Πέντε ολόκληρους μήνες ζωής “κέρδισαν” οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων των Η.Π.Α. ως αποτέλεσμα της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων στην περιοχή τους.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Brigham Young και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ μελέτησαν επιδημιολογικά στοιχεία 51 αμερικανικών πόλεων από το 1980 έως το 2000.
Για την ακρίβεια συνέκριναν τα δεδομένα καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων. Έπειτα εφάρμοσαν εξελιγμένα στατιστικά μοντέλα για να διαχωρίσουν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής όπως το κάπνισμα και την οικονομικο-κοινωνική κατάσταση.
Η ανάλυση των δεδομένων οδήγησε την επιστημονική ομάδα στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις αύξησε κατά μέσο όρο πέντε μήνες το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων.
Οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη τους στα επίπεδα των μικροσωματιδίων PM 2,5. Πρόκειται για ρύπους που λόγω του μικρού τους μεγέθους εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και ενδεχομένως ευθύνονται για την εμφάνιση άσθματος και προβλημάτων στην καρδιά.
Οι κάτοικοι των πόλεων, στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων των μικροσωματιδίων, αύξησαν το προσδόκιμο ζωής τους κατά δέκα μήνες. Μάλιστα, για κάθε μείωση δέκα μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται περισσότερο από επτά μήνες.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι επιτέλους απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειές τους να περιορίσουν την μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε στις πόλεις. Αν συνεχιστούν οι προσπάθειες θα βελτιωθεί όχι μόνο το περιβάλλον που ζούμε αλλά και η δημόσια υγεία.
ΠΗΓΗ: ANA-MPA , BBC
1 σχόλιο:
Αυτό το δημοσίευμα να τυπωθεί και να δωθεί στους δημοτικούς άρχοντες, που είχαν πάρει την απόφαση για το Ηρων-ικό εργοστάσιο. Ακριβώς στην πόρτα μας να γίνει ένα εργοστάσιο, κίνδυνος για την υγεία όλων των κατοίκων, για να ωφεληθούν ελάχιστοι Βαγαίοι.
Μας αντιμετωπίζουν σαν θανάσιμους εχθρούς, γιατί γίναμε σαν μέλη της Πρωτοβουλίας, η αιτία να ματαιωθεί η εγκατάσταση. Άσε τα κατινίστικα λόγια που ακούσαμε...
Η άγνοια των απλών ανθρώπων δικαιολογείται, η απερίσκεπτη απόφαση εκλεγμένων, που θα σημάδευε τη ζωή των επόμενων γενεών είναι αδικαιολόγητη.
Το περιβάλλον έχει σχέση με τη ζωή, με το προσδόκιμο της ζωής και την ποιότητά της. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι σωστοί επιστήμονες, που σέβονται τον εαυτό τους και την επιστημονική τους ιδιότητα. Γιατί ο κοντοχωριανός μας κ. Κάπρος, έλεγε αρλούμπες, λες κι απευθυνόταν σε κατοίκους της Ζιμπάμπουε.
Μακριά από ρύπους για να ζήσουμε!!!
Δημοσίευση σχολίου