Από την 1η Ιουλίου 2009 θα ισχύσει η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για το παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Πρόκειται ουσιαστικά για την τροποποίηση του Κανονισμού 1019/2002 σχετικά με τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου η οποία εγκρίθηκε χτες στην Κομισιόν. Αξίζει νη σημειωθεί ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης το έχει επανειλημμένως ζητήσει με γραπτά του ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι κανόνες που είχαν τεθεί το 2002 ήταν προαιρετικοί και συχνά παραπλανιόταν ο καταναλωτής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κανόνες που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2009:
• Το ελαιόλαδο προερχόμενο από μια μόνο χώρα θα φέρει υποχρεωτικά το όνομα του Κράτους Μέλους ή της τρίτης χώρας. Στο υφιστάμενο καθεστώς εμπορίας ελαιόλαδου η αναγραφή είναι προαιρετική.
Επιπλέον για το παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ορισμένοι όροι όπως "πράσινο", "ώριμο", "μαλακό", "ισορροπημένο", όροι οι οποίοι έχουν ήδη εγκριθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν τους κανόνες που ισχύουν για ορισμένα ελαιόλαδα που προστατεύονται από τα κοινοτικά συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων τα οποία είναι σχεδιασμένα για να εγγυώνται στους καταναλωτές ότι το περιεχόμενο που βρίσκεται στο σφραγισμένο μπουκάλι ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και προσδοκίες τους.
O κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι η ελαιοπαραγωγή αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 370.000 - 400.000 τόνους και το συνολικό εισόδημα των καλλιεργητών πλησιάζει το 1,6 δισ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών κυμαίνεται στα 300 εκ. ευρώ, αλλά ωστόσο, όπως επεξηγεί ο κ. Γκλαβάκης, κύρια προτεραιότητα παραμένει η αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου, επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου.
ΠΗΓΗ: Thiva-Press
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κανόνες που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2009:
• Το ελαιόλαδο προερχόμενο από μια μόνο χώρα θα φέρει υποχρεωτικά το όνομα του Κράτους Μέλους ή της τρίτης χώρας. Στο υφιστάμενο καθεστώς εμπορίας ελαιόλαδου η αναγραφή είναι προαιρετική.
Επιπλέον για το παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ορισμένοι όροι όπως "πράσινο", "ώριμο", "μαλακό", "ισορροπημένο", όροι οι οποίοι έχουν ήδη εγκριθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν τους κανόνες που ισχύουν για ορισμένα ελαιόλαδα που προστατεύονται από τα κοινοτικά συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων τα οποία είναι σχεδιασμένα για να εγγυώνται στους καταναλωτές ότι το περιεχόμενο που βρίσκεται στο σφραγισμένο μπουκάλι ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και προσδοκίες τους.
O κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι η ελαιοπαραγωγή αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 370.000 - 400.000 τόνους και το συνολικό εισόδημα των καλλιεργητών πλησιάζει το 1,6 δισ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών κυμαίνεται στα 300 εκ. ευρώ, αλλά ωστόσο, όπως επεξηγεί ο κ. Γκλαβάκης, κύρια προτεραιότητα παραμένει η αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου, επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου.
ΠΗΓΗ: Thiva-Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου