Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ε.Ε.: Συμφωνία για τα ροζέ κρασιά



Η διαχειριστική επιτροπή οίνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε αποδεκτές τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επισήμανση στα κοινοτικά ροζέ κρασιά των μεθόδων παραγωγής τους. Οι νέοι κανόνες ετικεταρίσματος θα ισχύσουν από 1ης Αυγούστου.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες επισήμανσης, ροζέ κρασί μπορεί να παραχθεί είτε με τις παραδοσιακές μεθόδους, είτε με συν-οινοποίηση λευκών και κόκκινων κρασιών. Μέχρι τώρα η δεύτερη μέθοδος δεν επιτρέπονταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρασκευή επιτραπέζιων οίνων, με μοναδική εξαίρεση τα κρασιά ονομασίας προέλευσης (πχ. ροζέ γαλλική σαμπάνια, από κόκκινα και λευκά κρασιά) και σε μια άλλη περίπτωση ορισμένα ισπανικά κρασιά.
Σε διεθνές επίπεδο η συν-οινοποίηση λευκών και κόκκινων κρασιών για την παραγωγή ροζέ είναι μια αποδεκτή μέθοδος, η οποία έχει γίνει δεκτή και από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).
H αποδοχή αυτής της μεθόδου και από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των κοινοτικών κρασιών, στις ετικέτες των οποίων θα μπορεί (προαιρετικά) να αναφέρεται εάν το κρασί παρήχθη με την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης ή ότι αποτελεί μίγμα κρασιών.

ΑΝΑ-ΜΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: