Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Μεταξύ Σφύρας (κάλπης) και Άκμονος (ομηρίας) ο κ . Καραμανλής



Aπό τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου (26.4.09)

Κρίσιμες για την τύχη της κυβέρνησης, αλλά και για το ενδεχόμενο (πιθανότητα) να οδεύσει η χώρα σε «διπλές εκλογές» στις 7.6 (δηλαδή ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές) θεωρούνται οι αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Παυλίδη θα γνωστοποιήσει το πόρισμά της, το οποίο θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του σώματος. Το αποτέλεσμα της μυστικής αυτής ψηφοφορίας θα κρίνει, συνεπώς, αν η χώρα θα οδεύσει και σε βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουνίου, που απεύχεται ο πρωθυπουργός. Αδυνατεί να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση που μαστίζει και τη χώρα, η δε κυβέρνησή του οδεύει προς την ήττα, αν λάβει κανείς υπόψη του τα πορίσματα όλων των γνωστών δημοσκοπήσεων. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για «διπλές εκλογές» τον Ιούνιο, αλλά δεν φαίνεται να το αποδέχεται, καθώς θεωρεί ότι μοναδική επιδίωξή του την περίοδο αυτή (πρέπει να) είναι ο περιορισμός των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και γιατί ευελπιστεί πως αν δεν υπάρξουν άλλες δυσάρεστες για το κόμμα του εκπλήξεις, όπως η υπόθεση Παυλίδη, θα έχει το χρόνο ώστε να βελτιώσει την εικόνα της ΝΔ. Βεβαίως, το πολιτικό κλίμα έχει βαρύνει απελπιστικά, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, με μια απόφασή του που κρίνεται από τους νομικούς ως «συνταγματικά ελεγκτέα», αλλά από τα πολιτικά κόμματα ως συνταγματικό πραξικόπημα, αρνήθηκε να εισακούσει την άποψη των εισαγγελέων και έτσι δεν στέλνει το φάκελο του Βατοπεδίου στη Βουλή. Άλλοι πάλι κυβερνητικοί παράγοντες φρονούν πως τυχόν «διπλές» εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τη ΝΔ, καθώς, όπως λένε ότι τονίζουν στον Κ. Καραμανλή, «αν πάμε μόνο σε ευρωεκλογές τον Ιούνιο, τότε έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μειώσουμε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ σε διαχειρίσιμα επίπεδα», καθώς, έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει σημαντικές διαρροές προς τα αριστερά της.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και του, εξ αυτών, κρίσιμου διλήμματος που ταλανίζει τον πρωθυπουργό, στο σύνολό τους τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, που θα κρίνει αν θα παρεπεμφθεί ο Αρ. Παυλίδης στο Ειδικό Δικαστήριο. Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι αφενός μεν ψήφος κατά συνείδηση των «γαλάζιων» βουλευτών (αν και εκτιμάται πως ορισμένοι, ελάχιστοι, βουλευτές της ΝΔ σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής) αφετέρου δε η γραμμή άμυνας είναι να «κατηγορηθεί» ο Αρ. Παυλίδης για δευτερεύουσας σημασίας πράξεις, όπως φοροδιαφυγή (γιατί απέκρυψε την αξία κτήσης του διαμερίσματος της θυγατέρας του) αλλά να απαλλαγεί από τα πολιτικής φύσης αδικήματα της αυτουργίας σε εκβίαση και της απιστίας. Η αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ της παραπομπής, με το ΛΑΟΣ να αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ναι μεν λέει πως υπάρχουν στοιχεία για την παραπομπή, αλλά ταυτόχρονα λέει πως δεν θέλει εκλογές και ως εκ τούτου στη Ρηγίλλης, λένε «δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη για το τι τελικώς θα πράξει». Βεβαίως η μυστική ψηφοφορία με «γραμμή» για τους «γαλάζιους» την απαλλαγή Παυλίδη, ενέχει ρίσκο, αν και στη Ρηγίλλης επενδύουν στο «ένστικτο αυτοσυντήρησης» των «γαλάζιων» βουλευτών.
Λένε, λοιπόν, πως δύσκολα οι «γαλάζιοι» θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, καθώς γνωρίζουν πως αν ο Αρ. Παυλίδης δεν παραιτηθεί (όπως επιμένει μέχρι τώρα) τότε η χώρα οδηγείται σε εκλογές και η δική τους έδρα μπορεί να χαθεί, αν είναι χάσει η ΝΔ τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, κατ’ αρχήν, στις 2 Μαΐου, όπου θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για τις εκλογές και (προφανώς) θα εγκαινιάσει στρατηγική μετωπικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών, ξεκαθαρίζοντας, αν, φυσικά, δεν έχει παραπεμφθεί ο Αρ. Παυλίδης, ότι δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εφόσον, όμως, ο Αρ. Παυλίδης παραπεμφθεί και επιμείνει να μην παραιτείται τότε είναι βέβαιο ότι στις 2 Μαΐου (άλλες πληροφορίες λένε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση μπορεί να μετατεθεί) ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής. Είναι προφανές πως το κλίμα για την κυβέρνηση είναι «βαρύ».
Ο πρωθυπουργός έχει ελάχιστες διεξόδους διαφυγής. Έχει να διαλέξει μεταξύ των βουλευτικών εκλογών (και της πιθανότατης ήττας) και της ομηρείας από το ΛΑΟΣ, αν υποτεθεί ότι στην πράξη ισχύσει το ρηθέν από τον Γ.Καρατζαφέρη ότι η ΝΔ μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους του κόμματός του για να παραμείνει η «γαλάζια» παράταξη στην κυβέρνηση. Την ενοχή ή την αθωότητα ενός πολίτη, όπως βέβαια και ενός πολιτικού, την αποφασίζουν μόνο τα δικαστήρια. Κι αυτό ισχύει και για τον Αρ. Παυλίδη, για τον οποίο ο ανακριτής σημειώνει στον φάκελο που έστειλε στη Βουλή πως υπάρχουν ενδείξεις ότι παραβίασε τον νόμο. Αυτονόητο είναι πως η Βουλή οφείλει να ψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Κάθε άλλη λύση θα αποτελέσει πρόκληση στο κοινό αίσθημα καθώς θα οδηγήσει στην οριστική παραγραφή της υπόθεσης. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης ο Αρ. Παυλίδης θεωρείται αθώος.
Το πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία ωστόσο παραμένει μείζον. Στο παρελθόν ο κ. Καραμανλής είχε απομακρύνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όλα τα στελέχη που είχαν δικαστικές εκκρεμότητες ακόμα και για πολύ λιγότερο σοβαρές υποθέσεις. Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται επίσης αυτονόητο ότι το ίδιο θα πράξει και τώρα εφόσον φυσικά ο Αρ. Παυλίδης συνεχίσει μη παραιτείται. Μια τέτοια όμως κίνηση εμπεριέχει σοβαρά προβλήματα, αφού με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών μια σημαίνει απώλεια της αυτοδυναμίας. Κι αν η κυβέρνηση δεν θέλει- όπως κατηγορηματικά λέγεται από των πρωθυπουργικών χειλέων - να στηριχθεί στις ψήφους του ΛΑΟΣ, τότε θα αναγκαστεί να δοκιμάσει το πικρό ποτήρι της κάλπης.
Όλα αυτά βέβαια για την ώρα είναι σενάρια γιατί άλλωστε ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στον Αρ. Παυλίδη να παραιτηθεί. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η κυβέρνηση που κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα της διαφάνειας κινδυνεύει να ανατραπεί από ένα κατ΄ εξοχήν σκάνδαλο διαπλοκής στο οποίο εμπλέκονται και από τις δύο πλευρές- εκβιάζοντες και εκβιαζόμενοι- γαλάζια στελέχη. Το πρέπον ίσως αντίτιμο για πέντε χρόνια απραξίας και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: