Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Στην Αλίαρτο οι Νέοι Αγρότες συζήτησαν για το περιβάλλον



Την Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αλίαρτου έγινε η ημερίδα της Ένωσης Νέων Αγροτών Βοιωτίας «Αγροτικό Περιβάλλον & Αγρότης, η επίδραση του Ασωπού» σε συνδιοργάνωση με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και την Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Ζιώγας με θέμα «Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και προστασία από τα φυτοφάρμακα» τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την προφύλλαξη των ιδίων των αγροτών, και συντονιστής ο δημοσιογράφος Δ. Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα).
Μεταξύ των πάρα πολύ σημαντικών θεμάτων και στοιχείων που παρουσιάσθηκαν επισημάνθηκαν: Περιβάλλον σημαίνει Ισορροπία. Ανισορροπία σημαίνει θάνατος για τους ζωντανούς οργανισμούς. Η διαχείριση των νερών βρίσκεται σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση και το ίδιο συμβαίνει και με την γή, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολη η δράση των αγροτών. Είναι αδιανόητο να συζητάνε για φυσικό περιβάλλον (Υπουργείο Περιβάλλοντος κλπ) χωρίς την συμμετοχή των ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ του 92% της επιφανείας της ΕΕ, που είναι οι αγρότες. Οι αγρότες δουλεύουν αλλά και ζουν μέσα στο ίδιο περιβάλλον και έχουν αυξημένο και διττό υπαρξιακό ενδιαφέρον για την καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι αγρότες είναι «συνάδελφοι» επαγγελματίες με όλα τα μέλη των επαγγελματικών οργανώσεων (και γι’ αυτό θα έπρεπε να μπορούν να είναι μέλη των Επιμελητηρίων). Στο ερώτημα «Τι να καλλιεργήσουμε φέτος» η σωστή απάντηση είναι «ότι πουλιέται». Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως «αγροτικό» προϊόν. Όλα τα χωράφια της Κωπαϊδας θα μπορούσαν να αρδευτούν χωρίς πρόβλημα εξοικονομώντας τις απώλειες του δικτύου της ΕΥΔΑΠ σε 250 μόνο μέρες κάθε χρόνο. Πέραν του εξασθενούς χρωμίου, έχουν ανιχνευθεί και Κάδμιο και Νικέλιο σε περιοχές της Βοιωτίας. Οι αγρότες δέχονται ισχυρή πίεση από το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού, χωρίς να έχουν δοθεί επαρκεί στοιχεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ο ΕΦΕΤ, για συγκεκριμένα δείγματα, απάντησε ότι δεν ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στα αγροτικά προϊόντα.
Η ημερίδα είναι μία από τις πολλές που υποστηρίζει η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας, ως διοργανώτρια του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, 3-6 Σεπ 2009, Αρχ. Ολυμπία, που έχει ως κεντρικό θέμα: Νέοι Αγρότες και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, φυσικό, οικονομικό, πολιτικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό, κοινωνικό.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μίλησε και ο Νομάρχης και μας άφησε άλαλους.
-Λέγεται....μας είπε σχετικά με τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και...πιθανολογείται να υπάρχει πρόβλημα δεν είμαστε σίγουροι όμως.
Κάτι πρέπει να έχει ακούσει ο άνθρωπος δεν λέω απλά θέλει να το διασταυρώσει.
-Να το ψάξουμε Κλέαρχε μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, γιατί μπορεί να σου κάνει και σένα μήνυση κανένας βιομήχανος. Άλωστε έχεις τον κ.Ζιώγα ο οποίος στην συγκεκριμένη εκδήλωση είχε αναλάβει να ενημερώσει τους λιγοστούς αγρότες πως να φορούν τα γάντια και τη μάσκα όταν ραντίζουν.
Τον αφήσατε μόνο όμως πριν τελείωσει η εκδήλωση που ήσασταν συνδιοργανωτές τρομάρα σας, και εξαγριώθηκε ο έρμος όταν κάποιοι αργόσχολοι πολίτες(έτσι τους αποκάλεσε) που είχαν έρθει στην εκδήλωση γιατί άκουσαν και αυτοί ότι είχε σαν κύριο θέμα την ρύπανση του Ασωπού ,μίλησαν για τις ευθύνες της Νομαρχίας.
Ελεος Κύριοι αφήστε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους όπως τι κάνανε τόσα χρόνια μη τους χαλάτε τη σούπα. Αλωστε δεν είναι υποχρεωμένοι να σας δώσουν λογαριασμό ούτε τις προτάσεις σας χρειάζονται. Να πάτε στα σπίτια σας και να κοιτάξετε τις δουλειές σας, όπως σας το είχε πεί και ο δήμαρχος Βαγίων.Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα έρθουν να ζητήσουν τη ψήφο σας.