Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Μήνυμα στις ΗΠΑ



Η Μόσχα καλεί την Ουάσινγκτον να μην πιέζει τις πρώην σοβιετικές χώρες μετά τα γεγονότα στη Μολδαβία
Μήνυμα προς τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν να πιέσουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να επιλέξουν ανάμεσα σε μια συμμαχία με την Ουάσινγκτον ή με τη Μόσχα έστειλε χθες ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια αναφορά που φαίνεται να έγινε εξ αφορμής των γεγονότων στη Μολδαβία, για τα οποία άφησε αιχμή κατά της Ρουμανίας. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «κρυφή ατζέντα» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. «Είναι απαράδεκτο να επιχειρηθεί να τεθεί ένα ψευδές δίλημμα στις χώρες αυτές -ή είσαι με μας ή είσαι εναντίον μας-, αλλιώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ολόκληρο αγώνα για τη δημιουργία σφαιρών επιρροής» δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Αρνήθηκε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής και τόνισε ότι είναι ανάρμοστο να συγκρίνεται η κατάσταση στη Μολδαβία με τα φιλοδυτικά κινήματα που έφεραν στην εξουσία τις νέες ηγεσίες σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και το Κιργιστάν. Επισήμανε, δε, ότι η Ρωσία έχει ενοχληθεί από τα γεγονότα στη Μολδαβία και ζήτησε από τη Ρουμανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να εξασφαλίσει πως οι πολίτες που κυκλοφορούν στη Μολδαβία με ρουμανικές σημαίες δεν υπονομεύουν την πολιτική κατάσταση της χώρας. Μήνυμα Μεντβέντεφ προς ΕΡ Στα εσωτερικά της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε προειδοποιήσεις προς το κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας», του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τις εξουσίες του κόμματος για το διορισμό κυβερνητών. «Οι εξουσίες που πρόκειται να αποκτήσει το κόμμα δεν θα πρέπει να τού δώσουν συνάμα την ψευδαίσθηση, ότι θα έχει ’το πάνω χέρι’, σε σχέση με το Κρεμλίνο», υπογράμμισε προς μέλη του κόμματος που τον επισκέφτηκαν. «Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα προσδώσει μοναδικές ευκαιρίες στο κόμμα σας ένα κόμμα το οποίο κατ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία διαθέτει και μοναδικές ευθύνες», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι την τελική απόφαση θα πάρει ο πρόεδρος και όχι το κόμμα». Ο Ν. Μεντβέντεφ αναφερόταν στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί πολύ σύντομα, κατά το οποίο το κόμμα που πλειοψηφεί στις περιφερειακές νομοθετικές συνελεύσεις στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα έχει το δικαίωμα, να διορίζει τον Κυβερνήτη της εν λόγω περιφέρειας.

haravgi.com.cy


1 σχόλιο:

δαμ-ων είπε...

Γράφω αυτό το σχόλιο σ' αυτή την ανάρτηση, μιας και έχει σχέση με θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάζουμε στο σημερινό τύπο το ακόλουθο εξοργιστικό:
[[ Αίτημα του βρετανού ευρωβουλευτή κ. Κόρμπετ προς τον πρόεδρο της UΕFΑ κ. Πλατινί να επανεξεταστεί η «ξεδιάντροπη συμπεριφορά» του (τότε) διαιτητή Μίχα στον αγώνα Μίλαν- Λιντς (1-0) που έγινε το 1973 στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης
Όπως υποστηρίζει ο κ. Κόρμπετ, ο οποίος έχει συλλέξει ήδη περίπου 10.000 υπογραφές και έχει προγραμματίσει ανήμερα την 36η επέτειο εκείνου του τελικού, στις 16 Μαΐου, να παραδώσει τον σχετικό φάκελο-αίτημα στον πρόεδρο της UΕFΑ κ. Μισέλ Πλατινί «προκειμένου έστω και τώρα να γίνει έρευνα για τα γεγονότα εκείνου του τελικού που μας προκάλεσε 36 χρόνια πόνου.Τότε μας έκλεψαν το τρόπαιο.Ο διαιτητής έκανε μια σειρά απανωτών λαθών εις βάρος της ομάδας μας, χαρίζοντας το Κύπελλο στη Μίλαν».]]
Τους έκλεψαν μια κούπα από παφίλι και ο κύριος ευρωβουλευτής συνέλεξε 10.000 υπογραφές για να δικαιωθεί η Λίντς. Ο άνθρωπος Εγγλέζος είναι, για το κλωτσόσφαιρο θα ενδιαφερεθεί, και τα μυαλά στα κάγκελα…
Στην πατρίδα του όμως υπάρχουν κάποια μάρμαρα κλεμμένα, από ένα πανανθρώπινο μνημείο, τον Παρθενώνα. Πριν από πολλά- πολλά χρόνια ένας ευγενής κλέφτης- οι μεγάλο κλέφτες, που δεν κλέβουν για το ψωμί της οικογένειάς τους ή για το άρρωστο συγγενικό τους πρόσωπο, είναι ευγενικής καταγωγής και ταπεινής ηθικής υπόστασης - ο λόρδος Έλγιν, με βανδαλισμούς – σάματις της πατρίδας του ήσαν για να τα λυπηθεί – ξεκόλλησε και μετέφερε στην Αγγλία πολύτιμες μαρμάρινες ανάγλυφες απεικονίσεις από το ναό του Παρθενώνα.
Όχι δέκα χιλιάδες, αλλά δέκα εκατομμύρια υπογραφές των Ελλήνων υπάρχουν για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ( κακώς λέγονται Ελγίνεια ) και οι Εγγλέζοι κάνουν το κορόϊδο. Το αυτονόητο, την επιστροφή των κλεμμένων, έπρεπε να έχουν σαν αιχμή του δόρατος όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί εξωτερικών. Μόνο η Μελίνα είχε το θάρρος να απαιτήσει την επιστροφή τους. Ο λαγόψυχος Σιμιτάκος τα ζήτησε σαν αντίβαρο για την επανεκλογή του και οι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα.
Το αίτημα παραμένει. Τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στον τόπο που τους ταιριάζει, στη φυσική τους κοιτίδα. Και έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη αξία- πολιτιστική, ηθική και ιστορική- από την κούπα των Εγγλέζων…