοώ). Εξηγούμαι: Τετράπουν - δίπουν - τρίπουν, προσωπική αυθαίρετη ερμηνεία: Βαδίζεις στα τέσσερα μέσα από πυκνή βλάστηση και βράχους, συνεχίζεις όρθιος στα περάσματα, όπου δεν έχει φθάσει το νερό και διασχίζεις μετά το υπόλοιπο τμήμα του βάλτου, που δεν μπορείς να αποφύγεις, δοκιμάζοντας με το ραβδί που κρατάς, που το βάθος είναι μικρό. Τι λες;
13 σχόλια:
... Και.. καλά εσύ έκανες το καθήκον σου... Πόσοι νομίζεις πως θα σε διαβάσουν, κι απ' αυτούς πόσοι θα καταλάβουν γιατί τα έγραψες; Λαλίστατο σε είπαν πρώτα, λαλιστότατο θα σε πουν τώρα. Και έγραψες πολλά, παναθεμά σε, θα κουραστούν τα μάτια. Είναι κι αύριο Κυριακή- τα φαρμακεία κλειστά και δε θα 'χουμε κoλύριο...Αφού όλα τα απόκλεισες, νερό από Μόρνο, νέες γεωτρήσεις- έργα δηλαδή απ' όπου κάποιοι θα ωφεληθούν- τί μένει;
Σαν μόνη εφικτή λύση απομένει η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας. Αφού θα τους κόψεις τη φόρα από τις μίζες, θα τ’ ακούσεις χοντρά- τα θέλει κι εσένα ο κωλαράκος σου.
Έτσι θα παρουσιαστούν κάποιοι σεναριογράφοι- η φαντασία θα οργιάσει- και θα πουν πως η πρότασή σου είναι για να τα πάρεις εσύ… Μόνο να κλείσεις σε ελληνική τράπεζα, γιατί οι ξένες είναι επικίνδυνες, βαράνε κανόνι.
Πιστεύεις πως θα κάτσουν οι δημοτικοί άρχοντες να μελετήσουν όσα ενδιαφέροντα γράφεις- που τους τα έχεις πει πάμπολλες φορές- και τις προτάσεις σου; Ό,τι τους πουν από Θήβα μεριά θα κάνουν. Η γνώμη και η πληρωμένη γνώση των ξένων είναι καλύτερη από την προσφορά των ντόπιων…
Έδωσες κι αφορμή για να τ’ ακούσεις- πάντα ανώνυμα- ούτε καν με ψευδώνυμο. Γι’ αυτό να ‘χεις μεγάλο στομάχι…
Αντωνάκη, μάλλον μίλησες σε ώτα μη ακουόντων…Αν νομίζεις πως τα έγραψες για τους πολλούς, το σίγουρο είναι πως έχασες το χρόνο σου. Λίγοι θα πουν- μετρημένοι στα δάχτυλα- πως νοιάζεσαι για τον τόπο σου. Μα αυτών τη γνώμη να ζητάς…
Και ομως σε διάβασα και σε κατάλαβα απολύτως. Δυστηχώς δεν εχω τηλεφωνό σας η e-mail για να εποικοινωνήσουμε, σας χρειαζόμαστε ,πως θα έρθουμε σε επαφη;;;τηλέφωνο μου 210 8141182.
Αντώνη, κάτι φαίνεται να κινείται στον ορίζοντα...Κάποιοι ενδιαφέρθηκαν από την Αττική... Όχι, βέβαια από τα Βάγια. Εμείς οι Βαγαίοι είμαστε ξερόλες...Σιγά που θα ακούσουμε τους ντόπιους. Κι αν τους ακούσουμε θα φροντίσουμε να τους κόψουμε τα φτερά, να τους τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια. Ακόμη και στην προσπάθεια να βγει το ψωμί της οικογένειας, να σπουδάσουν τα παιδιά, θα δώσουμε δαιμονικές διαστάσεις. Λες κι έκλεψες, λες κι έκανες ατιμία. Την ατιμία που έχουμε στο αίμα μας, την βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται στους άλλους. Μα δε νογάμε κι από Φυσική- είμασταν και κακοί μαθητές, γιατί είχαμε βραχυκυκλώσει το πάνω με το κάτω κεφάλι- όπου μας μάθαιναν πως ο αντικατοπτρισμός δημιουργεί ψευδή είδωλα- τα λέω καλά δεύτερε λαλίστατε επιστήμονα;
Μάλλον θέλουμε περίτρανα να επιβεβαιώσουμε την παροιμία: "Κανείς δεν αγιάζει στον τόπο του."
Να 'σαι σίγουρος όμως πως κάτι θα μείνει. Τουλάχιστον κάποιοι θα πληροφορηθούν την αλήθεια...Οι άλλοι ας βάζουν το κεφάλι στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο...
Η ερμηνεία σου για τον μύθο του Οιδίποδα και της Σφίγγας δεκτή. Κάθε μύθος έχει εφτά κλειδιά ερμηνείας. Εσύ πήρες το ένα, εγώ μπορώ να πάρω το άλλο. Καλότυχος αυτός που θα πάρει το έβδομο, το κλειδί που θ' ανοίξει την πόρτα της ψυχής. Τότε θα καταλάβει το κρυμένο νόημα του μύθου...Αυτός θα νιώσει τα όσα είπε ο λυρικός μας ποιητής, ο Πίνδαρος: " Ευτυχισμένος εκείνος που έχει δει τα Μυστήρια προτού κατεβεί κάτω από την κοίλη γη. Αυτός γνωρίζει το σκοπό της ζωής και την αρχή τη δοσμένη από το Δία ( το Θεό )"...
ΠΕΙΡΑΧΤΗΡΙ ΤΙ ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ;ΑΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ. ΤΙ ΛΕΣ!
Ανώνυμε 6.31. Δεν είναι λιβανιστήρι. Κρίση έκανα, δεν παίνεσα. Φαίνεται το πολύ λιβάνι το πρωί στην εκκλησία σε θόλωσε. Θεωρείς πως τα καλά δεν πρέπει να λέγονται; Προχθές σας προέτρεψα να διαβάσετε τη ΣΦΙΓΓΑ.
Να αναγνωρίζουμε τα ωραία και τα ωφέλιμα... Θεωρείς πως αυτά που έγραψε ο Αντώνης είναι περιττά;
Βγάλε τις τσίμπλες από τα μάτια, γράψε κι εσύ σωστά πράγματα και θα έχεις τους επαίνους μου...Μόνο πάψε να είσαι καρμίρης...
..ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ.. Στο μακροσκελές αυτό κύριο άρθρο του ο Αντώνης και στην παράγραφο που άπτεται του Βαρικού ,πάνω στον πρωινό καφέ σήμερα πρώτος κάποιος φίλος μου καιπολλοί άλλοιύστερα μού είπαν ότι αναφέρει το όνομά μου. Το διεπίστωσα ..ιδίοις όμμασι.. αυτή την ώρα πού πήγα στο γραφείο. Η 'αυστηρή' περί δημοσίων πραγμάτων αίσθηση μου, έκρινε το απόσπασμα αυτό απρεπές αν μη υβριστικό. Αύριο λοιπόν ή το αργότερο μεθαύριο με σαφήνεια, ευθυβολία , πληρότητα, χρονολογική και εγγραφολογική τεκμηρίωση θα δοθεί από μέρους μου η πρέπουσα και προφανώς δηκτική απάντηση στον όψιμο και προπετή αρθρογράφο γεωλόγο πού άλλοι απεκάλεσαν λαλίστατο.
Φίλε Αντώνη, δεν ξέρω τι ερμηνεία θα σου δώσει η SFIGGA, αλλά εγώ παίρνοντας αφορμή από τις επτά κλείδες ερμηνείας των μύθων που ανέφερε το Πειραχτήρι, θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την 7η κλείδα. Αν, τελικά, τα καταφέρω, εσύ και οι αναγνώστες αυτής της σελίδας θα το κρίνουν.
[[ Η Σφίγγα όπως μας είναι γνωστό, είχε το κάτω μέρος του σώματος ταύρου, πόδια και ουρά λιονταριού, κεφαλή και πάνω μέρος σώματος γυναικός και στους ώμους φτερά αετού. Αυτά τα τέσσερα συμβολικά ζώα τα ξαναβρίσκουμε στο όραμα του Ιεζεκιήλ: « Πρόσωπον ανθρώπου και πρόσωπον λέοντος εκ δεξιών τοις τέσσαρσι και πρόσωπον μόσχου εξ αριστερών τοις τέσσαρσι και πρόσωπον αετού τοις τέσσαρσι». Τα ίδια αναφέρονται και στην Αποκάλυψη του Ιωάννου: « Εν μέσω του θρόνου και κύκλω του θρόνου τέσσαρα ζώα γέμοντα οφθαλμών. Το πρώτον όμοιον Λέοντι, το δεύτερον όμοιον Μόσχω και το τρίτον ζώον έχον πρόσωπον ως Ανθρώπου και το τέταρτον ζώον όμοιον Αετώ πετομένω». Μη ξεχνάμε πως τα τέσσερα ζώα που αναφέραμε συνδέονται με τους τέσσερις ευαγγελιστές, ο Ταύρος με τον Λουκά, ο Λέων με τον Μάρκο, Ο Άνθρωπος με τον Ματθαίο και ο Ιωάννης με τον Αετό.
Ο αριθμός 4 υποδηλώνει τα 4 στοιχεία των αρχαίων, από τα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος καθώς και ο άνθρωπος, ο οποίος αποτελεί μικρογραφία του Σύμπαντος ( ο άνθρωπος αποτελεί το σημείο όπου διασταυρώνονται ο μεγάκοσμος με τον μικρόκοσμο! )Τα 4 στοιχεία είναι η γη, το ύδωρ, ο αέρας και το πύρ. Επίσης σχετίζεται με 4 αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου: Ταύρο- Λέοντα- Παρθένο και Σκορπιό ( που συνδέεται με το Αετό).
Η Αλ. Μπέιλη στο έργο της “Οι άθλοι του Ηρακλή” γράφει: « Μυστικιστικά λέγεται ότι οι ουρανοί είναι ο Ναός και η αιώνια συνείδηση του Θεού. Βωμός του είναι ο Ήλιος, του οποίου οι τέσσαρες βραχίονες ή ακτίνες απεικονίζουν τις τέσσαρες γωνίες του ενεργειακού σταυρού του σύμπαντος, που έχουν γίνει τα τέσσαρα σταθερά σημεία του Ζωδιακού και, όπως τα τέσσαρα πανίσχυρα ιερά σημεία των Ζώων είναι κοσμικά και πνευματικά, αντιπροσωπεύουν τα βασικά στοιχεία, που μοιάζουν στα ανθρώπινά μας στοιχεία.»
Ο Ταύρος σχετίζεται με το στοιχείο γη και φαίνεται ότι συμβολίζει την κατώτερη βαθμίδα πνευματικότητας του ανθρώπου. Το ανάποδο Α εικονίζει την κεφαλή του ταύρου και είναι το πρώτο γράμμα του αλφαβήτου. Να θυμηθούμε ότι ο Κάδμος οδηγήθηκε από μια αγελάδα στην επιλογή του τόπου όπου ίδρυσε τη Θήβα. Και ένα από τα δεινά του Λοιμού της Θήβας, μετά τον φόνο του Λάϊου, ήταν η εξαφάνιση των βοών, δηλ. ταύρων κι αγελάδων.
Ο συμβολισμός αυτός επιβεβαιώνεται από την κραυγή του Ταύρου, το AUM, (αντίστοιχο του χριστιανικού ΑΜΗΝ) που αποτελεί την Πρωταρχική Κραυγή, τον Λόγο, που «ην εν αρχή προς το Θεό και πάντα δι’ αυτού εγένετο». Το γήινο στοιχείο, η γη που οργώνει ο ταύρος, είναι το πρώτο στοιχείο που χρειάζεται για τη ζωή και τις ανάγκες της.
Ανάλογα ο Λόγος επέδρασε πάνω στο υλικό στοιχείο και διαμόρφωσε τον Κόσμο, για να καρποφορήσει πνευματικά. Είναι η βάση ολόκληρου του πνευματικού οικοδομήματος, η αφετηρία της εξελικτικής προσπάθειας το υλικό στοιχείο, που οργώνεται από τον Ταύρο.
Στον άνθρωπο είναι η περιοχή των ενστίκτων, που τείνουν στη διασφάλιση της ζωής. Το “επιθυμητικό” του Πλάτωνα, που αντιστοιχεί στο κατώτερο τμήμα του ανθρώπινου σώματος και το οποίο ακουμπά πάνω στη γη. Εκεί συντελούνται οι βασικές λειτουργίες της ζωής. Είναι η λάσπη, όπου το πνεύμα ριζώνει και από όπου επιζητεί να ανυψωθεί και να επιστρέψει στην πηγή του.
Ο Λέων, σύμφωνα με την Πλατωνική διαίρεση της ψυχής, αντιστοιχεί στο “θυμοειδές” και συμβολίζει την τόλμη, αλλά και την αυτοπεποίθηση του γενναίου και τολμηρού, ιδιότητες που καθιστούν το λιοντάρι βασιλιά των ζώων.
Ο Ηρακλής αρχικά υποτάσσει τον Λέοντα της Νεμέας, επιβάλλεται στις συγκινήσεις του και γίνεται μ’ αυτό τον τρόπο βασιλιάς του κατώτερου εαυτού του. Ο Λέων σχετίζεται με το νερό, που είναι σύμβολο του θυμοειδούς. Ο Παυσανίας μας μεταφέρει ότι ο Νείλος πλημμυρίζει όταν ο ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα.
Η φιλάρεσκη και κατά κανόνα εξωστρεφής Γυναικεία Κεφαλή στη Σφίγγα συμβολίζει τη διάνοια, την κατώτερη μορφή σκέψης, που γνώρισμά της είναι η προσήλωση στον κόσμο των μορφών, δηλ. στον κόσμο της ύλης και της πλάνης. Γιατί οι μορφές των πραγμάτων προκαλούν την εντύπωση της πολλαπλότητας και φαίνεται να διαιρούν την Πραγματικότητα, που είναι Μία.
Συμβολίζει επομένως η γυναικεία κεφαλή τον σκεπτόμενο μέσο άνθρωπο, που επιμένει στις προτιμήσεις και στους φανατισμούς του, δηλ. στη μερική και εξωτερική θεώρηση του κόσμου, και παλεύει ανάμεσα στις αντιθέσεις της καθημερινής ζωής, ανάμεσα στην κακία και την αρετή, συχνά υποφέροντας. Είναι στην περίπτωσή μας ο Οιδίποδας, όταν έλυσε το αίνιγμα και τον ενθρόνισαν στο παλάτι της αξιαγάπητης Θήβας.
Τα φτερά του Αετού απεικονίζουν τον ανώτερο νου του ανθρώπου, με τον οποίο συντονίζεται εξελικτικά ο κατώτερος νους, γεγονός που προϋποθέτει τον εξαγνισμό των φορέων της ψυχής. Ο Ανώτερος νους, σε αντίθεση με τον κατώτερο, βλέπει στον κόσμο του αφηρημένου και είναι επαγωγικός. Θα τολμούσα να πως ο κατώτερος νους καταγίνεται με τον αισθητό κόσμο και ο ανώτερος με τον νοητό κόσμο, τον κόσμο των Ιδεών. Ο ανώτερος νους συνθέτει και δεν διαιρεί. Πετά ελεύθερα στο χώρο της αγνής πνευματικότητας, που είναι ο πραγματικός κόσμος της ψυχής, όπου βασιλεύει η ενότητα των πάντων. Έχει αποβάλει την θυμαπάτη, την μάγια, την πλάνη συναισθάνεται πως «εν το Παν».
Το 4 εκφράζει και την τετραπλή σύσταση της εξελισσόμενης προσωπικότητας, που αποτελείται από φυσικό- αιθερικό- αστρικό (ενεργειακό) και νοητικό σώμα. Αυτά αποτελούν τον άνθρωπο. Επομένως η Σφίγγα εκφράζει συμβολικά τη σύσταση του ανθρώπινου όντος, που τα πόδια του ακουμπούν στη γη και τα φτερά του μπορούν να τον φτάσουν ως τα ακρότατα όρια του πνευματικού Ολύμπου. Ενδιάμεσα βρίσκεται η ανθρώπινη κεφαλή, όπου μέσα της γίνεται η μεγάλη πάλη για το άνω και το κάτω, δηλ. αν υπερνικήσουν τα κατώτερα ένστικτα (ζωώδης άνθρωπος) ή οι υψηλότερες ιδέες ( άνθρωπος με μεγάλο όραμα) . Η λέξη Σφίγγα προκύπτει από το ρήμα “σφίγγω” (=δένω σφιχτά, συμπιέζω) και φανερώνει την έλξη που ασκεί το γήινο στοιχείο όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα του ανθρώπου, που αρχικά εμπλέκεται και υποφέρει μέσα στις γήινες επιδιώξεις. Γι’ αυτό ο Εδουάρδος Συρέ έγραψε: « Κανένα σύμβολο δεν εκφράζει περισσότερο εύγλωττα το περίπλοκο αίνιγμα της φύσης και του ανθρώπου από την αρχαία Σφίγγα. Στην αποκρυπτογράφηση της έννοιάς της αναμετριούνται η σκέψη των ανθρώπων, των λαών, των θρησκειών».
Πάμε τώρα στο αίνιγμα. Όταν το βρέφος μπουσουλάει, περπατάει με τα 4, όπως τα ζώα. Έτσι στο μεγάλο εξελικτικό δρόμο του, ο άνθρωπος έχει αφετηρία το ζωώδες στάδιο, όπου επιδιώκει αποκλειστικά να ικανοποιήσει τις κατώτερες- ζωώδεις ορμές του. Έλκεται από τα γήινα. Μετά έχουμε μετάβαση από το 4 στο 2. Η χρυσαλίδα με τα πολλά πόδια, γίνεται πεταλούδα με τα δύο φτερά και πετάει στον ουρανό. Ο άνθρωπος ξεφεύγει από τα γήινα και στρέφεται στου ουρανό, ορθώνεται και στηρίζεται στα δυο του πόδια, το αριστερό και το δεξιό. Χειρίζεται το αρνητικό και το θετικό, το κακό και το καλό. Επαληθεύεται το: « και είπεν ο Θεός· ιδού Αδάμ γέγονεν ως εις εξ ημών, του γιγνώσκειν καλόν και πονηρόν». Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη θεία καταγωγή του, συναισθάνεται τους λόγους του Ιησού: «Ουκ εστι γεγραμμένον εν τω νόμω υμών, εγώ είπα θεοί εστέ;» που προκύπτει από τους ψαλμούς: «εγώ είπα· θεοί εστε και Υιοί Υψίστου πάντες». Παλεύει με τη δυϊκότητα, μετουσιώνει την ύλη σε πνεύμα.
Το 2 είναι ο αριθμός της επίγνωσης ή της αφύπνισης της συνείδησης, αφού το καλύτερο το κατανοούμε μόνο σε σχέση με το αντίθετό του. Επομένως το λεγόμενο προπατορικό αμάρτημα ήταν μια αναγκαιότητα: « διανοιγήσονται υμών οι οφθαλμοί και έσεσθε ως θεοί, γιγνώσκοντες καλόν και πονηρόν». Τα καλά της υγείας φαίνονται σε σχέση με την αρρώστια, της γνώσης σε σχέση με την άγνοια, του ηθικού σε σχέση με το ανήθικο…
Το αποτέλεσμα της πάλης των αντιθέτων στον σωστά σκεπτόμενο άνθρωπο, στην αφυπνισμένη ψυχή, δημιουργεί το τρίτο πόδι. Το τρίτο πόδι, που συνδέεται με τη σοφία- ο πολύπειρος γέροντας που φέρει την βακτηρία, θεωρείται ο σοφός της ζωής. Ο Πλάτων λέει στον “Τίμαιο” : « Της αμερίστου και αεί κατά ταυτά εχούσης ουσίας και της αυ περί τα σώματα γιγνομένης μεριστής τρίτον εξ αμφοίν εν μέσω ξυνεκεράσατο ουσίας είδος, της τε ταυτού φύσεως αυ πέρι και της θατέρου, και ταύτα ξυνέστησεν εν μέσω του τε αμερούς αυτών και του κατά τα σώματα μεριστού · και τρία λαβών αυτά όντα συνεκεράσατο εις μίαν πάντα ιδέαν». Η ψυχή ολοκληρώνει την εξέλιξή της και γίνεται Ψυχή .
Ο Ιάμβλιχος αποκαλεί την τριάδα “Ειρήνη”. Aυτήν την ειρήνη εγκαθίδρυσε ο Ιησούς: « αυτός γαρ εστιν η ειρήνη ημών, ο ποιήσας τα αμφότερα εν και το μεσότοιχον του φραγμού λύσας. Την έχθραν, εν σαρκί αυτού τον νόμον των εντολών εν δόγμασι καταργήσας, ίνα τους δύο κτίση εν εαυτώ εις ένα καινόν άνθρωπον ποιών ειρήνην».
Το 3 συνδέεται με την ανώτερη φύση, την πνευματική, του ανθρώπου. Φτιαγμένος “κατ’ εικόνα Θεού” ο άνθρωπος ενέχει σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα του το τριαδικό στοιχείο. H πνευματική του υπόσταση ( άτμα- βούδι- μάνας ) όταν ενεργοποιηθεί τον κάνει μύστη, βαθύ γνώστη των μυστηρίων του κόσμου.
Η απάντηση του Οιδίποδα ήταν κάπως επιφανειακή, σοφιστική. Δεν έπιασε το βαθύτερο νόημα του αινίγματος . Δεν έγινε μύστης. Δεν έγινε ο τέλειος άνθρωπος, το 3, και γι΄ αυτό τον χτύπησε η μοίρα… Έπρεπε να πληρώσει στο ακέραιο όλες τις καρμικές του οφειλές.]]
Ήταν μια δική μου ερμηνεία. Πολλοί μπορεί να την δουν μεγάλη και να την προσπεράσουν. Άλλοι δεν θα συμφωνήσουν. Λίγοι φιλοπερίεργοι ίσως την βρουν ενδιαφέρουσα. Ας γίνει, λοιπόν, αιτία να προβληματιστούν και η σκέψη να σπάσει τις αγκυλώσεις...
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΡΥΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ;ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΦΑ;ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.Ο ΔΗΜΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ; ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΑΣ, ΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Δαμων σχολιο ειναι αυτο που εγραψες;
¨Όχι, ανάλυση...Αλλά δεν ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο για να γίνει ανάρτηση. Όποιος δεν θέλει δεν τη διαβάζει. Γι' αυτό γράφτηκε στα σχόλια, να προσπεραστεί από τους μη φιλοπερίεργους...
Καλά όσα γράφετε, αγαπητοί συμπολίτες! αλλά οι κάθε είδους αρχές του τόπου μας "δουλεύουν".Για ποια προστασία του περιβάλλοντος μιλάτε; Οι εκλεγμένοι μας άρχοντες μας "δουλεύουν". Όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η ανακύκλωση είναι μεγάλη απάτη για να πάρουν οι δήμοι τα χρήματα και ότι τα απορρίματα καταλήγουν στην ίδια χωματερή με τα υπόλοιπα σκουπίδια!!! Ποιος θα σώσει αυτόν τον τόπο;;;;;
Ολίγα, περί του "μύθου" των ... μύθων...
Από το μύθο σαν έννοια, «απο»-λείπουν σημαντικές και βασικές έννοιες, όπως η "ουσία", η "αιτιότητα", ο "χρόνος".
Για "πρώτη ύλη" του ο μύθος, έχει και ευχάριστες και ευοίωνες ή και δυσοίωνες και δυσάρεστες σκέψεις, ενώ στη θέση των
"αφηρημένων εννοιών" χρησιμοποιούσε "εικόνες, παραβολές & σύμβολα".
Η χρηστική αξία των μύθων, εναπόκεινταν στο γεγονός, ότι απευθύνονταν κατά βάση,
στο συναίσθημα και στην φαντασία, και όχι στη "νόηση" και στην "κρίση" των ανθρώπων.
Σκοπός τους ήταν, η διεκδίκηση κατά κάποιο τρόπο, του "δικαίου", στο "όνομα των αδυνάτων", η μετάδοση και η μεταλαμπάδευση
"ηθικο-πλασιών", η εξήγηση ανερμήνευτων φαινομένων στα οποία οι άνθρωποι αδυνατούσαν να δώσουν "εξηγήσεις", με τις πεπερασμένες γνώσεις της εποχής ακόμη και η "λυτρωτική παρηγοριά" και η ανακούφιση που έφερναν οι από "μηχανής θεοί", που επιλαμβάνονταν και έλυναν τα τρομερά προβλήματα της εποχής που κόστιζαν στην "υγεία και στη δημόσια ασφάλεια"...
Συνήθως το πρόβλημα, έλυναν οι "ημίθεοι" ή οι "προικισμένοι" άρχοντες ή οι άνθρωποι με "εξαιρετικές δυνάμεις" πχ όπως εν προκειμένω στα καθ΄ ημάς ο Οιδίποδας, που "έλυσε" το αίνιγμα της Σφίγγας και "ανέπνευσε" το Τηνέριον Πεδίον, ο Ηρακλής με τους γνωστούς άθλους του κοκ...
Το πλέον όμως αξιόλογο επίτευγμα των μύθων και των "ηθοπλασιών" αυτών αλλά και της επεξεργασίας και σταδιακής τους διαμόρφωσης {μύθος = λόγος+ ήθος), από τους ανθρώπους των εποχών αυτών είναι, ότι αποτέλεσαν ένα βασικό παράγοντα, στην εξέλιξη και στον προσδιορισμό της "αντίληψης περί του Θείου στοιχείου".
Σε πλήρη πάντως "αντίθεση" και "διάστιξη", με την λέξη παραμύθι = παρά τω μύθω = λόγος χωρίς ήθος, που δηλώνει (και) την "έλλειψη" ήθους...
Την τεχνική λοιπόν του "μύθου" και του "παραμυθιού", την ασπάστηκαν πολλά κοινωνικά συστήματα και ιδίως θρησκείες - όπως και ο Εβραιοχριστιανισμός- και πολλές ακόμη, για να τονίσουν την "αντίληψη της αλήθειας" τους. Περί αυτών των "αξιωμάτων και αρχών" που διαπραγματεύονταν, και προς επίρρωση τούτων, ενίοτε, εισήγαγαν και κάποιες "ιστορικές αναφορές" στους μύθους.
Επομένως γεννάται και σήμερα το ερώτημα, αν θα σταθούμε στους "μύθους" και στην χρηστική τους αξία, ή στα "παραμύθια" και την αδήριτη ανάγκη κάποιων, να "παραμυθιάζουν" εαυτούς και αλλήλους...
Και κυρίως, στο πόσο "βλάπτουν σοβαρά", την κοινή λογική και τη μέτρια νοημοσύνη μας, τα "παραμύθια με αρχή αλλά χωρίς τέλος..."
Ειδικά όταν αυτά "τα παραμύθια", συνδυάζονται με τη μη ορθολογική και χρηστή "διαχείριση των κοινών" και «παραμύθια» μέσα από τα οποία, "απωθούνται" μετά βδελυγμίας, οι (όποιες) διοικητικές ευθύνες, η συνευθύνη, η συνυπαιτιότητα, η αλληλλεγύη, η αναγκαία γνώση και επίγνωση, η σκέψη και η περίσκεψη, η πρωτοβουλία προάσπισης ακόμη και των πιο αυτονόητων "κοινών μας φυσικών στοιχείων", όπως είναι το νερό ...
Αλλά και "ο εν πολλαίς αμαρτίαις υποπίπτων πατριωτισμός μας", δεν αφήνει πρόσφορο έδαφος, για "χρησμούς" και "δελφικές ερμηνείες", ενώ η τύχη της «επιστημονικής αλήθειας», όταν αυτή αφορά σοβαρές παραμέτρους της κοινωνικής ζωής του τόπου και ζητήματα μείζονος σημασίας είναι «άγνωστη», μιας και οι «πολιτικοί» και «πολιτικάντικοι» χειρισμοί και συνειρμοί και οι υπερβολές, αλλά και η αδυναμία των «προεστών», για λήψη εγκαίρων και εγκύρων αποφάσεων, την μετατρέπουν τελικά σε ατελέσφορο γεγονός…
Αλλά αυτή εξάλλου δεν είναι και η μοίρα της «επιστημονικής αλήθειας» άραγε;
Στην αρχή να αντιμετωπιστεί ως «αίρεση», εν συνεχεία ως «προκατάληψη» και στο τέλος να γίνει «αποδεκτή» ως αυτονόητη….
Απλά ίσως, γιατί και κάποιοι εμφορούμενοι και διακατεχόμενοι από τα νάματα "γνωστού σλόγκαν", που αποτυπώνει και το πνεύμα μιας "ά-λογης" εποχής που ζούμε, εξακολουθούν, με περισσό "αυτοθαυμασμό" και αυθάδη "ναρκισσισμό", να ζουν
σ(το) μύθο τους ή κατ΄ αλλους στον "κόσμό" τους…
Και σ΄ ένα "μαγικό παλάτι", απ΄ όπου "έγκλειστοι" φαντασιώνονται ρόλους "γαλαζοαίματων", αντιστρέφοντας εξώφθαλμα τη λαϊκή ρήση "από κλητήρας δήμαρχος" ...
Πρωταγωνιστές σ΄ ένα διαχρονικό "παραμύθι"...
** Για να μην κουραστούν οι μη ενδιαφερόμενοι συντοπίτες, σημειώνω -εξ ού και οι αστερίσκοι, ότι η "λογοτεχνική παρουσία" των ελλήνων ηρώων και των μυθικών τεράτων, που έπρεπε να καθιερώσουν την παρουσία του πολιτισμού τους σε έναν ευρύτερο κόσμο, επιτυγχάνονταν, τυπικά "δαμάζοντας" οι πρώτοι τα μυθικά ή τα υπερφυσικά αυτά πλάσματα.
Όμως, τα "μη ανθρώπινα τέρατα", όπως η Σκύλλα, η Χάρυβδη, η Χίμαιρα και η Σφίγγα, απεικόνιζαν κατ΄ουσία, τη μεγάλη "μάχη" ανάμεσα στο "γνωστό" και στο "άγνωστο"...
Σ΄ ένα απλό ερμηνευτικό "ψυχολογικό πλαίσιο", πρόκειται μάλλον, για την "εισβολή του ασυνείδητου κόσμου στις επικράτειες της καθημερινής συνείδησης"...
Μια "σύγκρουση" ανάμεσα στις απειλητικές μορφές ενός "άγνωστου και σκοτεινού κόσμου" και του "τακτοποιημένου κόσμου", αυτού δηλαδή της "λογικής και αγνοούν την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα του αποφθέγματος του Edmund Burke πως: «κανένα πάθος δεν καταληστεύει τόσο αποτελεσματικά το πνεύμα από την ενεργητικότητα και τη λογική, όσο ο φόβος».
Το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης παραμένει, ακόμη, ίσως σαν της Σφίγγας το αιώνιο αίνιγμα: ένας γρίφος που δεν μάλλον δεν μπορεί να λυθεί (πειστικά)...
Η δογματική πίστη μαζί με τον "αγνωστικισμό" σεργιανίζουν ακόμη αγέρωχα στις γειτονιές του κόσμου, χωρίς να θαμπώνονται απ’ τα εκτυφλωτικά φώτα του Διαφωτισμού και της Επιστήμης.
Το βάθος τής Ιστορίας είναι σε μεγάλο βαθμό, ακόμη σκοτεινό και δύσβατο…
Η αναζήτηση των διάσπαρτων ενδείξεων, η αξιολόγησή τους, η συσχέτισή τους κι η τελική, δυνατή "εικονοσύνθεση" της Ιστορίας, είναι, παρά τα πιθανά λάθη μας, για μας τους "ερασιτέχνες και μόνιμους εραστές της", μια συναρπαστική περιπλάνηση κι ένα γοητευτικό ταξίδι...
Η επιστήμη όταν "μεταλλάσσει" την αναγκαία κι επιθυμητή σοβαρότητά της, σε "δογματική" και "αυτοϊκανοποιούμενη σοβαροφάνεια", στερείται και στερεί, αυτήν τη μοναδική γοητεία και κάνει τό ταξίδι, "τυφλό και στείρο"...
Τότε είναι που κανείς βλέπει το δάχτυλό του και χάνει την ουσία, που εκείνο (του) δείχνει...
Και εν ολίγοις και εν πολλοίς, δόθηκαν πολύ "επίκαιρες" και αποκαλυπτικές ερμηνείες του μύθου της Σφίγγας παραπάνω, από "καλοδουλεμένα" και "λαδωμένα μυαλά", όπως το "πειραχτήρι", και ανυπερθέτως αυτό του "δάμ-ωνος", οπότε δεν θα ήθελα να προσθέσω «έτι περαιτέρω», μην βαρύνει και πολύ η ενότητα, που έχει άλλον αντικειμενικό σκοπό και (μας) κάνει να λέμε, το "νερό... νεράκι" κι άκρη να μην βρίσκουμε !!!
Ανταπαντώντας όμως στην επί άρθρου "πρόσκληση-πρόκληση" του εκλεκτού συντοπίτη και επιστήμονα, που μας πληροφορεί και παραθέτει πλήθος χρήσιμων επιστημονικών δεδομένων, θα παράθετα, τους παρακάτω στίχους:
"... Σίσυφος της αλήθειας είναι ο άνθρωπος.
Όραση
Ακοή
Νόηση
Αίσθηση
Παραίσθηση
Αφή
Κι απ' τον όρθρο εως τον έσπερο
κι απ' τον έσπερο ως τον όρθρο
ψηλαφίζει αναζητώντας την
ο άνθρωπος.
Έρχεται
Και φεύγει
Τούτος ο εγκόσμιος Σίσυφος της γλιστερής αλήθειας
Ψηλαφίζοντας.
Και η αλήθεια;
Πικρή
Δύστροπη
Πολύτροπη
Ερμητική.
Μέδουσα στο άξενο πέλαγος.
Σφίγγα του αδυσώπητου μύθου.
Και είναι του ανθρώπου η μοίρα
-την αλήθεια αναζητώντας
απηδάλιος και απληροφόρητος-
να ανιχνεύει
να οδοιπορεί
και να πορεύεται..."
(Γιάννης Κουτσοχέρας).
…………………………………………………………………………………………
Εξάλλου η «παγκοσμιοποίηση» της Σφίγγας και τα «κρυμμένα» μυστικά της, οδήγησαν σε πολλές ερμηνείες και προσεγγίσεις, κανείς όμως δεν ξέρει αν έχει δοθεί και «ξεκλειδώσει» η σωστή…
Αλλά αν τώρα τα «σφίγγεια» ερωτήματά σου αγαπητέ Αντώνη, προσλάβουν «σάρκα και οστά», πρέπει να το αντιληφθούν αυτό εν πρώτοις, οι «έχοντες» τα ηνία του τόπου αλλά μη «κατέχοντες» ως φαίνεται, πολλά για «τα κοινά» και ως «νέοι Οιδίποδες» να αναζητήσουν τη λύση του «αινίγματος» του «εξασθενούς χρωμίου», της σοβαρής μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, της καταδίκης του κόσμου σε μια «διαρκή και παρατεταμένη ομηρία»…
Για κάποιους πάντως εξ ημών, η «διερεύνηση» του σφίγγειου αινίγματος συνεχίζεται…
{Τάδε έφη: SFIGGA}
...Περιμένουμε τα σπουδαία...Ας είναι και μεθαύριον...
Δημοσίευση σχολίου