Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

10.000 βιβλία σε μια συσκευή μικρή σαν σοκολάτα



Το βιβλίο του μέλλοντος δεν είναι από χαρτί, είναι ηλεκτρονικό, απλό και εύχρηστο. Μια μικρή συσκευή με λίγα μόνο κουμπιά και μπορεί να αλλάζει κανείς σελίδες, να μεγαλώνει ή να μικραίνει τη γραμματοσειρά. Η συσκευή δεν ζυγίζει παρά μόνο όσο μια πλάκα σοκολάτα. Η εταιρεία Sony παρουσίασε με την ευκαιρία της έκθεσης βιβλίου στη Λειψία τη συσκευή για ανάγνωση με την επωνυμία Reader. Τόσο νέο δεν είναι το προϊόν όπως λέει ο Αχιμ Μπάρτσοκ από το εξειδικευμένο περιοδικό για κομπιούτερ CT: «Στη Γερμανία υπήρχαν ήδη ηλεκτρονικά βιβλία και συσκευές για ανάγνωση πριν η Sony παρουσιάσει το Sony Reader. Έλειπαν όμως μέχρι σήμερα τα μπεστ σέλερ. Επρόκειτο μάλλον για ειδικές εκδόσεις. Επιστημονικής φαντασίας, επιστημονικά. Αλλά μεγάλα μπεστ σελερ από γερμανικούς εκδοτικούς οίκους έλειπαν.»
Η τεχνολογία όμως από τις πρώτες ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης που εμφανίστηκαν πριν από δέκα χρόνια έχει κάνει μέχρι σήμερα μεγάλα βήματα. «Η διάρκεια των ηλεκτρονικών βιβλίων εξαρτάται από τις αλλαγές των σελίδων. Στη Sony χωράνε μέχρι 7000 σελίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να διαβάσει 6-7 μυθιστορήματα άνετα χωρίς να φορτίσει τη συσκευή ανάγνωσης»

Συσκευή ανάγνωσης για βιβλιοφάγους
Ο αποθηκευτής μνήμης αρκεί γενικά για τουλάχιστον 150 βιβλία.
Όποιος χρειάζεται περισσότερη μνήμη μπορεί να αγοράσει έναν συμπληρωματικό αποθηκευτή μνήμης και αποκτά χώρο για ακόμα 10.000 βιβλία. Η Ένωση Γερμανών Εκδοτών ξεκίνησε από χθες να πουλάει τα ηλεκτρονικά της βιβλία στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα Libreka. Χιλιάδες βιβλία παρουσιάζονται σε αυτή τη μορφή και απευθύνονται καταρχάς στους βιβλιοφάγους, σε αυτούς που διαβάζουν πολύ, όπως για παράδειγμα ο αναγνώστης Μίχαελ Βετσελ: «Όταν πάω διακοπές παίρνω συνήθως ένα βιβλίο για κάθε μέρα. Είναι περίπου 14 και η γυναίκα μου μου λέει πως χρειάζεται και αυτή μερικά και έτσι είναι γεμάτη ήδη η μισή βαλίτσα.. Σίγουρα στο μέλλον πιστεύω θα στραφώ στην ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης.»

Δεν αλλάζουν εύκολα οι συνήθειες
Επιστήμονες που ασχολούνται με το βιβλίο όπως ο Τόμας Καίντερλινγκ από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας πιστεύουν πως θα αργήσει ακόμα η ημέρα που οι αναγνώστες θα προτιμήσουν το ηλεκτρονικό βιβλίο. Δεν εγκαταλείπει κανείς εύκολα όπως λέει τις συνήθειες του. Το ηλεκτρονικό βιβλίο όμως στο απώτερο μέλλον θα είναι πραγματικότητα και θα γίνει μια νέα συνήθεια.

DW-WORLD


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το μήνα από την ιστοσελίδα μας παρουσιάζω τις βιογραφίες σημαντικών και πρωτοπόρων επιστημόνων που βοήθησαν την ανθρώπινη σκέψη να κάνει κάποιο μεγάλο ή μικρό άλμα ή η ανακάλυψή τους μας βοήθησε να βελτιώσουμε τη ζωή. Κάποιος συμπατριώτης μας μου ζήτησε να γράψω για τους Βαγαίους αγωνιστές του 1821. Πολύ καλή η ιδέα του! Να μάθουμε την ιστορία του τόπου μας.
Μα απευθύνθηκε σε λάθος άνθρωπο, γιατί δεν είμαι ιστορικός, ούτε καν φιλόλογος. Τις θετικές επιστήμες υπηρετώ... Γι' αυτό σκέφτηκα να μάθουμε την ιστορία μας μέσα από μια συλλογική προσπάθεια.
Κάνω την πρόταση: ο διαχειριστής του blog, ο αγαπητός μας Γιώργος, που έχει συγκεντρώσει για το βιβλίο του αρκετά ιστορικά στοιχεία, να ανοίξει το θέμα με έναν ανάλογο τίτλο, να κάνει μια σύντομη εισαγωγή κι απ' αυτό το βήμα να προσθέτουμε όσα ιστορικά στοιχεία βρούμε. Αγωνιστές υπάρχουν: Ιωάννης Πρωτόπαπας, Αθανάσιος Τζουνάρας, Μήτρος Μπινιάρης κ.α.
Αφού γράψουμε τα γεγονότα, καλό είναι να αναφέρουμε και τις πηγές μας. Έτσι θα μαζέψουμε αρκετά στοιχεία, τα οποία θα ανασυνθέσουμε για να έχουμε μια ολοκληρωμένη ιστορική αναδρομή για εμάς και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Εγώ, το υποσχέθηκα άλλωστε, έχω αρχίσει το ψάξιμο. Παρακαλώ τους συμπατριώτες μας , αν βρίσκουν ενδιαφέρουσα την πρότασή μου, να βοηθήσουν να γράψουμε όλοι μαζί τα γεγονότα και να καταγράψουμε την προσφορά των προγόνων μας για τη συγκεκριμένη περίοδο. Μεγάλη βοήθεια μπορούν να δώσουν οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, οι φιλόλογοι, οι ερευνητές της ιστορίας μας και κάθε ανήσυχος(η) και μη καφενόβιος(α) συμπολίτης μας. Μέγιστη θα είναι η συμβολή του Γιάννη του Θεοδώρου, γιου του μπαρμπα- Τάσου, που είχε συγκεντρώσει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα σχετικά με την ιστορία και τα τοπονύμια των Βαγίων. Περιμένω την άποψή σας και την ανταπόκρισή σας.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά Δαμ-ων που θα σου δώσουν εσένα αυτά που έχουν βρεί οι άλλοι ψάχνωντας χρόνια ή τα έχουν βρεί απο τους προγόνους τους, και είναι έτοιμοι να τα δημοσιεύσουν.
Στα είπα και πρίν αλλά μάλλον δεν κατάλαβες.

Ανώνυμος είπε...

Από Αθήνα, μάλλον εσύ δεν κατάλαβες. Δε θέλω κανένα στοιχείο, γιατί δεν είμαι συγγραφέας που θα εκμεταλλευτώ όσα οι συμπατριώτες μου με κόπο συνέλεξαν. Κακώς κατάλαβες. Να γράψουμε για την ιστορία του τόπου μας ζήτησα, όχι για να βγάλω χρήματα. Κι ούτε γνώριζα πως κάποιοι συμπατριώτες μας θα βγάλουν βιβλία με την ιστορία του τόπου μας. Ανήκω στους ανθρώπους που υπόστηρίζουν πως η γνώση δεν πρέπει να κρύβεται, αλλά να κοινοποιείται. Οι συγγραφείς μπορούν να δώσουν μια περίληψη, όχι λεπτομέρειες. Για την ιστορία του τόπου μας ζητάω να γράψουμε, που να πάρει η ευχή. Κι εκεί πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να κρατάμε ομπρέλα; Παντού θα βρίσκετε δόλο; Θα τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών, γιατί αγωνίστηκαν για την ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης, της διακίνησης των ιδεών, για τόλμη κι αρετή. Αν παρόμοιες προτάσεις με τη δική μου βρίσκουν αντιδράσεις, είμαστε άξιοι της κακοδαιμονίας μας...

Admin είπε...

Δαμ-ων κανένα πρόβλημα να παραθέσουμε ιστορικά στοιχεία για τους αγνωνιστές του 21. Δυστυχώς αυτή η περίοδος δεν είναι και η καλύτερη για εμένα. Διότι διοργανώνουμε ένα συνέδριο ( http://www.fullerton.edu/icc2009/ ) στην Καλιφόρνια και είμαι πάρα πολύ απασχολημένος.

---------------

@"Από-Αθήνα" Εαν θέλεις επικοινώνησε μαζί μου >> antoniou@ymail.com

---------------