Το καλής ποιότητας έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο περιέχει φυτοχημικά συστατικά σημαντικά για την υγεία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.Η νέα έρευνα από Ισπανούς επιστήμονες του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας και του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης "BMC Cancer", ρίχνει νέο φως στην ήδη γνωστή ευεργετική επίδραση της πλούσιας σε λάδι μεσογειακής δίαιτας για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.Η έρευνα αναζήτησε ποια είδη ελαιολάδου είναι πιο ενεργά στην καταπολέμηση του καρκίνου και διαπίστωσε, για πρώτη φορά, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Χαβιέ Μενέντεζ, ότι όλα τα μεγάλα συμπλέγματα από φαινόλες που βρίσκονται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, "καταπιέζουν" την ανεξέλεγκτη έκφραση του γονιδίου HER2, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις όγκων του μαστού.
Το έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, είναι το ελαιόλαδο που προκύπτει από την επεξεργασία των ελιών χωρίς τη χρήση θερμότητας ή χημικών ουσιών και έτσι περιέχει φυτοχημικά που αλλιώς θα χάνονταν κατά την φάση της επεξεργασίας. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε καρκινικά κύτταρα έδειξαν ότι αυτές οι φυτοχημικές πολυφαινόλες περιορίζουν αποτελεσματικά την ενεργοποίηση του γονιδίου HER2.
Από την άλλη όμως, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φυτοχημικών παρατηρήθηκαν σε συγκεντρώσεις τέτοιες που είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθούν στην πραγματική ζωή, με την κατανάλωση ελαιόλαδου. Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι αυτές οι πολυφαινόλες του έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλής βάση για το σχεδιασμό νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.
ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ.gr
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008
Νέα δεδομένα για το ελαιόλαδο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
ΤΟ ΛΑΔΙ ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΕΛΕΓΑΝ: ΠΙΕΣ ΛΑΔΙ ΚΙ ΕΛΑ ΒΡΑΔΥ...
{...άνθη και οπώρες από τον κήπο της γνώσης...}
Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του, την ελιά και το ελαιόλαδο. Το δένδρο της ελιάς, που δένει αρμονικά με το ελληνικό τοπίο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του, σμιλεμένο από τον μεσογειακό ήλιο και τους αιγαιοπελαγίτικους ανέμους υπήρξε πάντοτε μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για το ελληνικό πνεύμα και ψυχή. Ένα σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, προόδου, ειρήνης, ευημερίας, φρόνησης και φήμης.
Κατά τη διάρκεια της Μινωικής περιόδου, το ελαιόλαδο αποτελούσε την βάση της κρητικής οικονομίας. Απομεινάρια αυτής της σχέσης μπορούν ακόμα να επισημανθούν στα σωζόμενα χειροποίητα αντικείμενα που υπήρχαν στο παλάτι της άλλοτε παντοδύναμης πολιτείας της Κνωσού.
Η Αθηνά, θεά της σοφίας, αφιέρωσε την ελιά στην πόλη που είχε το όνομά της, την Αθήνα, ως απόδειξη των δεσμών της με την πόλη.
Ένα κλαδί ελιάς σε μορφή στεφανιού ήταν το χρυσό μετάλλιο που απένειμαν στους νικητές των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Σύμφωνα με το μύθο τα στεφάνια αυτά προέρχονταν από μια ελιά που είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ηρακλής.
Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “χρυσό υγρό” και ο Ιπποκράτης “μεγάλο θεραπευτή”.
Σήμερα, στη σκιά των μεγάλων παραδόσεων και των μύθων, η Ελλάδα στηρίζεται ακόμα στην ελιά. Υπάρχουν 120.000.000 ελαιόδενδρα στην Ελλάδα, ή με μιαν άλλη θεώρηση, σε κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχούν 12 ελιές. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός εδώδιμων ελιών και ελαιόλαδου παγκοσμίως και κατέχει το 16% της διεθνούς αγοράς ελαιόλαδου. Πάνω από 450.000 οικογένειες εξαρτώνται από την παραγωγή ελαιόλαδου ως αρχική ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος.
Η ελιά αποτελεί ταυτοχρόνως παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και σύμβολο της Ελλάδας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το δέντρο της ελιάς μεγάλωσε και έθρεψε αμέτρητες γενιές Ελλήνων, κερδίζοντας έτσι τη θέση της ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού.
Το ελαιόλαδο και οι ελιές, αποτελούν μία από τις κατηγορίες των ποιοτικών Ελληνικών προϊόντων που θα παρουσιαστούν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, Οίνων, Ποτών, και Γαστρονομίας. μελέτη εφτά χωρών, μας έδειξε ότι ο πληθυσμός της Κρήτης βρέθηκε να έχει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο της καρδιάς σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους. Αυτό αποδίδεται στη συχνή και μεγάλη χρήση ελαιόλαδου, ελαίων, λαχανικών και φρούτων από τους Κρήτες. Το ελαιόλαδο εκτός από την ελάττωση της LDL-χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη) στο αίμα, εμποδίζει την οξείδωση των λιπαρών οξέων της LDL-χοληστερόλης. Αυτό γίνεται από τη μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχει στο ελαιόλαδο και τις ελιές όπως οι τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, σκουλένια κ.α.
Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη αξία για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη του εμφράγματος και των καρκίνων. Τα 100 γρ. ελαιολάδου που χρησιμοποιείται ωμό περιέχει την κατάλληλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου για ελαιολάδου που χρησιμοποιείται ωμό περιέχει την κατάλληλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου για την επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων και την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων.
Οι μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες της Κρήτης έχουν 3-5 φορές μικρότερη πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα της καρδιάς σε σύγκριση με άνδρες της ίδιας ηλικίας στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ που έχουν ακριβώς τα ίδια επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Άρα, η ολική χοληστερόλη αίματος δεν είναι ικανοποιητικός δείκτης για την πρόβλεψη του εμφράγματος της καρδιάς. Γι' αυτό η οξειδωμένη μορφή LDL χοληστερόλης έχει πολύ μεγαλύτερη προγνωστική σημασία για το έμφραγμα. Τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης στο αίμα είναι τόσο χαμηλότερα όσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες παίρνουμε με τη διατροφή μας οι οποίες απορροφώνται από το έντερο και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
Το ελαιόλαδο περιέχει περισσότερες από 600 ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές ασκούν έντονη αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τα λιπαρά οξέα της LDL-χοληστερόλης από την οξείδωση και έτσι έχει χαμηλότερη αθηρογόνο δράση. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα λιπαρά οξέα των κυτταρικών μεμβρανών από τις οξειδωτικές επεξεργασίες και επιβραδύενται έτσι η γήρανση των κυττάρων του σώματος.
Άλλη μια σημαντική δράση των πολυφαινολών είναι η δέσμευση των ελεύθερων τοξικών ριζών που υπάρχουν ή δημιουργούνται στον οργανισμό μας και οι οποίες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την έναρξη της καρκινικής επεξεργασίεας. Αυτά πιθανότατα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Κρήτες εκτός από τη χαμηλότερη θνησιμότητα από έμφραγμα της καρδιάς είχαν και τη χαμηλότερη θνησιμότητά από τις διάφορες μορφές καρκίνων.
Τα άλλα φυτικά έλαια προέρχονται από σπόρους ενώ το ελαιόλαδο δεν είναι τίποτα άλλο από το χυμό των καρπών του δέντρου. Ο χυμός αυτός βγαίνει από την πίεση των ελιών, χωρίς να χρειάζεται άλλη επεξεργασία, όπως απαιτείται για τα υπόλοιπα φυτικά έλαια.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που βγαίνει από την πρώτη πίεση των ελιών. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που βγαίνει από τη δεύτερη πίεση των ελιών. Τέλος, το αγνό ελαιόλαδο είναι αυτό που δέχεται και κάποια επεξεργασία.
Σύμφωνα με τα πιο πάνω, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι λοιπόν και το πιο ευεργετικό αφού προέρχεται κατευθείαν από την ελιά και επομένως περιέχει τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες.
Ποιές όμως είναι αυτές οι θρεπτικές ουσίες;
Όλα τα έλαια περιέχουν λιπαρά οξέα. Τα ζωικά λίπη περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα σπορέλαια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και το ελαιόλαδο περιέχει κατά 83% περίπου μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Αυτά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν με διάφορους τρόπους το σώμα μας...
Ευκολύνουν την πέψη μιας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Ευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.
Βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL και τη διατήρηση του επιπέδου της καλής χοληστερόλης HDL στο αίμα. Λόγω ακριβώς αυτής της μείωσης της κακής χοληστερόλης μειώνεται και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή!
Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που αρχίζουν μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά (η γνωστή μεσογειακή δίαιτα) μετά από 2-4 χρόνια διατρέχουν κατά 50% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή!
Με τα μονοακόρεστα φυτικά του λίπη και τις 40 περίπου αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει (40!!!) το ελαιόλαδο όταν καταναλώνεται με μέτρο βοηθά στην μείωση του λίπους ιδιαίτερα που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Αντίθετα, άλλες δίαιτες που μειώνουν τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες και λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης μειώνουν κυρίως το λίπος που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος (π.χ. στου γοφούς). Γιατί είναι προτιμότερη η δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο; Επειδή η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνη παρά η συσσώρευση του στο κάτω μέρος του σώματος.
Παχύσαρκα άτομα που έχουν σχήμα μήλου (δηλαδή μεγάλη κοιλιά) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή από άτομα με σχήμα αχλαδιού (περιττό βάρος στο κάτω μέρος του σώματος). Η ολεοκανθάλη είναι μια άλλη ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο. Αυστραλός επιστήμονας την ανακάλυψε τυχαία όταν ενώ γευόταν διάφορα τοπικά ελαιόλαδα στην Ιταλία, παρατήρησε πως ο πόνος που είχε στον φάρυγγα του μειωνόταν, όπως όταν έπινε φάρμακο!
Έρευνες που έγιναν με βάση την ανακάλυψη αυτή έδειξαν τελικά πως η ολεοκανθάλη καταστέλλει την δράση συγκεκριμένων ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά παράγουν τις προσταγλανδίνες, οι οποίες ερεθίζουν τα νεύρα έτσι ώστε να νιώθουμε πόνο.
Με το που δοκίμαζε το ελαιόλαδο ο Αυστραλός λοιπόν, η ολεοκανθάλη που περιεχόταν σ' αυτό καταπολεμούσε τα ένζυμα ώστε να μην παράγουν προσταγλανδίνες και έτσι να μειώνεται η φλεγμονή και μαζί της και ο πόνος που ένιωθε στο λαιμό!
Το μόνο ελάττωμα του ελαιόλαδου σε σχέση με άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες είναι ότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες του για να επιτευχθεί ίδια δράση.
Αυτό σε τελική ανάλυση σημαίνει για εμάς πως για να μειωθεί ο πόνος πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου...πράγμα που σίγουρα δεν μπορεί να γίνει! Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την επιστήμη να κάνει το θαύμα της... π.χ. με ελαιόδεντρα που να παράγουν ελιές εμπλουτισμένες με ολεοκανθάλη!
Όπως είπαμε, παρά την ψηλή θρεπτική του αξία το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο αφού εκτός άλλων είναι και πάρα πολύ Επίσης, όπως ότι άλλο βάζουμε στο στόμα μας, έτσι και το ελαιόλαδο χρειάζεται κάποια ειδική μεταχείριση για να διατηρεί την θρεπτικότητα του και να μην χαλά!
Πρέπει να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια, σε χώρους με θερμοκρασία περιβάλλοντος (δηλαδή ούτε πολύ ψηλή, ούτε πολύ χαμηλή), όπου να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.
Κάτω από τέτοιες καλές συνθήκες το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί από 12 μέχρι 18 μήνες.
Δημοσίευση σχολίου