Οι άνθρωποι που κάνουν έντονη άσκηση λίγα μόλις λεπτά την εβδομάδα εμφανίζουν το ίδιο μικρό ποσοστό κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 με εκείνους που ασκούνται με μέτρια ένταση μισή ώρα καθημερινά.
Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο συμπεραίνει ότι η αποτελεσματικότητα της ολιγόλεπτης έντονης άσκησης ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερη στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
«Πρόκειται για μια ανατροπή όσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Είναι πιθανό ότι όσοι ασκούνται μόλις 7.5 λεπτά την εβδομάδα αποκομίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία τους», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. James A. Timmons.
Οι επίσημες οδηγίες συστήνουν να γυμναζόμαστε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα για τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα.
«Ο γενικός πληθυσμός όμως αποτυγχάνει να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες λόγω έλλειψης χρόνου και κινήτρου», αναφέρει ο δρ. James A. Timmons, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του υποστηρίζει ότι η μεγάλης έντασης σωματική άσκηση ενδεχομένως βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Προκειμένου να εξακριβώσουν την αποτελεσματικότητα της ολιγόλεπτης έντονης γυμναστικής, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 16 νεαρούς άνδρες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή. Οι εθελοντές έκαναν 6 συνεδρίες σωματικής άσκησης με γρήγορο τρέξιμο σε ποδήλατο γυμναστικής. Κάθε μια από αυτές τις συνεδρίες περιελάμβανε 4-6 μισάωρα άσκησης, στα οποία υπήρχαν και διαλείμματα ξεκούρασης διάρκειας τεσσάρων λεπτών. Για κάθε μια συνεδρία, οι εθελοντές έπρεπε να ασκούνται από 17 έως 26 λεπτά.
Μετά από δυο βδομάδες γυμναστική, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές κατάφεραν να βελτιώσουν την ικανότητα του οργανισμού τους να μεταβολίζει της γλυκόζη. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 12% έως και 37%, λίγα λεπτά αφότου οι συμμετέχοντες ήπιαν διάλυμα που περιείχε 75 γραμμάρια γλυκόζης.
«Όταν οι άνθρωποι τρώνε, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους αυξάνουν. Ωστόσο, στα άτομα που έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση το σάκχαρο επανέρχεται γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα. Το αντίθετο συμβαίνει σε όσους ανθρώπους έχουν μικρή σωματική δραστηριότητα, γεγονός που με την πάροδο των χρόνων οδηγεί στην εμφάνιση καρδιαγγειακής πάθησης», εξηγεί ο δρ. James A. Timmons.
H αερόβια άσκηση έχει την ικανότητα να ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί ακόμη ότι μπορεί να μειώσει αμέσως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου, όπως ακριβώς φάνηκε στη μελέτη ότι κάνει η έντονη σωματική άσκηση.
Στηριζόμενος στα αποτελέσματα της μελέτης, ο δρ. James A. Timmons δηλώνει στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters ότι θα πρέπει να προσπαθούμε να ακολουθούμε πρόγραμμα έντονης σωματικής άσκησης – κάνοντας ποδήλατο ή ανεβαίνοντας τις σκάλες-, για 4 με 6 μισάωρα δυο φορές την εβδομάδα. Αυτή η συμβουλή ισχύει για άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών που είναι υγιή αλλά στερούνται καλής φυσικής κατάστασης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη ή παθήσεις της καρδιάς πρέπει να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα υπό την επίβλεψη όμως του θεράποντος ιατρού τους.
Οι συστάσεις για άσκηση υψηλής έντασης και χαμηλής διάρκειας μπορεί κάποια μέρα να αντικαταστήσουν τις ισχύουσες οδηγίες, σχολιάζει ο δρ. James A. Timmons. «Μόνο μια μεγάλης κλίμακας μελέτη μπορεί να το αποδείξει αυτό. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι κάνοντας κανείς ολιγόλεπτη έντονη άσκηση μπορεί να έχει μειωμένους παράγοντες κινδύνους. Το ‘κλειδί’ στη γυμναστική είναι ότι όσο μεγαλύτερη συνήθεια σου γίνεται τόσο πιο πολύ θα ευεργετηθείς. Και κάνοντας γυμναστική 7 λεπτών κάθε εβδομάδα είναι πολύ καλύτερο από το να ασκείσαι περιοδικά 3 ώρες την εβδομάδα».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMC Endocrine Disorders.
Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου