Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τον χαβά τους οι Σκοπιανοί ...



Θέλουν αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, για να συμφωνήσουν σε όνομα «Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας".

ΣΕ... ναυάγιο αναμένεται να οδηγηθεί και η νέα μεσολαβητική προσπάθεια του Μ. Νίμιτς για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, καθώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας παραμένει αμετακίνητη στις αδιάλλακτες θέσεις της. Αυτό προέκυψε σαφώς και από τη διερευνητική συνάντηση που είχε προ ημερών στη Γενεύη με τους εκπροσώπους (διπλωμάτες) των δύο χωρών. Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ο Ν. Γκρουέφσκι, που ελέγχει τα πάντα και έχει επιβάλει τις εθνικιστικές απόψεις του στα Σκόπια, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τις αρχικές του θέσεις. Αντίθετα, θέτει σκληρούς όρους σε σημείο που αποκλείεται να γίνουν δεκτοί από την Αθήνα, ώστε τελικά να μη βρεθεί λύση. Ας πούμε ότι δέχεται την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που έχουμε αποδεχθεί εμείς, παράλληλα όμως ζητά να αναγνωρίσει η Ελλάδα και κατ' επέκταση η διεθνής κοινότητα την εθνική ταυτότητα των Σκοπιανών ως Μακεδόνων και ως γλώσσα τους τη Μακεδονική! Όροι που, φυσικά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την ελληνική πλευρά.
Κατά συνέπεια έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι ούτε αυτή τη φορά η μεσολαβητική προσπάθεια του Μ. Νίμιτς θα αποδώσει καρπούς. Σημειώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες ο αμερικανός διπλωμάτης θα επισκεφθεί τα Σκόπια και στις 8 Ιουλίου την Αθήνα για επαφές με τις κυβερνήσεις, αλλά δεν πρέπει να αναμένουμε ουσιαστικές εξελίξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: