Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Αποκαλύφθηκε μυκηναϊκό ανάκτορο στη Θήβα το οποίο καταστράφηκε από φωτιά τον 13 αιώνα π.Χ



Ενα μυκηναϊκό κτίριο, ανακτορικό πιθανότατα, ήρθε στο φως στο υψηλότερο σημείο της Ακρόπολης της Θήβας. Οι ανασκαφές έγιναν πρόσφατα από τη Θ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, με προϊστάμενο τον καθηγητή κ. Βασίλη Αραβαντινό, αποκαλύπτοντας ένα ισχυρό οικοδομικό συγκρότημα που καταστράφηκε από μεγάλη φωτιά στο τέλος της Υστεροελλαδικής εποχής, δηλαδή τον 13ο αιώνα π.Χ., όταν όλα τα μυκηναϊκά ανάκτορα είχαν αρχίσει πλέον να εκλείπουν. Οι τοιχογραφίες, τα κοσμήματα, η άφθονη κεραμική που βρέθηκαν στο κτίριο είναι δηλωτικά της μεγάλης σημασίας του. 
«Η θέση του οικοδομήματος στο υψηλότερο σημείο της τειχισμένης ακρόπολης, η διαμόρφωση των χώρων του, οι διαστάσεις και ο τύπος των αρχιτεκτονικών λειψάνων,ο τοιχογραφικός του διάκοσμος καθώς και τα πλούσια και μοναδικά ευρήματά του μαρτυρούν την ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία του στο πλαίσιο της κοινωνίας της μυκηναϊκής Θήβας» λέει ο κ. Αραβαντινός. Η ανασκαφή έγινε σε έκταση 250 τ.μ. σε μια περιοχή εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη σήμερα (με πολυκατοικίες), που συμπίπτει όμως να είναι το αρχαιότερο σημείο της ακρόπολης. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το Καδμείο- το λεγόμενο μυκηναϊκό ανάκτορο των Θηβών, το οποίο ανέσκαψε ο Κεραμόπουλος- και 200 μέτρα επίσης από το γνωστό «Δωμάτιο των Θησαυρών». 
Ηταν μια πολυτελής και ισχυρή κατασκευή, και αυτό φαίνεται από τους τεράστιους τοίχους της. Οχι όμως κατ΄ ανάγκην διώροφη, όπως εξηγεί ο κ. Αραβαντινός. «Πιστεύω ότι εκεί βρίσκονταν τα ανακτορικά ενδιαιτήματα ενώ λίγο χαμηλότερα στο Καδμείο ήταν το κατ΄ εξοχήν ανάκτορο» λέει. Το κτίριο ήταν κεραμωμένο με ιδιαίτερη προσοχή, οι κεραμίδες μάλιστα οι οποίες αποτελούσαν τη στέγη του - βρέθηκαν σχεδόν όλες-, έχουν εντυπωσιακές διαστάσεις (65 Χ 71 εκατοστά) και βάρος (8,5- 9,5 κιλά). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το βάρος της στέγης με χιόνι θα πρέπει να ανερχόταν σε 4 τόνους! Και κάποια άλλα δομικά στοιχεία του όμως, όπως τα θεμέλια, οι ξυλοδεσιές και τα δάπεδα, προσφέρουν νέα στοιχεία για τους αρχαιολόγους σχετικά με την εικόνα των μυκηναϊκών ανακτόρων και των παραρτημάτων τους. 
Εξαιρετικό εύρημα, αν και σε σπαράγματα φυσικά, αποτελούν οι τοιχογραφίες οι οποίες απεικονίζουν πομπή γυναικών σε φυσικό μέγεθος (διακρίνονται τα πρόσωπά τους). Μοναδικά όμως είναι τα δύο παραλληλεπίπεδα πήλινα αντικείμενα, διαστάσεων 12 Χ 7 εκατοστών, τα οποία φέρουν ζωγραφισμένα και στις έξι πλευρές τους ψάρια. Τα πλακίδια αυτά είναι διάτρητα, ενδεχομένως για να αναρτώνται, και ερμηνεύονται ως παιχνίδια, αλλά, όπως λέει ο κ. Αραβαντινός, τίποτε δεν είναι σίγουρο. Κάτι αντίστοιχο πάντως, αλλά με απεικόνιση αιγάγρων έχει βρεθεί στα Γλυκά Νερά Αττικής από τον αρχαιολόγο κ. Ευάγγελο Κακαβογιάννη. Μαζί τους, ωστόσο, βρέθηκαν και δύο σιδερένια εγχειρίδια με μαρμάρινο «μήλο» και καρφιά με χρυσή επικάλυψη στη λαβή. Τέτοια εγχειρίδια τα κρατούσαν, όπως θεωρείται, αξιωματούχοι του κράτους. Χρυσές χάντρες περιδεραίων αλλά και χάντρες από υαλόμαζα σε μορφή παπύρου ή με παράσταση σφίγγας περιλαμβάνονται επίσης στα ευρήματα. Στα ανώτερα στρώματα της ανασκαφής εξάλλου βρέθηκε και χρυσό νόμισμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Πινακίδες όμως δεν βρέθηκαν. 
Η ανακοίνωση του ευρήματος, καθώς η ανασκαφή έχει πλέον ολοκληρωθεί, έγινε από τον κ. Αραβαντινό και από τον αρχαιολόγο κ. Γιάννη Φάππα το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του «Αρχαιολογικού Εργου Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, 2006-2008».



Δεν υπάρχουν σχόλια: