Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Μαργαρίτα Καραβασίλη: «Γνωστός επιχειρηματίας μου πρόσφερε λευκή επιταγή»



Από την Kathimerini.gr

Συνέντευξη στις ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ,
Φωτογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ,
Σκίτσο: smart magna/Γιώργος Παπαδάκης


H Μαργαρίτα Καραβασίλη, κατά την θυελλώδη δίκη της, παραχωρεί στο ΟΙΚΟ μια συγκλονιστική συνέντευξη, μιλώντας έξω από τα δόντια για τις πιέσεις που δέχθηκε ως επιθεωρήτρια, για εκείνους «που είναι η εξουσία, όποιος κι αν κυβερνάει» και την πίκρα της που δεν την άφησαν να κάνει απλώς τη δουλειά της.

Την πρώτη της συνέντευξη ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) η αρχιτέκτων-πολεοδόμος, με μακρά θητεία στην Ε.Ε., Μαργαρίτα Καραβασίλη, την είχε παραχωρήσει στο ΟΙΚΟ. Ηταν Ιούνιος του 2005. Είχε περάσει μόλις ενάμισης χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της, αλλά τα δείγματα γραφής της ήταν εξαιρετικά θετικά. Απεριόριστη ήταν η εκτίμηση που της είχαν συνάδελφοί της επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε μικρό χρονικό διάστημα, είχε φέρει στο προσκήνιο πολλά περιβαλλοντικά σκάνδαλα όπως η μόλυνση του Ασωπού.

H συνέντευξη της κ. Καραβασίλη ΕΔΩ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για να δείτε ποιά συμμορία μας κυβερνάει, διαβάστε κι αυτό:


[[Με «κρυφή» πράξη του έδωσε στη Μονή τα «φιλέτα» της Θεσσαλονίκης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ svradelis@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Την εμπλοκή του Ευάγγελου Μπασιάκου στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αποκαλύπτει η απόφαση που υπέγραψε ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2005 και η οποία άνοιξε τον χορό των ανταλλαγών με εκτάσεις- φιλέτα του Δημοσίου. Η αποκαλούμενηακόμη και από βουλευτές της Ν.Δ.«απόφαση- φάντασμα» ποτέ δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αντίθετα καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνει κρυφή.

Στις 29 Οκτωβρίου 2007, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός απάντησε σε ερώτηση βουλευτών, μεταξύ των οποίων και της γαλάζιας Παρθένας Φουντουκίδου, για τις ανταλλαγές των δημοσίων εκτάσεων με τη Βιστωνίδα. Ενώ ο κ. Κοντός στην απάντησή του ανέφερε όλες τις αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η λιμνοθάλασσα και 25.000

στρέμματα παραλίμνιων εκτάσεων πέρασαν στην ιδιοκτησία της Μονής, «ξέχασε» να αναφέρει την απόφαση του προκατόχου του Ευ. Μπασιάκου, από τις 25 Ιανουαρίου 2005, με την οποία δόθηκαν στο Βατοπέδι «φιλέτα» στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση, αν και αναφερόταν στα συμβόλαια 2195 και 2196 που είχε συντάξει η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη, δεν μπορούσε να εντοπισθεί ούτε από τους εισαγγελείς. Ο λόγος ήταν πως το υπουργείο είχε αποφύγει να τη δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ως όφειλε. Χωρίς τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ δεν είχε ισχύ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ανταλλαγή των παραλίμνιων εκτάσεων με οικόπεδα στο Ωραιόκαστρο, την Καρδία, τη Νέα Ραιδεστό και το Πανόραμα. Μόνο από τις ανταλλαγές αυτές, η Μονή ωφελήθηκε με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ από την πώλησή τους σε τρίτους, καθώς τις δόθηκαν περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, οι οποίες μάλιστα βαφτίστηκαν άρτιες και οικοδομήσιμες, ενώ αρχικά είχαν παραχωρηθεί ως εκτός σχεδίου!

Στο συρτάρι. Την αναζήτηση της επίμαχης απόφασης είχαν αναλάβει ακόμη και εισαγγελικές αρχές ύστερα από τις αιτήσεις δικηγόρων, οι οποίοι εκπροσωπούσαν κατοίκους των περιοχών που έβλεπαν να χάνονται οι περιουσίες τους προκειμένου να καταλήξουν στο Βατοπέδι. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο. Η απόφαση παρέμενε κρυφή, αλλά κινούσε όλη τη διαδικασία για την ανταλλαγή των εκτάσεων προς όφελος της Μονής.

Χαρακτηριστικό του μηχανισμού που είχε στηθεί προκειμένου να μη διαρρεύσει παράνομη υπουργική απόφαση ήταν η περίπτωση της δικηγόρου κ. Τάνιας Σωτηροπούλου, η οποία εκπροσωπούσε 16 κατοίκους της Νέας Ραιδεστού. Αρχικά απευθύνθηκε στη νομαρχία, όπου της είπαν πως δεν μπορούν να της δώσουν την υπουργική απόφαση. Την ίδια άρνηση συνάντησε και όταν απευθύνθηκε στο αρμόδιο υπουργείο. Στη συνέχεια πήρε εισαγγελική εντολή, προκειμένου να της παραδοθεί η απόφαση, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

Η παράδοση. Με βάση την παράνομη αυτή υπουργική απόφαση, η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Μαντέλη ζήτησε από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη να υπογράψει τη μεταβολή των κυρωμένων κτηματολογικών στοιχείων της οριστικής Διανομής για τις περιοχές στις οποίες δόθηκαν εκτάσεις στο Βατοπέδι. Ο κ. Ψωμιάδης το έπραξε στις 3 Μαΐου 2006 και 76 οικόπεδα νομιμοποιήθηκαν ως ιδιοκτησία της Μονής. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ και οι οχλήσεις από δικηγόρους αυξήθηκαν μαζί με τις εισαγγελικές εντολές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποχρεώθηκε να εκδώσει την κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Μπασιάκου και Δούκα στις 26 Ιουλίου 2006, οι οποία- όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» - διαφοροποιήθηκε τρεις φορές προτού τελικά δοθεί στην τελική της μορφή. Ακόμη όμως και στη νέα υπουργική απόφαση πουθενά δεν αναφέρεται η προηγούμενη απόφαση του κ. Μπασιάκου. Σαν να μην υπήρξε ποτέ. Όμως οι ανταλλαγές 76 οικοπέδων είχαν νομιμοποιηθεί και η Ανθέμια στο μεταξύ είχε προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την καλύτερη εκμετάλλευση των εκτάσεων που αγόρασε και την κατασκευή πολυτελών μεζονέτων. «Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις γι΄ αυτή του την ενέργεια»», καταγγέλλουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.


Τα πούλησαν παράνομα, χωρίς δημοπρασία

Tον Ιούνιο του 2006 ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Βατοπεδίου κ. Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου δημοσίευσε σε μία εφημερίδα της Θεσσαλονίκης και σε μία της Αθήνας τη δημοπρασία των πρώτων οικοπέδων.

Όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», η εταιρεία που αγόρασε το σύνολο, σχεδόν, των εκτάσεων που δημοπρατήθηκαν ήταν η Ανθέμια Α.Ε, με έδρα την Κοζάνη και συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Πάπιστα. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση της Ανθέμια Α.Ε. ήταν πως η εταιρεία συστάθηκε αφότου αγόρασε τα οικόπεδα, κάτι που όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι στα «ΝΕΑ», «αν και δεν αποτελεί συνήθη πρακτική, δεν απαγορεύεται από τον νόμο». Την εταιρεία όμως που απέκτησε τα οικόπεδα- φιλέτα στην Καρδία είχε συστήσει ο κ. Χατζηαλεξάνδρου, ο οποίος συμμετείχε και στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ μέλος του Δ. Σ έγινε και ο κ. Α. Κυρανίδης, ο οποίος ήταν ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου. Οι συμπτώσεις όμως δεν τελειώνουν εδώ καθώς, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, «ο νόμος που αφορά την ακίνητη περιουσία του Αγίου Όρους, προβλέπει ότι η περιουσία του εκτός του Αγίου Όρους που πωλείται, πρέπει να πωληθεί με δημοπρασία». Κάτι που δεν έγινε όμως στην περίπτωση των οικοπέδων που πέρασαν στην Ανθέμια, καθώς η δημοπρασία κρίθηκε ασύμφορη και ακολούθησαν απευθείας διαπραγματεύσεις για απευθείας αγοραπωλησία με την εταιρεία.


Εκβιασμοί με κρυφές κάμερες και μισόλογα

Σε όλο και πιο σκοτεινά μονοπάτια μπαίνει η υπόθεση του Βατοπεδίου, μετά την εμπλοκή του ονόματος Καραμανλή: χθες το βράδυ ο Αnt1 μετέδωσε βίντεο, το οποίο έχει τραβηχτεί με κρυφή κάμερα το καλοκαίρι του 2007. Σε αυτό εμφανίζεται ο σύζυγος της μάρτυρος κ. Σωτηροπούλου, που ενέπλεξε τον Πρωθυπουργό, να εκβιάζει άνθρωπο της εταιρείας που κατά κύριο λόγο αγόρασε τα οικόπεδα-φιλέτα που απέκτησε μέσω των ανταλλαγών η Μονή. Ο σύζυγος της μάρτυρος ζητεί ένα οικόπεδο και 200.000

ευρώ για να σταματήσουν οι αγωγές για τα οικόπεδα και απειλεί: «Αλλιώς σας τινάζω στον αέρα!». Από την πλευρά του, ο κ. Π. Ψωμιάδης, τον οποίον η μάρτυς εμφάνισε να εμπλέκει τον κ. Καραμανλή, παραδέχθηκε μεν ότι τη συνάντησε, αλλά δήλωσε ότι της είπε μόνον ότι το θέμα ήταν αρμοδιότητα της «κεντρικής εξουσίας».

Άδειασε υπουργούς. Τους Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό άδειασε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Θωμάς Αληφακιώτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο προκάτοχός τους Σάββας Τσιτουρίδης δεν θα υπέγραφε τις ανταλλαγές.

Παράλληλα, ο νομικός σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου Σταύρος Ζερβουδάκης κατέθεσε ό τι υπεύθυνοι για τις ανταλλαγές δασικών εκτάσεων ήταν οι κ.κ. Μπασιάκος και Δούκας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες που όφειλαν να γνωρίζουν τον χαρακτηρισμό ως δάσους έκτασης της Ουρανούπολης.

Με πίεση Πελέκη. Σύμφωνα μάλιστα με τον συντονιστή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Ρόβλια, ο Δημήτρης Πελέκης- νομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου και αδελφός της Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη- μαζί με τον μοναχό Αρσένιο πήγαιναν τα συμβόλαια των ανταλλαγών των ακινήτων στην ΚΕΔ και ζητούσαν να υπογραφούν άρον άρον, «μέσα σε μία μέρα». Τα ίδια «πηγαινέλα» επιβεβαίωσε και ο οδηγός των δύο μοναχών κ. Αποστολίδης λέγοντας ότι είχαν μεταφέρει πολλά χαρτιά που τα συνόδευε ο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Γ. Παπαγεωργίου στο γραφείο του κ. Πελέκη, ενώ ο ίδιος κατέθεσε ότι η κ. Μαντέλλη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεχόταν πολλά φαξ από τη Μονή τα οποία αυτός μετέφερε στη συνέχεια στην ΚΕΔ.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και παρέμεινε για ένα χρόνο, ουσιαστικά επέρριψε ευθύνες στους κ.κ. Μπασιάκο και Κοντό επειδή έσπευσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Εφραίμ και Αρσένιου. «Ο κ. Τσιτουρίδης ήταν αντίθετος με όσα συνέβησαν μετά, γιατί νοιαζόταν για τους αγρότες και πίστευε ότι η λίμνη ανήκε στο Δημόσιο», υποστήριξε ο Θ. Αληφακιώτης. ]]

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα΅!!!, έχουν καταπατήσει όλους τους νόμους. Πρέπει να οδηγηθούν αμέσως στη φυλακή. Αν αυτά δεν είναι ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ, τότε τί είναι; Αυτός ο βουλευτής εκπροσωπεί το νομό μας; ΑΙΣΧΟΣ.