Τα ποσοστά των Ελλήνων που είναι εκτεθειμένοι στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου είναι υψηλά.
Συγκεκριμένα το 51% των ανδρών και το 39% των γυναικών δήλωσαν ότι καπνίζουν, το 37% των ανδρών και το 24% των γυναικών ήταν υπερτασικοί και το 46% των ανδρών και το 40% των γυναικών είχαν υψηλή χοληστερίνη.
Στους κλασικούς αυτούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου προστίθενται και νεότεροι παράγοντες, όπως οι δείκτες φλεγμονής και θρόμβωσης αλλά και η κατάθλιψη. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ λιπιδιών παραγόντων φλεγμονής και πήξης με τα συμπτώματα κατάθλιψης και ότι το 1/4 των ανδρών και το 1/3 των γυναικών είχαν ήπια ή σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να αιτιολογεί , μερικώς, την αυξημένη συχνότητα στεφανιαίας νόσου στα καταθλιπτικά άτομα.
Επίσης, άλλες μεγάλες διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν την δυσμενή επίδραση των καταθλιπτικών επεισοδίων ως προς την πρόγνωση της στεφανιαίας νόσου ακόμα και στα ηλικιωμένα άτομα καθιστώντας την κατάθλιψη παράγοντα κινδύνου καρδιοαγγειακής νόσου και θνητότητας. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε οι αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Πίτσαβος κατά τη διάρκεια του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας "New Trends in Cardiology" οι εργασίες του οποίου πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
Λίγος καφές κάνει καλό στην καρδιά αλλά ο πολύς τη βλάπτει
Η κατανάλωση καφέ με μέτρο φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης CARDIO 2000 της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως προκύπτει από την μελέτη, η μέτρια κατανάλωση καφέ κάθε τύπου (1-2 κούπες των 100 ml) συνδεόταν με 31% μείωση του στεφανιαίου κινδύνου, ενώ η αυξημένη κατανάλωση καφέ (>3 κούπες) μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοαγγειακής νόσου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ Πίτσαβος η σχέση κατανάλωσης καφέ και στεφανιαίας νόσου απασχόλησε και διάφορες μελέτες του εξωτερικού με διιστάμενα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με ένα άλλο κομμάτι της μελέτης CARDIO2000, που αφορά τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού ακόμα και η μέτρια ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά. Αν και η παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά κατανάλωση 5 τουλάχιστον φρούτων ημερησίως, η μελέτη CARDIO2000 έδειξε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών, ιδιαίτερα των λαχανικών με πράσινα φύλλα και των φρούτων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, δρα προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου ακόμα και όταν καταναλώνονται τρεις μερίδες φρούτων ή και λαχανικών ανά ημέρα, όριο το οποίο είναι εφικτό από την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Εξάλλου η αυξημένη τήρηση της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας συσχετίζεται με τη μείωση μέχρι και 17% του κινδύνου εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των ατόμων.
ANA-MPA
Συγκεκριμένα το 51% των ανδρών και το 39% των γυναικών δήλωσαν ότι καπνίζουν, το 37% των ανδρών και το 24% των γυναικών ήταν υπερτασικοί και το 46% των ανδρών και το 40% των γυναικών είχαν υψηλή χοληστερίνη.
Στους κλασικούς αυτούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου προστίθενται και νεότεροι παράγοντες, όπως οι δείκτες φλεγμονής και θρόμβωσης αλλά και η κατάθλιψη. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ λιπιδιών παραγόντων φλεγμονής και πήξης με τα συμπτώματα κατάθλιψης και ότι το 1/4 των ανδρών και το 1/3 των γυναικών είχαν ήπια ή σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να αιτιολογεί , μερικώς, την αυξημένη συχνότητα στεφανιαίας νόσου στα καταθλιπτικά άτομα.
Επίσης, άλλες μεγάλες διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν την δυσμενή επίδραση των καταθλιπτικών επεισοδίων ως προς την πρόγνωση της στεφανιαίας νόσου ακόμα και στα ηλικιωμένα άτομα καθιστώντας την κατάθλιψη παράγοντα κινδύνου καρδιοαγγειακής νόσου και θνητότητας. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε οι αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Πίτσαβος κατά τη διάρκεια του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας "New Trends in Cardiology" οι εργασίες του οποίου πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
Λίγος καφές κάνει καλό στην καρδιά αλλά ο πολύς τη βλάπτει
Η κατανάλωση καφέ με μέτρο φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης CARDIO 2000 της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως προκύπτει από την μελέτη, η μέτρια κατανάλωση καφέ κάθε τύπου (1-2 κούπες των 100 ml) συνδεόταν με 31% μείωση του στεφανιαίου κινδύνου, ενώ η αυξημένη κατανάλωση καφέ (>3 κούπες) μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοαγγειακής νόσου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ Πίτσαβος η σχέση κατανάλωσης καφέ και στεφανιαίας νόσου απασχόλησε και διάφορες μελέτες του εξωτερικού με διιστάμενα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με ένα άλλο κομμάτι της μελέτης CARDIO2000, που αφορά τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού ακόμα και η μέτρια ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά. Αν και η παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά κατανάλωση 5 τουλάχιστον φρούτων ημερησίως, η μελέτη CARDIO2000 έδειξε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών, ιδιαίτερα των λαχανικών με πράσινα φύλλα και των φρούτων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, δρα προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου ακόμα και όταν καταναλώνονται τρεις μερίδες φρούτων ή και λαχανικών ανά ημέρα, όριο το οποίο είναι εφικτό από την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Εξάλλου η αυξημένη τήρηση της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας συσχετίζεται με τη μείωση μέχρι και 17% του κινδύνου εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των ατόμων.
ANA-MPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου