Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Στήνουν 2 νέες «Πτολεμαΐδες» στην Κεντρική Ελλάδα- Το βάρος στη Βοιωτία



Η υπερσυγκέντρωση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να «πνίξουν» στους ρύπους ήδη επιβαρημένες περιοχές


Ένα νέο ενεργειακό κέντρο με συνολική ισχύ άνω των 7.300 ΜW, δηλαδή σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό στη Δυτική Μακεδονία, σχηματίζεται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κορινθία και τη Μαγνησία.
Αποτέλεσμα αυτής της υπερσυγκέντρωσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι οργανώσεις πολιτών να αντιδρούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νέων μονάδων, εκ των οποίων πολλές θα κατασκευασθούν σε ήδη επιβαρημένες περιοχές. Ειδικότερα, από το σύνολο των 7.380
ΜW τα 2.060 ΜW αφορούν σε νέες λιθανθρακικές μονάδες που αναμένεται να εγκατασταθούν στο Αλιβέρι και το Μαντούδι Εύβοίας καθώς και τη Λάρυμνα Φθιώτιδας, ενώ τα υπόλοιπα σε μονάδες φυσικού αερίου στην Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική, την Κορινθία και τη Μαγνησία. Την ίδια ώρα, έχει δρομολογηθεί παύση λειτουργίας σταθμών συνολικής ισχύος 930 ΜW - εκ των οποίων τα 180 με φυσικό αέριο- στην Αττική και στο Αλιβέρι έως το 2015.

....

Το βάρος στη Βοιωτία

Στο μέτωπο των νέων σταθμών φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο βάρος αναμένεται να «σηκώσει» η Βοιωτία, καθώς περίπου 2.700 ΜW αναμένεται να εγκατασταθούν στον συγκεκριμένο νομό. Και μπορεί οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα να είναι μειωμένες κατά το ένα τρίτο σε σχέση με την αντίστοιχη ισχύ λιθανθρακικών μονάδων, ωστόσο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), τα οποία προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και φωτοχημικό νέφος. Υπολογίζεται δε ότι αν οι σταθμοί λειτουργούν κατά τα 2/3 του έτους, μόνο στη Βοιωτία θα εκλύονται πάνω από 4.000 τόνοι ΝΟx. Αμέσως μετά τη Βοιωτία έρχεται η Αττική, όπου από τα 1385 ΜW νέων μονάδων φυσικού αερίου θα εκλύονται επιπλέον 2100 τόνοι οξειδίων του αζώτου, και ακολουθούν Εύβοια, Κορινθία και Μαγνησία όπου θα δημιουργηθούν 3 νέες μονάδες ισχύος 400 ΜW έκαστη.
«Ο νομός Βοιωτίας αναμένεται να νεκρώσει και όχι απλά να επιβαρυνθεί από τη λειτουργία των νέων μονάδων φυσικού αερίου. Επιπλέον, αν και ο επενδυτής του λιθανθρακικού σταθμού 600 ΜW στα Άσπρα Σπίτια εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον δεν θα προχωρήσει, ωστόσο δεν έχει αποσύρει την αίτηση, η οποία σημειώνεται πως έχει ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση», λέει ο Τάσος Κεφαλάς από τη Συμπαράταξη Βοιωτών. «Ήδη στον νομό λειτουργούν τρεις βιομηχανικοί πόλοι- σε Οινόφυτα, Θίσβη και Αντίκυρα- που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή. Μάλιστα στη Θίσβη, η βιομηχανική περιοχή λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια ενώ τώρα κατασκευάζονται οι υποδομές... Και ενώ υπάρχουν οι άδειες για 8 νέους σταθμούς φυσικού αερίου εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την κατασκευή ακόμα περισσότερων, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση και την ενοποίηση της βιομηχανικής ζώνης με τη Λαμία σηματοδοτεί την πλήρη βιομηχανοποίηση του νομού μας. Πρόκειται για μία βίαιη μετατροπή του χαρακτήρα της περιοχής, που συνδύαζε τη βιομηχανία με τις αγροτικές δραστηριότητες και τον τουρισμό», συμπληρώνει ο κ. Κεφαλάς.


ΠΗΓΗ και ολόκληρο το άρθρο TANEAonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: