Σε συμφωνία για την κατασκευή του νέου Αγωγού Διασύνδεσης μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (IGB) κατέληξαν σήμερα στη Σόφια η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Συμφωνία επικυρώνεται με Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των εταιριών ΔΕΠΑ, Edison και Bulgarian Energy Holding, σχετικά με τη δημιουργία της εταιρίας κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού, καθώς και με τη δημιουργία εταιρίας που θα προμηθεύει, θα διακινεί και θα εμπορεύεται το φυσικό αέριο. Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Bulgarian Energy Holding για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας και τη χρήση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού της Ρεβυθούσας.
O νέος Αγωγός επιδοτείται με χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Προγράμματος για την Ανάκαμψη της Οικονομίας. Γι’ αυτό το λόγο κατατίθεται, αμέσως, από κοινού με τη Βουλγαρία, σχετική πρόταση χρηματοδότησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός θα αυξήσει την ενεργειακή δύναμη της χώρας μας, γιατί θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς Φυσικού Αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας. Έτσι, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας δημιουργώντας ισχυρότερη, ασφαλέστερη και μεγαλύτερη σε όγκο ροή Φυσικού Αερίου από και προς τη χώρα μας.
Ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός αποτελεί γεωγραφική επέκταση του ITGI προς τα Βαλκάνια, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα, από το Αζερμπαϊτζάν προς τη χώρα μας, τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από τις εταιρίες Ποσειδών και Bulgarian Energy Holding. Μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ITGI, το ποσοστό της ελληνικής εταιρίας θα μεταφερθεί στο ΔΕΣΦΑ.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα προμηθεύει τη Βουλγαρία με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από το σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, μέσω του ΔΕΣΦΑ. Αυτή η Συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο έτσι, ώστε ο Έλληνας καταναλωτής να ωφεληθεί από τη χαμηλότερη τιμή Φυσικού Αερίου, που θα προκύψει από τις αυξημένες ποσότητες Φυσικού Αερίου. Η προμήθεια LNG από τη Ρεβυθούσα θα γίνει αμέσως μετά την κατασκευή του νέου αγωγού. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα αναβαθμίζει το σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, δίνοντάς του για πρώτη φορά διεθνή περιφερειακό ρόλο.
Η κατασκευή του Αγωγού Διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας, γιατί ενισχύει των περιφερειακό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα ακολουθήσουν δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τους αγωγούς από τη Ρουμανία.
ANA-MPA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου