Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Δυσάρεστη έκπληξη για την ελληνική διπλωματία στο Στρασβούργο



Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η τρίτη έκθεση προόδου της ΦΥΡΟΜ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο να ορίσει μέσα στο 2009 ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Δυσάρεστη έκπληξη για την ελληνική διπλωματία στο Στρασβούργο: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή της Αριστεράς ΄Ερικ Μέγιερ για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία σε πολλά σημεία είναι αρνητική για τις ελληνικές θέσεις. Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια (όπως, εξυπακούεται, η γνωστή υπόθεση του ονόματος), δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Ζητούν να δοθεί στη γειτονική χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2009 και επιπλέον σημειώνουν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της λόγω «μη αναγνώρισης των διαβατηρίων τους από ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.».

Ε. Μέγιερ: «Δεν υπάρχει εδαφική διεκδίκηση…»
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ολλανδού ευρωβουλευτή, την οποία φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί συνάδελφοί του:
«Καταλαβαίνω τα συναισθήματα των Ελλήνων, πιστεύουν ότι υπάρχει μία εδαφική διεκδίκηση εις βάρος της Ελλάδας. Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει εδαφική διεκδίκηση, υπάρχει απλώς μία ιδιαίτερη σλαβική ταυτότητα που έχει αναπτυχθεί για περισσότερα από εκατό χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες από τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα και επί δεκαετίες είχαν μία δική τους Δημοκρατία της Μακεδονίας στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας».
Οι ΄Ελληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν την έκθεση και κατέβαλαν προσπάθεια να ενημερώσουν τους ξένους συναδέλφους τους και να αποτρέψουν αναφορές που δεν συνάδουν με τις ελληνικές θέσεις. Μία ρητή (και καταδικαστική...) αναφορά στο ελληνικό βέτο έχει απαλειφθεί από το τελικό κείμενο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης Μέγιερ παραμένει όπως είχε εγκριθεί σε παλαιότερη ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, δηλαδή με ιδιαίτερη «κατανόηση» για την ΠΓΔΜ. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, σε δηλώσεις της πριν από την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμά ότι το αρνητικό κλίμα στα έδρανα του Στρασβούργου οφείλεται σε έλλειψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας:


Μαριλένα Κοππά: "Φταίει η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης"
«Το κλίμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπως διαμορφώθηκε κι όπως αποτυπώθηκε τελικά στην έκθεση είναι ότι υπαίτια για την καθυστέρηση έναρξης διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά η Ελλάδα, η οποία θέλει να στραγγαλίσει μία μικρή, αδύναμη χώρα. Τί φταίει σ΄ αυτό; Εγώ νομίζω ότι φταίει η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Σκοπιανοί την είχαν αυτήν την παρουσία. Κάθε φορά που συζητούσαν το θέμα το δικό τους ήταν εδώ».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Δημητρακόπουλος, μιλώντας και αυτός πριν από την τελική ψηφοφορία στην Deutsche Welle, αντέτεινε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εξηγηθούν οι ελληνικές θέσεις και να απαλειφθούν τα επίμαχα σημεία από την έκθεση Μέγιερ.
«΄Εχουμε κάνει πάρα πολλά διαβήματα και στην ηγεσία της πολιτικής μας ομάδας και στις άλλες αντιπροσωπείες. Εξηγούμε αφενός γιατί είναι λάθος αυτά τα σημεία και ζητούμε αφετέρου να συνταχθούν με τη δική μας θέση, η οποία είναι μία ξεκάθαρη, δίκαιη και ευρωπαϊκή θέση».
Η υπερψήφιση της έκθεσης Μέγιερ δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη βλέπει πλέον με συμπάθεια την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. Πάντως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτική και οι όποιες αποφάσεις για την παροχή ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ληφθούν στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου η Ελλάδα διαθέτει βέτο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: