ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κλέαρχος Περγαντάς, Νομάρχης Βοιωτίας: Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση, με σύγχρονους όρους άσκησης διοίκησης και αυτοδιοίκησης.
Ημερίδα για την Διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, που διοργανώθηκε από κοινού από τη Νομαρχία και την ΤΕΔΚ Βοιωτίας, πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας. Το κρίσιμο και επίκαιρο θέμα της ημερίδας, προσέλκυσε μεγάλη συμμετοχή κυρίως αυτοδιοικητικών – Δημάρχων, μελών Δημοτικών και Νομαρχιακού Συμβουλίου, στελεχών ΟΤΑ, πολιτικών και εκπροσώπων θεσμικών φορέων και του Βουλευτή κ. Βασίλη Τόγια.
Οι εισηγητές Παντελής Γεωργογιάννης, καθηγητής Παν/μίου Πατρών, Στέλλιος Μπαμπάς, Νομικός – Κοινωνιολόγος, Δημήτρης Κατσούλης, Δήμαρχος Αυλώνος – Μέλος Ομάδας Εργασίας ΙΤΑ για τη Διοικητική μεταρρύθμιση και οι ποαρεμβάινοντες Γιώργος Κοτρωνιάς, Δήμαρχος Λαμίας, Γιάννης Γούπιος & Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, Στελέχη ΕΕΤΑΑ, έδωσαν το περίγραμμα και τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας μεταρρύθμισης που σχεδιάζεται. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από πολλούς Δημάρχους.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, έγιναν χαιρετισμοί από το Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Νίκο Παπαγγελή και τον φιλοξενούντα τη διοργάνωση Δήμαρχο Λεβαδέων, Δημήτρη Τσιφή.
Σε τρία βασικά σημεία που θα πρέπει να είναι θεμελιώδεις άξονες της μεταρρύθμισης εστιάστηκε, κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Περγαντάς :
1. Στο γεγονός πως, αυτή η αναδιάρθρωση, όχι μόνο δε νοείται να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και αποκομμένα από το γενικό προβληματισμό για το ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος – νοούμενου ως «ενιαίου λειτουργικού δικτύου» - αλλά πρέπει να ιδωθεί υπό ένα ευρύτερο πρίσμα. Είναι αναγκαία η αποκέντρωση του κράτους και η συγκρότηση της λειτουργίας του με επιτελικό χαρακτήρα.
2. Στα πλαίσια των σύγχρονων όρων άσκησης πολιτικής, είναι στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, των συμμετοχικών θεσμών, της αειφόρου ανάπτυξης και της επίτευξης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, η διοικητική αναδιάρθρωση, με αιρετή Περιφέρεια, δηλαδή άμεσα αιρετό Περιφερειάρχη και εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι νέες Περιφέρειες θα πρέπει να διαρθώνονται σε ευρείες γεωγραφικές ενότητες, με σαφείς αρμοδιότητες, με κατοχυρωμένο ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία και στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, με επάρκεια πόρων και οικονομική αυτοτέλεια.
3. Στη δημιουργία ισχυρών Δήμων, που θα είναι πιο λειτουργικοί, αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για τους πολίτες, την τοπική και την εθνική ανάπτυξη. Η αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης, είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και ικανή συνθήκη, για να δημιουργηθούν ισχυρά αυτοδιοικητικά σύνολα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πολιτικών, με σαφείς αρμοδιότητες και επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
Συνεχίζοντας ο κ. Περγαντάς ανέφερε : «Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία για τον εκδημοκρατισμό του πολιτειακού μας συστήματος, και να τολμήσει γενναίες αλλαγές. Δυστυχώς μέχρι τώρα διαπιστώνουμε «άτακτη» οπισθοχώρηση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την προκάλυψη των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών της χώρας. Όμως το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης είναι απαίτηση στη σημερινή εποχή των σύγχρονων προκλήσεων, των ραγδαίων εξελίξεων και των μεγάλων αλλαγών. Κι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια καθαρή απάντηση, με γραπτά κείμενα τα οποία να παρουσιαστούν και να τεθούν σε διαβούλευση, τόσο στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη, όσο και στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, που έχει προγραμματιστεί το Δεκέμβριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου