Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Η αναζήτηση στο διαδίκτυο τονώνει εγκεφαλικές λειτουργίες περισσότερο από την ανάγνωση ενός βιβλίου



Από το UCLA Newsroom

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο μπορεί να τονώσει και να συμβάλει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας περισσότερο από την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (University of California Los Angeles) βρήκαν ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο ενεργοποιεί κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων και την πολύπλοκη συλλογιστική σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.




Αριστερά είναι ο εγκέφαλος κατά την ανάγνωση ένος βιβλίου και δεξιά ο εγκέφαλος κατά την αναζήτηση στο διαδίκτυο.


Ολόκληρο το άρθρο στα Αγγλικά ΕΔΩ

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχει τονωθει σίγουρα ο εγκέφαλος του Δήμαρχου, & του Δημοτικού Συμβουλίου απο την συχνη περιήγηση στο Διαδύκτιο και την συνεχή πλοήγηση σε αυτό.

Ρε τι τους κρατάτε !!!!

Εκεί ΒΡΑΧΟΙ !!!!
Το νερο είναι κατάλληλο διαδίδουν
μετα των αλλοθρήσκων τους.

Ρε μπούρμπελη και σταχτη !!!!

ΑΜ ΑΥΤΗ Η ΚΑΣΝΕΣΑΙΑ ΠΡΙΜΑΝΤΟΝΑ ?
ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι διαφημιστικά ψέματα των εταιριών Η/Υ και όσων καταγίνονται με το διαδίκτυο. Η απεικόνιση του εγκεφάλου δεν έχει πιστότητα- μάλλον για τρυκ μοιάζει.
Το βιβλίο είναι αναντικατάστατο. Αυτό πραγματικά ακονίζει το μυαλό. Δεν αποξενώνει όπως ο Η/Υ, απεναντίας κοινωνικοποιεί τον άνθρωπο.
Χρήσιμο το διαδίκτυο, αλλά προς Θεού, όχι και να το θεοποιήσουμε. Προσφέρει πληροφόρηση- όχι γνώση. Αυτό που προσφέρει γνώση είναι το βιβλίο. Είναι περισσότερο φιλικό προς τον άνθρωπο γιατί ενεργοποιεί τις περισσότερες αισθήσεις. Δίνει ώθηση στο μυαλό, ο νους απογειώνεται και η φαντασία καλπάζει. Η σκέψη μεταφέρεται σε ονειρικούς κόσμους.
Τα νιώθετε αυτά μπροστά στην οθόνη του Η/Υ;

Ανώνυμος είπε...

Βιβλιόφιλε η μελέτη αυτή ειναι από επιστημονική όμαδα πανεπιστημίου.
Νομίζω, ότι η μελέτη, δεν έχει στόχο το βιβλίο αλλά την προσπάθεια διαδικτυακής αναζήτησης. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πάρα πολλά βιβλία-χαρτί είναι και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο.
Οι πηγές που παρέχουν γνώση και πληροφορίες είναι όλες χρήσιμες.

Ανώνυμος είπε...

Πατριώτη μαθητή. Στην εποχή όπου όλα πουλιούνται κι αγοράζονται, στην εποχή των διαπλεκόμενων και της αλλοτρίωσης, στην εποχή των προκατασκευασμένων ψευδών, μπορεί ο καθένας να δώσει παραγγελιά ό,τι ποθεί η ψυχή του. Αν η επιστημονική ομάδα τ' αρπάξει γερά θα του παρουσιάσει αυτό που θα της ζητήσουν. Με επιστημονική κάλυψη και επιστημονικά δεδομένα. Μα θα είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή θα έχει έντεχνα κρυφτεί.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε (11 23) δεν σε πιστεύω. Περισσότερο πιστεύω τους ξένους επιστήμονες που μας παρουσιάζουν την έρευνα. Τα διαπλεκόμενα και η αλλοτρίωση είναι περισσότερο Ελληνικό φαινόμενο. Ετσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μαθητη μην απογοητευσαι...
Η κριτικη για το το διαδικτυο θα υπαρχει, γιατι ειναι σχετικα καινουργιο , και θα το συγκρινουν με το το βιβλιο .Αλλο το ενα αλλο το αλλο.Την δυναμικη του Διαδικτυου δεν προκειται ενα "στατικο μεσο" σαν το βιβλιο να το φτασειΤωρα εαν ειναι μεσο πληροφορησης και οχι γνωσης εξαρταται απο το πως το χρησιμοποιεις. Σημερα υπαρχει προσβαση σε Βιβλιοθηκες ,εκπαιδευση απο αποσταση (συγχρονη η ασυγχρονη ),εγρασια σε ομαδες ,εναταλλαγη αποψεων ,επικιοινωνια σε πραγματικο χρονο και αλλα πολλα...
Προχωρα λοιπον και αξιοποιησε αυτο το μεσο για κατακτηση περισσοτερησ γνωσης (η και πληροφορησης).

Ανώνυμος είπε...

Ενα βιβλίο μπορεί κάποιος να το διαβάσει και στο διαδίκτυο.
Το πρόβλημα είνα εαν διαβάζουμε το βιβλίο σε χαρτί η σε ηλεκτρονική οθόνη;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου μαθητή.
Με τα παραπάνω σχόλια διακρίνω την εμμονή σου στο διαδίκτυο. Σίγουρα θα είσαι περισσότερο ενημερωμένος από τον βιβλιόφιλο. Επειδή κι εγώ χρησιμοποιώ το διαδίκτυο σαν πηγή πληροφόρησης- με απωθεί η σκέψη της παρακολούθησης από τον οργουλιανό "μεγάλο αδελφό"΄- κι όχι σαν μέσο ψυχαγωγίας, θα επιθυμούσα να μου υποδείξεις την ηλεκτρονική διεύθυνση να διαβάσω το "Αναφορά στον Γκρέκο" του Καζαντζάκη, τον "Φαίδρο" του Πλάτωνα ή το "Η συνείδηση του Ατόμου" της Αλ. Μπέιλη, τρία υπέροχα βιβλία.

Ανώνυμος είπε...

Φαίδρος του Πλάτωνα.

http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_15/23.html

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ, φίλε μου, μα είναι μόνον ένα μικρό απόσπασμα. Όλο το βιβλίο αρχίζει απο παρ.227 και τελειώνει στην 279. Αν σου πέσει στα χέρια το αντίστοιχο βιβλίο από τις εκδόσεις Ζήτρος, θα διαπιστώσεις ότι γενικά το βιβλίο δεν αντικαθίσταται. Το κακό που έχει είναι η κατανάλωση χαρτιού, που παρασκευάζεται από τα δέντρα. Αλλά πόσα δέντρα καίμε κάθε χρόνο εσκεμμένα ή από αμέλεια.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ θα βρείτε πάρα πολλά απο την αρχαία ελληνική γραμματεία.

http://www.perseus.tufts.edu/cache/perscoll_Greco-Roman.html

και

http://plato-dialogues.org/links.htm