Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Αγρότες ... κλιμάκωση του αγώνα



Απογοητευμένοι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών μετά την οριστικοποίηση των ποσών που θα λάβουν ως ενίσχυση για το 2008 - 2009 από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Υστερα από σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των παραγωγών έκαναν λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ανακοίνωσαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μπλοκαρισμένη πλέον και η Αττική, μετά τον αποκλεισμό του ισθμού της Κορίνθου από παραγωγούς της Πελοποννήσου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι με την οριστικοποίηση των ποσών ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αγροτών και δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ο διάλογος σε ότι αφορά τη ενίσχυση για το 2008 έκλεισε είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης. Mήνυμα και του πρωθυπουργού να ανοίξουν οι δρόμοι.

Οι οριστικές αποφάσεις για τις αγροτικές ενισχυσεις
Οπως έγινε γνωστό, αναλυτικά θα δοθούν:

- Βαμβάκι: Σε αγρότες με μεγάλες ζημίες 45 ευρώ το στρέμμα. Για μικρές ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα.
- Καλαμπόκι: Για μεγάλες ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα και για μικρές ζημίες 20 ευρώ το στρέμμα. Σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 40%
- Σιτάρι: Στο μαλακό σιτάρι θα δοθούν αντίστοιχα 12 και 8 ευρώ το στρέμμα και στο σκληρό 10 και 7 ευρώ το στρέμμα. Στους καλλιεργητές σκληρού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 3 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι αυξημένη κατά 40%. Στους καλλιεργητές μαλακού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 2,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αυξημένη κατά 40%.
- Λάδι: Στο λάδι θα εκτιμηθούν οι ζημιές και θα δοθούν ως 30 λεπτά το κιλό.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν για ακαρπία, η ενίσχυση θα καθοριστεί ανά προϊόν και είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι με την οριστικοποίηση των ποσών ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αγροτών και δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Tα μπλόκα
Σε κλοιό από τα αγροτικά μπλόκα βρίσκεται πλέον και η Αττική. Σε αποκλεισμό τόσο της νέας όσο και της παλαιάς εθνικής οδού στον ισθμό της Κορίνθου προχώρησαν οι αγρότες, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και στη νότια Ελλάδα. Δηλώνουν πάντως ότι δεν θα εμποδίσουν τις μεταφορές. Πολλά μπλόκα παραμένουν σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, καθιστώντας προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν οδικώς από ή προς τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ απίστευτα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις μεταφορές προϊόντων.
Οι κινητοποιήσεις προκαλούν αναταράξεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι γαλάζιοι βουλευτές επισκέπτονται τα μπλόκα αγνοώντας την κομματική γραμμή. ...

Ολόκληρο το ρεπορτάζ >> FLASH.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: