Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Νέες ηλιακές κυψέλες υψηλής απόδοσης



Από το globaleconomicanalysis.blogspot.com

Το Φωτοβολταϊκό Ερευνητικό Κέντρο (ARC Photovoltaic Centre of Excellence) του πανεπιστημίου New South Wales (Αυστραλία) ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων και βελτιωμένων ηλιακών κυψελών πυριτίου με απόδοση (efficiency) 25%, με θεωρητικό μέγιστο το 29%.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

[[ δαμ-ων ]]

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΤΟΞΑ.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εφαρμογές που ίσως αποδειχθούν σωτήριες για την ενεργειακή κρίση αλλά και την οικολογική προστασία του πλανήτη μας. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα δέχονται το φως του Ήλιου και το μετατρέπουν απευθείας σε ηλεκτρισμό με τρόπο αθόρυβο, γρήγορο, αξιόπιστο και κυρίως χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Φυσικά η χώρα μας είναι ιδιαίτερα τυχερή αφού και μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας διαθέτει αλλά και έντονης διάρκειας αφού επιστημονικά έχει υπολογιστεί ότι η μέση ημερήσια ενέργεια που δέχεται κάθε τετραγωνικό μέτρο της χώρας μας από τον Ήλιο είναι 4,6 κιλοβατώρες. Μέρος της ηλιακής ενέργειας αυτής μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα λόγω της διάχυσης του φωτός. Μελέτες επιστημονικών ομάδων από την από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι η πιθανή χρήση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων στην Ελλάδα θα κάλυπτε το 1/3 των συνολικών αναγκών της χώρας μας σε ηλεκτρισμό!
Τα φωτοβολταϊκά έχουν βέβαια ακόμα σχετικά ακριβή εγκατάσταση αλλά είναι πολλά τα πλεονεκτήματά τους και στο μέλλον ίσως αποτελέσουν αρχή για μία νέα ενεργειακή άποψη. Καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας όπως το φωτισμό και τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών ενώ για άλλες πιο ενεργοβόρες συσκευές (πχ θερμοσίφωνα) υπάρχουν άλλες πιο εξειδικευμένες λύσεις (ηλιακός θερμοσίφωνας) που μας καλύπτουν.
Πλέον και στη χώρα μας είναι δυνατή η οικιακή εφαρμογή της μεθόδου από κάποιες εταιρείες οι οποίες εγκαθιστούν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι ή την πολυκατοικία μας και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρισμό για τις ανάγκες μας.
Ο σχεδιασμός μίας εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε για αυτόνομη χρήση (χωρίς δηλαδή σύνδεση με το δίκτυο) οπότε είναι αναγκαία και η ύπαρξη μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας είτε με σύνδεση στο δίκτυο όπου μπορούμε να συμπληρώνουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες ή και να πουλάμε ρεύμα στη ΔΕΗ όταν μας περισσεύει!

mak είπε...

Όπως λέει και ο φίλος παραπάνω τα φωτοβολταικά στοιχεία είναι η καλύτερη λύση στην Ελλάδα για φτηνή παραγωγή ρεύματος που να μην μολύνει το περιβάλλον. Πόλυ ωραία ως εδώ, τι κάνουν όμως αυτοί που κυβερνούν;
ΤΙΠΟΤΑ. Ενώ είναι υποχρεωμένοι από την ΕΕ έως το 2012 το 15% (μπορεί στο ποσοστό να κάνω λάθος) της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν κάνουν απολύτως τίποτα , Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Προτιμούν ή να εισάγουν ρεύμα , φαίνεται οι μεσάζοντες πένουν καλή μίζα, ή να αφήνουν τις οικογένειες που τρώνε τον πλούτο στην Ελλάδα (σήμερα ανακοινώθηκε συνεργασία ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΥ - ΒΑΡΔΥΝΟΓΙΑΝΝΗ για κατασκευη εργοστασίου παραγωγής ρεύματος 400 MW)και να μολύνουν το περιβάλλον και να υποβαθμίζουν το οικοσύστημα.
Μας αξίζεις τέτοια μεταχείρηση;