Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ενωση Νέων Αγροτών Βοιωτίας : Αγροτικό Περιβάλλον & Αγρότης





thiva-press

4 σχόλια:

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

Οι αγρότες της χώρας μας, εθισμένοι διαχρονικά να καλλιεργούν με πυξίδα τις εγγυημένες τιμές και τις επιδοτήσεις, βρίσκονται πλέον αμήχανοι και αβοήθητοι πίσω από τις εξελίξεις των αγορών που επηρεάζονται από παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις και συγκυρίες. Ζητούν καταφύγιο στις πρόσκαιρες παροχές.
Η διάρθρωση των καλλιεργειών στη χώρα μας, επηρεάστηκε διαχρονικά από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές που ασκήθηκαν πριν και μετά την ένταξη στην ΕΟΚ. Πρίν από την ένταξη, μέσα σε πλαίσιο αυστηρού προστατευτισμού και κλειστού συστήματος, οι τιμές ασφαλείας και ένα πλέγμα συχνά αντιφατικών επιδοτήσεων είχαν στόχο κυρίως υψηλούς βαθμούς επάρκειας σε βασικά προϊόντα εσωτερικής κατανάλωσης και εξαγώγιμα.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, είχε τον πλήρη έλεγχο ανά προϊόν στις τιμές παραγωγού, έως το 1992, και στη συνέχεια εν μέρει, με φθίνουσα τάση μέχρι το 2003. Από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ οι εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις ανά προϊόν της ΚΑΠ, καθοδήγησαν και διαμόρφωσαν τη διάρθρωση των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στην ελληνική γεωργία, χωρίς το κράτος να διαθέτει αρμοδιότητα και εργαλεία παρέμβασης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Οι παραγωγοί ορθολογικά έπραξαν και έσπευσαν στην παραγωγή των καλύτερα επιδοτούμενων προϊόντων ή κλάδων. Να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ποιότητα και περιβάλλον θυσιάστηκαν στον βωμό της ποσοτικής επέκτασης και της εντατικής ρυπογόνου γεωργίας. Η παλαιά ΚΑΠ στήριξε με το παραπάνω εισοδηματικά τους αγρότες, ωστόσο κατέλιπε και ανισορροπίες ιδίως στους κάμπους όπου πχ. βαμβάκι και σκληρό σιτάρι έδιωξαν τις ζωοτροφικές καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών εις βάρος της εγχώριας κτηνοτροφίας.
Η ΚΑΠ έχει παύσει πλέον να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού. Δαπανά περίπου το ίδιο ποσό χρημάτων για εισοδηματική στήριξη των αγροτών, που δαπανούσε και πριν από τις μεταρρυθμίσεις του 2003/ 04. Ο Ελληνας αγρότης παρά τη σίγουρη και σημαντική εισοδηματική ενίσχυση που εισπράττει, αδυνατεί να οργανώσει την παραγωγική και εμπορική του δραστηριότητα.
Οι επιλογές των αγροτών σε μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση προϋποθέτουν συλλογική και ατομική ενημέρωσή, σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις και τις απώτερες χρονικά τάσεις των αγορών. Στο ερώτημα ως προς το σε ποιές καλλιέργειες και κτηνοτροφικούς κλάδους συμφέρει να στραφούν οι αγρότες, η απάντηση είναι σύνθετη και ανάλογη καταρχάς με τις εδαφοκληματικές συνθήκες κάθε περιοχής. Εξίσου κρίσιμα ερωτήματα είναι αυτά που αφορούν στις πλέον πρόσφορες μεθόδους που συγκρατούν σε λογικό ύψος το κόστος παραγωγής και φροντίζουν παράλληλα για την ποιότητα των προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη εκ βάθρων ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κινήματος με πρότυπο τις «Ομάδες Παραγωγών» επιχειρηματικού τύπου που προωθεί και στηρίζει η νέα ΚΑΠ. Την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας, τη συστράτευση του γεωτεχνικού και ερευνητικού δυναμικού της χώρας, σε υποστηρικτικούς μηχανισμούς που θα ερευνήσουν λύσεις και θα καθοδηγήσουν τους αγρότες. Ζητείται συνεπώς σχέδιο για μία ειρηνική αγροτική επανάσταση, αντίστοιχη με τις απαιτήσεις των καιρών.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ,Καλά τα λές. Όμως στην ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ όπου μεταξύ των συμβούλων είναι και ο Δήμαρχος μας για την εκλογή του οποίου βοήθησες μαζί με τον γνωστό Αντινομάρχη μας Μίμη Αγγέλου, κάνει μιά παρακράτηση.Δεν μας έχουν πεί καθαρά που πάεισε κάποια χρήματα που έχουν να λαμβάνουν κάποιοι δικαιούχοι αγρότες.Μάλλον αυτά πάνε γιά να κλείσουν τρύπες κακοδιαχείρισης. Όλοιεσείς πρέπεινα κινηθείτε για ναμαζευτούν πρίν πάμε στον εισαγγελέα.Περιμένουμε απο τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ να κινηθούν αμέσως...Το λέμε και στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ που είσαι μέσα μήπως κάνει και αυτή κάτι

ΒΑΓΑΙΟΣ είπε...

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΠΙΑΔΕΣ;ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ;

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι καθώς βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημά τους να μειώνεται και ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα και το κρέας, την απάλειψη των καρτέλ αλλά και τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος.
H κινητοποίηση θα είναι πανελλαδική, είναι πολύ πιθανό να κλείσουν δρόμοι σε κομβικά σημεία όπως τα Τέμπη κλπ.
Η ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων δεν είναι ακόμα καθορισμένη με πιθανότερη όμως αυτή της 1ης Μαΐου ή το αργότερο έως τις 10 του μήνα.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλη Παπαδόπουλο. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διαδηλώσουν και έξω από υπουργείο, επιδιώκοντας και την παρουσία βουλευτών όλων των κομμάτων της χώρας.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Ένωσης Κτηνοτρόφων, οι επαγγελματίες του κλάδου πούλησαν φέτος τον οβελία σε χαμηλές τιμές οι οποίες ήταν 1,50 με 2 ευρώ/κιλό κάτω του κόστους παραγωγής.
Μερικά από τα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα και η αύξηση των τιμών γάλακτος στα 1,30 ευρώ /κιλό το πρόβειο, 0,85 ευρώ /κιλό το κατσικίσιο και 0,55 ευρώ /κιλό το αγελαδινό. Φυσικά για άλλη μία φορά επισημαίνουν το πρόβλημα της ύπαρξης και λειτουργίας καρτέλ, καθώς επίσης και το φαινόμενο νοθείας και ααισχροκέρδειας.
ΑΝΩΝΥΜΕ(25.4,12:21μμ)θα φέρω το θέμα στην εσπερίδα της ΕΝΑ Βοιωτίας στηνΑλίαρτο εφόσον πάω γιατί είναι βέβαιο.Όσο για σένα ΒΑΓΑΙΕ(25.4.09,4:44),δεν έχω κλατι θετικό ,απο εδώ μαθαίνω