Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ολι Ρεν: "Τραγική ιστορία ντροπής" η ομολογία Ολγκάτς



«Τραγική ιστορία ντροπής που καταπατεί ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Γενεύης», χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Ολι Ρεν, την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για τις εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων το 1974. Η δήλωση του κ. Ρεν, έγινε σε απάντηση στον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιαννάκη Μάτση.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είχε στείλει στον Επίτροπο το βίντεο με την ομολογία του Ολγκατς και την εκ των υστέρων προσπάθεια ανασκευής της. Ο κ. Μάτσης απέστειλε επίσης το σχετικό βίντεο και στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.
H εκπρόσωπος του Φιλανδού Επιτρόπου, Κριστίνα Νάγκι, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ πώς σχολιάζει η Επιτροπή το video αυτό, δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τον επείγοντα χαρακτήρα των αγνοούμενων στην Κύπρο. Είναι σημαντικό οι οικογένειές τους να γνωρίζουν τη μοίρα των αγαπημένων τους. Αυτό συνάγεται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κύπρος κατά Τουρκίας, 10 Μαίου 2001), σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεώνεται να διασφαλίσει την αποτελεσματική διερεύνηση για τη διαλεύκανση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων. Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με αυτήν την απόφαση».
Συνεχίζοντας, η Κρ. Νάγκι αναφέρει ότι «ο Επίτροπος Ρεν, ανταλλάσσοντας e-mail με τον κ. Μάτση, σχολίασε το video με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, που υπάρχει στο YouTube. Έκρινε το περιεχόμενο των δηλώσεων τραγική ιστορία ντροπής και ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Πρέπει να εξακριβωθούν τα γεγονότα της υπόθεσης. Αν επιβεβαιωθεί η ιστορία, όπως παρουσιάζεται στο YouTube, τότε αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως το έργο της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (CMP), η οποία έχει κάνει σημαντικά βήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εκταφής και αναγνώρισης. Οι κοινότητες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εκπροσωπούνται σε αυτήν την επιτροπή, την οποία η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει με 1,5 εκατ. ευρώ».


Αποκαλύψεις
Στην Κύπρο η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσιεύει δηλώσεις του δημάρχου Νευροκοπίου Δράμας και πρώην αξιωματικού της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Βασίλη Γιαννόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες ο Αττίλα Ολγκάτς είχε ομολογήσει στον ίδιο δολοφονίες που είχε διαπράξει στην Κύπρο, ως στρατιώτης των δυνάμεων εισβολής.
Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, που τότε είχε αναλάβει την έρευνα του ζητήματος των αγνοουμένων της Κύπρου στην Τουρκία, ο αλεξιπτωτιστής καταδρομέας του τουρκικού στρατού που ομολόγησε τις εν λόγω πράξεις, τού ζήτησε να μεταφερθεί στην Ελλάδα, προκειμένου «να δικαστεί από τα ελληνικά Δικαστήρια και να μπορέσει να ηρεμήσει».
Όλα τα έγγραφα του Τούρκου αλεξιπτωτιστή καταδρομέα αντιγράφηκαν τότε (πριν από 15 χρόνια) και μπήκαν σε ειδικό φάκελο που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. Δρομολογήθηκε μάλιστα και η μεταφορά του Τούρκου στην Ελλάδα, η οποία όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
«Η ιστορία είναι τόσο ίδια, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Αλλά και για τη φυσιογνωμία είμαι πολύ θετικός. Ναι μεν έχουν περάσει πολλά χρόνια και τον είδα από την τηλεόραση, οπότε δεν είμαι 100% αλλά 80% σίγουρος. Αν τον δω από κοντά, θα τον αναγνωρίσω αμέσως», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
Από την έρευνα και την εμπειρία μου τόσα χρόνια στο θέμα των αγνοουμένων, πιστεύω δυστυχώς, οι αγνοούμενοι έχουν εκτελεστεί. Όσες πληροφορίες είχαμε για μεταφορά τους σε φυλακές της Τουρκίας αποδείχθηκαν αβάσιμες...», ανέφερε μεταξύ άλλων στο «Φιλελεύθερο» ο κ. Γιαννόπουλος.

ΠΗΓΗ: flash.gr
H φωτογραφία είναι από aytonoma-elefthera.blogspot.com


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελληνική βουλή, τί δουλαιά έχουν οι Τούρκοι βουλευτές; Γιατί ο Τσετίν Μαντατζή φαίνεται σαν Τούρκος, κι όχι εκπρόσωπος της μουσουλμανικής μειωνότητας.
Το ΠΑΣΟΚ να τον διαγράψει αμέσως.