Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Απάντηση στην ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ της 21-11-2008 για την «Τραγωδία του Ασωπού»



Από το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος (Ι.Τ.Α.Π): Αθαν. Παντελόγλου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, δια του γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων του, έκδωσε στις 21-11-08 μια ανακοίνωση προσπαθώντας:
α) Να αντικρούσει τα όσα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) διατυπώνει, στην δική του ανακοίνωση, τις 20-11-08 για την «Τραγωδία του Ασωπού» και ταυτόχρονα
β) Να πληροφορήσει για τα μέτρα, που για πρώτη φορά υλοποιούνται (;;;) στον Ασωπό ποταμό (!!!!).
Τα όσα γράφονται, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα, μια και παραμορφώνουν την πραγματικότητα και αντιστρέφουν την αλήθεια.
Στο πρώτο μέρος της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Υλοποιούνται με συνέπεια τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός, στις 27-9-07 και στις 5-10-07» και «η επίδραση τους έχει αρχίσει να φαίνεται στον Ασωπό».
Δυστυχώς. Τα πράγματα δεν είναι έτσι και αυτό είναι οφθαλμοφανές για όποιον, επισκεφτεί και δει τον Ασωπό και την ευρύτερη περιοχή, όποια στιγμή, θελήσει .
Έτσι προσκαλούμε: Τον κ. υπουργό, το επιτελείο του, τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου (και κυρίως τα μέλη της ειδικής επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, που έχουν επισκεφθεί και στο παρελθόν την περιοχή), τους συντάκτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, όποτε εκείνοι θέλουν να έρθουν, να δουν, και να διαμορφώσουν άποψη με τα μάτια τους. Το ΙΤΑΠ προσφέρεται να υλοποιήσει την ξενάγηση τους, στον πολύπαθο Ασωπό, όπως κάνει με δεκάδες σχολεία και φορείς.
Μια επίσκεψη και μια ματιά θα αποδείξει, ότι δεν υλοποιούνται με συνέπεια, ούτε τα εκ των νόμων επιτασσόμενα ούτε τα όσα ο Υπουργός έχει πει.
Για παράδειγμα:
Δεν έχει εφαρμοστεί, από 1-10-2007, στους ρυπαίνοντας τον Ασωπό η ΚΥΑ 13588/725/2006 που ρυθμίζει ζητήματα αποθήκευσης και διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, όπως ο υπουργός έχει εξαγγείλει. Η Δ/νση ΕΑΡΘ, Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει αναθεωρήσει καμιά Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εργοστασίου όπου διαπιστώθηκε και βεβαιώθηκε ότι ρυπαίνει με ειδικά –επικίνδυνα απόβλητα και επιβλήθηκε πρόστιμο για αυτό. Οι Ρυπαντές συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους, παρά το ότι τώρα: Έχει αποδειχτεί, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ότι διαθέτουν αδήλωτες διαδικασίες παραγωγής, ότι παράγουν Ειδικά-Επικίνδυνα Απόβλητα (π.χ. υγρά απόβλητα, από τις αδήλωτες διεργασίες παραγωγής) και ότι τα πετάνε στον Ασωπό (είτε σε απορροφητικούς βόθρους ή ποτίζουν δέντρα!!!!).
Και αναφερόμαστε σε εργοστάσια που διαθέτουν άδεια λειτουργίας και δουλεύουν, με δήλωση ανακριβούς περιγραφής και κατάταξης της παραγωγής τους, και με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του 1999 και αντίστοιχες Άδειες ΕΠΟ του 1999. Εργοστάσια που τότε είχαν κινητήρια εγκατεστημένη 1600 hp, και έβγαζαν 5 ton. προϊόν την ήμερα, ενώ το 2007 έχουν 25000 hp κινητήρια ιπποδύναμη και παράγουν 500 ton.και μάλιστα αλουμίνιο (προϊόν ειδικών προδιαγραφών) την ημέρα. Μάλιστα, τα ειδικά –επικίνδυνα στερεά απόβλητα τους, που παράγουν καθημερινά, παραμένουν ποσοτικά αδιευκρίνιστα, τυγχάνουν ανεξέλεγκτης διαχείρισης από τα εργοστάσια, μαζεύονται από δίκτυα συλλογής των Δήμων τις Βοιωτίας και φτάνουν να τα βρίσκουν οι πολίτες, πεταμένα σε παράνομες ΧΑΔΑ , στο ποτάμι είτε στα δάση μέσα.
Με τέτοιες λοιπόν, «αδειοδοτικές αλχημείες» και «αδυναμίες» εφαρμογής των υπαρκτών νόμων προστασίας του περιβάλλοντος, από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι λογικό το ότι: ο Ασωπός και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, όχι μόνο δεν καθάρισε αλλά, δυστυχώς χειροτέρεψε (όπως οι σχετικές μελέτες αποδεδείχνουν) και τα τοξικά βαρέα μέταλλα αυξάνουν και διασπείρονται. Καθώς επίσης και ότι: Από όλη την παρέμβαση του υπουργείου, μέχρι τώρα στον Ασωπό (;;;), ούτε ένας ρυπαντής εξασθενούς χρωμίου και βαρέων μετάλλων, δεν έχει βρεθεί. Άρα: Πως είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι σταμάτησαν την ρυπαντική δράση, κάποιου που δεν βρήκαν ποτέ;;;
Σχετικά με τα μέτρα, που πρώτη φορά υλοποιούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Ασωπό. Οι παρεμβάσεις στον Ασωπό, των συνεργείων του ΥΠΕΧΩΔΕ, από τον 9/2007 ήταν οι εξής δυο:
α)Έβαλαν δυο ταμπέλες με την ένδειξη «Εκτελούνται έργα ΥΠΕΧΩΔΕ» στις δυο όχθες του ποταμού,
β) Άνοιξαν «παρόχθιο δρόμο» με μια μπουλντόζα, η οποία πράγματι καθάρισε τις καλαμιές της μιας όχθης και έδειξε μερικές κρυμμένες σωλήνες αποχέτευσης εργοστασίων (μπούκες).
Αυτό ήταν όλο.!! Επισήμανση και Καθαρισμός λοιπόν, της μιας όχθης από τα καλάμια;;;, Αυτό ήταν το σωτήριο έργο, «της εθνικής παρέμβασης του ΥΠΕΧΩΔΕ», στον Ασωπό;;;
Άδικος κόπος. Διότι τα καλάμια έχουν γιγαντωθεί ξανά !! Όμως, μιας και δηλώνουν πως, έχει ολοκληρωθεί το έργο, Ρωτάμε λοιπόν:
Έχουν ταυτοποιήσει έστω και μια «μπούκα», από τις πολύ-φωτογραφημένες- αποκαλυφθείσες;;;; .
Γιατί δεν ανακοίνωσαν, 15 μήνες τώρα, αν είναι νόμιμες ή παράνομες ;;; Σε ποιον ανήκουν;;;; και το σπουδαιότερο: Έχουν κάνει αναλύσεις;;; ( πότε; Που;; ) και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα;; για τα λύματα που βγαίνουν από τις σωλήνες αυτές;; .
Η δουλειά τους δεν ήταν, να δουν, «ποιος ρυπαίνει με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα το ποτάμι»;;; Μήπως διαπίστωσαν;; Αν είναι ή δεν είναι επεξεργασμένα απόβλητα;;;!!
15 μήνες βλέπουν τις «μπούκες» να τρέχουν νυχθημερόν, γιατί δεν ανακοίνωσαν τίποτα;;;. (Δεν είναι σαν παλιότερα που δεν δέχονταν να μπουν οι ελεγκτές, στα καλάμια και τις λάσπες, για να δειγματίσουν!) .
Τι αναλύσεις έχουν να ανακοινώσουν για την «Κρυφή μπούκα» με την τρύπα των 30 μέτρων, στην οποία έριξαν χαλίκι και το έφαγε ξανά το λύμα;;; . Όπως και για τόσες άλλες «μπούκες» ξεδιάντροπα φανερές, που ρίχνουν ανεπεξέργαστα λύματα στο ποτάμι;;;;
Ανακοινώνουν, και το ΥΠΕΧΩΔΕ, και η Νομαρχία, ότι: Τώρα ξεκίνησαν να κάνουν καταγραφή και κατάλογο-Μητρώο των Εργοστασίων της περιοχής.
Καταρχήν παραδέχονται ότι τώρα Θα το κάνουν.
Και στην συνέχεια: Αποφάσισαν να το κάνουν, μοιράζοντας ειδικό ερωτηματολόγιο στα εργοστάσια, για να δηλώσουν οι Ρυπαντές (που κατέχουν «παράνομες ΑΕΠΟ-ΑΔΕΙΕΣ»), μέχρι 30-8-08 αν;; και πως;; ρυπαίνουν!!. Και ειδικά το «αν, ρυπαίνουν με ειδικά –επικίνδυνα απόβλητα»!!!!!.Η συμπλήρωση ερωτηματολογίου ήταν υποχρεωτική. Εδόθησαν και κάποιες παρατάσεις σιωπηρά. Μέχρι λοιπόν, 20-11-2008 μόνο 50% εξ αυτών που παρέλαβαν το ερωτηματολόγιο, έχουν ανταποκριθεί στην «υποχρεωτική συμπλήρωση» του. Όλοι οι άλλοι (και είναι γνωστοί σαν αποδέκτες) παραμένουν αδιάφοροι, Χωρίς καμία συνέπεια, ακόμη και για αυτή την ασυνέπεια τους, Προφανώς γιατί «έτσι θέλουν».
Νομίζουμε ότι αξίζει πλέον να παρατηρηθεί ότι :
Α) Καταρχήν, οι Αδειοδοτούσες τα εργοστάσια Υπηρεσίες (νομαρχίας-Υπουργείου): Είτε ψεύδονται είτε ομολογούν πως τόσα χρόνια δεν ξέρουν ποιους αδειοδοτούν. (Άρα και ποιους ρυπαντές πελάτες έχουν!!!). Δηλαδή, θέλουν να δεχτούμε ότι δεν ξέρουν Σε ποιους; , σε πόσους ;;,και γιατί ;;; δίνουν άδειες!! Τότε αναρωτιόμαστε: Γιατί υπάρχουν και για ποιον υπάρχουν τόσα χρόνια;;; . Επιπλέον, Ας μας επιτραπεί να τους υπενθυμίσουμε ότι : Εγκληματούν και ταυτόχρονα παραβαίνουν το υπηρεσιακό καθήκον τους. Επειδή με αυτά και αυτά, τα ψέματα και τα γραφειοκρατικά τερτίπια, φτάνουν να ροκανίζουν, χωρίς να έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα, την υγεία των πολιτών και επιτρέπουν να προχωρεί η τοξίνωση τους. Οι προκύπτουσες πολιτικές, κοινωνικές, και υπηρεσιακές ευθύνες, δεν καλύπτονται «με ψέματα και προφάσεις». Διαρκώς η πραγματικότητα και το αποτέλεσμα της δήθεν δουλειάς τους «στο πεδίο», τους διαψεύδουν. Ότι και να ισχυρίζονται ότι κάνουν, μπροστά στην συμφορά που βρήκε τους τόπους αυτούς, δεν βγάζει αποτέλεσμα.
Β) Δεν είναι ορθός, ούτε αποτελεσματικός, ο τρόπος που το ΥΠΕΧΩΔΕ/Νομαρχία, δηθεν προσπαθεί,15 μήνες τώρα να αντιμετωπίσει, δήθεν, το πρόβλημα της «τραγωδίας του Ασωπού» και τις συσσώρευσης τις επικίνδυνης «κόπρου του Αυγεία» στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, ότι κάνουν, είναι και εκτός προσδιοριζόμενων, στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι λόγοι είναι πολλοί: Δεν μπορούν να προσφέρουν επαρκείς ελεγκτικές υπηρεσίες, Αλλά τις αδειοδοτικές τις προλαβαίνουν μια χαρά. Όπως λένε, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι υπό-στελεχωμένη υπηρεσία, εδράζεται στο κέντρο της Αθήνας και έχει φορτωθεί με τεράστιες, σε έκταση και ποσότητα παραβάσεις. που η αδειοδότηση δημιουργεί. Έτσι, γίνεται ανίκανη με το στελεχικό δυναμικό που έχει να τις καλύπτει.
Γ) Η ΕΞΟΥΣΙΑ λοιπόν, εμφανίζεται ανίκανη και αδύνατη, να καλύψει το ελεγκτικό πεδίο, που η ιδία δημιουργεί, με τις ατέλειες της αδειοδοτήσης της. Παρά το ότι: Οι ανάγκες σε ελεγκτικές υπηρεσίες, επιπλέον γίνονται πιεστικές , εξ’ αιτίας της συνεχιζόμενης στον χρόνο, τοξίνωσης του κόσμου, των περιοχών αυτών. Τα αποτελέσματα, 15 μήνες τώρα, στην επισήμανση των ρυπαντών, το σταμάτημα της ρύπανσης μας, και τα αντιρρυπαντικά μέτρα, αποδεικνύουν το ανορθόδοξο και αναποτελεσματικό της παρέμβασης τους. Θέλουν να δεχτούμε ότι είναι τυχαίο;;
Όχι λοιπόν. Δεχόμαστε ότι «το όλον είναι σχεδιασμένο».
Το σύνολο των υπαρκτών , σχετικών Κρατικών υπηρεσιών και τα σχετικά υπαρκτά και μισθοδοτούμενα όργανα, του μηχανισμού του κράτους, έπρεπε να έχουν διαταχθεί στο πεδίο «έκτακτης Ανάγκης» «της ζημίας του Ασωπού Ποταμού». Και αυτό, από την πρώτη στιγμή που ανιχνεύτηκε η ζημία. Υπάρχουν και μισθοδοτούνται, για γρήγορη, πολύπλευρη, αποτελεσματική αντιμετώπιση «των κινδύνων υγείας» από την περιβαλλοντική πολύχρονη παραβατικότητα. Είναι αστείο να ισχυρίζεσαι, σαν κράτος και εξουσία, ότι σε 4 χρόνια, έχεις εκτελέσει το ελεγκτικό σου καθήκον, υλοποιώντας 200 έλεγχους περιβαλλοντικούς. Σε ένα πεδίο: «Άναρχης-Ανοργάνωτης βιομηχανικής περιοχής», που βρίσκονται «ατάκτως ριγμένα» 1084 εργοστάσια, με «μαϊμούδες» άδειες λειτουργίας και άδειες διάθεσης απόβλητων, που δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, με 3 βάρδιες, και εξοικονομούν λεφτά από την ρύπανση μας. Ουσιαστικά με αυτήν την δήλωση, ομολογείται σχεδιασμένη «μη ελεγκτική παρέμβαση» π.χ. .σε 1460, δυνητικά, προβατικές εργοστασιακές ήμερες λειτουργίας του κάθε ρυπαντή , που τον έχεις αφήσει να λειτούργει, με πλειάδα αδήλωτων «βρώμικων τεχνολογικών διαδικασιών παραγωγής» για να μπορεί και να εξοικονομεί λεφτά, και «κρυπτό-επιδοτούμενος» να βρωμίζει με τα απόβλητα του. Το γεγονός αυτό, μπορεί να το διακρίνει ο όποιος νουνεχής άνθρωπος. Εκείνο που δεν χωρά, ο νους ανθρώπου, είναι, η «ρώσικη ρουλέτα» που επιτρέπουν οι εξουσίες, να παίζεται με τα τοξικά επικίνδυνα εργοστασιακά απόβλητα τους. Εδώ πια, δεν χωρά παιχνίδι. Απλά δεν σε παίρνει, να παίζεις «Το ανέμελο κράτος και την μονόπαντη εξουσία.!!» Διότι εκτός από δολοφονική είναι και αυτοκτονική συμπεριφορά. Ο χρόνος «μετρά και το κοντέρ γραφεί» δεν περιμένει.
Η Προτεινόμενη, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τεχνική λύση, κατασκευής «δικτύου συλλεκτήριων αγωγών» «απορριπτόμενων βιομηχανικών λυμάτων», χωρίς να διευκρινίζει από αρχής: Την υποχρεωτική καταβολή των εξόδων κατασκευης, από τα εργοστάσια, και την Υποχρεωτική, Εντος Εργοστασίου, Προ-επεξεργασία εξουδετέρωσης, των ειδικών-επικίνδυνων υγρών αποβλήτων τους, πριν την απόρριψη, στους αγωγούς. Χωρίς να διευκρινίζει: Το που οι αγωγοί θα καταλήγουν, και τι επεξεργασία; θα τυγχάνουν τα συλλεγόμενα. Χωρίς να ξεκαθαρίζει: Το πώς θα χρεώνονται, τα τέλη σύνδεσης και οι χρεώσεις αποχέτευσης βιομηχανικών αποβλήτων, στους αγωγούς. Όπως και μη αποσαφηνίζοντας, ποιος θα έχει, την λειτουργική ευθύνη της αποχέτευσης αυτής. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πρότασης «μη λύσεως» που ρίχνεται για να μπερδεύονται τα πράγματα και να ροκανίζεται ο χρόνος ζωής, ενώ μπορεί να επεκτείνεται ο χρόνος αυθαιρεσίας των ρυπαντών.
Οινόφυτα 22-11-2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: