Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Βαμβάκι: Οι προϋποθέσεις για την είσπραξη της συνδεδεμένης κοινοτικής ενίσχυσης



Με σπορά 1 κιλού πιστοποιημένου βαμβακόσπορου το στρέμμα και ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά καλλιεργητική ζώνη, που θα καθοριστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση το μέσο όρο της στρεμματικής απόδοσης της περιόδου 2004-5, μειωμένης κατά 30%, θα εισπράττουν από φέτος οι βαμβακοκαλλιεργητές τη συνδεδεμένη με την παραγωγή βαμβακιού κοινοτική στρεμματική ενίσχυση του προϊόντος.
Αυτό προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και Γιάννης Παπαθανασίου για τα κριτήρια χορήγησης της συνδεδεμένης κοινοτικής ενίσχυσης στο βαμβάκι.
Από φέτος, μετά την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στο βαμβάκι, η συνδεδεμένη με την παραγωγή του προϊόντος στρεμματική ενίσχυση αυξάνεται στα 80,56 ευρώ το στρέμμα. Θα χορηγείται, όμως, για μια ανώτατη καλλιεργήσιμη έκταση της τάξης των 2.500.000 στρεμμάτων (σ.σ. το συνολικό ποσό που εισπράττει η χώρα δεν μεταβάλλεται). Σε περίπτωση υπέρβασης της έκτασης αυτής, θα υπάρχει ανάλογη περικοπή της ενίσχυσης.
Για τη διασφάλιση των ελεγκτικών διαδικασιών καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται με βάση την απόφαση τα τηρούν μια σειρά στοιχείων και καταστάσεων. Σε περίπτωση που η απόδοση μιας εκκοκκιστικής επιχείρησης σε εκκοκκισμένο βαμβάκι είναι μικρότερη του 32% και εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, η συνολική ποσότητα σύσπορου βαμβακιού που παραδόθηκε στην εν λόγω εκκοκκιστική επιχείρηση δεν λαμβάνεται υπόψη στο διασταυρωτικό έλεγχο για την κάλυψη της ελάχιστης παραγωγής κατά ζώνη και δεν θα χορηγείται στους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση, που αντιστοιχεί στην έκταση από την οποία παράχθηκε το σύσπορο βαμβάκι, που παραδόθηκε στην εκκοκκιστική επιχείρηση.
Για τη σύσταση διακλαδικής οργάνωσης στο βαμβάκι διατηρείται η απαίτηση συμμετοχής τουλάχιστον μιας εκκοκκιστικής επιχείρησης και βαμβακοπαραγωγών που καλλιεργούν τουλάχιστον 2.000.000 στρέμματα (σ.σ. στην ουσία μία διακλαδική για ολόκληρη τη χώρα). Στους βαμβακοπαραγωγούς μέλη της διακλαδικής - δηλαδή πρακτικά σε όλους - θα χορηγείται επιπλέον ενίσχυση 20 λεπτών το στρέμμα.

ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: