Της Χριστίνας Καμπάξη
Μαθήτριας, Α1 Γενικού Λυκείου, Αλιάρτου
Η τοποθέτηση μου θα αρχίσει με την φράση που χρησιμοποιεί ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος διατροφολόγος Στέφανος Καραγιαννόπουλος : "Η ζωή είναι Δώρο. Για να τη ζήσουμε χρειάζεται τέχνη. Για να τη διαφυλάξουμε τεχνική".
Oλοι γνωρίζετε την τεχνική για να διαφυλάξετε το αυτοκίνητό σας. Κάθε 5000 Km θα αλλάξετε τα λάδια, κάθε 10000Km το φίλτρο κ.τ.λ. Γνωρίζετε όμως πώς θα διαφυλάξετε την ανθρώπινη μηχανή σας; γιατί το ανθρώπινο σώμα είναι πράγματι μία μηχανή. Για παράδειγμα η καρδιά είναι μία αντλία που κινεί 2000 γαλόνια αίμα καθημερινά, κάνοντας 112.000 Km μέσω σωληνώσεων (δηλ. αγγείων). Σίγουρα μία μηχανή με τέτοια εξαρτήματα αξίζει την φροντίδα μας, δεδομένου ότι μας αφορά άμεσα και γι' αυτήν δεν υπάρχουν ανταλλακτικά.
Η καλή λειτουργία λοιπόν της ανθρώπινης μηχανής δεν είναι τίποτα άλλο από την υγεία. Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το τι επηρεάζει την υγεία, όμως ένα σημαντικό κομμάτι επιστημονικών ευρημάτων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο βασικότερος παράγοντας αποφασιστικής σημασίας, που επηρεάζει δραστικά την υγεία μας είναι η διατροφή. Αυτό είναι και το θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα. "Διατροφή και υγεία".
Από έρευνες την πενταετία 2002-2007 μόνο ένα 2% Ελλήνων ασχολείται με υγιεινή διατροφή. Επίσης μελέτη δύο αναγνωρισμένων διατροφολόγων απέδειξε ότι άτομα ηλικίας 45 ετών, που τηρούν τις συμβουλές καλής διατροφής, έχουν προσδόκιμο επιβιώσεως 11 χρόνια μακρύτερο από όσους δεν τις τηρούν. Εσείς που θέλετε να ανήκετε;
Σκοπός της εργασίας είναι να κατανοήσουν όλοι οι μαθητές και οι αναγνώστες του άρθρου την σημαντική επίδραση της διατροφής στην προαγωγή της υγείας, ώστε να γνωρίσει μία νέα άποψη για τον τρόπο διατροφής , που θα βελτιώσει την υγεία του, αλλά και θα δώσει τις βάσεις της σωστής διατροφής και υγείας στα παιδιά του. Προκειμένου να το πετύχω θα αναφερθώ στις παρακάτω ενότητες:
1. Βασικός Ρόλος Θρεπτικών Ουσιών
2. Επιπτώσεις στον οργανισμό και συμπεράσματα
3. Τοξίνες και αποφυγή
Ο άνθρωπος χρειάζεται πάνω από 40 διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία, για να διατηρείται υγιής. Τα πιο σημαντικά είναι οι πρωτείνες, τα λιπαρά, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία , για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω .
Β.P ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Βιολογικός ρόλος πρωτεϊνών
Θα ξεκινήσω από την πρωτεΐνη, η οποία είναι η βασική ουσία, που απαιτείται για τη δόμηση και ανανέωση των κυττάρων, είναι απαραίτητη για την δημιουργία χιλιάδων ενζύμων , πολλών ορμονών όπως η ινσουλίνη, η αδρεναλίνη , των αντισωμάτων κ.α. .
Στον οργανισμό μας διαρκώς πραγματοποιείται εντατικός μεταβολισμός και σύνθεση των κυτταρικών πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες του σώματος στη διάρκεια μίας ανθρώπινης ζωής ανανεώνονται περίπου 200 φορές, ορισμένα κύτταρα έχουν ζωή μόνο μία μέρα, τα κύτταρα του ήπατος ζουν 10-15 μέρες, τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν 150 μέρες, ενώ τα κύτταρα των συνδετικών ιστών ζουν 5-6 μήνες. Για την σύνθεσή τους χρησιμοποιούνται τα αμινοξέα, που υπάρχουν μέσα στις θρεπτικές πρωτεΐνες ή σχηματίζονται κατά τη διάσπασή τους. Από τα 20 συνολικά αμινοξέα που υπάρχουν και συνδυάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν διαφορετικές πρωτείνες, τα 8 δεν μπορεί να τα κατασκευάσει ο οργανισμός και πρέπει να τα εφοδιαστεί με κατάλληλη διατροφή.
Σε παρατεταμένη χρήση πρωτεϊνών πάνω από τις καθιερωμένες τιμές, εκτός του ότι μετατρέπονται σε λίπος, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε παρενέργειες στον οργανισμό μας, όπως:
α. συσσώρευση τοξινών στους ιστούς
β. αλλαγή του μεταβολισμού μας
γ. συγκέντρωση / αύξηση ουρικού οξέως
δ. μειωμένη δύναμη και αντοχή
ε αρτηριοσκλήρωση και καρδιοπάθειες
στ. προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών
ζ. αρθριτικά ( βασική αιτία )
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ
Επόμενη σημαντική θρεπτική ουσία το λιπίδιο, είναι σύνθετη αδιάλυτη στο νερό οργανική ουσία. Τα κύρια συστατικά του διακρίνονται σε κορεσμένα, ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τον μεταβολισμό ουσιών και την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού όπως :
. α. Αυξάνουν την αμυντική δύναμή του ενάντια στις λοιμώξεις, στην επίδρασης της ακτινοβολίας και στην δημιουργία κακοηθών όγκων (Α. Ποκρόφσκη 1979).
β. Συνδέονται με την χοληστερίνη σε ασταθείς και εύκολα διαλυόμενες ενώσεις και έτσι βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό.
γ. Αυξάνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και εμποδίζουν την ανάπτυξη θρομβώσεως κ.τ.λ..
Η διάσπαση και ανασύνθεση των λιπαρών οξέων συντελείται κυρίως στο ΗΠΑΡ. Εάν υπάρχει αφθονία λιπών στην διατροφή συσσωρεύονται στο ήπαρ και έτσι συντελείται η αλλοίωση των κυττάρων του ήπατος, που μειώνει τις λειτουργικές του δυνατότητες..
Επίσης είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ουδέτερα λίπη (τριγλυκερίδια) στον οργανισμό και να αποθηκευτούν. Συγκεντρώνονται όχι μόνο από τα λίπη, που προσλήφθηκαν με την τροφή, αλλά και από τα προϊόντα, που παράχθηκαν κατά τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Γι' αυτό η κατάχρηση γλυκών, ζαχαρικών και ζυμαρικών, αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες για την παχυσαρκία μη αθλουμένων ανθρώπων.
Μία ιδιαίτερη λιπαρή ουσία η χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης. Η αύξησή της πάνω από ένα επίπεδο (200-250mgr%), αποδείχθηκε ότι βοηθάει στο να αποτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία. Υπάρχει στα ζωικά προϊόντα και μέσω της τροφής μπαίνει στον οργανισμό (εξωγενής), αλλά δημιουργείται επίσης σε μεγαλύτερη ποσότητα στον ίδιο τον οργανισμό (~ 75%). Για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, σημασία έχει τόσο ο περιορισμός των τροφών, που περιέχουν χοληστερόλη, όσο και η μείωση των ουσιών που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό σαν βασικό υλικό σύνθεσής της. Πρόκειται για τα κορεσμένα λιπαρά οξέα ζωικής προέλευσης και τις ποσότητες των απλών ζαχάρων (ζάχαρη, άσπρο αλεύρι) που λαμβάνονται.
Διαπιστώνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μία τάση αύξησης της κατανάλωσης λιπών, που ξεπερνά το 40% της ημερήσιας ενεργητικότητας (κανονικό 25-30%) . Ενα ακόμη στοιχείο είναι το συνεχιζόμενο ή επαναλαμβανόμενο τηγάνισμα των φυτικών λιπών σε υψηλή θερμοκρασία που είναι βλαβερό, επειδή δημιουργούνται τοξικές ουσίες που ερεθίζουν τον βλεννογόνο χιτώνα και καταστρέφονται τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι καλύτερα να μην θερμαίνονται, να ρίχνονται στο φαγητό κατά το τέλος του μαγειρέματος ή να χρησιμοποιούνται ωμά χωρίς να υποστούν θερμική κατεργασία.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ
Επόμενο σπουδαίο συστατικό μέρος της διατροφής, οι υδατάνθρακες εξασφαλίζουν άνω του ήμισυ της απαραίτητης ενέργειας. Συναντιούνται μόνο στις φυτικές τροφές εκτός από το γάλα και το συκώτι (ζωικής προέλευσης). Χωρίζονται στους σύνθετους που υπάρχουν σε αφθονία στα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και στους απλούς ή κατεργασμένους.
Θ' αναφερθώ εδώ στην ζάχαρη η οποία ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και της οποίας η κατανάλωση αυξάνεται παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το 1900 ήταν 2 kgr ετησίως κατά κεφαλή, το 1981 35 kgr/ κεφαλή, το 1996 50-52 kgr/ ετησίως ενώ το 2005 έφθασε τα 56-58 Κgr/ ετησίως. Είναι ανησυχητικό στοιχείο δεδομένου ότι αρρώστιες όπως παχυσαρκία, καρδιακές και αγγειακές παθήσεις, ζάγχαρο κ.τ.λ. συνδέονται αιτιολογικά με την αυξημένη κατανάλωσή της. Η κατάχρησή της διευκολύνει την μετατροπή του αμύλου και των πρωτεϊνών σε λίπη, συσσωρεύοντάς τα στις λιποαποθήκες, αυξάνει την χοληστερίνη στο αίμα με τα γνωστά αποτελέσματα, προκαλεί υπερέκκριση γαστρικού υγρού κ.α., πολλές επιπτώσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε το είδος των υδατανθράκων που θα περιλαμβάνονται στη διατροφή μας και τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας.
Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο των σύνθετων υδατανθράκων, είναι οι κυτταρικές ίνες. Είναι το υπόλειμμα των φυτικών ινών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν διασπώνται από το πεπτικό σύστημα. Διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου, απορροφούν υγρά, διογκώνονται, μαλακώνουν και η φυσική πίεση που προκαλούν στο εντερικό τοίχωμα το διεγείρει διευκολύνοντας την κινητικότητά του, διευκολύνοντας τον μηχανισμό της αφόδευσης. Έτσι διάφορες τοξίνες και βλαβερά στοιχεία όπως η χοληστερίνη αποβάλλονται, ενώ σε περίπτωση έλλειψης ινών ο οργανισμός θα τις απορροφούσε ξανά και έτσι θα επιβαρύνονταν σημαντικά.
Επίσης οι υδρολύσιμες ίνες από αυτές, απορροφούνται καλά από τον οργανισμό, ευνοούν την πέψη και εξουδετερώνουν τοξικές ουσίες, διευκολύνοντας επίσης την αποβολή της χοληστερίνης.
Η ημερήσια ανάγκη ; 55%-60%.
Βιολογικός ρόλος Βιταμινών
Ένα βασικό στοιχείο του μεταβολισμού μας, που παίζει δραστήριο ρόλο στη δράση πολλών χιλιάδων ενζύμων, οι βιταμίνες λειτουργούν ως καταλύτες στις βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη, η απορρόφηση, η μυϊκή σύσπαση, η απόδοση ενέργειας από τις λιποαποθήκες του σώματος κ.τ.λ. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς τις βιταμίνες. Η έλλειψή τους οδηγεί όχι μόνο στη κούραση, εξάντληση αλλά και σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο περιορισμός του μεταβολισμού (παχυσαρκία), η μείωση αντίστασης του οργανισμού , η μη ικανοποιητική πέψη, κ.τ.λ.
Προσλαμβάνονται από φυσικές ζωικές και φυτικές πηγές ισορροπημένης διατροφής.
Προσοχή όταν παίρνουμε πρόσθετες βιταμίνες, διότι οι υπερδόσεις μπορούν να βλάψουν την λειτουργία του οργανισμού π.χ. να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσουν αϋπνία και ανησυχία, να βλάψουν την λειτουργία των νεφρών, τοξική, ενέργεια , να υποβαθμίσουν την ικανότητά του να δημιουργεί τις βιταμίνες κτλ.
Βιολογικός ρόλος των ανόργανων αλάτων
Επίσης τα ανόργανα άλατα, έχουν μεγάλη σημασία στην λειτουργία του οργανισμού επιδρώντας σχεδόν σε κάθε κύτταρο. Βοηθούν στη σύσπαση μυών, μετάδοση ερεθισμάτων, σύνθεση πρωτεΐνης, αίσθημα γεύσης, γερά δόντια κ.τ.λ. Με ισορροπημένη διατροφή δεν μας λείπουν.
Απορρόφηση της τροφής
Κλείνοντας την ενότητα των θρεπτικών ουσιών, σημασία έχει να πούμε ότι η απορρόφηση της τροφής που μπαίνει στον οργανισμό μας, εξαρτάται από μία σειρά εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Εσωτερικοί παράγοντες είναι η κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας, του πεπτικού συστήματος, τα γερά δόντια και η καλή μάσηση.
Εξωτερικοί παράγοντες είναι το πρόγραμμα διατροφής, η ποσότητα, η περιεκτικότητα και η θερμοκρασία της τροφής.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Παχυσαρκία
Μια από τις συνηθισμένες παθήσεις είναι η παχυσαρκία. Έχει αποδειχτεί ότι άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, ζουν περισσότερο και αρρωσταίνουν σπανιότερα. Βασικό τίμημά της είναι ότι “ταίζουμε πολλά λιποκύτταρα. Σκεφθείτε ότι τα περιττά κιλά βάρους πρέπει να αιματωθούν, δηλ. πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα αγγεία, για να μεταφέρεται το αίμα που τα τρέφει. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην καρδιά.
Ο θλιβερός κατάλογος των επιπλοκών και επιβαρύνσεων δεν σταματά στα προβλήματα καρδιάς. Η αρτηριοσκλήρυνση, ο ζαχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, κ.τ.λ. είναι πολύ συχνότερες στους παχύσαρκους έως και 3 φορές περισσότερο.
Αλλά τα επιβλαβή επακόλουθά της δεν είναι μόνο συνάρτηση του αριθμού των περιττών κιλών, αλλά και του διαστήματος που αυτά επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα αδυνατήσει σήμερα, ενώ για 30 χρόνια ήταν παχύσαρκος, δεν μπορεί αυτόματα να απαλλαγεί και από τη ζημιά που υπέστει.
Διατροφή των παιδιών
Διαφαίνεται ότι στο διατροφικό περιβάλλον του 21ου αιώνα είναι σαφώς εκτεθειμένα τα παιδιά και είναι πλήρως ακατάλληλο. Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι το 80% των τροφών που βρίσκονται σ' ένα κοινό super market είναι ακατάλληλα για την διατροφή των εφήβων και παιδιών.
Έχει υπολογισθεί από πολλές έρευνες ότι από το σύνολο των προσλαμβανομένων θερμίδων τους, το 40-50% προέρχεται από λίπος και φυσικά δεν έπρεπε να ξεπερνά το 25-30%.
Είναι δεδομένο ότι τα ανθρώπινα λιποκύτταρα δημιουργούνται στον άνθρωπο έως το τέλος της ανάπτυξής του (περίπου 20-21 χρονών). Κάνοντας μία κακή διατροφή έως την ηλικία αυτή αυξάνουμε τον αριθμό των λιποκυττάρων, τα οποία δεν πρόκειται να μειωθούν. Τα παιδιά αυτά θα έχουν μονίμως τάσεις για παχυσαρκία και φυσικά με όλα τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν (υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, έμφραγμα κ.τ.λ).
Επειδή οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας της κακής διατροφής είναι μακροπρόθεσμες (10-20 χρόνια) είναι σίγουρο ότι δεν θέλετε να τις δείτε πάνω στα δικά σας παιδιά στην πιο κρίσιμη ηλικία τους.
Διατροφή και καρκίνος
Επιστήμονες μετά από μακροχρόνιες έρευνες και συσχετισμούς, συμπεραίνουν ότι το 35-40% των θανάτων από καρκίνο, προέρχεται από κακή διατροφή.
Είναι σημαντικό εκτός των όσων έχουν αναφερθεί προηγούμενα για τη διατροφή ότι και στις 3000 και πλέον ουσίες που κυκλοφορούν για ν' αυξήσουν την ποιότητα των προϊόντων διατροφής, να βελτιώσουν την γεύση τους κ.α. Εχουν χαρακτηριστεί με τον ύποπτο χαρακτηρισμό "γενικώς ασφαλή". Ολο και πιο πολύ τελευταία συσχετίζονται με πολλά προβλήματα υγείας όπως ο τριπλασιασμός των περιπτώσεων καρκίνου των όρχεων, η άνοδος του καρκίνου των μαστών κατά 25-30%, προβλημάτων ανάπτυξης των παιδιών και κατά την διάρκεια της κύησης, κ.α. Επίσης υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις για την επίδρασή τους στη μείωση κατά 40-50% των αριθμών σπερματοζωαρίων τα τελευταία 20 χρόνια.
Αρτηριοσκλήρωση / Εμφραγμα
Στατιστικές που αναφέρονται σε εκατομμύρια αρρώστους και 50 χρόνια σχολαστικής και επίμονης ιατρικής μελέτης οδηγούν στην ανακάλυψη μερικών, αναμφισβήτητων αιτιολογικών παραγόντων από τους οποίους στους πρώτους τρεις περιλαμβάνεται η χοληστερίνη και η υπέρταση που συνδέονται άμεσα με την διατροφή.
Εγκέφαλος και Διατροφή
Οπως, όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, έτσι και ο εγκέφαλος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες, τις οποίες για να βγάλει σε πέρας, με τον καλύτερο τρόπο, πρέπει να υποστηριχθεί απ' την κατάλληλη διατροφή. Βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη. Αν παραλείπουμε ή αν τρώμε λάθος είδη φαγητού η δυνατότητά μας να συγκεντρωθούμε, να σκεφθούμε, να απομνημονεύσουμε, μπορεί να διαταραχθεί εντονότατα λόγω μη σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που δεν τρώνε θρεπτικά πρωινά, έχουν καλύτερες πνευματικές ικανότητες από αυτούς που δεν τρώνε καθόλου πρωινό.
Πρέπει να τονίσουμε ότι φαγητά τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα (ζάχαρη, αναψυκτικά, κέικ, γλυκά) προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Λόγω της έκκρισης μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης, έχουμε αίσθημα ξαφνικής υπογλυκαιμίας ή υπνηλίας. Εκτός από αυτό επειδή μπορεί να μην περιέχουν τις βιταμίνες που χρειάζεται, θα μετατραπούν σε λίπη τα οποία θα εναποτεθούν στο σώμα και τις αρτηρίες με μορφή λιπώδους ιστού.
ΤΟΞΙΝΕΣ
Τί είναι οι τοξίνες;
Οι τοξίνες είναι πρωτεϊνικές ουσίες, δηλητήρια, που παράγονται από ιούς, βακτήρια, μύκητες, θαλάσσια ζώα, έντομα, ερπετά και φυτά κυρίως για την άμυνά τους. Είναι ουσίες που δρουν στον άνθρωπο σε μικρές ποσότητες, αλλά γενικά είναι δύσκολο να βρεθούν μεγάλες ποσότητες των ουσιών αυτών σε καθαρή μορφή, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με δόλο. Οι τοξίνες που θεωρούνται πιο επικίνδυνες είναι η τοξίνη της αλλαντίασης, η ρικίνη και η τοξίνη β του σταφυλοκόκκου.
ΡΙΚΙΝΗ ΚΑΙ ΑΒΡΙΝΗ
Τί είναι η ρικίνη και η αβρίνη;
Πρόκειται για τοξίνες, που προέρχονται από τους σπόρους φυτών (ρετσινολαδιά και είδος γκυ).
Ποιές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ρικίνη και αβρίνη;
Έχουν αναφερθεί πολλαπλές περιπτώσεις κυρίως τυχαίας δηλητηρίασης από τις τοξίνες αυτές με κατάποση των σπόρων των φυτών αυτών από παιδιά ή σαν βότανα θεραπείας. Στην περίπτωση αυτή μόνο το 10% της ποσότητας απορροφάται τελικά από το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης μετά από λήψη από το στόμα οι ασθενείς επιβίωσαν με υποστηρικτική θεραπεία. Οι ασθενείς εμφανίζουν μετά από 4-6 ώρες έως μερικές ημέρες ανορεξία, ναυτία, εμέτους και διάρροιες ακολουθούμενα από επίμονη αιμορραγική διάρροια, έντονους εμέτους και τελικά αφυδάτωση. Σε πιο βαριές περιπτώσεις εμφανίζονται επίσης αναπνευστική δυσκολία και ανεπάρκεια και κατόπιν κώμα και θάνατο.
Λίγα δεδομένα είναι διαθέσιμα για τη δράση της ρικίνης και της αβρίνης στον άνθρωπο μετά από εισπνοή, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν να επιδράσει και με αυτόν τον τρόπο, που θεωρείται πιθανός τρόπος διασποράς με δόλο. Μετά από εισπνοή ρικίνης ή αβρίνης μπορεί να εμφανιστεί τοπικός ερεθισμός του αναπνευστικού μετά από μερικές ώρες, ακολουθούμενος από πιο σοβαρές πνευμονικές βλάβες με ανεπάρκεια, αιμόπτυση έως και θάνατο.
Μπορεί να εμφανιστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία;
Μετά οξεία, μεμονωμένη έκθεση από την οποία οι ασθενείς αναρρώνουν εύκολα, είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
Αντιμετώπιση έκθεσης σε ρικίνη και αβρίνη:
- Απομάκρυνση από τον χώρο της μόλυνσης
- Δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίδοτο για τις τοξίνες ρικίνη και αβρίνη.
- Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
- Μετά από κατάποση ρικίνης ή αβρίνης πρέπει να γίνει άμεση χορήγηση ενεργού άνθρακα ή εναλλακτικά πλύση στομάχου.
- Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον για 8 ώρες μετά από σημαντική έκθεση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων.
- Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο αν:
έχετε δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
έχετε ναυτία, εμέτους και διάρροια
ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΙΚΗ ΕΝΤΕΡΟΤΟΞΙΝΗ Β
Τί είναι η σταφυλοκοκκική εντεροτοξίνη β (ΣΕβ);
Πρόκειται για τοξική ουσία που αναπτύσσεται σε τροφές μολυσμένες από σταφυλόκοκκο.
Ποιές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ΣΕβ;
Η έκθεση μπορεί να γίνει μέσω κατάποσης μολυσμένης τροφής ή μέσω εισπνοής αερολύματος με την ουσία. Στην περίπτωση της κατάποσης, μετά από 1-5 ώρες εμφανίζεται ναυτία, έμετος και διάρροια με μεγάλη καταβολή. Στην περίπτωση της εισπνοής μέσω αερολύματος, μετά από 3-12 ώρες εμφανίζεται πυρετός, ναυτία, ανορεξία, έμετος, δύσπνοια, ενώ στις σοβαρές περιπτώσεις. Παρά το ότι δε θεωρείται θανατηφόρος παράγοντας, έκθεση σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Μπορεί να εμφανιστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία;
Μετά οξεία, μεμονωμένη έκθεση από την οποία οι ασθενείς αναρρώνουν εύκολα, είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
Αντιμετώπιση έκθεσης σε ΣΕβ:
Απομάκρυνση από τον χώρο της μόλυνσης
- Απολύμανση με πλύσιμο με άφθονο νερό και σαπούνι.
Από το κεφάλι και το πρόσωπο προς τα πόδια, εμπρός και πίσω
Ιδιαίτερη προσοχή σε πτυχές δέρματος, αυτιά και νύχια
Έκπλυση των ματιών με άφθονο φυσιολογικό ορό ή νερό, όσο πιο σύντομα από τη στιγμή της έκθεσης, τουλάχιστον διάρκειας 15 λεπτών
- Δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίδοτο για την ΣΕβ.
- Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
- Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο αν:
έχετε δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
έχετε πυρετό
έχετε επίμονη διάρροια και εμέτους
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Μετά από όλα αυτά που είδαμε είναι σίγουρο ότι έχει γίνει κατανοητό πλήρως η δυναμική σχέση που υπάρχει μεταξύ διατροφής και υγείας, τόσο η δικιά μας όσο και των παιδιών. Βρίσκεται πλέον στα χέρια σας να μπορέσετε να προσφέρετε αυτό για το οποίο βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα είστε περήφανοι που το πετύχατε. Πρέπει να σας πω, ότι όπως και εγώ όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την καλή διατροφή έτσι και εσείς θα αγγίξετε μία ευαίσθητη περιοχή της ψυχής σας για την οποία είναι σίγουρο ότι γνωρίζατε υποσυνείδητα αρκετά πράγματα, αλλά η παθητικότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής δεν σας άφησε να ενεργοποιήσετε. Πέραν από αυτό σκεφθείτε πόσα πράγματα στην ζωή σας θα μπορέσετε να ικανοποιήσετε όντας πιο υγιείς, χωρίς τα μη που θα σας επιβάλλει μία νόσος. Μία νόσος που θα σας στερήσει τη δυνατότητα να είστε ο άνθρωπος που θέλετε με όλη την ενεργητικότητα που σίγουρα θα έχετε. Θα προσθέσω εδώ ότι όλοι σας απ' τη θέση που κατέχετε, μπορείτε να επηρεάσετε θετικά και αργότερα για την καλυτέρευση σε όλες τις Μονάδες του επιπέδου διατροφής των Λεσχών.
Αφιερώστε λίγο κενό χρόνο από την εργασία σας και ενημερώστε ή διοργανώστε κάποια τέτοιου είδους ενημέρωση του προσωπικού σας, καλώντας και γιατί όχι έναν ειδικό στα θέματα διατροφής.
Θα τελειώσω την εργασία μου, Θέτοντας ένα ερώτημα: Τι μπορεί να συμβεί σε σας; Δεν υπάρχει τίποτα καθορισμένο.Θα αφήσετε όμως στην τύχη το σημαντικότερο αγαθό της ίδιας της ζωής; Θ' αφήσετε στην τύχη την ίδια σας την υγεία; Θα αισθανθώ πραγματικά ευτυχής αν μπορέσω να αλλάξω έστω και στο ελάχιστο τον τρόπο διατροφής σας, προς το καλύτερο γιατί είμαι σίγουρη, ότι θα έχω προσφέρει και εγώ όπως ένας Ιατρός για την υγεία των συνανθρώπων μου.
Παρενέργειες παρατεταμένης λήψης Πρωτεϊνών
α. συσσώρευση τοξινών στους ιστούς
β. αλλαγή του μεταβολισμού μας
γ. συγκέντρωση / αύξηση ουρικού οξέως
δ. μειωμένη δύναμη και αντοχή
ε αρτηριοσκλήρωση και καρδιοπάθειες
στ. προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών
ζ. αρθριτικά ( βασική αιτία )
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
α) Ποσότητα διατροφής: Εάν το στομάχι είναι γεμάτο με μεγάλο σε όγκο τροφή, η ενέργεια των περισσότερων ενζύμων δυσκολεύεται. Δεν γίνεται πλήρης επεξεργασία της τροφής και εννοείται η παρακράτηση λιπών.
β) Απορρόφηση τροφής: Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος. Πρέπει να προετοιμάσουμε το πεπτικό σύστημα με σούπες, ορεκτικά, ζωμούς ώστε να υποκινήσει την παραγωγή γαστρικού υγρού, απαραίτητο για την πέψη και για την απορρόφηση της βασικής τροφής. Ετσι ο οργανισμός μας θα πάρει τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται.
γ) Η θερμοκρασία της τροφής έχει σημασία στην απορρόφησή της. Καλύτερα απορροφούνται οι τροφές που έχουν θερμοκρασίες 40-50 C. Ενώ κρύα η ζεστά φαγητά απορροφούνται δυσκολότερα.
δ) Ο συσχετισμός πρωτεϊνών - λιπών - υδατανθράκων 1-1-4, έχει βρεθεί ότι συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση της τροφής.
ε) Πρόγραμμα διατροφής. Εχει βρεθεί ότι 4 γεύματα ημερησίως είναι η ιδανική λύση για την ήρεμη και εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Κατά την κανονική διατροφή των μη αθλουμένων, συνιστάται το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας διατροφής να προσλαμβάνεται κατά το πρώτο ήμισυ της ημέρας (δηλ πρωινό - γεύμα). Εάν προσλαμβάνεται στο δεύτερο ήμισυ και ιδιαίτερα στο βραδινό γεύμα, η αξιοποίησή της γίνεται κυρίως για συνθετικό σκοπό, ενώ τα αποθέματα λίπους αυξάνονται σαν αποτέλεσμα της αυξημένης στάθμης ινσουλίνης στο αίμα το βράδυ.
2 σχόλια:
Χριστινάκι, μπράβο σου. Καταπληκτική η εργασία σου πάνω στη διατροφή. Αν και είσαι μαθήτρια μόλις της Α' Λυκείου, σε τίποτα δεν υπολείπεται από επιστημονική διατριβή φοιτήτριας.
Εύχομαι και παροτρύνω να συνεχίσεις την ενασχόληση και τη δημοσίευση ωφέλιμων και γνωσιακών θεμάτων και να σε μιμηθούν κι άλλοι μαθητές και νέοι. Τέτοιες εργασίες κοσμούν την ιστοσελίδα μας. Χρειαζόμαστε την ανανέωση, ώστε εμείς οι μεγαλύτεροι να μη μονοπωλούμε τη θεματογραφία.
ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Δημοσίευση σχολίου