Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Βραδυφλεγής βόμβα για την υγεία μας το αλάτι



Σώστε τα αγγεία σας. Περιορίστε το αλάτι. Τη σύσταση αυτή απευθύνει η Ελληνική Αντιϋπερτασική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά του αλατιού. Ο πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Βασίλης Βοττέας, προειδοποιεί ότι το αλάτι είναι από τις πλέον βλαπτικές συνήθειες της καθημερινής διατροφής.
ο αλάτι -σημειώνει- δρα σαν «βραδυφλεγής βόμβα» στον οργανισμό, τον οποίο υποσκάπτει αργά αλλά σταθερά. Η κατανάλωσή του οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης.
Η υπέρταση, με τη σειρά της, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, στα οποία αποδίδονται το 46% των θανάτων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Βοττέα, το αλάτι και το νάτριο δεν έχουν την ίδια έννοια. Το νάτριο είναι ένα στοιχείο που συναντάται στη φύση και σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο, μια χημική ουσία που περιέχει κατά το ήμισυ νάτριο. Ο άνθρωπος χρειάζεται νάτριο για να ζήσει και το βρίσκει εύκολα στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου αλάτι, περιέχουν το νάτριο που χρειαζόμαστε.
Οταν ρίχνουμε παραπάνω αλάτι, παίρνουμε ως και δέκα φορές περισσότερο νάτριο από όσο χρειαζόμαστε για να έχουμε καλή υγεία.
Αυτό οδηγεί συχνά σε υπέρταση. Ενας τρόπος για να ελέγξουμε το νάτριο που παίρνουμε είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αλάτι στις τροφές όταν τις μαγειρεύουμε κι όταν τις τρώμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε πρόβλημα υγείας.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την κατάχρηση του αλατιού. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε τη χρήση της αλατιέρας κατά τη διάρκεια του φαγητού. Να στραγγίζουμε τις προμαγειρεμένες τροφές και τις τροφές σε κονσέρβα που περιέχουν αλάτι για τη διατήρησή τους, ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα υγρών.
Να χρησιμοποιούμε φυσικές γεύσεις, όπως χυμό λεμονιού, κρασί, ξύδι ή φυτικά μυρωδικά, αντί για αλάτι και να ελέγχουμε τις τροφές που αγοράζουμε για την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.

Πηγή: Εthnos.gr , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ, dkarag@pegasus.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: